Actualitate
Radu Ile, Adi de la Vâlcea, Lena Miclăuș și frații Marișca vor cânta la „Ziua Recoltei”, la Cristur
Hunedorenii sunt poftiți să își umple cămările cu legume și fructe proaspete scoase „la mezat” de producătorii ce se vor aduna, la finele acestei săptămâni, pe amplasamentul vechiului târg de la intrarea în localitatea Cristur. Acolo, se va desfășura, și anul acesta, „Ziua Recoltei”, eveniment ce va avea loc începând de vineri, 23 septembrie, și până duminică inclusiv. Cei prezenți vor putea asista la spectacole folclorice susținute de cunoscuți interpreți de muzică populară, special invitați. Radu Ile, Adi de la Vâlcea, Lena Miclăuș și frații Marișca sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scenă.
Manifestarea este un prilej numai bun pentru gospodine de a se aproviziona cu produse de toamnă. Peste 70 de producători tradiționali, din nouă județe ale țării (Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiș, Arad, Harghita, Dolj și Teleorman), și-au anunțat, până acum, participarea la eveniment. Aceștia vor oferi spre vânzare legume și fructe de sezon, preparate tradiționale din carne și din lapte, conserve și dulcețuri, produse apicole, must, vinuri românești, dulciuri, precum și obiecte de artizanat, utilaje și unelte agricole. Din programul tradiționalei sărbători a toamnei nu vor lipsi micii, berea, grătarele și celebrul gulaș la ceaun, preparat după rețeta autentică. Totodată, copiii sunt așteptați la parcul de distracții care va funcționa acolo pe toată durata evenimentului.
Organizatorii evenimentului precizează că, târgul va fi deschis între orele 09.00 și 23:00, în toate cele trei zile de desfășurare.
Programul complet al evenimentului
În același timp, cei prezenți la „Ziua Recoltei” din acest an se vor putea delecta cu programul artistic pregătit de organizatorii evenimentului. Conform programului dat publicității, în prima zi, începând cu ora 17:00, pe scenă vor urca membrii Ansamblului folcloric „Pădureanca” (solistă Ana Gabor), Grupul instrumental „Drăgan Muntean” (soliști Bogdan Firu, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean), invitat special al serii fiind cântărețul maramureșean Radu Ile. Sâmbătă, spectacolul va începe mai devreme, respectiv la ora 16:00, de buna dispoziție a participanților se vor „ocupa” membrii Ansamblului folcloric „Hațegana” din Hunedoara, Taraful condus de Marcel Raț (soliști Eugen Pistol, Mariana Risipitu), și solistul Adi de la Vâlcea, invitatul de onoare al serii. Duminică, în ultima zi a evenimentului, atmosfera de voie bună va fi întreținută, începând cu ora 15:00, de Ansamblul folcloric „Şoimuşana” – Şoimuş, Adi Vlaiconi şi formaţia, Formaţia instrumentală „Strong Band” (solişti Marius Trif, Mona Drăghici, Ovidiu Nechita, Andreea Arhip), invitați speciali fiind Lena Miclăuş şi fraţii Marişca.
„Ziua Recoltei” este un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Deva, în parteneriat cu Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Transport pus la dispoziție de autoritățile locale
În ultima zi a evenimentului, duminică, 25 septembrie, Primăria Devei pune la dispoziţia cetăţenilor care doresc să participe la „Ziua Recoltei” autobuze. Acestea vor asigura transport gratuit pe ruta Gara Deva – Cristur şi retur. Autobuzele vor circula din oră în oră, în intervalele orare 12:15-19:15 (plecare din Gara Deva) şi 19:15-19:40 (plecare din Cristur).
Actualitate
L-ați văzut? Bărbat din Vulcan, dat dispărut de fiica sa
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unui bărbat, în vârstă de 47 de ani, din Vulcan, dat dispărut de fiica sa. Tânăra a cerut ajutorul oamenilor legii, cărora le-a spus că nu a mai putut lua legătura cu tatăl ei dinainte de Crăciun.
„Poliția Municipiului Vulcan a fost sesizată, în data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 13:30, de către o femeie de 24 de ani, cu privire la faptul că nu mai știe nimic de tatăl său, Crăciun Florin Sorin (foto), din data de 21 decembrie 2024. Potrivit verificărilor efectuate de polițiști, hunedoreanul de 47 de ani, domiciliat în municipiul Vulcan, ar fi fost văzut ultima dată de către un bărbat, în ziua de 02 ianuarie a.c., în zona unui magazin din localitate. Când a fost văzut ultima dată, bărbatul purta pantaloni de culoare neagră, cămașă de culoare alb – negru și bocanci de culoare gri-verzui. Polițiștii continuă cercetările și verificările pentru stabilirea tuturor datelor necesare identificării acestuia”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Semnalmente: înălțime 1,50-1,60 metri, părul grizonat, ochi căprui.
Persoanele care pot oferi informații, ce pot duce la depistarea bărbatului dispărut, sunt rugate să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție.
Actualitate
Tarife majorate, de la 1 ianuarie. Cât de scumpă este apa și canalizarea la Deva, comparativ cu alte zone din țară
Tarifele pentru apa consumată, dar și pentru canalizare, s-au majorat, de la 1 ianuarie 2025. Operatorul regional de apă a modificat prețul pentru serviciul de furnizare apă/canalizare. Astfel, prețul pentru un metru cub de apă crește la 9,07 lei, fără T.V.A., față de 7,92 lei/mc exclusiv T.V.A cât a fost înainte, iar tariful pentru canalizare – epurare este de 5,62 de lei/metru cub, fără T.V.A., de la 5,14 lei/mc exclusiv T.V.A.
Într-o informare publicată pe site-ul companiei, reprezentanții societății arată că, în prezent, Apa Prod Deva implementează „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara” în valoare de 1.354.148.932,51 lei. „Parte integrantă a Contractului de Finanțare a proiectului aflat în derulare este și alinierea la prevederile stabilite în Strategia de tarifare care reprezintă condiția obligatorie de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri publice de stat sau europene, astfel că, începând cu data de 01.01.2025, vă informăm că tarifele pentru serviciul de furnizare apă/canalizare se modifică, după cum urmează: Apă potabilă produsă, transportată și distribuită: 9.07 lei/mc, Canalizare – epurare: 5.62 lei/mc. Tarifele nu conțin TVA 9%. Strategia de tarifare prevede ajustarea anuală a tarifelor atât în termeni reali, cât și cu rata inflației, conform deciziei A.N.R.S.C. nr.303/04.12.2024. Vă asigurăm că S.C. APA PROD S.A. Deva depune toate eforturile pentru ca serviciile furnizate utilizatorilor să se ridice la standarde de calitate, în acest sens, atragerea de fonduri nerambursabile fiind esențială pentru îmbunătățirea și eficientizarea activității noastre”, se arată în informarea de pe site-ul companiei, semnată de conducerea Apa Prod S.A. Deva.
Reamintim faptul că, ultima majorare a tarifelor la apă și canalizare, operată de Apa Prod SA Deva, a avut loc în urmă cu un an, la data de 1 ianuarie 2024.
Cea mai scumpă apă din țară, la Buzău
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cel mai mare tarif pentru apa potabilă consumată – 10,06 lei/ mc, se plătește la Buzău, urmat de județul Bacău – 9,88 lei/mc, județele Vaslui, Brăila și Ploiești -9,66 lei/mc, Galați -9,30 lei/mc, Iași – 9,26 lei/mc, Mediaș -9,24 lei/mc, Deva – 9,07 lei/mc, Turda – 9,01 lei/mc, fără TVA.
La polul opus, cel mai mic tarif pentru apa potabilă consumată îl practică operatorul Aquatorontal SRL din județul Timiș – 3,52 lei/mc fără TVA. De asemenea, locuitorii din Orăștie plătesc mai puțin decât cei din Deva pentru apa potabilă consumată, tariful practicat de Activitatea Goscom SA Orăștie fiind de 5,73 lei/mc fără TVA, urmați de cei din Râmnicu Vâlcea – 5,72 lei/mc fără TVA.
Actualitate
Percheziții în trei județe, printre care și Hunedoara, într-un dosar de proxenetism. Mai multe tinere ar fi fost racolate pentru practicarea prostituției
Au fost efectuate percheziții în trei județe, printre care și Hunedoara, la persoane bănuite de proxenetism și constituirea unui grup infracțional organizat. Membrii grupului sunt suspectați că ar fi racolat tinere pentru practicarea prostituție pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, Germaniei și Austriei.
Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău, au efectuat, astăzi, 19 percheziții domiciliare, în județele Buzău, Ilfov și Hunedoara, la 12 persoane, cu vârste între 20 și 43 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și proxenetism în formă continuată.
„Din actele de urmărire penală a rezultat că, începând cu anul 2020 și până la finalul anului 2024, persoanele în cauză, majoritatea în relații de rudenie, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale substanţiale, prin săvârșirea infracțiunii de proxenetism. Astfel, membrii grupului ar fi racolat 21 de tinere, profitând în cele mai multe cazuri de starea de vulnerabilitate a acestora (provenite din familii numeroase, lipsite de mijloace materiale de subzistență, neșcolarizate și cu experiență redusă de viață), pe care le-ar fi determinat și cărora le-ar fi înlesnit practicarea prostituției pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, Germaniei și Austriei, cu scopul de a beneficia de foloasele patrimoniale obținute în acest mod. Persoanele cercetate ar fi acționat în mod coordonat, colaborând constant în identificarea locațiilor și organizarea transportului victimelor. Pentru a se asigura că vor intra în posesia sumelor de bani, iar activitatea infracțională se desfășura eficient, membrii grupării de criminalitate organizată ar fi locuit împreună cu persoanele vătămate sau în imobile situate în apropiere”, a informat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
Sume de bani, unități de stocare a datelor, înscrisuri, și alte mijloace de probă, ridicate
În urma celor 19 percheziții efectuate, în județele Buzău, Ilfov și Hunedoara, au fost descoperite și ridicate 12.650 de euro, 96.700 de lei, unități de stocare a datelor, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a șapte imobile, evaluate la peste 500.000 de euro și a opt autovehicule, în valoare de aproximativ 150.000 de euro.
La capătul perchezițiilor, nouă persoane au fost reținute, iar față de alte trei a fost dispusă măsura controlului judiciar.
“La data de 8 ianuarie 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea a 9 persoane și a fost dispusă măsura controlului judiciar față de alte 3 persoane. Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău, cu propunerea de arestare preventivă a persoanelor reținute”, a mai informat IGPR.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploiești și București, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara, Inspectoratului de Poliție Județean Buzău și al jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Buzău, Ilfov, Prahova și Hunedoara.
„Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, precizează reprezentanții IGPR.
-
Actualitatecu o zi in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu o zi in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu o zi in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu o zi in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 9 ore in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Reduceri fiscale pentru donatorii de sânge, aprobate de Consiliul Local Petrila
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali