Actualitate
O nouă distincție pentru Pera Bulz, Tezaurul Uman Viu din comuna Vața de Jos

Comuna Vața de Jos este o frumoasă localitate din Țara Moților. Așezarea zărăndeană are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.
Decorat cu Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei
Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori, și se întinde pe o suprafață de peste 200 de kilometri pătrați. În această comună au văzut lumina zilei multe persoane celebre. Printre acestea sunt arhimandritul Arsenie Boca, canonizat, recent, de Biserica Ortodoxă Română, scriitorul și militantul anticomunist Marcel Petrișor, campionul european și medaliatul olimpic la lupte Roman Codrean sau taragotistul Pera Bulz, Tezaur Uman Viu al UNESCO, acesta fiind și singurul în viață dintre cei mai sus amintiți. “Maestrul Pera Bulz este, cu siguranță, cea mai celebră persoană care trăiește în comuna Vața de Jos și ne mândrim cu acest concetățean de vază al nostru. Talentul lui Pera Bulz, unul dintre cei mai mari taragotiști România, este unul incontestabil, iar activitatea sa de promovare a folclorului autentic este una inestimabilă. Tezaur Uman Viu al UNESCO, Cetățean de onoare al comunei Vața de Jos și al județului Hunedoara, decorat cu Medalia „Meritul Cultural” de către Președinția României și câștigător a numeroase premii, Pera Bulz a fost distins și de către Episcopia Devei și Hunedoarei. Pera Bulz a primit, zilele trecute, din partea Prea Sfințitului Părinte Nestor, ca semn de înaltă prețuire pentru activitatea sa, Crucea Episcopiei Devei și Hunedoarei. Îl felicităm, și pe această cale, pe maestrul Pera Bulz și îi dorim sănătate și succese în continuare”, a declarat Liviu Ion Lință, primarul reales al comunei hunedorene Vața de Jos.
Finanțare pentru „Drumul Regelui”
Cei din Vața de Jos au mai primit o veste deosebită în aceste zile, fiind vorba despre modernizarea „Drumului Regelui”, arteră care face legătura între comuna hunedoreană și localitatea arădeană Petriș. „DJ 707 Vața de Jos – Petriș (jud.Arad), cunoscut ca „Drumul Regelui” va fi modernizat cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile alocate prin intermediul Programului Regional Vest 2021-2027, în urma semnării contractului de finanțare între UAT Județul Hunedoara și ADR Vest. “Drumului Regelui” este o investiție așteptată de toată lumea și, odată reabilitat, va uni comunitățile din Arad și Hunedoara, va fi o rută alternativă la drumurile mai aglomerate și va scurta mult din timpii de deplasare. Noua șosea de munte va contribui, cu siguranță, și la dezvoltarea Țării Zarandului, în special a stațiunii balneare de la Vața de Jos, cunoscută pentru apele sale termale. Proiectul depus beneficiază de o finanțare de peste 42 de milioane de euro, iar în cadrul lui vor fi reabilitați peste 17,1 km de drum, 5 parcări, precum și o serie de lucrări care sporesc siguranța rutieră, 8 localități vor fi interconectate la rețeaua TEN-T, iar peste 6.000 de locuitori din zonă vor fi beneficiari ai investiției, termenul de finalizare fiind aprilie 2028”, a spus actualul și viitorul primar din Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.
Actualitate
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.
Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.
Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.
Actualitate
Ștafetă de bronz

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.
Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.
Actualitate
Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.
Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?
Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.
Programări și orar de funcționare
Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.
Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00
Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.
Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Interviu cu dr. Răzvan Betea, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în gineco-oncologie și cu subspecializare în estetică ginecologică
- Actualitatecu 3 zile in urma
“Rabla pentru sobe”: Primăriile din 55 de comune hunedorene, eligibile pentru acest program
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul – FC Bihor în Cupa României
- Actualitatecu 2 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila, mai curată: Campania de primăvară continuă cu implicarea cetățenilor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi depistați în stare de ebrietate și fără permis în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 3 zile in urma
Surprize în Liga 4