Actualitate
Oana Biriș, președinte USR Hunedoara: „Deva are nevoie de investiții în ecologizare!”

Președinta organizației județene USR Hunedoara, Oana Biriș, atrage atenția conducerii municipiului Deva că malul stâng al râului Mureș s-a transformat într-o „platformă de depozitare a deșeurilor rezultate din construcții”. Iar situația nu este singulară, mai spune lidera useriștilor hunedoreni. Însă, spune Oana Biriș, există soluții care sunt la îndemâna autorității locale și ar fi păcat ca Deva să rateze aceste investiții care pot ajuta mult la ecologizarea municipiului.
„Conform legii, primăriile ar trebuit să asigure spaţiul special amenajat, unde să se depoziteze deşeurile din construcţii”, explică Oana Biriș. „Știți să avem așa ceva în Deva? Promisiuni, desigur, de ele ne este plin podul, dar în realitate? Vedem cu toții unde sunt depozitate: pe malul Mureșului sau pe alte spații verzi, a căror menire ar trebui să fie cu totul alta”, mai spune aceasta. Președinta USR Hunedoara amintește autorităților locale că în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există componenta C3 – Managementul Deșeurilor, care are ca misiune accelerarea extinderii și modernizării sistemelor de gestionare a deșeurilor din România.
„Această componentă oferă suport financiar inclusiv pentru administrații locale, suma totală fiind de peste 1,2 miliarde de euro pentru investiții în managementul deșeurilor. Astfel, USR propune autorității locale devene următoarele soluții concrete: crearea de sisteme inteligente de colectare și înființarea de centre de colectare cu aport voluntar, unde vor putea fi aduse inclusiv deșeurile de echipamente electrice și construirea de insule ecologice digitalizate”, spune Oana Biriș. Centrele de colectare prin aport voluntar pot asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu se preiau direct de la cetățean: deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări.
„În ceea ce privește a doua propunere, o insulă ecologică digitalizată este compusă dintr-un set de containere sub sau supraterane, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare. Fiecare insulă ecologică va deservi în medie 200 de locuitori. Deva nu are voie să rateze aceste investiții! Ele pot schimba cu adevărat fața și viața orașului nostru”, conchide Oana Biriș, președinta USR Hunedoara.
Actualitate
Retezatul Hațeg, ultima calificată în Final Four

Sezonul regular din Liga 4 de fotbal Hunedoara a ajuns la final, odată cu desfășurarea etapei a XXII-a.
După aceasta cunoaște și cea de-a patra calificată în Final Four, la încheierea căruia echipa câștigătoare va reprezenta județul în barajul de promovare în Liga 3 cu Mehedințiul. Aceasta este Retezatul Hațeg care, în meci direct, remizat acasă, 0-0, cu Dacia Orăștie, suficient pentru a se califica. Erau deja acolo liderul Unirea DMO, care a câștigat cu 7-1, la Șoimul Băița, cât și ocupantele locurilor doi și trei, Gloria Geoagiu și Aurul Brad, scor 2-1 pe terenul primeia. Celelalte rezultate înregistrate au fost CFR Simeria – CSM vulcan 2-1, Inter Petrila – CSM Deva 2-0 și Minerul Uricani – Victoria Călan 2-2, gazdele făcând, astfel, primul punct în campionat. În play-off se va juca fiecare cu fiecare, tur – retur, echipele intrând în competiție cu jumătate din punctajul obținut în sezonul regular. La fel va fi și în play-out, unde vor juca locurile 5-12, cu deosebirea că aici se va juca doar un singur tur, rotunjirea punctelor, în ambele situații, făcându-se în sus. Astfel, în play-off DMO și Geoagiu vor porni cu 29 de puncte fiecare, Brad cu 21 și Hațeg cu 20, iar ordinea în play-out este Orăștie, Simeria (ambele 19), Vulcan (17), Petrila (14), Băița (9), Călan (8), Deva (6) și Uricani (1).
Actualitate
Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim

Sâmbătă, 19 aprilie 2025, în jurul orei 14:35, Sfânta Lumină s-a pogorât la Mormântul Sfânt din Ierusalim, în timpul slujbei Vecerniei Învierii.
Evenimentul, considerat de credincioși o minune ce se repetă an de an în Sâmbăta Mare, a avut loc în prezența Patriarhului Ortodox al Ierusalimului, Teofil al III-lea, care a rostit rugăciunea specială a Învierii înainte de primirea Luminii.
Manifestarea divină – descrisă de martori ca fiind o lumină care apare fie de sus, fie izvorând din Sfântul Mormânt – a fost primită cu emoție și evlavie de pelerinii adunați în Biserica Sfântului Mormânt. Potrivit tradiției, flacăra nu arde în primele momente după aprindere, fiind considerată o dovadă a caracterului său miraculos.
În aceeași seară, Sfânta Lumină a fost adusă în România de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. La sosirea pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, aceasta a fost oferită delegaților eparhiilor din întreaga țară, pentru a fi distribuită în toate parohiile din România și Republica Moldova în noaptea de Înviere.
Tradiția aducerii Sfintei Lumini în România a fost inițiată în anul 2009, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și a devenit, de atunci, un moment așteptat cu emoție în fiecare an de credincioșii ortodocși. Gestul simbolizează unitatea Bisericii, dar și legătura profundă a românilor cu locurile sfinte ale creștinismului.
Pentru milioane de creștini, Lumina Sfântă reprezintă mai mult decât o flacără: este un semn al biruinței vieții asupra morții, al păcii și speranței care învăluie lumea în noaptea Învierii.
FOTO: basilica.ro/ Patriarhia Ierusalimului / Heba Hrimat
Actualitate
Succes important pentru Minerul Lupeni

În Liga 3 de fotbal s-au disputat meciurile contând pentru etapa a V-a din play-off. Una dintre cele mai așteptate partide a fost cea care s-a jucat la Lupeni.
Etapă favorabilă
În seria 9, Minerul lupeni, ocupanta poziției secunde, cu 38 de puncte, a primit vizita liderului, Politehnica Timișoara (44 de puncte). Încurajați de un public admirabil, dar și practicând un joc foarte bun, băieții din Vale s-au impus cu scorul de 2-0. După o primă repriză albă, minerii au deschis scorul prin Alexandru Popescu, care a transformat un penalty în minutul 53, iar rezultatul final, de 2-0 pentru lupeneni, a fost stabilit de Moses Baidoo, în minutul 71. Etapa a fost una favorabilă pentru cei de la Minerul Lupeni, întrucât următoarele două clasate, CSC Ghiroda și Progresul Pecica au remizat, scor 2-2, în partida jucată în județul Arad. În urma acestor rezultate, Politehnica Timișoara rămâne lideră, cu 44 de puncte, iar Mimerul Lupeni și-a consolidat poziția secundă, având, acum, 41 de puncte, iar pozițiile trei și patru sunt ocupate, în ordine, de CSC Ghiroda (36) și Progresul Pecica (35). În play-off se joacă nouă etape, în sistem tur-retur-tur, primele două clasate la finalul sezonului regular, Timișoara și Lupeniul, având cinci meciuri acasă și patru în deplasare, iar celelalte invers. La finalul play-off-ului primele două clasate se califică în semifinalele barajului de promovare în Liga 2, unde vor întâlni, încrucișat, în dublă manșă, ocupantele acelorași poziții din seria 10. În această serie 10 lucrurile par a fi mai simple, liderul, Minaur Baia Mare, cu 55 de puncte, fiind ca și calificat în semifinale. Pe poziția secundă, cu 50 de puncte, este CSM Olimpia Satu Mare, cu 50 de puncte, care are un avans consistent, de 7 puncte, față de a treia clasată, CSM Zalău, iar locul patru, Crișul Sântandrei (32) a ieșit din calcule. Etapa viitoare, cea de-a VI-a, pentru Minerul Lupeni urmează o altă deplasare importantă, la CSC Ghiroda, timișenii jucându-și, practic, ultima șansă pentru accederea în semifinale, celălalt meci al rundei fiind Politehnica Timișoara – Progresul Pecica.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 3 zile in urma
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident mortal pe DN76, pe raza comunei Șoimuș
- Actualitatecu 3 zile in urma
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște
- Actualitatecu 3 zile in urma
L-ați văzut? Un bărbat de 69 de ani, din Călan, dat dispărut
- Actualitatecu 3 zile in urma
Structurile hunedorene ale Ministerului Afacerilor Interne, la datorie în minivacanța de Paște