Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

Pe schiuri la… 70, 80, ba chiar, 90 de ani

Publicat

pe

De jumătate de secol, Cupa Veteranilor, este cel mai așteptat concurs din Straja. Este întrecerea la care se înscriu concurenți cu o jumătate de an înainte, acesta fiind cel mai vechi concurs, care presupune și schiul de tură, modalitate de concurs care piere odată cu cei care o mai practică. Dar veteranii nu sunt doar buni schiori, ci și oameni plini de viață, care au petrecut cu muzica anilor 70, au dansat și au organizat concursuri care au stârnit hazul două seri la rând în Straja. Stațiunea a răsunat de vocile lor, a unor oameni care vin aici de o jumătate de secol, mereu ca își depene împreună amintirile.

cupa veteranilor-Kari si Zina (1)

Nimeni nu îi întrece la măiestrie, nimeni nu le ia clasamentul, care, la cei trecuți de 60 de ani este făcut la marea prrecizie, iar veteranii au venit din nou și sâmbăta trecută la Straja la întrecerea ce i-a adunat de decenii în munte. Unii aveau doar șapte ani când au urcat prima dată, iar acum, cel mai în vârstă concurent are 86 de ani și este din Vulcan. „Eu umblu aici la schi de când aveam șapte ani. Și acum am depășit 85 și sunt cel mai bătrân dintre toți de aici. Cum să nu vin aici? Am lucrat la mină, dar acum sunt bine, sănătos și la 80 +, cum mai încadrat ei nu e greu de loc. Pe cuvânt! Îmi trebuie doar schiuri bune, echipament bun, că am de unde să îl iau acum și ceară, este tot ce îmi trebuie. Nu mă interesează cu câți mă lupt! Eu știu că trebuie să merg în concurs și gata! Și vreau doar să scot un timp foarte bun. Când aveam șapte ani aveam numai doage, furate din gardul momârlanilor, acum am schiuri bune și sănătate!”, spune cel mai vârstnicconcurent, domnul Iosif Racolțea, veteranul care a ținut să ne menționeze că se simte la 86 de ani mai bine ca în tinerețe.

50 de ani vechime pe…schiuri

La întrecere, însă, s-au înscris oameni ai munților, obișnuiți cu zăpada, cunoscuți de toată lumea, unii dintre ei salvamontiști cu state vechi, cum este Dumitru Bârlida, ori neîntrecutul Kari Lauran, care sâmbătă a îmbrăcat un tricou inscripționat cu „I love Straja”, iar pe cap și-a pus un fel de fes de Moș Crăciun, că tot are el plete dalbe și barba ca a personajului care aduce daruri. Kari vine din parâng și este mâhnit că acolo nu prea mai vin turiștii, dar toată lumea îl recunoaște drept sufletul petrecerilor. „Am 50 și ceva de ani de când schiez și îmi pare rău că în Parâng, așa cum spune și Mitu Bârlida, nu prea avem turiști. Vin aici la Straja cu mare drag, că schiul nu este deloc periculos. Pe mine mă ajută mult mișcarea și întâlnirea cu prietenii de aici de o viață. Încet-încet mai dispare câte unul și ne pare rău, dar sigur vom schia toți pe o altă planetă unde poate e zăpada mai multă și de altă culoare”, ne spune Kari Lauran, râzând de ironia sorții care îi împuținează an de an pe prietenii cu care venea la schi din tinerețe.

Și doamnele au „zburat” pe pârtie

Advertisement

La start s-a aliniat și femei, iar la cei 65 de ani Zina Gutunoiu vine din zona Alba Iulia, din Cugir și spune că iubește oamenii de aici și nu ar lipsi niciodată la Cupa Veteranilor. „Vin în fiecare an și îmi place, că iubesc Straja. Toți prietenii mei mă cheamă și pe alte pârtii din țară, dar eu aici m-am învățat. Vin de ani de zile la Cupa Veteranilor și îmi plac oamenii de aici că sunt primitori. Mă aliniez cu trupa din Cluj și azi concurez la 60 – 65 de ani”, spune doamna Zina, echipată cu cască și costum de schi de competiție.

Vremea a ținut cu ei

La Straja a nins și pe timpul competițiilor, pentru că au fost trei. Prima a fost schiul de fond, apoi schiul de tură și, la final, a fost distracția pe doage, un soi de concurs care le-a amintit de schiurile rupte din gardul momârlanilor, cu care coborau în copilărie, spre școală.

Înainte de start, însă, unul dintre cei care acum are o proteză la picior, după ce i-a fost amputat, dar care este promotorul acestei competiții, ne-a povestit că a venit măcar să facă prezența, pentru că, deși a încercat puțin să își pună schiurile și clăparii, a renunțat cu regret.

Emil Părău este cel care îi adună an de an și îi cazează în Straja în ultimii ani. A fost acum ediția cu numărul 45, dar serile de carnaval, cu muzică veche și amintiri depănate la șemineu sunt tot ce contează după ce veteranii își dau jos clăparii. „După cum ați văzut avem peste 150 de concurenți în Straja și ne-a ajutat și Dumnezeu, pentru că a fost frig, pârtiile sunt foarte bune. Petrecerile se țin lanț, vineri seara abia s-au încălzit la petrecere, că a trebuit fiecare să doarmă pentru a fi în formă la întrecerea de sâmbătă, dar sâmbătă seara a fost petrecerea adevărată, cu costume, voie bună, carnaval și tot felul de concursuri inventate de ei, spre amuzamentul tuturor. Sper să reziste până dimineață, că au participat la schi fond, schi alpin și apoi pe doage, așa că sunt foarte obosiți”, a spus Emil părău, organizatorul competiției din Straja.

Advertisement

În Straja este zăpadă și organizatorii spun că stratul este chiar mai mare decât în ianuarie. Pe pârtia Mutu, aceasta măsoară peste 40 de cm, iar concursul s-a ținut pe ninsoare, pe Pârtia Lupului, unde zăpada este și mai mare.

Advertisement

Actualitate

Consumul de alcool în județul Hunedoara, cifre îngrijorătoare

Publicat

pe

Redactat de

Consumul excesiv de alcool rămâne o problemă critică în județul Hunedoara, conform datelor statistice referitoare la impactul sănătății.

Numărul internărilor în spitale din cauza consumului de alcool a variat în ultimii ani, înregistrând 296 de cazuri în 2023 și 299 în 2018.

Boala Alcoolică a ficatului figurează printre principalele afecțiuni asociate consumului cronic de alcool, cu o fluctuație semnificativă a cazurilor noi în ultimii ani: de la un vârf de 88 de cazuri în 2017 la 36 în 2018 și 48 în 2023.

Ciroza și alte forme de hepatite cronice, influențate negativ de consumul excesiv de alcool, au înregistrat o ușoară variație în numărul de cazuri raportate în județul Hunedoara. În 2020, au fost înregistrate 6.946 de cazuri, în creștere la 7.531 în 2023.

Aceste date subliniază importanța continuă a eforturilor de educație și prevenire în comunitatea hunedoreană pentru a reduce impactul negativ al consumului de alcool, precum și necesitatea de a oferi suport medical adecvat pentru cei afectați de afecțiuni asociate acestui obicei.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița

Publicat

pe

Redactat de

Minora din Mărtinești plecată voluntar de la domiciliu, depistată de polițiști în Dâmbovița.

Ca urmare a activităților investigative și de căutare întreprinse de către polițiștii hunedoreni, pe baza schimbului de informații și a cooperării cu polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița, în cursul nopții trecute, minora în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 28 iunie 2024 (a se vedea știrea de presă anterioară) a fost depistată pe raza comunei Glod, județul Dâmbovița.

Pe durata plecării voluntare, aceasta se pare că s-a aflat la locuința unui prieten pe care l-a cunoscut în mediul online, din primele verificări rezultând că nu a fost victima vreunei infracțiuni. După ce a fost audiată de polițiști, minora a fost internată temporar într-un centru de primire a minorilor din județul Dâmbovița.

Recomandările Poliției pentru prevenirea plecării voluntare a copiilor de acasă: 

1. Mențineți o comunicare deschisă și sinceră cu copiii. Ascultați-le problemele și oferiți-le sprijinul necesar. Asigurați-vă că știu că pot veni la voi cu orice problemă, fără teama de a fi judecați sau pedepsiți.

2. Fiți atenți la activitățile și cercurile de prieteni ale copiilor. Cunoașteți-le prietenii și familia acestora și fiți la curent cu locurile pe care le frecventează.

Advertisement

3. Stabiliți reguli clare și realiste privind orele de venire acasă, utilizarea internetului și a rețelelor sociale. Asigurați-vă că copiii înțeleg importanța respectării acestor reguli.

4. Încurajați copiii să fie precauți în mediul online. Explicați-le riscurile pe care le implică dezvăluirea informațiilor personale și stabilirea contactelor cu persoane necunoscute.

5. Oferiți un mediu familial armonios și stabil. Evitați conflictele deschise și certurile în prezența copiilor și încurajați un stil de viață echilibrat și sănătos.

6. Fiți atenți la schimbările de comportament ale copiilor. Retragerea, tristețea sau schimbările bruște de comportament pot fi semnale de alarmă că ceva nu este în regulă.

7. Încurajați copiii să participe la activități extrașcolare care le plac și care le pot oferi oportunități de socializare sănătoasă și dezvoltare personală.

Advertisement

8. Dacă observați că copilul trece prin momente dificile, nu ezitați să solicitați ajutorul unui psiholog sau al unui consilier școlar.

IPJ HUNEDOARA își reafirmă angajamentul de a asigura siguranța copiilor și de a colabora cu părinții, educatorii și comunitatea pentru a preveni plecarea voluntară a copiilor de acasă. În caz de nevoie, nu ezitați să contactați autoritățile competente, iar în cazul dispariției minorilor, apelați numărul de urgență 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de Poliție.

Citeste mai mult ...

Actualitate

UPET: Proiecte de investiții pentru studenți

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani își propune să inițieze mai multe proiecte de investiții pentru îmbunătățirea confortului studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar.

În ceea ce privește treptele deteriorate în apropierea parcării pentru studenți, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul universității, a subliniat că acestea sunt responsabilitatea administrației locale, nu a universității.

„Treptele de lângă parcarea studenților nu sunt în proprietatea Universității din Petroșani. Este responsabilitatea Primăriei Municipiului Petroșani să se ocupe de aceste trepte, deoarece nu sunt înregistrate pe numele instituției noastre”, a declarat rectorul.

În plus, rectorul a menționat că continuă să facă demersuri pentru preluarea clădirii abandonate a Casei Universitare.

„În cazul Casei Studenților, structura actuală nu se potrivește pentru administrația locală. La subsol există o sală mare pentru discotecă, iar la etaj sunt garderobă și câteva camere, urmate de o sală mare de spectacol cu aproximativ 400 de locuri. Este crucial ca această clădire să fie transferată către noi pentru a putea fi reabilitată și valorificată”, a adăugat rectorul.

Clădirea se află în prezent într-o stare avansată de degradare, multe ferestre fiind vandalizate. Au fost raportate cazuri în care forțele de ordine au intervenit pentru a ridica persoane fără adăpost sau consumatori de substanțe interzise din această locație.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate