Connect with us
Data: 02/04/2025
.

Actualitate

Peste 920 de milioane de euro, investiţi în Regiunea Vest, prin POR 2014-2020. Județele Timiș și Hunedoara au atras cele mai multe fonduri europene

Publicat

pe

Peste 920 de milioane de euro au fost investiți în Regiunea Vest, din care fac parte județele Timiș, Hunedoara, Arad și Caraș – Severin, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 -2020, gestionat de Agenție pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest. Până la data de 29 februarie, până când s-au putut depune cereri de rambursare, rata de absorbție a atins pragul de aproape 143 la sută, potrivit unui comunicat al ADR Vest. Județele Timiș și Hunedoara au atras fiecare peste 200 de milioane de euro.

“Regiunea Vest a reuşit să atragă cu peste 40 la sută mai mulţi bani decât îi fusese alocat iniţial prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Asta înseamnă că, prin programul gestionat de ADR Vest, în regiune au fost investiţi peste 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită iniţial regiunii (643,65 milioane de euro). Până în 29 februarie, termenul final până la care beneficiarii au putut depune cereri de rambursare, rata de absorbţie a atins astfel pragul de aproape 143%. În total, s-au făcut investiţii în 874 de proiecte din regiune. Judeţul Timiş a atras 278 de milioane de euro; Hunedoara – 270 de milioane de euro; Arad – 186 de milioane de euro, iar Caraş-Severin – 185 de milioane de euro”, se arată în comunicatul ADR Vest.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte domeniile care au atras bani europeni, de cele mai mari finanţări au beneficiat investiţiile în sprijinirea dezvoltării urbane durabile (peste 212 milioane de euro); cele în îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională (aproape 150 de milioane de euro); sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon (peste 130 milioane de euro); şi îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii (126 milioane de euro).

„Investim, nu cheltuim – acesta a fost deviza care ne-a ghidat în toată această perioadă, iar pragul la care am ajuns nu reprezintă doar o cifră, ci rodul unor ani de muncă, dedicare şi angajament pentru dezvoltarea durabilă şi prosperitatea zonei în care trăim. Cred că succesul este al întregii regiuni şi e cu atât mai valoros cu cât a fost realizat într-un context dificil, marcat de evenimente globale precum pandemii sau conflicte armate. Cu toate acestea, împreună cu partenerii noştri, beneficiarii acestor fonduri – consilii judeţene, primării de oraşe şi municipii şi companii din regiune, am reuşit să transformăm provocările în oportunităţi şi să investim într-un mod inteligent fondurile alocate regiunii. În plus, am reuşit să atragem alţi aproape 280 de milioane de euro, care s-au transformat în şcoli mai bune, spitale mai performante sau locuri de muncă pentru locuitorii Regiunii Vest. Deşi cifrele reprezintă un bilanţ, nu ne aflăm în faţa unui punct final, ci mai degrabă în faţa unei noi linii de start, pentru că toate seminţele pe care le-am plantat până acum trebuie să încolţească în anii următori, prin investiţiile pe care le vom face prin Programul Regional Vest 2021-2027, Programul Tranziţie Justă şi Programul Sănătate, pe care le gestionăm”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

“În urma investiţiilor realizate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Regiunea Vest beneficiază de peste 320 de kilometri de drumuri judeţene modernizate, de peste 200 de mijloace de transport în comun noi şi de peste 40 de kilometri de piste noi de biciclete. Aproape 90 de şcoli au fost reabilitate şi modernizate, iar peste 10.000 de familii trăiesc în apartamente reabilitate termic. Regiunea Vest a devenit una mai prietenoasă cu mediul şi prin zonele verzi create sau modernizate şi care însumează o suprafaţă de aproape 620.000 de metri pătraţi. În acelaşi timp, prin investiţiile realizate prin Regio-POR 2014-2020, aproape 500 de întreprinderi s-au dezvoltat şi au fost create peste 1.600 de locuri noi de muncă”, se mai arată în comunicat.

Advertisement

Actualitate

“Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului” – Eveniment special, la Centrul destinat recuperării micuților cu dizabilități din Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara marchează „Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului”, prin acțiuni de promovare a serviciilor de specialitate dezvoltate la nivelul instituției în sprijinul copiilor cu dizabilități.

Un eveniment special a avut loc la Centrul de zi destinat recuperării copiilor cu dizabilități din Deva. Ateliere creative, mesaje motivaționale, sesiuni de dans și mișcare în aer liber și jocuri au fost organizate pentru micuții cu autism aflați în evidență. “Copiii au fost întâmpinați într-o atmosferă relaxantă cu decoruri în culoarea simbolică a autismului (albastre) – baloane, bannere și afișe. Au fost organizate ateliere creative, unde copiii au creat obiecte tematice (brățări, puzzle sau picturi legate de experiențele lor din sfera autismului), sesiuni de dans și mișcare liberă, traseu cu obstacole, joaca cu baloane de săpun, un spațiu pentru socializare liberă. Cel mai îndrăgit moment a fost cel în care fiecare participant- copil sau adult- a extras câte un mesaj motivațional care apoi a fost expus pe un panou dedicat descrierii acestei afecțiuni care are, în țara noastră, o prevalență de aproximativ 14 %, în rândul copiilor. Micuții s-au bucurat, pierduți în lumea culorilor, formelor și sunetelor, creată special pentru ei de terapeuții care le-au îndrumat jocul. Părinții i-au urmărit și câteodată au tresărit la cate un pas șovăitor. Pentru că lângă ei, noi toți, deopotrivă, cu răbdare, terapii și joacă , asistăm la transformarea și devenirea lor”, a declarat Geanina Marina Ianc, director general la DGASPC Hunedoara.

Foto: DGASPC Hunedoara

“Ziua Internațională a Conștientizării Autismului” este marcată anual în ziua de 2 aprilie, cu scopul de a contribui la informarea societății privind tulburarea de spectru autist.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Noutăți din handbalul feminin

Publicat

pe

Redactat de

 

Odată cu încheierea lunii martie au luat sfârșit meciurile din sezonul regular al Campionatului Național de handbal pentru junioare 2. În această fază a evoluat, cu rezultate excelente, CSȘ Petroșani.

Victorie și în ultima etapă

Deși calificate în primul turneu semifinal și cu primul loc asigurat în grupa G de mai multă vreme, fetele de la CSȘ Petroșani au tratat cu maximă seriozitate meciul din etapa a XIV-a, ultima a sezonului regular. În acest meci petroșănencele au întâlnit pe Millenium Giarmata, echipă care era în luptă pentru ocuparea poziției a patra, ultima care duce în primele turnee semifinale. Bănățencele aveau nevoie de victorie, dar fetele din Vale și-au respectat blazonul și au învins cu 44-39 (22-19). Astfel, echipa din Petroșani a câștigat seria G cu 22 de puncte din 24 posibile, iar echipa din Giarmata, cu 12 puncte, a încheiat pe cinci. Pe poziția secundă, cu 16 puncte, s-a clasat Cîțu Timișoara, cu 16 puncte, după victoria de acasă, 26-17 (13-7), cu a șasea clasată, Alpha Oradea (4 puncte). Pe locul trei s-a situat Unirea Sânnicolau Mare, cu 15 puncte, deși a stat în această rundă, întrucât Beldiman Arad s-a retras din competiție la finele turului. Ultimul loc calificant în turneele semifinale, cel de-al patrulea, le-a revenit fetelor de la Banatul Timișoara, care au acumulat 13 puncte după victoria de pe teren propriu, cu scorul de 35-25 (17-13), obținută în fața celei de-a șaptea clasate, Traian Vuia Reșița, care a încheiat sezonul regular cu 2 puncte.

Își cunosc adversarele din semifinale

Advertisement

Astfel, fetele de la CSȘ Petroșani își cunosc și adversarele din primul turneu semifinal, care se va desfășura spre sfârșitul lui aprilie, datele și locațiile de desfășurare urmând a fi anunțate în curând. Astfel, dacă nu vor fi retrageri din competiție sau alte motive întemeiate, CSȘ Petroșani va juca cu locul 2 din grupa H, LPS Bistrița, cu locul 3 din grupa E, CSȘ Sighișoara, și cu locul 4 din grupa F, Jiul Rovinari. Se va juca fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, iar la finalul turneului primele două clasate vor contina evoluția pentru locurile 1-16, iar ultimele două pentru locurile 17-32.

Zonă de junioare IV la Deva

La sfârșitul acestei săptămâni vom avea parte de handbal la junioare IV, Sala Sporturilor din Deva urmând a găzdui Turneul Zonal 5, la care participă echipe din județele Arad, Caraș Severin, Timiș și Hunedoara. Cele 13 participante au fost împărțite în patru grupe, una cu patru echipe, iar celelalte cu trei. Astfel, în grupa A au fost repartizate CSȘ Petroșani, CFR Simeria, CSȘ Hunedoara și Golden Kids Bocșa, în grupa B Hercules Herculane, Școala nr. 7 Timișoara și Dominicii Timișoara, în grupa C Unirea Sântana, CS Giroc Chișoda și Frontiera Curtici, iar în grupa D Millenium Giarmata, CSM Reșița și gazdele de la CSM Deva. Competiția va debuta vineri, 4 aprilie, la ora 11:00, cu meciul Petroșani – Simeria, iar de la 12:15 va fi meciul Hunedoara-Bocșa, ambele din grupa A. Urmează, de la ora 13:30 Hercules – Școala 7 (B), de la 14:45 Sântana – Giroc (C) și de la 16:00 Deva – Giarmata (D), iar ziua se va încheia cu alte două meciuri din grupa A, Simeria – Bocșa, de la 17:15, și Hunedoara – Petroșani, de la 18:30. Meciurile de sâmbătă, 5 aprilie, încep la ora 9:00 cu confruntarea Dominicii – Hercules (B), programul următor fiind Reșița – Giarmata (D, 10:15), Curtici – Sântana (C, 11:30), Hunedoara – Simeria (A, 12:45), Școala 7 – Dominicii (B, 14:00), Giroc – Curtici (C, 15:15), Deva – Reșița (D, 16:30) și Bocșa – Petroșani (A, 17:45). Câștigătoarele de grupe vor juca în semifinale, duminică, 6 aprilie, de la ora 9:00 și, respectiv 10:15, meciul pentru locul 3 va fi la 11:30, iar finala va începe la ora 12:45.

Citeste mai mult ...

Actualitate

L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut

Publicat

pe

Redactat de

L-ați văzut? Tânăr din Lupeni, dat dispărut.

Poliția Oraşului Lupeni a fost sesizată, în data de 2 aprilie a.c., în jurul orei 01.00, cu privire la plecarea voluntară de la domiciliu a unui tânăr de 22 de ani – Murărașu Sebastian Daniel.

În urma primelor verificări, s-a stabilit că tânărul ar fi plecat în data de 01 aprilie a.c., în jurul orei 06.00, la Universitatea din Petroșani, unde este student, fără a reveni până în prezent.

Semnalmente: înălțime 1.84 metri, greutate 65 kg., păr șaten, tuns scurt, ochi albaștri, față ovală, ten deschis la culoare, cicatrice în zona bărbiei (partea stângă).

La data plecării, tânărul purta un pardesiu de culoare gri cu negru, pantaloni de culoare neagră, cămașă și cravată de culoare neagră, pantofi negri, având asupra sa un rucsac de culoare neagră.

Persoanele care dețin informații, ce ar putea ajuta la depistarea tânărului, sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate