Connect with us
Data: 02/07/2024
.

Actualitate

O nouă carte semnată de actrița Isabela Hașa va fi lansată la Deva

Publicat

pe

Îndrăgita actriță hunedoreancă Isabela Hașa își va lansa o nouă carte dedicată celor mai mici dintre cititori. Intitulat “Ham – Ham, Miau – Miau și semnele de circulație”, volumul va fi prezentat în fața publicului mâine, 19 mai, la Deva, evenimentul editorial fiind organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara.

Lansarea va avea loc începând cu 11:00, în eleganta Salle D‘Or din incinta Deva Mall. De data aceasta, cunoscuta actriță se va prezenta în fața iubitorilor de lectură în ipostaza de poetă. Și asta pentru că “Ham – Ham, Miau – Miau și semnele de circulație” este o plachetă de poezie, o cărticică scrisă special pentru copii, un dialog între doi mici protagoniști – Mara și Dănuț. Aceștia poartă o convorbire vioaie pe tema semnelor de circulație, în compania prietenilor lor, un motan și un cățel. „Cartea este dedicată copiilor, este scrisă cu afecțiune și dragoste pentru cei mai tineri cititori, într-un stil agreabil. Prin joc, prin întrebări aparent inocente, copiii învață semnele de circulație, semne cu care e bine să se familiarizeze de la cea mai fragedă vârstă. Desenele de pe ultimele pagini ale cărții urmează să fie colorate de către copii, ceea ce face această plachetă cu atât mai atractivă”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara -Deva.

 

Cenaclul literar „Sămânța ta de vorbă”, funcțional de mâine

Hunedorenii, iubitori de cultură, sunt invitați să ia parte la cenaclul literar „Sămânța ta de vorbă”, care va deveni funcțional începând de mâine, 19 mai, în prima și a treia zi de joi a fiecărei luni, de la ora 16:00. Acesta va funcționa în spațiul în care este organizat „Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active Deva”, din incinta Deva Mall, etajul al doilea, și este organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici, Departamentul Critică și Creație Literară.

Cenaclul își propune să depisteze talentele literare ale elevilor din școlile devene, dar nu numai. Cei doi moderatori ai cenaclului – Elena Morar și Dumitru Tâlvescu – vor crea ambianța necesară, atmosfera propice unui cenaclu literar autentic, vor atrage tinerii înzestrați și preocupați de creația literară. „Acest cenaclu își propune să fie o veritabilă punte de legătură între toți tinerii care doresc să scrie, să publice și să se afirme, pe de o parte, și scriitorii cu experiență, care le pot îndruma pașii pe drumul literaturii, pe de altă parte”, a mai spus managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara -Deva, Sebastian Bara.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Cod galben de instabilitate atmosferică în județ, până mâine dimineață

Publicat

pe

Redactat de

Meteorologii anunță instabilitate atmosferică în aproape toată țara, fiind emisă o avertizare Cod galben valabilă pentru mai multe județe, printre care și Hunedoara, începând din această dimineață (2 iulie), de la ora 10:00, până mâine dimineață, la aceeași oră.

„În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, local în Maramureș, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50 l/mp”, a informat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

ANM notează că miercuri, 3 iulie, manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tabere pentru studenții de la UPET

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își trimite studenții în tabără pe litoral, oferindu-le o binemeritată pauză după un an academic intens. Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul UPET, a detaliat criteriile de selecție pentru cei 44 de studenți norocoși care vor participa la această activitate recreativă.

„Am avut 44 de locuri în tabere, repartizate pe facultăți în funcție de numărul de studenți existenți la fiecare facultate. Studenții au depus cererile, acestea au fost analizate și toate locurile sunt ocupate. Criteriile au fost bazate pe medie, activitatea în asociația studenților și voluntariat. Taberele sunt pe litoral. În iarnă am avut 8 locuri care nu s-au ocupat din cauza unei neînțelegeri, iar acestea s-au reportat pe vară,” a explicat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.

Această inițiativă este o oportunitate excelentă pentru studenți de a se relaxa și de a se bucura de diverse activități recreative, după un an universitar plin de provocări. Tabăra de vară nu este doar un prilej de destindere, ci și o șansă pentru studenți de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale, într-un cadru informal și prietenos.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Creșterea salariului minim vine la pachet cu scumpiri

Publicat

pe

Redactat de

Prima zi a lunii iulie a adus un val de scumpiri. Prețurile motorinei și benzinei s-au majorat, începând de astăzi, 1 iulie. Și facturile la gaze naturale vor fi mai mari, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creştere medie de 19 la sută a tarifelor. Salariul minim brut pe țară a crescut, de la 3.300 de lei, la 3.700 de lei, însă majorarea salarială vine la pachet cu creșteri de prețuri.

 

Facturile la gaze naturale s-au scumpit, începând de la 1 iulie. ANRE a aprobat o creștere medie cu 19 la sută a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție, care reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

Într-un comunicat transmis, ANRE justifică modificarea tarifelor de: „creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6 la sută, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8 la sută”.

Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, se menționează în comunicatul ANRE.

Advertisement

Prețuri mai mari la pompă

Și prețurile benzinei și motorinei s-au scumpit, începând de astăzi, 1 iulie, după ce a intrat în vigoare majorarea accizei la carburanți, decisă de Guvern. Astfel, șoferii plătesc cu circa 30 – 40 de bani mai mult pe litru. Un „plin” la mașină este mai scump acum cu circa 20 de lei.

Analiștii economici atrag atenția că majorarea prețurilor la carburanți va genera un lanț de scumpiri și la alimente, dar și la alte produse și servicii.

Tot de astăzi, 1 iulie 2024, a intrat în vigoare majorarea salariului minim pe economie, la 3.700 de lei brut, de la 3.300 de lei, cât era înainte. Cu toate acestea, creșterea salarială aprobată de Executiv nu se va resimți prea mult în buzunarele angajaților care trebuie să scoată mai mulți bani pentru carburanți, dar și pentru a-și plăti facturile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate