Actualitate
Personalități hunedorene reunite într-un volum de excepție
Pentru Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva începutul lunii octombrie este pus sub semnul celui mai important eveniment al anului: Salonul Hunedorean al Cărții. Timp de patru zile, între orele 10:00 și 20:00, primitoarea ambianță a Salle d’Or din incinta Deva Mall va găzdui standurile celor 83 de edituri care au onorat invitația bibliotecii județene de a fi prezente la acest Salon.
Programul Salonului este, și în acest an, foarte bogat, în fiecare zi urmând să fie organizate lansări de carte și întâlniri cu personalități de anvergură ale culturii: istoricul Lucian Boia și scriitorul și omul politic Markó Béla, fiind doar două nume care vor conferi un grad mare de atractivitate manifestării și vor atrage cu siguranță un numeros public. Standurile de carte prezente la Salon vor oferi iubitorilor de lectură o paletă editorială extrem de bogată: romane şi volume de poezie, cărţi de artă şi călătorii, memorii şi cărţi de istorie, studii etnografice şi cărţi de spiritualitate, manuale şi culegeri pentru toate nivelele de învăţământ, dicţionare diverse şi enciclopedii. Ca de obicei, și la acest Salon, toate categoriile de vârstă și ocupaționale își vor putea găsi cărţile pe care și le-au dorit, la prețuri accesibile.
Inventar al persoanlităților din județ
Un moment special în cadrul Salonului l-a reprezentat lansarea volumului V – „Personalități hunedorene” – din lucrarea „Județul Hunedoara, monografie”. A fost o lansare așteptată cu un interes aparte, dată fiind importanța acestei lucrări monografice care încearcă un inventar al marilor figuri, personalități din toate domeniile importante, care s-au născut pe meleaguri hunedorene sau au activat aici. Volumul însumează peste 600 de pagini și este rodul activității unui colectiv pluridisciplinar care a făcut o minuțioasă trecere în revistă a biografiilor și realizărilor unor importante personalități hunedorene. „Includerea personalităților în acest volum s-a făcut după niște criterii riguroase stabilite de coordonatorii volumului, criterii care au pus, desigur, accentul pe realizările și afirmarea fiecărei personalități în domeniul său de activitate. Volumul se deschide cu capitolul dedicat jurnaliștilor și se încheie cu istoricii hunedoreni. Impresionează galeria de nume mari cu care se mândrește județul, nume incluse în volum, de la Iancu de Hunedoara și Gabriel Bethlen la Aurel Vlaicu, Densușieni, Sigismund Toduță, dar și numele noi, care au fost consemnate pentru prima dată într-o lucrare monografică elaborată de bibliotecă, includerea acestora făcându-se prin strădania colectivului de coordonatori”, a precizat managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu”, Sebastian Bara.
Vox Libri, la zece ani
Un alt moment special l-a reprezentat aniversarea revistei Vox Libri. În această toamnă s-au împlinit 10 ani de la apariția primului număr al revistei Bibliotecii Județene, aniversare ce a fost marcată în programul Salonului printr-un moment special dedicat îndrăgitei reviste. Au luat parte realizatorii revistei, numeroși colaboratori care și-au pus semnătura, de-a lungul acestor ani, în paginile ei, precum și numeroșii cititori ai acesteia. Revista Vox Libri a reușit să devină o adevărată voce a cărții. Fără a neglija articolele de specialitate biblioteconomică, fiind revista unei biblioteci publice, revista acordă spații ample articolelor de cultură, eseurilor care analizează lectura, recenziilor și personalităților culturale aniversate sau comemorate. Nu lipsesc notele de drum, descrierile unor mari biblioteci din lume, precum și articole dedicate tradițiilor și obiceiurilor din satele hunedorene.
Actualitate
20 de ani de la înființarea IGSU. Evenimente speciale organizate de ISU Hunedoara
Pe 15 decembrie 2024, se împlinesc 20 de ani de la înființarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), o structură esențială în protecția vieții și bunurilor cetățenilor în fața situațiilor de urgență. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al județului Hunedoara organizează o serie de evenimente dedicate marcării acestui moment aniversar.
Programul activităților:
Ziua Porților Deschise
Vineri, 13 decembrie, începând cu ora 10:00, subunitățile ISU din județ își vor deschide porțile pentru public. Detașamentele de Pompieri din Hunedoara, Petroșani și Orăștie, precum și Secțiile de Pompieri din Brad și Ilia, vor oferi vizitatorilor ocazia să descopere echipamentele utilizate în intervenții, să interacționeze cu personalul de intervenție și să afle detalii despre activitatea pompierilor.
Expoziție și demonstrații la Shopping City Deva
Tot vineri, de la ora 12:00, la Shopping City Deva, va fi organizată o expoziție impresionantă de tehnică de intervenție, care va include autospeciale moderne, echipamente de descarcerare și alte dispozitive utilizate de pompieri în misiuni. De asemenea, echipele SMURD vor susține exerciții demonstrative de acordare a primului ajutor, oferind publicului informații utile despre cum pot acționa rapid în caz de urgență.
IGSU, două decenii de dedicare
Creat în decembrie 2004 prin fuziunea Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari cu Comandamentul Protecției Civile, IGSU a devenit integratorul principal al Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență. Structurile subordonate, inclusiv ISU „Iancu de Hunedoara,” au misiunea de a gestiona riscurile și de a interveni prompt în cazuri de incendii, inundații, alunecări de teren, accidente colective, calamități naturale sau antropice.
Cu peste 280 de subunități operative la nivel național, IGSU este un reper al siguranței publice, sprijinind comunitățile în momente critice. SMURD, parte integrantă a IGSU, oferă servicii de prim-ajutor calificat și intervenție medicală de urgență, salvând vieți în situații limită.
Implicarea comunității
Evenimentele organizate de ISU Hunedoara sunt o oportunitate pentru cetățeni de a înțelege mai bine activitatea pompierilor și modul în care aceștia contribuie la siguranța comunității. Totodată, ele reprezintă un moment de recunoștință pentru munca și dedicarea personalului ISU, care zilnic își riscă viața pentru a proteja pe ceilalți.
Publicul este invitat să participe la activități, să interacționeze cu pompierii și să descopere tehnologiile și echipamentele care fac posibile intervențiile de succes.
Actualitate
Programul de vizitare, în perioada sărbătorilor de iarnă, la Castelul Corvinilor
Castelul Corvinilor de la Hunedoara va putea fi vizitat în perioada sărbătorilor de iarnă, singurele zile în care impunătorul edificiu medieval va fi închis vor fi în Ajunul Crăciunului, în prima zi de Crăciun, precum și în prima zi a noului an.
Potrivit reprezentanților Muzeului Castelul Corvinilor, programul de vizitare este următorul:
24.12.2024 – ÎNCHIS
25.12.2024 – ÎNCHIS
26.12.2024 – 29.12.2024 – 09:00 – 17:00
30.12.2024 – 09:00 – 17:00
31.12.2024 – 09:00 – 17:00
01.01.2025 – ÎNCHIS
02.01.2025 – 09:00 – 17:00
Considerat cel mai frumos din Transilvania, Castelul Corvinilor este renumit nu doar pentru arhitectura sa gotică impresionantă, ci și pentru istoria sa fascinantă, atrăgând anual mii de turiști din întreaga lume.
Actualitate
Acțiune a polițiștilor din cadrul Poliției Orașului Simeria, pentru siguranța rutieră
Acțiune a polițiștilor din cadrul Poliției Orașului Simeria, pentru siguranța rutieră
În data de 11 decembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Simeria au desfășurat o acțiune pentru creșterea siguranței în trafic și prevenirea evenimentelor rutiere.
În cadrul acțiunii, în intervalul orar 10.30-12:30, au fost oprite pentru control, în orașul Simeria, 15 autovehicule, iar 15 persoane au fost verificate în bazele de date, prin utilizarea aplicației eDAC.
Ca urmare a neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 3 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea legislației rutiere, conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar pentru lipsă RCA a fost reținut un certificat de înmatriculare și un set de plăcuțe de înmatriculare.
Totodată, polițiștii au constatat și două infracțiuni rutiere: conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis de conducere.
Cele două infracțiuni au fost constatate în jurul orei 11:00, când polițiștii au oprit pe D.N.7 un autoturism care se deplasa din direcția de mers Simeria-Deva, fiind condus de un bărbat de 50 de ani, din comuna Turdaș.
În urma verificărilor în bazele de date, polițiștii au stabilit că bărbatul nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
De asemenea, cel aflat la volan a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării probelor biologice de sânge necesare stabilirii cu exactitate a concentrației volumului de alcool în sânge.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
ArcelorMittal Hunedoara își reduce temporar activitatea și plătește 75 la sută din salariile angajaților
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Minori prinși pe stradă cu substanțe interzise, la Deva