Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Actualitate

Ansamblul Folcloric “Mureșul” din Ilia a câștigat Marele Premiu la prestigiosul Festival Național “Călușul Românesc” de la Slatina

Publicat

pe

Ansamblul Folcloric “Mureșul” din Ilia a câștigat Marele Premiu la prestigiosul Festival Național “Călușul Românesc”, organizat, zilele acestea, la Slatina. Copiii și tinerii care formează ansamblul folcloric din comuna hunedoreană de pe Valea Mureșului au impresionat juriul și publicul, prin prestația lor artistică de excepție.

Ansambluri folclorice din țară, dar și din străinătate, au luat parte la ediția a XXIV-a a Festivalului Național “Călușul Românesc”, organizat în perioada 3 – 7 iulie, la Slatina. Peste 2.000 de copii și-au prezentat, cu mândrie, costumele și dansurile populare specifice zonei etnografice din care provin. Printre aceștia s-au aflat și membrii Ansamblului Folcloric „Mureșul” din comuna hunedoreană Ilia.

Tinerii dansatori din comuna Ilia și-au demonstrat talentul în cadrul acestei spectaculoase și frumoase manifestări culturale, cu o tradiție de peste două decenii. După o reprezentație de excepție, grupul artistic hunedorean a fost răsplătit cu Marele Premiu, competiția fiind una acerbă, cu 52 de ansambluri participante din întreaga țară.

Distincția obținută vine ca o recunoaștere a efortului și dedicarea membrilor ansamblului și coordonatorilor săi în promovarea și conservarea tradițiilor românești. Performanța de excepție a Ansamblului Folcloric „Mureșul” din Ilia a impresionat juriul și publicul, deopotrivă, evidențiindu-se prin autenticitatea și energia spectacolului oferit.

„Suntem extrem de mândri de acest rezultat. Este o recunoaștere a muncii noastre și a pasiunii pentru tradițiile și obiceiurile locale și românești. Acest premiu ne motivează să continuăm să promovăm tradițiile noastre culturale și să ducem mai departe moștenirea folclorică a județului nostru”, a declarat coregraful Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia, Andrei Gabor.

Advertisement

Festivalul-Concurs “Călușul Românesc”, eveniment unic în țară, a reunit în capitala județului Olt, la Slatina, copii și tineri din toate regiunile României. În cadrul festivalului, s-au desfășurat atât acțiuni cultural-artistice (dans și muzică), cât și tradiționalele dansuri de căluș.

 

Marele Premiu obținut de Ansamblul Folcloric „Mureșul” din Ilia reprezintă o confirmare a valorii și talentului acestui grup remarcabil. Astfel, tinerii dansatori de la Ilia și-au mai adăugat un premiu în palmaresul lor, pe lângă celelalte pe care le-au mai obținut, de-a lungul timpului, la numeroase festivaluri de folclor la care au participat. Formația artistică din Ilia are o tradiție veche, activând acum cu o generație nouă de tineri și copii talentați, pasionați de dansuri populare. Sub îndrumarea instructorului coregraf Andrei Gabor și cu eforturile administrației publice locale, care sprijină în totalitate activitatea ansamblului din comună, dansatorii din Ilia strălucesc la spectacole și festivaluri prestigioase de folclor, reprezentând cu cinste și mândrie județul Hunedoara.

Actualitate

Turist decedat în Masivul Retezat. Salvamontiștii nu au mai putut face nimic

Publicat

pe

Redactat de

Un turist și-a pierdut viața, vineri, în zona superioară a Tăului Porții, din Masivul Retezat.

Bărbatul, în vârstă de 72 de ani, a suferit politraumatisme severe în urma unei accidentări în zona superioară a Tăului Porții din Retezat.

O echipă de salvatori montani, de la punctul de permanență Refugiul Bucura, s-a deplasat în zonă pentru intervenție. Salvamontiștii au solicitat și sprijin de specialitate de la echipajul aero de la Caransebeș, având în vedere vârsta înaintată a turistului. Din păcate, salvatorii montani nu au mai putut face nimic.

Din nefericire, pentru persoana accidentată în zona superioară a Tăului Porții din Retezat nu s-a mai putut face nimic, iar acțiunea de salvare s-a transformat într-una de recuperare și transport către IML. Condoleanțe familiei și apropiaților!”, a transmis Salvamont Hunedoara.

 

Advertisement
Sursa foto: Salvamont Hunedoara/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Casa Județeană de Pensii Hunedoara – O nouă serie de bilete de tratament balnear

Publicat

pe

Redactat de

Casa Județeană de Pensii (CJP) Hunedoara aduce la cunoștință faptul că, pentru seria numărul 11, cu începere în perioada 28 iulie 2024 – 01 august 2024, sunt repartizate 208 de bilete de tratament în următoarele stațiuni:

8 – 1 Mai

4 – Amara

2 – Bala

2 – Bazna

Advertisement

18 – Buziaș

10 – Căciulata

2 – Călimănești

13 – Covasna

2 – Eforie Nord

Advertisement

2 – Eforie Sud

20 – Băile Felix

76 – Geoagiu

15 – Băile Herculane

10 – Moneasa

Advertisement

2 – Ocna Șugatag

2 – Olănești

2 – Saturn

7 – Slănic Moldova

2 – Sovata

Advertisement

2 – Turda

6 – Vatra Dornei

1 – Vața

Cele 208 bilete pentru tratament balnear primite de către CJP Hunedoara au fost alocate automat solicitanților, prin aplicația SPA, în funcție de punctajul obținut, în limita locurilor repartizate pe stațiuni și unități de cazare. Lista cererilor aprobate este afișată la sediul instituției și pe pagina de internet: https://www.cjp-hd.ro/diagrama-alocare/, iar lista cererilor neaprobate este afișată doar pe pagina de internet a CJP Hunedoara. În cazul în care titularul nu se prezintă pentru ridicarea biletului de tratament balnear în perioada programată și nu a anunțat, în prealabil, compartimentul gestiune bilete tratament despre acest fapt, repartiția este anulată, iar biletul se redistribuie altui solicitant. Toate biletele nevalorificate până în data de 23 iulie 2024, ora 14:00, vor fi redistribuite începând cu data de 24 iulie 2024, ora 8:00, până la momentul începerii sejurului. Acordarea biletelor de tratament pentru această serie se va realiza conform criteriilor prevăzute de Ordinul Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice nr. 196 din 25.01.2024. Bilete de tratament balnear se eliberează, în urma prezentării actului de identitate, titularului sau unei alte persoane desemnate de către acesta prin procură specială, document din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul”, precizează reprezentanții Casei Județene de Pensii Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbatul acuzat că ar fi exploatat prin muncă doi minori, arestat preventiv

Publicat

pe

Redactat de

Bărbatul care ar fi obligat doi minori să lucreze într-o hală de de fabricare a produselor din beton a fost arestat preventiv, pe o perioadă de 30 de zile.

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara, la data de 18 iulie, a fost dispusă reţinerea unei persoane, cercetată pentru trafic de minori şi rele tratamente aplicate minorului. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă. Astăzi, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea preventivă a persoanei în cauză, pentru 30 de zile”, a informat, vineri, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Reamintim faptul că, joi, 18 iulie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Hunedoara, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara, au pus în aplicare patru mandate de percheziţie domiciliară, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi rele tratamente aplicate minorului.

“Din cercetări a reieşit că, pe parcursul lunilor martie şi aprilie 2024, un bărbat ar fi recrutat două persoane vătămate minore, de 12 şi respectiv 15 ani, în scopul exploatării prin muncă, la o hală de producţie având ca obiect fabricarea de produse din beton. Probele administrate au relevat că bărbatul în cauză, abuzând de poziţia de autoritate asupra persoanei vătămate minore de 12 ani (cu care se afla în relaţie de rudenie), precum şi de starea de vădită vulnerabilitate a acesteia (un părinte decedat şi lipsa de ocrotire din partea celuilalt) ar fi obligat-o să presteze munci grele, neremunerate şi neadecvate vârstei, în hala menţionată anterior. Aceleaşi activităţi ar fi fost desfăşurate în intervalul aprilie – mai 2024 şi de cealaltă persoană vătămată minoră, ca urmare a actelor de constrângere fizică şi psihică exercitate asupra sa de către bărbatul bănuit”, se mai arată în același comunicat.

Audierile s-au desfăşurat la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara.

Advertisement

Suportul de specialitate a fost asigurat către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Serviciului Judeţean Anticorupţie Hunedoara şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate