Actualitate
RECORD: Un pod construit, cât tot Defileul Jiului
În Valea Jiului s-a reparat un pod peste Jiul de Vest în aceeași perioadă în care au fost construite tunelurile din Defileul Jiului. Pare un adevărat record, însă, nu se știe dacă lucrările vor fi și gata. Observația îi aparține unui șofer care trece zilnic peste podul din Iscroni, de luni bune aflat în reabilitare și care a făcut, stând la semafor, analogia între termenele de execuție.
Diferă doar anii și poate numărul de muncitori, însă, cei de acum lucrează mecanizat, în timp ce cei care au construit calea ferată Bumbești – Livezeni au lucrat cu mâinile goale. „De câteva luni încoace îmi tot fixez câte un orizont de așteptare: oare când va fi gata ? Azi dimineață, când am trecut, m-am gândit că 31 octombrie este data la care trebuie să îl finalizeze. Și am avut brusc, o revelație. În 31 octombrie 1948 a fost inaugurat Defileul Jiului și mă gândeam că acel șantier național Bumbești Livezeni a funcționat între 1 aprilie – 31 octombrie 1948. Comparația nu a fost greu de făcut. Podul a început să fie reparat tot cam în acea perioadă și mă gândeam că ar fi păcat să nu îi încurajăm pe oamenii aceștia să termine podul un pic mai repede de 31 octombrie, să dureze mai puțin decât a durat construirea a 17 kilometri din defileu”, a precizat Dorel Șchiopu, șofer navetist între Vulcan și Petroșani.
„Lucrări de artă”
Defileul Jiului măsoară 31 de kilometri, din care peste 25 la sută sunt „lucrări de artă”, cum spun cei din transporturi. Adică: poduri, tuneluri, viaducte, ziduri de sprijin etc. Mai precis, cei care trec prin Defileul Jiului pot fi fascinați – pe lângă incredibila frumusețe naturală a muntelui, a apei și a pădurii – și de frumusețea arhitectonică a celor opt poduri mari, 27 de viaducte de coastă, 39 de tuneluri, 2,5 kilometri de ziduri de sprijin și a celor cinci stații de cale ferată. În treacăt fie spus, o astfel de „densitate de lucrări de artă pe kilometri” este unică în România şi face din Defileul Jiului cea mai frumoasă porţiune de drum (rutier şi feroviar) din România! „Între 1924 și 1948, lucrându-se din două direcții, s-au realizat 14 kilometri din calea ferată ce avea să unească Valea Jiului cu Oltenia. Deci, restul de 17 kilometri au fost finalizați în exact șapte luni. Pe șantierul Bumbești – Livezeni au lucrat 27.988 muncitori, în timp ce la podul de la Iscroni nu sunt mai mult de 20 în același timp. Avantaj: podul. Pe defileu erau foarte multe locuri unde nu se putea folosi nici măcar o roabă (erau în 1948), iar la pod am văzut de la butelii de aragaz, elevatoare, chiar mașină de turnat asfaltul (suntem în 2016). Avantaj: defileul. Pe vremea aceea puterea comunistă asupritoare nu avea problemele de azi referitoare la legislația muncii, legislația achizițiilor publice, dreptul la contestații, chichițele subcontractării etc, cărora trebuie să le facă față constructorii de azi. Avantaj: podul. Podul are cam 70 – 80 de metri în timp ce în defileu sunt și tuneluri de peste 200 de metri! Avantaj: defileul. Una peste alta, însă, termenul de executare este aproape același!”, mai afirmă Dorel Șchiopu.
Acum, podul de Iscroni este încă în construcție și data finalizării lucrărilor este 31 octombrie 2016. Nu se știe cât va mai dura reabilitarea, însă, un lucru este cert: încă se lucrează și se circulă pe un singur sens.
Actualitate
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani, care doresc să învețe să zboare cu planorul, cu avionul ultraușor sau să sară cu parașuta, se pot înscrie la cursurile gratuite organizate de Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep pe data de 8 ianuarie și se fac până pe 7 februarie 2025.
La Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva se vor organiza, și anul acesta, cursuri gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Tinerii interesați se pot înscrie începând de la mijlocul săptămânii viitoare.
“Începând cu 8 ianuarie 2025, Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva vă așteaptă pentru înscrierea la cursurile gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Perioada înscrierilor: 08 ianuarie 2025 – 07 februarie 2025. Ce cursuri vă oferim? Obținerea licenței de pilot de planor, Obținerea licenței de pilot de aeronave ultraușoare motorizate, Obținerea licenței de parașutist. Cine poate aplica? Tinerii cu vârsta între 15 ani (împliniți) și 23 de ani (neîmpliniți) sunt eligibili pentru cursurile gratuite. Activitatea de zbor la disciplina planorism poate începe de la vârsta de 15 ani, iar la celelalte discipline, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Persoanele ce nu se încadrează pentru cursurile gratuite pot opta pentru parcurgerea oricărui curs, contra cost. Pentru informații complete despre condițiile de înscriere, documentele necesare vizitează site-ul nostru sau contactează personalul Aeroclubului Teritorial Deva prin informațiile de contact de pe afiş. Vă așteptăm la zbor!”, au transmis reprezentanții Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva.
Situat la doar câțiva kilometri distanță de reședința județului Hunedoara, în vecinatatea satului Săulești, Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva a fost înfiinţat în anul 1975.
În anii trecuți, zeci de tineri hunedoreni, împătimiți ai zborului, s-au înscris la cursurile organizate la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. O parte dintre ei au optat pentru parașutism, iar alții pentru a învăța cum să zboare cu planorul sau cu avionul ultrașor.
Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva
Actualitate
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie
Elevii se întorc la școală, de miercuri, 8 ianuarie 2025, după vacanța de iarnă.
Începe modulul 3 de cursuri. Următoarea vacanță pentru elevii hunedoreni – între 17 și 21 februarie
Prima zi de școală din anul 2025 – miercuri, 8 ianuarie, deschide modulul 3 de cursuri, care are o durată diferită în fiecare județ. Elevii și profesorii merg la școală până când va începe vacanța de schi de o săptămână, decisă de către inspectoratele școlare. Pentru județul Hunedoara, această vacanță de schi a fost programată în săptămâna 17 -21 februarie 2025.
Actualitate
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
Programul „Permis pentru viitor”, în cadrul căruia se acoperă costurile școlii de șoferi pentru tineri cu posibilități materiale reduse, a ajuns la cea de-a 10-a ediție. Organizatorii anunță că, solicitările de finanțare pot fi transmise, online sau prin poștă până la data de 27 ianuarie 2025.
Sunt eligibili tinerii din toată țara, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani care provin din medii defavorizate și care își doresc să obțină un permis de conducere pentru categoriile B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie.
Programul „Permis pentru viitor” este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Prima ediție a programului a fost lansată în anul 2015. În decursul celor nouă ediții, 181 de tineri au finalizat cu succes cursurile școlii de șoferi: 151 au obținut permise de categoria B, 27 de categoria C și trei atestate, o tânără cu handicap a obținut permis categoria B pentru automobil adaptat, un tânăr a promovat examenul pentru categoria B96 (ce permite suma MMA autoturism + rulotă/remorcă până la limita de 4.250 kg), iar un alt tânăr a obținut permisul pentru tractoare agricole. Alți 71 de beneficiari continuă studiile sau sunt programați pentru examen.
Formularul de înscriere și alte informații sunt disponibile pe website-ul Fundației Pentru Comunitate – https://pentrucomunitate.ro/permis.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ați văzut-o? O minoră din Călan a dispărut în noaptea de Revelion
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Mai multe zone din județ, sub cod galben de vânt
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Calendarul foilor de ceapă – un vechi obicei pentru previziuni meteorologice
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Incendiu pe Cheile Jiețului: Intervenție dificilă a pompierilor din Petroșani pentru stingerea flăcărilor la o cabană izolată
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Prima zi a anului petrecută pe pârtiile din Parâng
-
Actualitatecu 19 ore in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate