Connect with us
Data: 23/07/2024
.

Actualitate

Piesa de teatru ,,Fierarii” se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Patru mari actori, pe scena Centrului Cultural

Publicat

pe

Piesa de teatru “Fierarii”, de Milos Nikolic, se va juca la Deva, într-o distribuție de excepție. Marii actori Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu, vor urca pe scena Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu. 

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită în data de 17 septembrie 2024, de la ora 19:00, în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” la piesa de teatru „Fierarii” de Milos Nikolic, a cărei distribuție e una excepțională: Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, George Mihăiță și Valentin Teodosiu.

“Piesa “Fierarii” a funcționat în repertoriul mai multor teatre din țară, dar și de peste hotare. Regizorul spectacolului, Horațiu Mălăele se pare că e ,,îndrăgostit” de această piesă în care firește și interpretează rolul principal. Textul original al dramaturgului Milos Nikolic, născut în Kosovo în 1939, redă povestea unui fierar neamț care după multă vreme descoperă că fiul său e copilul unui român. Horațiu Mălăele adaptează subiectul și fierarul Grigorie este un român care descoperă că fiul este copilul ungurului Peter, acesta află că și fiul său are drept tată pe rusul Ivan, iar Ivan constată că și fiul său aparține lui… Grigorie! Această brambureală genetică este consecința războiului pentru că toți bărbații, fierari de meserie, au fost și soldați pe front. Substratul piesei este generos tematic prin sugestii referitoare la consecințele războiului și falsa trâmbițare a naționalismului devenit “doctrină” pentru unele partide europene actuale. Comedia este destoinc scrisă de Mios Nikolic și produce publicului haz de necazul celor trei bărbați de naționalități diferite care constată că fii lor au genetic de fapt, altă naționalitate. Remarcabil se achită cei patru actori de personajele care le revin. Maia Morgenstern în Matilda, soția lui Grigorie, realizează un rol excelent. Actrița dezvoltă cu credință interioară lupta Matildei de lămurire a soțului, că nu l-a înșelat în cei patru ani în care el a fost pe front în Rusia, completată și cu emoția reîntâlnirii cu Peter. Horațiu Mălăele construiește nuanțat personajul Grigorie, un om simplu care încearcă să deslușească ițele iscate de venirea lui Peter în familia sa. Actorul tratează dramatic situația și evident, rezultatul e comic. Cu un timid accent maghiar în vorbire, George Mihăiță îl prezintă pe Peter cum trăiește intens emoția reîntâlnirii cu Matilda, dar și situația complicată a dezvăluirilor. Intervenția din final a lui Ivan, e realizată admirabil de Valentin Teodosiu, prin ținută și susținerea relațiilor cu cei întâlniți. Cei patru actori redau merituos povestea fierarilor destoinici, oameni simpli cărora războiul le-a lăsat … urme, ca și multor alți oameni simpli, trăitori astăzi într-o altă lume confuză în manifestări”, se arată într-un comunicat al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Biletele pot fi achiziționate online de pe platforma www.proticket.ro, precum și de la sediul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, după următorul program: luni și vineri (între orele 11:00 – 14:00) și miercuri (între orele 14:00 – 17:00).

Informații la telefon: 0721.055.037.

Advertisement

Actualitate

Atletism: Andrei Marian (SCM Deva), campion național la sută

Publicat

pe

Redactat de

Andrei Marian, sportiv legitimat la SCM Deva, a obținut o performanță excelentă, câștigând titlul național de tineret la atletism în proba de 100 de metri.

Performanța, obținută la Craiova, este cu atât mai valoroasă cu cât tânărul atlet pregătit de profesorul Florin Bucur a obținut un timp extrem de bun, de 10:55. Andrei a mai obținut o medalie de argint și la ștafeta de 4X400 de metri , alături de colegii săi de club Bogdan Ardelean, Ionuț Huțanu și Adelin Pop, ultimii doi fiind pregătiți, la SCM Deva, de către profesorul Emerson Toma.

Reamintim că Andrei Marian a mai cucerit cucerit bronzul și în proba de 200 metri, având, astfel, medalii din toate metalele. De asemenea, mai trebuie reamintit și faptul că atleții deveni au mai cucerit alte două medalii. Astfel, Adelin Pop a fost dublu medaliat, acesta cucerind încă un argint, în proba de 1.500 de metri. De asemenea, în aceeași competiție de Craiova, Eric Rus, de la CSM Deva, antrenat de profesorul Cornelia Juratoni, a obținut titlul de vicecampion național la 3.000 de metri obstacole.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ultimele zile de lucrări de reparații pe DN 68A Coșava – Margina

Publicat

pe

Redactat de

Coșmarul șoferilor care circulă pe Drumul Național (DN) 68A, între Coșava și Margina, se apropie de final. Lucrările de reparații se vor încheia în noaptea de joi spre vineri.

Începute în 25 iunie, lucrările de reabilitare le-au dat bătăi de cap șoferilor, în zonă formându-se coloane de mașini și blocaje.

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara au anunțat că lucrările de refacere a infrastructurii rutiere pe Coșava – Margina sunt programate să dureze până în noaptea de 25 spre 26 iulie.

Pentru a evita aglomerația, DRDP Timișoara le-a recomandat șoferilor folosirea rutelor de ocolire:

Pe direcția Nădlac – București

Advertisement

A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria;

sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia.

Pe direcția București – Nădlac

A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

DN 68 A Coșava – Margina este unul dintre cele mai tranzitate drumuri din vestul țării.

Advertisement

 

Sursa foto: DRDP Timișoara/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Administrația din Sarmizegetusa lucrează în folosul comunității

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşţi şi Zeicani.

Muncesc până la finele mandatului

Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Sarmizegetusa, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Sarmizegetusa care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Sarmizegetusa, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Sarmizegetusa să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Proiecte finalizate

Cele prezentate mai sus nu sunt spuse din complezență, administrația în funcție din Sarmizegetusa reușind, chiar în perioada de după alegerile locale, să finalizeze trei proiecte importante pentru comunitate. „Recent s-a făcut recepția la etapa 1 a lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Aici se va continua cu etapa 2 a obiectivului de investiții intitulat „Înființare sistem canalizare în localitățile Hobița-Grădiște, Sarmizegetusa, Breazova, comuna Sarmizegetusa, județ Hunedoara”, cu o valoarea totală de 7.224.464,60 lei, unde contractul de finanțare este semnat. De asemenea, a fost finalizată procedura de achiziție a celor prevăzute pentru dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexă. Acest proiect, care s-a derulat cu finanțare prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte, a prevăzut achiziționarea de drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, necesare pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală. Și, nu în ultimul rând, doresc să menționez că s-a reușșit achiziționarea, cu fonduri provenite de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), a unui autoturism electric care va deservi, în special, unitățile de învățământ”, a precizat Leontin Dorin Hibais, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate