Actualitate
Peste 3.100 de întreruperi de sarcină s-au înregistrat în ultimii cinci ani
În ultimii ani se tot vorbește despre faptul că natalitatea din țară și, implicit, și din județul Hunedoara, a scăzut dramatic. Nici nu este de mirare dacă este să ne raportăm la numărul întreruperilor de sarcină înregistrate anul trecut în județ. Nu mai puțin de 562 de femei au ajuns la spital pentru a le fi întreruptă sarcina. Tot anul trecut s-a înregistrat cel mai mic număr de hunedorence, din ultimii cinci ani, care au fost însărcinate, respectiv 1.656.
Potrivit datelor statistice furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, în județ, numărul întreruperilor de sarcină este destul de mare, iar numărul femeilor gravide scade îngrijorător de la un an la altul. Astfel, în ultimii cinci ani, în ceea ce privește hunedorencele gravide situația se prezintă în felul următor: în anul 2011 erau 2.952 de persoane, în anul 2012, 3.113, în anul 2013 erau înregistrate 3.221 de femei însărcinate, un an mai târziu erau în evidențele medicilor 1.806, iar anul trecut doar 1.656 de persoane. Nici în ceea ce privește natalitatea, lucrurile nu „stau” mai bine, însă cifra este relativ la fel în ultimii ani, aproximativ 3.300. La capitolul întreruperi de sarcină au fost înregistrate, în ultimii cinci ani, 3.158 de cazuri, doar anul trecut fiind 562, fără să mai fie luate în calcul și acele femei care au ales să recurgă la acest gest în cabinetele private. Cele mai multe astfel de cazuri au fost înregistrate în anul 2011, respectiv 809. Este adevărat faptul că unele dintre hunedorencele care au ales să le fie întreruptă sarcina, probabil, au făcut-o din cauze medicale, însă există, în același timp, și persoane care nu și-au dorit sarcina respectivă.
„Ziua Mondială a Contracepţiei”
În acest an „Ziua Mondială a Contracepţiei” are ca slogan „Contracepția: Este viața ta; Este responsabilitatea ta!” și se vor organiza și în județul Hunedoara acțiuni de informare a populației. În România, numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar şi creşterea numărului nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi, confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile. „România se numără printre țările cu cea mai mică rată de acoperire/acces la contraceptivele moderne, dintre țările cuprinse în raportul Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială, publicat în 2015 (15,6%). Scopul campaniei este de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale, şi de informare şi de creştere a interesului populaţiei generale, mai ales a adolescenţilor şi tinerilor, cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite”, a declarat doctor Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara. Printre obiectivele acestei campanii se numără creșterea numărului de femei, în special adolescente şi tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive, dar și creșterea interesului femeilor față de contracepție. Totodată, prin intermediul acestei campanii se dorește ca numărul sarcinilor nedorite să scadă, iar avorturile să scadă, în special la tinere.
În acest sens, Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSP Hunedoara organizează în data de 23 septembrie, la ora 11:00 un simpozion la Colegiul Tehnic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu” Deva. În data de 26 septembrie, la aceeași oră, în faţa DSP Hunedoara pe zona pietonală de va amplasa un cort pentru distribuirea de pliante pentru informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la metodele de contracepție pentru evitarea sarcinilor nedorite şi a avorturilor.
Actualitate
Comunicat de presă – Anunț demarare implementare proiect „DEZVOLTARE HOTEL STRAJA LUPENI”
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali