Actualitate
Peste 52.000 de elevi și preșcolari hunedoreni, așteptați în unitățile de învățământ din județ

Peste 52.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Hunedoara sunt aşteptaţi, luni, 5 septembrie, să revină în sălile de clasă sau la grădiniţe, după trei luni de vacanţă. Noul an școlar începe cu modificări majore, module în loc de semestre, vacanță în luna octombrie pentru toți elevii, eliminarea obligativității tezelor, dar aduce, totodată, și reguli noi privind notarea elevilor și calcularea mediilor.
Unitățile de învățământ hunedorene își deschid larg porțile mâine, 5 septembrie, pentru preșcolarii și elevii care vor începe cursurile în anul școlar 2022-2023. Din datele prezentate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), peste 52.000 de elevi şi preşcolari hunedoreni încep cursurile noului an școlar, în 239 de unități de învățământ hunedorene, organizate în 108 unități cu personalitate juridică cu învățământ de stat și 14 unități de învățământ particulare.
Reprezentanții IȘJ Hunedoara au informat că, începând cu 26 august 2022 și până în 4 septembrie 2022, în toate unitățile de învățământ din județ se desfășoară inspecții tematice care au ca obiective: verificarea spațiilor școlare și a demersurilor întreprinse în vederea obținerii autorizațiilor de funcționare, respectiv autorizației ISU, monitorizarea măsurilor luate de conducerile unităților de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale, pentru buna funcționare a sistemului de învățământ în condiții de siguranță sanitară, asigurarea manualelor școlare, precum și asigurarea transportului elevilor. „Pentru începerea anului școlar 2022 – 2023 în condiții optime, în 108 structuri ale unităților școlare au fost efectuate lucrări de reparații curente la instalațiile electrice, termice și sanitare, zugrăveli interioare și exterioare, înlocuit tâmplărie cu geamuri și uși termopan, amenajări săli de clasă, înlocuit parchet în sălile de clasă, reparații grupuri sanitare, amenajări de grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități, construirea de rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, hidroizolații acoperiș, termoizolații exterioare, amenajări ale curților și aleilor de acces, reparații la săli de sport, modernizări ale unor terenuri de sport, reparații garduri împrejmuire incintă, instalarea de sisteme de supraveghere sau pentru stingerea incendiilor. În urma accesării de către unitățile administrativ-teritoriale a unor programe cu finanțare internă sau externă (PNDL, PNDR, POR, PRET), au fost finalizate lucrările la obiective de investiții ce au constat în construirea unor grădinițe: Grădinița cu Program Normal Geoagiu (3 grupe), Grădinița cu Program Normal Orăștie (4 grupe), Grădinița cu Program Normal Hărău (2 grupe); Grădinița cu Program Prelungit Criscior (2 grupe), Grădinița „Episcop Gurie Georgiu” (4 grupe). Alte cinci clădiri noi având destinația de grădinițe se află în diferite faze de execuție, având termene de finalizare în anul 2022. Totodată, sunt în proces de reabilitare un număr de 8 clădiri pentru care lucrările au termene de finalizare în anul 2022”.
Reprezentanții IȘJ Hunedoara precizează că igienizarea spațiilor de învățământ s-a realizat în toate unitățile de învățământ în vederea respectării normelor de siguranță sanitară. „Un număr de trei clădiri reprezentând structuri ale unor unități școlare din județ, nu dețin în acest moment, autorizații sanitare de funcționare, din diverse motive referitoare la infrastructură. Pentru astfel de situații au fost întreprinse măsuri de reabilitare care sunt în curs de derulare. De asemenea, prin diferite programe de finanțare, sunt în curs de execuție clădiri noi, la finalizarea cărora va fi depusă documentația în vederea eliberării autorizațiilor sanitare de funcționare. La nivel județean, cinci unități de învățământ cu personalitate juridică nu dețin autorizații ISU, încheierea lucrărilor de reabilitare având ca termen de execuție finalul anul 2022”, au mai informat reprezentanții IȘJ Hunedoara.
În ceea ce privește asigurarea combustibilului/agentului termic pentru sezonul rece, 57 la sută dintre unități sunt branșate la rețeaua de termoficare sau sunt dotate cu centrale termice proprii pe gaze naturale, 41 la sută dintre unități au combustibil solid pentru încălzire asigurat în procent de 100 la sută, 2 la sută dintre unitățile au combustibil solid pentru încălzire asigurat în proporție de 35 – 80 la sută.
Din totalul celor 239 de unități de învățământ aparținând sistemului de învățământ de stat, 69 beneficiază de pază proprie, 33 de unități au încheiate contracte cu societăți specializate de pază, iar 7 unități au o formă de pază mixtă. De asemenea, un număr de 153 structuri sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, 86 în mediul urban și 59 în mediul rural.
Referitor la manualele școlare, acestea au fost comandate conform Procedurii de selecție și de comandă a manualelor școlare noi, după calendarul și termenele propuse de Ministerul educației, respectiv, de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, mai arată reprezentanții IȘJ Hunedoara. „Toate comenzile onorate de edituri au fost distribuite unităților de învățământ. Pentru clasele cu nivel de învățământ gimnazial, în data de 1.09.2022 se va finaliza înregistrarea ultimei comenzi pentru manuale școlare, conform programului gestionat de Ministerul Educației, urmând ca aceasta să fie onorată de edituri în cel mai scurt timp”.
Ministrul Educației: Părinții pot participa la festivitățile de începere a cursurilor
La nivel național, aproape trei milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile noului an şcolar 2022-2023. Dacă în ultimii doi ani, părinții au putut doar să-și ducă copiii până la poarta școlii, din cauza pandemiei, Mininistrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, că părinții pot participa la festivitățile de începere a cursurilor noului an şcolar. „După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Pentru prima dată, pe module în loc de semestre
Noul an școlar are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. 5 septembrie este data de începere a cursurilor pentru elevii din toate județele din România. Totodată, ultima zi de cursuri va fi 16 iunie, conform calendarului pentru anul școlar 2022-2023. Prin excepţie, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 2 iunie 2023. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 9 iunie 2023.
Structura noului an școlar este diferită, fiind pentru prima dată când anul școlar este organizat pe module, în loc de semestre.
Anul școlar 2022 – 2023 se structurează astfel:
Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023; Pentru județul Hunedoara, această vacanță a fost programată în săptămâna 13-19 februarie 2023.
Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.
În ziua de 5 octombrie (Ziua internațională a educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevazute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.
Programul național „Școala altfel“ și Programul „Săptămana verde“ se desfașoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).
Clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal organizează activități de instruire practică în perioadele dedicate programelor „Școala altfel“ și „Săptămana verde“.
Noutăți în noul an școlar 2022-2023:
– Structura anului școlar fără semestre;
– Rubrică nouă în catalogul școlar, în care elevii vor avea consemnată o singură medie anuală la disciplinele de studiu;
– Introducerea programului de activități „Săptămâna verde” care are drept scop oferirea posibilității elevilor de a explora natura și de a învăța despre mediu și schimbările de climă;
– Noi prevederi cuprinse în Regulamentul-cadru de organizare și fucționare a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin Ordinul M.E. nr. 4183/04.07.2022, referitoare la contractul educațional, transferul elevilor, organizarea și funcționarea comisiilor din școală etc;
– La sfârșitul lunii octombrie, o săptămână de vacanță școlară pentru toți elevii, nu doar pentru ciclul preșcolar și primar, așa cum era anii școlari anteriori;
– O vacanţă școlară de o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 6 – 26 februarie 2023. Pentru județul Hunedoara, această vacanță a fost programată în săptămâna 13-19 februarie 2023.
Actualitate
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 martie, în județul Hunedoara

Rețele Electrice România anunță întreruperi de energie electrică, în perioada 17 – 21 martie 2025, în câteva localități din județul Hunedoara.
Județul Hunedoara
Ziua / Data |
| ||||||||||||||||||||||
Luni, 17 Martie 2025 |
| ||||||||||||||||||||||
Marti, 18 Martie 2025 |
| ||||||||||||||||||||||
Miercuri, 19 Martie 2025 |
| ||||||||||||||||||||||
Joi, 20 Martie 2025 |
| ||||||||||||||||||||||
Vineri, 21 Martie 2025 |
|
Actualitate
Victorie de moral pentru Corvinul

În Liga 2 de fotbal s-au desfășurat meciurile etapei a XIX-a, ultima a sezonului regular. În urma disputării acesteia s-au clarificat și puținele necunoscute rămase.
Fără grija retrogradării
Reprezentanta județului nostru, Corvinul Hunedoara, a jucat în deplasare, pe terenul celor de la Chindia Târgoviște, ambele echipe urmând a evolua, în continuare, în play-out. Hunedorenii par a-și fi revenit după ratarea play-off-ului, și au obținut o victorie de moral, scor 1-0, unicul gol al întâlnirii fiind înscris de Lucas Câmpan (32). Ar mai fi de notat că portarul Bogdan Ungureanu, a apărat, în minutul 45, un penalty executat de Iulian Roșu. Celelalte rezultate ale rundei, în care au stat CSC Șelimbăr și CSM Focșani, au fost Metaloglobus – FCU Craiova 3-2, FC Voluntari – Csikzereda 2-1, Unirea Ungheni – Concordia Chiajna 3-1, CS Afumați – CSM Slatina 1-2, Ceahlăul – FC Bihor 1-1, AFC Câmpulng – Steaua 0-1, FC Argeș – CSC Dumbrăvița 2-1 și Metalul Buzău – CSM Reșița 0-2. Corvinul, cu 29 de puncte, face parte din grupa A din play-out, unde se joacă un singur tur, alături de Craiova (27), Ungheni (26), Buzău (23), Bihor (19), Dumbrăvița (15) și Focșani (14) și are nevoie de o singură victorie pentru a fi, matematic, lipsită de grijile retrogradării. Vor retrograda ultimele clasate din cele două grupe de play-out, plus câștigătoarea barajului dintre locurile șase. Din cealaltă serie fac parte Ceahlăul (27), Afumați (27), Slatina (26), Chiajna (23), Chindia (18), Șelimbăr (18) și Câmpulung (7). În play-off, unde se joacă tur – retur, participă Csikszereda (44), Steaua (41, dar fără drept de promovare), Metaloglobus (38), Reșița (34), Argeș (34) și Voluntari (33). Vor promova direct cele mai bune două clasate, cu excepția Stelei, iar următoarele două vor juca baraj cu locurile 13 și 14 din SuperLigă.
Actualitate
A intrat cu mașina în gardul unui imobil din Beriu. Ce au aflat polițiștii despre tânărul de la volan

Dosar penal pentru trei infracțiuni, deschis de polițiști. Vizat este un tânăr de 24 de ani, din Beriu, care ar fi sustras un autoturism cu care a lovit gardul unui imobil din localitate. Acesta se urcase băut la volan și nu deține nici permis de conducere, potrivit polițiștilor.
Mașina avariată a fost observată, duminică dimineață, în jurul orei 06:30, de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Orăștie, în cadrul activităților de patrulare.
„La fața locului a fost identificat un tânăr de 24 de ani, din Beriu, conducător al autoturismului avariat. În urma verificărilor, polițiștii au stabilit faptul tânărul nu deține permis de conducere. În cazul său, aparatul etilotest a indicat o concentrație de 0,79 mg/l, alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării probelor biologice. Ulterior, un tânăr din Romos, proprietarul autoturismului avariat, a sesizat polițiștii despre faptul că, în noaptea de 15/16 martie 2025, i-a fost sustras autoturismul de la o cabană din satul Bucium, unde era cazat. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că autoturismul reclamat ca fiind sustras este cel avariat, ce a fost condus de tânărul de 24 de ani”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis de conducere, conducerea sub influența alcoolului și furt calificat (de folosință).
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO: Intervenție în Defileul Jiului. Alpiniștii utilitari desprind bucățile de rocă periculoase
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ați văzut-o? Minora de 15 ani plecată voluntar dintr-un centru de plasament din Uricani, căutată de poliție -ACTUALIZARE: A fost găsită
- Actualitatecu 2 zile in urma
Pentru un trafic mai sigur. Mai multe indicatoare rutiere din comuna Vețel au fost mutate
- Actualitatecu 13 ore in urma
Furt dintr-o cafenea din Deva, surprins de camerele video. Suspectul, prins rapid de polițiști
- Actualitatecu 3 zile in urma
Un nou convoi agabaritic transportă un generator către Termocentrala Mintia
- Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedoara: Amenajarea albiei râului Cerna a intrat într-o nouă etapă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Reținut preventiv de către polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO: Bărbat din Deva, arestat preventiv pentru furt calificat