Actualitate
AMICUS PLATO SED MAGIS AMICA VERITAS
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2020/02/firczak-gheorghe.jpg)
Repet mereu, anul 1989 a adus schimbări majore în Europa Central Răsăriteană, deci și în țara noastră. Sistemul comunist s-a prăbușit. Cel mai mare câștig îl reprezintă posibilitatea liberei circulații a oamenilor și ideilor. Un alt aspect semnificativ îl reprezintă afirmarea liberă a minorităților, context în care rutenii se bucură de cea de-a treia renaștere națională, eludându-se persecuțiile la care au fost supuși „grație” regimului sovietic sau celor de obediență sovietică.
Revoluția Română din Decembrie 1989 a determinat, din fericire, o transformare a societății românești în ansamblul ei. Din păcate nu a dus la o evoluție pe măsura evenimentelor a mentalităților și, mai ales, în unele cazuri, a caracterelor umane. Libertatea a fost negativ înțeleasă, mulți confundând-o cu liberul arbitru. Mai grav este când în fundalul unei competențe profesionale se ascunde un caracter mărunt, lipsit în totalitate de orice etică. Am ales pentru articol acest titlu tocmai pentru a sublinia aspectul menționat. De ce în limba latină? Deoarece aceasta este fundamentul culturii universale, cel puțin în varianta sa europeană. Mediile românești medievale au adoptat, măcar parțial, limba și cultura latină. Traducerea în limba română a titlului sună astfel: „Mi-e prieten Platon dar mai prieten îmi este adevărul”. Expresia subliniază că nu este suficient ca o părărere să devină pertinentă doar dacă este emisă de o personalitate cu o oarecare autoritate. Expresia îi aparține lui Aristotel (384 – 322 î.Hr.), filosof al Antichității grecești, discipol al lui Platon (427-347 î.Hr.). Acesta, la rândul lui a fost discipol al lui Socrate (469-399 î.HR.), dar a fost consacrată de Ammonius Saca (175-242) în lucrarea „Viața lui Aristotel”. Socrate, Platon și Aristotel au concretizat filosofia ca o concepție generală despre lume și viață, despre existență și cunoaștere. Ammonius Saca, creștinat la maturitate, a fost un promotor al valorilor filosofiei grecești antice reușind o apropiere a acesteia de preceptele creștinismului.
Nu toți oamenii înțeleg că autoritatea trebuie să se subsumeze adevărului. Este și cazul lui Corin Mălieș. Da, acesta este pregătit profesional. Tocmai de aceea este privit cu admirație deși etica sa este fatalmente deficitară. De exemplu contestă de dimineață până seara și de seara până dimineața Revoluția Română din Decembrie 1989. Cu toate acestea datorită ei a ieșit din ilustrul anonimat în care se zbătea în timpul regimului comunist. A ajuns în conducerea Inspectoratului Școlar Județean. Ce a realizat? Foarte mult. Prin tertipuri s-a transferat pe o catedră similară de la un liceu la altul. La noua instituție a început să lucreze cu elevii printr-o metodă originală, aplicată elevilor pasionați de disciplina pe care o preda Corin Mălieș. O elevă, convențional o denumim Iuliana, a dezvăluit prima ce se întâmplă. Profesorul îi propune o înțelegere. Dacă răspunsurile ei nu pot fi notate cu 10 să accepte să fie evaluate cu nota 2. Copila, naivă, acceptă. Și în primul trimestru al primului an de studiu are media 2 la disciplina respectivă. Părinții ei, cunoștințe bune cu noi, subsemnatul și soția mea, ni se adresează relatându-ne situația, solicitând o părere. Noi le-am spus că trebuie să discute cu profesorul Mălieș. Mama Iulianei îl abordează. „Nu vă faceți griji doamnă. Totul este sub control. Asta-i viața”, răspunde acesta. Mama nu se lasă deoarece nu înțelege cum fiica ei, foarte silitoare, are la disciplina respectivă media aceea înfiorătoare. Profesorul repetă la nesfârșit: „Asta-i viața” spre disperarea părintelui Iulianei. Văzând că Mălieș Corin nu are nici o explicație vine ea cu o propunere: „Domnule profesor, nu ar fi bine să faceți Dumneavoastră meditații cu Iuliana. Poate o ajută”. Acesta o privește cu o pasivitate uimitoare, care sugerează fățărnicia. În fine, răspunde după câteva clipe, care i-au părut o eternitate disperatului părinte. „Dacă Dumneavoastră vreți, se poate”. Începând cu cea de-a doua treime a anului școlar au demarat meditațiile. Timp de 11 trimestre au continuat până la absolvire. Minune, Iuliana a avut mereu media 10. Asta-i viața, ar spune Corin Mălieș.
Desigur, realizările lui Corin Mălieș nu pot fi negate dar nici lipsa de moralitate nu poate fi eludată. Parafrazez: „Amicus Corin Mălieș sed magis amica veritas”/Mi-e prieten Corin Mălieș dar mai prieten îmi este adevărul.
Dr. Gheorghe Firczak
Actualitate
„Bursa Mărțișorului” aduce oportunități de angajare la Deva, pe 7 martie 2025
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/07/someri.jpg)
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara anunță organizarea unei noi ediții a Bursei Locurilor de Muncă, dedicată în special persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și angajatorilor care doresc să recruteze personal.
Evenimentul, cunoscut sub denumirea de Bursa Mărțișorului, va avea loc pe 7 martie 2025, începând cu ora 10:00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiul Deva.
Bursa Mărțișorului oferă o oportunitate excelentă pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă să se întâlnească direct cu angajatorii din diverse domenii, facilitând astfel procesul de recrutare și promovarea oportunităților de angajare din județ. De asemenea, angajatorii vor avea ocazia să găsească personal calificat pentru a-și întregi echipele.
Participarea la eveniment este gratuită, iar organizatorii invită toți hunedorenii care sunt în căutarea unui job să profite de această ocazie pentru a intra în contact cu angajatori din diverse sectoare de activitate. Evenimentul va oferi o platformă deosebită pentru găsirea unui loc de muncă, dar și pentru consolidarea relațiilor dintre angajatori și potențialii angajați.
Actualitate
Intervenții pe drumurile județene aflate în administrarea CJ Hunedoara, în urma ninsorilor din ultimele ore
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/480285808_1193975589398642_1473991820508888209_n.jpg)
Consiliul Județean Hunedoara informează că, în cursul nopții trecute, echipele de deszăpezire au intervenit prompt pe sectoarele de drum Hunedoara, Hațeg, Brad, Orăștie, Deva – Păuliș și Valea Jiului. Intervențiile au fost coordonate în baza apelurilor telefonice primite la Dispeceratul de iarnă și la solicitarea dispecerului de serviciu.
“S-a acționat cu prioritate pe DJ 687K Silvașu de Sus, DJ 687M Cinciș, DJ 687E Ghelari-Bunila, DJ 705A Costești – Sarmizegetusa, DJ 708E Peștișu Mic – Nandru, DJ 708D Muncelu Mic – Poienița Tomii – Feregi, DJ 706B Luncșoara, DJ 705 Ardeu – Balșa, DJ 708E Cârjiți-Almașu Mic”, se arată într-o informare transmisă de Biroul de Presă al Consiliului Județean.
În contextul prognozelor meteo care indică menținerea condițiilor de iarnă, reprezentanții CJ Hunedoara recomandă conducătorilor auto să nu plece la drum fără echiparea corespunzătoare a autovehiculelor (anvelope de iarnă și, dacă este necesar, lanțuri antiderapante).
Pentru a preveni blocajele în trafic și a asigura siguranța deplasării, șoferii sunt rugați să manifeste prudență sporită la volan.
Eventualele probleme de trafic apărute pe drumurile județene pot fi semnalate la Dispeceratul de iarnă al Consiliului Județean Hunedoara, la numărul de telefon 0737 553 971.
Sursa foto: CJ Hunedoara
Actualitate
Circa 125 de tone de material antiderapant au fost împrăștiate, noaptea trecută, pe drumuri naționale din județ
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/drumuri.jpg)
Circa 125 de tone de material antiderapant s-au folosit, în cursul nopții trecute, la intervențiile de pe drumurile naționale din județul Hunedoara, potrivit reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara. S-a acționat cu 28 de utilaje.
“120 de utilaje cu lamă și răspânditor au acționat și patrulat noaptea trecută pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest. Au fost folosite aproape 600 de tone de material antiderapant. Pe raza județului Arad s-a acționat cu 12 utilaje și circa 55 de tone antiderapant, în județul Hunedoara – 28 utilaje specifice și circa 125 tone antiderapant, în județul Timiș – 23 de utilaje și 117 tone antiderapant, iar în județul Caraș-Severin – 28 de utilaje și 125 tone antiderapant. Pe A1, A6, A11 și DN 7G au acționat 37 de utilaje, cu 242 tone antiderapant”, au informat, marți dimineață, reprezentanții DRDP Timișoara.
Pentru o călătorie în siguranță în condiții de iarnă, reprezentanții DRDP Timișoara recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de drum, mai ales în condiții de carosabil alunecos sau acoperit cu zăpadă, să sporească atenția în trafic, asigurându-se bine înainte de fiecare manevră, să evite depășirile periculoase, să nu bruscheze comenzile volanului și să păstreze în mers o distanță corespunzătoare între autovehicule, care să permită frânarea în condiții de siguranță.
Sursa foto: captură video DRDP Timișoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu o zi in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban
- Actualitatecu 20 de ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 21 de ore in urma
VIDEO| Doar un viceprimar la Deva, momentan. Cel de-al doilea nu a putut fi ales