Stiri nationale
Peste 1,3 milioane de posturi erau ocupate în instituţiile şi autorităţile publice, în octombrie 2024 (Ministerul Finanţelor)
Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în octombrie 2024, de 1.300.297, cu 33.489 mai multe comparativ cu luna anterioară, cea mai mare creştere fiind înregistrată la Ministerul Educaţiei (plus 29.491 posturi), conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF), consultate de AGERPRES.
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 833.454 (plus 33.522 faţă de septembrie 2024), iar dintre acestea 616.124 erau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (plus 30.630 angajaţi, comparativ cu luna precedentă).
Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educaţiei, respectiv 305.884 (plus 29.941 faţă de septembrie 2024), Ministerul Afacerilor Interne – 123.026 (minus 907), Ministerul Apărării Naţionale – 79.342 (plus 2.381), Ministerul Finanţelor – 24.481 (minus 67) şi Ministerul Sănătăţii -17.894 (minus 296).
Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 9.238 de posturi (minus 30 faţă de septembrie 2024), în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 44.525 (minus 33), în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 163.567 de posturi ocupate (plus 2.955). Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în octombrie anul curent,466.843 de persoane (minus 33 comparativ cu luna anterioară), dintre care 286.011 în instituţii finanţate integral din bugetele locale (minus 721) şi 180.832 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii (plus 688).
Sursa: AGERPRES
Actualitate
Hotărârea privind data noilor alegeri prezidențiale, publicată în Monitorul Oficial
Hotărârea Guvernului privind data noilor alegeri prezidențiale a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial.
”Se stabilește ziua de duminică, 4 mai, ca dată pentru alegerea președintelui României din anul 2025. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 18 februarie 2025”, se arată în actul normativ aprobat de Executiv, în ședința de ieri.
Reamintim faptul că, reluarea alegerilor prezidențiale în luna mai 2025 vine după ce judecătorii Curții Constituționale a României au decis, pe 6 decembrie 2024, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut, hotărârea fiind luată cu două zile înaintea desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin în care urmau să se confrunte Călin Georgescu și Elena Lasconi. Întregul proces electoral va fi reluat de la zero. Perioada electorală începe pe 18 februarie.
Actualitate
Ministrul Culturii, Natalia Intotero – întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din domeniu. „Cultura trebuie să fie o prioritate”
Ministrul Culturii, Natalia -Elena Intotero, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții sindicatelor din domeniu, în cadrul întrunirii fiind discutate problemele cu care se confruntă angajații din sectorul cultural.
“Am avut astăzi un dialog deschis și constructiv cu reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă și Culturmedia. Am discutat despre problemele reale cu care se confruntă angajații din sectorul cultural: nivelul scăzut al salariilor și inechitățile salariale dintre personalul din muzee și biblioteci, două subiecte care afectează profund motivația și stabilitatea profesioniștilor din acest domeniu”, a transmis ministrul Culturii, Natalia Intotero.
Potrivit acesteia, cultura trebuie să fie o prioritate, să fie într-o strânsă legătură cu educația. “Am urmărit cu atenție protestul sindicatelor organizat chiar de Ziua Națională a Culturii – un gest ce subliniază gravitatea problemelor din acest sector. Este esențial să găsim soluții sustenabile, iar pentru acest lucru este nevoie de colaborare. Am subliniat faptul că nu este suficient să ne limităm la solicitări, ci am cerut sindicatelor să vină cu propuneri concrete pentru a putea construi împreună soluții viabile”, a precizat ministrul Culturii, Natalia Intotero.
O nouă întâlnire, în luna februarie
Pentru a continua dialogul, s-a stabilit o nouă întâlnire în luna februarie. “Sunt hotărâtă să susțin acest sector vital pentru identitatea noastră națională și să fac toate eforturile necesare pentru ca vocile celor din cultură să fie auzite și respectate. Mulțumesc domnului secretar de stat Mădălin Voicu, doamnei secretar de stat Diana-Ștefana Baciuna, doamnei subsecretar de stat Irina Sanda Marin Cajal, precum și colegilor din minister care au participat alături de mine la întâlnirea de astăzi. Împreună, putem face mai mult pentru cultură!”, a mai transmis ministrul Culturii, Natalia Intotero.
Sursa foto: Natalia Intotero/Facebook
Stiri nationale
MApN: Noi atacuri ruse la graniță; Urmele unui posibil impact de dronă – descoperite lângă Plauru
Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de vineri, în proximitatea frontierei cu România, în județul Tulcea, context în care echipe de specialiști au descoperit, în afara localității Plauru (între Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu), urme ale unui posibil impact al unei drone.
Potrivit unui comunicat MApN, zona a fost securizată, iar echipe formate din specialiști ai MApN, SRI și MAI vor ridica probe și vor efectua investigații conform procedurilor.
Ministerul român arată că sistemele de monitorizare și supraveghere ale Ministerului Apărării Naționale au semnalat încălcări ale spațiului aerian românesc și, urmare a acestei situații, începând cu ora 1,35, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3,48. Totodată, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis un mesaj RO-Alert, iar la ora 3.30 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.
Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. De asemenea, MApN amintește că a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.
Sursa: AGERPRES
-
Actualitatecu 3 zile in urma
DAS Deva: 170 de chiriași vor rămâne în locuințele pe care le ocupă, după prelungirea contractelor de închiriere
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat bănuit de braconaj. Ce au găsit polițiștii în mașina sa
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii și gripă în județ. Câte persoane au fost internate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Selfie inedit surprins în Parcul Național Retezat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Avertisment RAR pentru posesorii de autovehicule cu instalații GPL: Ce trebuie să știi despre înlocuirea rezervorului
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO – VIDEO| Incendiu puternic într-o gospodărie din Petrila. Misiune dificilă a pompierilor
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Polițiștii avertizează: O nouă metodă de înșelăciune a apărut în mediul online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR)