Connect with us
Data: 06/01/2025
.

Actualitate

Oaspeţi din China, la primăria municipiului Hunedoara

Publicat

pe

Relaţiile de colaborare dintre aşezări hunedorene şi localităţi din alte ţări încep să aibă şi rezultate concrete.

O delegație din orașul chinez Kaihua, Provincia Zhejiang, a a fost, în perioada 16-18 octombrie, într-o vizită în municipiul Hunedoara.

Impresionaţi de oraş

Oaspeţii din China au vizitat Castelul Corvinilor, dar și Parcul Industrial, Centrul de Afaceri și mai multe terenuri disponibile pentru deschiderea unei întreprinderi în municipiul Hunedoara. Din delegație au făcut parte Zou Yanhui, viceprimarul orașului Kaihua, precum și patru oameni de afaceri din respectiva zonă a Chinei, fiind vorba despre Chen Denshui, Gao Yongjun, Jin Bo și Lai Liping, cărora li s-a alăturat și Xia Junsuo, directorul Institutului Confucius din Cluj-Napoca. În cursul zilei de marţi, delegaţia chineză s-a întâlnit cu primarul Dan Bobouțanu şi cu alţi reprezentanţi ai municipalităţii hunedorene, în cadrul întâlnirii purtându-se discuţii privitoare la găsirea unor oportunități de afaceri în municipiul de pe Cerna pentru partea asiatică. Aveți un oraș foarte frumos, care ne-a impresionat. În mod sigur colaborarea dintre orașele noastre înfrățite va continua, în domeniul educației, sănătății, culturii ori turismului. Castelul Corvinilor este un obiectiv spectaculos, care, cu siguranţă, va fi apreciat de turiştii din ţara mea. De asemenea, în domeniul sănătăţii este posibilă o colaborare în care şi români să vină în China pentru a se trata. Nu în ultimul rând, colegii mei din delegaţie, oameni de afaceri, au apreciat Parcul Industrial. Suntem pe un drum bun în domeniul colaborării cu Hunedoara”, a declarat Zou Yanhui, viceprimarul orașului Kaihua.

Oameni de afaceri serioşi

Advertisement

La întoarcerea în China, oamenii de afaceri prezenți la Hunedoara vor discuta cu echipele lor despre posibilitățile de a investi în această zonă. „Invitaţia către oaspeţii din China de a ne vizita a fost făcută la „Zilele municipiului Hunedoara” din acest an şi suntem onoraţi că aceasta a fost acceptată. Sper ca din această înfrățire între cele două orașe, Hunedoara să aibă de câștigat, din punct de vedere cultural, dar și investițional, în cele două parcuri industriale care au fost vizitate de către delegația chineză. Din delegaţia chineză au făcut parte investitori puternici, care au afaceri durabile în mai multe ţări europene. Aceştia au găsit deja câteva oportunităţi de a deschide o întreprindere mare la noi”, a spus Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara. Orașul chinez Kaihua este înfrățit cu municipiul Hunedoara din luna noiembrie 2014.

Advertisement

Actualitate

Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți

Publicat

pe

Redactat de

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă și pentru județul Hunedoara, în vigoare de duminică (5 ianuarie), de la ora 23:00, până marți (7 ianuarie), la ora 10:00.

În Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h”, informează ANM.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică de intensificări ale vântului și polei, valabilă în intervalul 5 ianuarie, ora 20:00 – 7 ianuarie, ora 10:00. Conform prognozei de specialitate, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h. „În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei”, a mai informat ANM.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută

Publicat

pe

Redactat de

Temperaturi scăzute s-au înregistrat în mai multe regiuni din țară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 4 spre 5 ianuarie 2025. Cel mai frig a fost la Obârșia Lotrului – 19 grade, arată datele Meteoplus.

 

Temperaturi 5 ianuarie

-19 grade Obârșia Lotrului

-18 grade Vf.Omu

Advertisement

-16 grade Bâlea Lac

-13 grade Bucin

-11 grade Topliţa

-11 grade Joseni

-11 grade Miercurea Ciuc

Advertisement

-10 grade Întorsura Buzăului

-9 grade Brașov

-8 grade Cluj-Napoca

-8 grade Rădăuţi

-7 grade Iași

Advertisement

-7 grade Suceava

-6 grade Bacău

-5 grade București Băneasa

Harta celor mai scăzute temperaturi, 5 ianuarie. Sursa: Meteoplus

Pentru ziua de astăzi, 5 ianuarie, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul precedent, astfel maximele se vor încadra între -2 şi 8 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin în sud şi sud-est, dar cu înnorãri temporare în vestul, centrul şi nordul ţãrii. Spre searã, izolat vor fi precipitaţii slabe predominant sub formã de ninsoare în Maramureş şi nordul Crişanei. Vântul va sufla slab şi moderat.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea

Publicat

pe

Redactat de

Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), sărbătoare de mare încărcătură duhovnicească, este o zi în care se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, înainte de a primi Agheasma Mare, care este sfințită de preot. Se spune că cine va posti în această zi va avea binecuvântare tot anul.

În Ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului.

Tot în Ajunul Bobotezei și, de asemenea, și în ziua de Bobotează, se stropesc casele cu Agheasma Mare. În casele credincioșilor, Agheasma se păstrează la loc de cinste. În unele regiuni, creștinii ortodocși gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie.

Se spune că, în noaptea de Ajun de Bobotează, fetele nemăritate care au ținut post cu un ritual anume își pot visa ursitul. Pentru a-și visa ursitul fetele își pun sub pernă un fir de busuioc, care le era dăruit de către preot în momentul în care acesta umbla cu crucea. Se spune că acest busuioc va atrage pețitorii la fată.

Mersul cu “Ciorolița” – obicei unic în Apuseni

Un obicei străvechi, unic în județul Hunedoara, este practicat în Ajun de Bobotează, în satul Țebea. Tineri, majoritatea mascați, merg cu „Ciorolița”, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, pentru a alunga spiritele rele din preajma satului.

Tineri mascați străbat ulițele satului în strigăte de „Ciorolița! Ciorolița!”, având cu ei tot felul de obiecte care pot produce zgomot puternic. Acest obicei inedit, care dăinuie din timpuri vechi, se mai păstrează viu doar pe valea Crişului Alb, la Țebea.

Advertisement

Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul încheie sărbătorile de iarnă, începute în Ajunul Crăciunului.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate