Actualitate
Peste 700 de misiuni ale jandarmilor hunedoreni, în cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians
Partenerii jandarmilor, din proiectul LIFE Connect Carpathians – „Îmbunătăţirea conectivităţii populaţiilor de urs şi lup cu ajutorul unei reţele regionale de situri Natura 2000 în România”, au organizat o serie de activități dedicate sărbătoririi a 25 de ani de la inițierea Programului LIFE în Europa. Invitații la această activitatea au avut posibilitatea să viziteze baza modulară a Postului de Jandarmi Montan, aflată în comuna Zam, precum și o parte din echipamentul folosit de jandarmi în probarea faptelor ilegale. În cea de-a doua parte a evenimentului, participanții au efectuat o deplasare în teren, în zona sitului Natura 2000 Defileul Mureșului, unde au avut ocazia să viziteze două micro-coridoare a căror scop este de a facilita deplasarea animalelor sălbatice între partea de nord si sud a proiectului. De la începutul proiectului până în prezent, jandarmii hunedoreni au executat aproximativ 700 de misiuni indepedent sau împreună cu partenerii din proiect. Jandarmii montani au constatat 193 de contravenții și au fost aplicate amenzi în valoare de 112.600 lei. De asemenea, jandarmii au constatat 44 de fapte de natură penală. „Pentru îndeplinirea rolului asumat, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara a construit o structură de ordine publică – Postul de Jandarmi Montan Vața de Jos – care a primit competență extinsă la nivelul celor opt județe în care se implementează proiectul. Pentru îndeplinirea misiunilor, au fost achiziționate mijloace de transport adaptate reliefului: autoturisme de teren, snowmobil și ATV; mijloace pentru probarea faptelor ilegale; două baze modulare, care să permită deplasarea rapidă a echipelor de intervenție în teren”, spun reprezentanții IJJ Hunedoara.
Proiectul a început în anul 2013, se va încheia în februarie 2019 și urmărește îmbunătățirea conectivității integrate pentru Coridorul Ecologic Apuseni – Meridionali aflat în vestul României. Acest coridor, considerat cel mai important coridor ecologic din Europa, se întinde între Munții Apuseni, la nord și Munții Retezat-Țarcu, la sud.
Actualitate
REGES-ONLINE. Precizări de la ITM Hunedoara cu privire la noua platformă de evidență a salariaților

Începând de luna aceasta, salariații și angajatorii pot accesa REGES-ONLINE, un portal modernizat, accesibil în format electronic. Noul sistem, pus la dispoziție de Inspecția Muncii, este disponibil la adresa de web: https://reges.inspectiamuncii.ro.
Vechiul REVISAL rămâne activ încă șase luni
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a transmis precizări în ceea ce privește registrul general de evidenţă a salariaţilor REGES – ONLINE. “Prin noul portal nu mai este necesară instalarea unei aplicaţii dedicate (ex. Revisal), iar generarea şi transmiterea fişierelor .rvs nu mai este obligatorie. Aplicaţia este complet web-based, uşor de accesat şi de utilizat, şi respectă toate cerinţele legale în vigoare. Conform, prevederilor H.G. 295/2025 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor REGES- ONLINE, vechiul sistem REVISAL va rămâne activ pentru încă 6 luni. Angajatorii care au realizat depuneri în aplicaţia REVISAL, îl pot accesa în continuare la adresa: https: / /reges.inspectiamuncii. ro secţiunea “ATENTIE! Cauţi vechiul Revisal? Click aici!”. Angajatorii au obligaţia de a se înregistra în platforma REGES – ONLINE în termen de 6 luni de la data intrării in vigoare a H.G. 295/2025 privind registrul general de evidentă a salariaţilor REGES-ONLINE”, au transmis reprezentanții ITM Hunedoara.
Angajatorii care nu au înființat și transmis registre până la data de intrare în vigoare a actului normativ mai sus menționat vor utiliza exclusiv REGES-ONLINE. “Înrolarea în platforma REGES-ONLINE se realizează individual după cum urmează: prin utilizarea identității digitale RoeID acordată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, prin utilizarea unui certificat digital calificat, prin obţinerea aprobării de la inspectoratul teritorial de muncă căruia i s-a adresat, a solicitării de activare a contului, pe baza prezentării cetăţeanului la ghişeu, identificării vizuale şi verificării cărţii de identitate a acestuia. Angajatorii care au transmis date în Registru anterior datei de intrare în vigoare a actului normativ menționat anterior, vor putea transmite în continuare fișiere generate din aplicația REVISAL atât online cât și la ghișeele inspectoratului teritorial de muncă, doar până la data înregistrării pe platforma REGES-ONLINE”, precizează Adrian Bozdog, inspectorul șef al ITM Hunedoara.
Actualitate
Juniorii Corvinului își continuă evoluțiiile bune

Campionatele Naționale de fotbal pentru juniori sunt în plină desfășurare. Printre echipele care participă la toate cele patru categorii de vârstă, respectiv U19, U17, U16 și U15, este și Corvinul Hunedoara.
Pe podium cu echipele mari
În campionatul U19 cei de la Corvinul se află pe poziția secundă în grupa 8, cu 41 de puncte, la două în spatele liderului CSM Reșița, care are un meci mai puțin disputat, dar și cu 16 înaintea celei de-a treia clasate, Gloria Arad. În ultima rundă, hunedorenii au câștigat, cu 4-2, pe terenul celor de la Gloria Arad, cu 4-2, iar etapa viitoare vor juca, pe teren propriu, derby-ul cu CSM Reșița. Meciul va avea loc duminică, 13 aprilie, de la ora 12:00. În ce privește competiția de la U17, corviniștii sunt tot pe locul al doilea în aceeași serie 8. Pe primul loc sunt cei de la CSȘ Lugoj, cu 38 de puncte, urmați de Corvinul, cu 30, și de Gloria Arad și CSȘ Caransebeș, ambele cu 28. În etapa anterioară Corvinul a pierdut cu 1-0 deplasarea de la Gloria Arad, iar duminică, 13 aprilie, de la ora 14:00, vor juca acasă cu ultima clasată, CSM Reșița. În aceste două campionate seriile în care joacă Hunedoara au câte nouă echipe, cu componență identică. Se joacă tur – retur – tur, fiind, în total, 27 de etape, runda de duminică fiind cea de-a XXI-a. La finalul campionatului, echipa clasată pe primul loc va fi declarată câștigătoare de serie.
Lideri cu cei mici
O situație similară în ce privește numărul de echipe participante și sistemul de desfășurare este și la juniorii U16 și U15, atâta doar că aici Corvinul evoluează în seria 5. La U16, în etapa a XX-a, hunedorenii au câștigat, cu 6-0, deplasarea de la a opta clasată, Luceafărul Turnu Severin. Etapa viitoare, sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 12:00, Corvinul, care este pe locul 5, cu 24 de puncte, va primi vizita celor de la Academia Gică Popescu din Craiova, a treia clasată, cu 33 de puncte. Între cele două combatante se află CSM Reșița, cu 27 de puncte, primele două clasate sunt Viitorul Arad și CSM Târgu Jiu, ambele cu 40, iar pe șase, în spatele Corvinului, este CS Dumbrăvița, cu 13 puncte. Mult mai bine pentru hunedoreni stau lucrurile la U15, unde Corvinul, în aceeași serie 5, este lideră, cu 42 de puncte, următoarele clasate fiind CSM Târgu Jiu, cu 34, și Viitorul Arad, cu 32. Runda anterioară hunedorenii au câștigat, cu 3-2, deplasarea de la a șaptea clasată, Luceafărul Turnu Severin, iar în etapa a XXI vor juca, pe teren propriu, cu Academia Gică Popescu, echipa de pe locul al optulea. Toate echipele de juniori ale Hunedoarei își dispută meciurile de acasă pe terenul II de la stadionul Corvinul.
Actualitate
Amenzi de aproape 300.000 de lei, aplicate de DSVSA Hunedoara

Amenzi de aproape 300.000 de lei au fost aplicate în urma unor controale desfășurate, pe parcursul lunii martie 2025, de inspectorii Direcției Sanitar -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.
Reprezentanții DSVSA Hunedoara au efectuat, luna trecută, controale care au urmărit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor atât în domeniul siguranţei alimentelor de origine animală și non-animală, cât şi în domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare.
“În perioada 01.03-31.03.2025 au fost verificate un număr de 635 obiective, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 54 amenzi contravenţionale în cuantum de 282.100 lei, precum și 10 avertismente”, se arată într-un comunicat al instituției.
La nivelul DSVSA Hunedoara, luna trecută, au fost înregistrate și soluționate opt sesizări.
“În domeniul siguranței alimentelor au fost efectuate acţiuni de control la unităţile de abatorizare, procesare, depozitare şi desfacere a produselor alimentare de origine animală și nonanimală. În acest sens au fost efectuate acţiuni care au urmărit modul cum sunt respectate condiţiile de funcţionare şi inregistrare/autorizare al unitatilor, precum şi actiuni care au urmarit respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare de origine animală și nonanimală. Au fost verificate un număr de 375 obiective, fiind constatate următoarele deficienţe: – etichetare, igienă și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare, întreținere necorespunzătoare a spațiilor și utilajelor din dotare, deficiențe privind demonstrarea trasabilității produselor alimentare, depozitare materii prime împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 31 amenzi contravenționale în cuantum de 256.800 lei, precum și 4 avertismente. În domeniul sănătăţii, bunăstării și identificării animalelor, nutriției animalelor și produselor medicinale veterinare au fost efectuate controale în fermele comerciale, exploatatiile comerciale de tip A, exploataţiile non-profesionale, depozite farmaceutice, farmacii și cabinete veterinare, care au vizat verificarea respectării condiţiilor de funcţionare, biosecuritate, bunăstare și protectie, identificare şi înregistrare a animalelor, precum și a condițiilor de comercializare a produselor medicinale veterinare și a altor produse de uz veterinar. În total au fost verificate un număr de 260 obiective supuse controlului sanitar veterinar, fiind constatate următoarele deficienţe: deținerea/vânzarea/cumpărarea/înstrăinarea animalelor fără documentele prevăzute de legislația în vigoare, deficiențe privind eliberarea produselor medicinale veterinare, nepredarea mărcilor auriculare de la animalele sacrificate. În urma neconformităților constatate au fost aplicate 23 amenzi contravenționale în cuantum de 25.300 lei, precum și 6 avertismente”, se mai arată în același comunicat.
Fără focare de PPA
Pe parcursul lunii trecute, nu au fost confirmate focare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici în cadrul exploatațiilor/gospodăriilor proprii ale populației sau în exploatațiile comerciale, precum nici cazuri de Pestă Porcină Africană la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare.
“DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia acesteia. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. De asemenea la nivelul județului nu evoluează nici un focar de Pesta Micilor Rumegătoare și nu există restricții de circulație a animalelor”, transmit reprezentanții instituției.
La nivelul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara, în luna martie 2025, au fost analizate un număr de 14.333 probe, dintre care 1.243 pe domeniul siguranței alimentelor și 13.090 pe domeniul sănătății animale.
- Actualitatecu 2 zile in urma
Acțiune de amploare a polițiștilor la Brad și în împrejurimi. Peste 400 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite
- Actualitatecu 3 zile in urma
Adrenalină la cote maxime și motoare turate, la Geoagiu -Băi. A început “The ROCK Trophy 2025”!
- Actualitatecu 2 zile in urma
De astăzi: Extrasele de carte funciară pentru proprietari nu se mai plătesc
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Târgul Colecționarilor” revine la Deva. Evenimentul ajunge la ediția 71
- Actualitatecu 2 zile in urma
Suspans în Liga 4 de fotbal Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Pădurile cu orhidee din Retezat, spectacole naturale de descoperit în „Luna Pădurii”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Schimbări în Consiliul Local al Municipiului Deva
- Actualitatecu o zi in urma
Handbalistele de la Petroșani, în semifinalele naționale la junioare IV