Connect with us
Data: 17/06/2024
.

Actualitate

FOTO| Cei mai pricepuți sanitari din județ s-au întrecut la Ilia. Comuna de pe Valea Mureșului – gazdă, pentru a treia oară, a etapei județene a acestui concurs

Publicat

pe

Comuna Ilia a găzduit, pentru a treia oară, etapa județeană a Concursului pentru Sănătate și Prim Ajutor „Sanitarii Pricepuți”, cea mai veche competiţie rezervată elevilor din România organizată de Crucea Roşie. Aproape o sută de elevi de gimnaziu și liceu, de la școli din opt localități hunedorene, s-au întrecut, sâmbătă, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia, pentru a demonstra că sunt… cei mai pricepuți sanitari. Concursul a fost unul plin de emoții, iar elevii participanți și-au dovedit cunoștințele și abilitățile în acordarea primului ajutor.

Etapa județeană a concursului “Sanitarii Pricepuți” 2024 a fost organizată de Subfiliala Crucea Roșie Ilia, Crucea Roșie -Subfiliala Deva, Crucea Roșie – Filiala Județului Hunedoara, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia (director Romeo Lăscuș, dir. adjunct Flavia Floroiu), Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, și cu sprijinul Primăriei comunei Ilia.

Concursul de tradiție a început sâmbătă dimineață și s-a întins până după-amiază. Tinerii salvatori s-au întrecut în două probe – una teoretică și alta practică, demonstrând cât de pricepuți sunt în acordarea primului ajutor în cazul urgențelor medicale. Toți au fost foarte buni, proba practică fiind decisă în stabilirea câștigătorilor și calificarea în fața națională a concursului.


Trofeul concursului – obținut de echipajul de liceu din orașul Castelului Corvinilor

În urma jurizării, trofeul competiției a fost obținut de echipajul de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, care s-a calificat și va reprezenta județul Hunedoara la etapa națională a Concursului „Sanitarii Pricepuți”, ce va avea loc în luna iulie, la Brașov. Echipajul din oraşul Castelului Huniazilor a fost urmat, pe podium, de elevii Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila şi de cei ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni.

Echipajul de la Ilia – primul loc la categoria gimnaziu


La categoria gimnaziu, cea mai înaltă treaptă a podiumului a fost ocupată de echipajul Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia. Premiul al doilea a fost împărţit de echipele de sanitari din Petroşani (Școala Gimnazială Nr. 4 Petroșani) şi Hunedoara (Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara), în timp ce locul al treilea a revenit echipajului Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Lupeni.

La competiţia „Sanitarii Pricepuţi” faza judeţeană au participat aproape 100 de elevi de gimnaziu şi liceu din Deva, Hunedoara, Ilia, Petroşani, Petrila, Uricani, Vulcan şi Lupeni ce au alcătuit 12 echipaje. Concurenţii au avut de trecut o probă practică centrată pe tehnicile de acordare a primului ajutor de bază şi una teoretică cu privire la istoricul mişcării de Cruce Roşie dar şi noţiuni de educaţie pentru sănătate. Elevii de gimnaziu şi liceu care s-au situat pe podium vor participa, la începutul lunii august, la tabăra „Ştii-Tot” organizată în Munţii Orăştiei la Costeşti de Crucea Roşie Filiala Hunedoara cu sprijinul SNCRR”, a declarat Anemona Doda, președinte Crucea Roșie Hunedoara.

Advertisement

 


Echipajele câștigătoare

Liceu

Locul I – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara

Locul II – Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila

Locul III – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni

Advertisement

Mențiune I – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani

Mențiune II – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva

Mențiune III – Liceul Tehnologic “Retezat” Uricani

Mențiune IV- Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

Gimnaziu

Advertisement

Locul I – Școala Gimnazială -Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

Locul II – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara

Locul II – Școala Gimnazială Nr. 4 Petroșani

Locul III -Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni

Mențiune – Școala Gimnazială Nr. 4 Vulcan

Advertisement

La finalul competiției, toți participanții au fost răsplătiți cu felicitări, diplome și premii acordate cu sprijinul sponsorilor (SNCRR, SC Tehnofor Star SRL, Indesign Deva, Ape Minerale Băcâia, Filiala de Cruce Roșie a Județului Hunedoara, Subfiliala de Cruce Roșie Ilia), iar Primăria comunei Ilia a oferit o masă de prânz pentru toți cei 130 de participanți la concurs.

 

Etapa județeană – a treia oară, la Ilia

Comuna Ilia a găzduit pentru al treilea an etapa județeană a competiției “Sanitarii Pricepuți”. A fost un concurs frumos. Toate echipajele s-au pregătit foarte bine. Suntem bucuroși că am putut organiza această etapă, din nou, la Ilia. Prima dată, Ilia a găzduit faza județeană a acestui concurs în anul 2016 și a doua în 2019. Mulțumim Primăriei Ilia și domnului primar Marius Gabriel Omotă pentru sprijinul acordat și pentru faptul că, de fiecare dată, când am avut nevoie am fost ajutați. Mulțumim cadrelor didactice pentru implicarea în pregătirea elevilor! De asemenea, felicităm echipele pentru rezultate! Felicitari elevilor de gimnaziu Ilia pentru câștigarea locului I și doamnei profesoare Raluca Macovei pentru pregătirea lor!”, a declarat Andrei Hanta, președintele Subfilialei de Cruce Roșie Ilia.

La eveniment a fost prezent și preotul Silviu Teofil Bota, părintele sprijinind îndeaproape acțiunile organizate de Subfiliala de Cruce Roșie din Ilia, iar primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a adresat felicitări tuturor participanților la acest concurs. „Ne bucurăm că, pentru a treia oară, etapa județeană a acestui concurs a avut loc în comuna noastră. Micii sanitari au dat dovadă de multă dăruire, muncă și determinare. Felicit toți copiii pentru implicarea și pasiunea lor. În același timp, adresez felicitări voluntarilor Crucii Roșii și dascălilor care, cu multă răbdare și pricepere, s-au ocupat de pregătirea lor. Felicitări în special elevilor de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia. Suntem mândri că fac parte din comunitatea noastră. Felicitări tuturor participanților și mult succes în continuare!”, a declarat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.

Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs pentru sănătate şi prim ajutor de bază, dedicat copiilor şi adolescenţilor, și se desfășoară fără întrerupere în școlile și liceele din România din anul 1962.


Advertisement

Actualitate

Tânăra hunedoreancă Daniela Cristina Coste, în grija medicilor de la Timișoara. Starea sa de sănătate este încă incertă

Publicat

pe

Redactat de

Cristina Coste, tânăra de 24 de ani, din comuna Vețel, care a suferit un grav accident în străinătate, a fost adusă, duminică seară, în țară și se află în prezent la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, starea ei de sănătate fiind încă incertă.

Cristina a ajuns duminică seară, în jurul orei 19:00, în România, la Timișoara, cu o ambulanță de la Viena, unde a aterizat avionul cu care a fost adusă din Indonezia. Cristina și partenerul ei de viață, Sebastian Mateescu, aflat în permanență alături de ea, au fost așteptați de familie și de prieteni apropiați. Ea a fost preluată de cadrele medicale de la Timișoara. Starea sa de sănătate este acum evaluată de medici.

“Dragii noștri prieteni, ieri, duminică 16 iunie 2024, cu ajutorul lui Dumnezeu, Daniela Cristina Coste a ajuns acasă în România. După mai bine de 15 ore de zbor, cu o escală, avionul a ajuns la Viena, de unde Cristina a fost transferată cu ambulanța până la Spitalul Județean din Timișoara. În ultima lună, Dumnezeu a făcut minuni și ne-a ajutat să o repatriem pe Cristina. Familia, împreună cu prietenii apropiați, vă mulțumim tuturor pentru rugăciunile și donațiile pe care le-ați făcut pentru a o ajuta pe Cristina. În toată această perioadă am simțit că există omenie și că la greu, românii se ajută reciproc. Le mulțumim și colegilor de salon din Elveția și Australia, care au fost alături de Sebastian și Cristina și au ajutat cu tot ce au putut. Momentan, starea de sănătate a Cristinei este incertă, deoarece sunt necesare refacerea tuturor analizelor de la zero pentru a reuși să aflăm un diagnostic cât mai exact și să putem urma un tratament optim pentru recuperarea ei. Vom continua să vă ținem la curent cu rezultatele acestor analize și investigații medicale. Vă mulțumim din inimă pentru tot sprijinul și rugăciunile voastre!”, a scris, pe pagina de pe rețeaua de socializare, colegul ei, Gheorghe Capșa.

Reamintim faptul că, tânăra a suferit un grav accident, luna trecută, în mai, în timp ce se afla, împreună cu logodnicul ei, în vacanță, în Bali -Indonezia, iar tratamentul medical și repatrierea în țară au presupus un efort financiar foarte mare, în sprijinul tinerei fiind organizate mai multe acțiuni de strângere de fonduri. 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Caravana Ciucaș a ajuns în Poiana de la Șoimuș: Relaxare și Distracție pe Malul Mureșului

Publicat

pe

Redactat de

Duminică, 16 iunie 2024, a avut loc un eveniment deosebit pe malul Mureșului în comuna Șoimuș, județul Hunedoara. Începând cu ora 11:00, comunitatea locală și vizitatorii au avut ocazia să participe la inaugurarea noii Poieni Ciucaș, un spațiu special creat pentru relaxare și recreere în natură curată. Începând din acest an, misiunea Ciucaș este de a fi brandul de bere Numărul 1 din România ce are grijă de natură. Cu acest mesaj pentru comunitate, caravana Ciucaș a fost prezentă în comuna Șoimuș.

Platforma Ciucaș, sub sloganul „Natură curată, relaxare adevărată”, își continuă misiunea de a aduce oamenii mai aproape de natură. Prin deschiderea noilor Poieni Ciucaș, compania dorește să ofere comunităților locale locuri ideale pentru relaxare în natură. Poiana Ciucaș de la Șoimuș, realizată în parteneriat cu primăria comunei, este una dintre cele patru noi spații create în 2024, adăugându-se celor 19 deja existente. Astfel, iubitorii naturii și ai berii Ciucaș se pot bucura acum de 23 de Poieni Ciucaș, răspândite în 19 județe din România.

 

Distracție asigurată de Văru’ Săndel

Ziua inaugurării a fost plină de activități interactive și surprize plăcute pentru toți participanții. Caravana Ciucaș, cunoscută pentru atmosfera sa prietenoasă și activitățile variate, a fost prezentă și aici, oferind vizitatorilor posibilitatea de a participa la diverse jocuri și concursuri. Muzica live a contribuit la crearea unei atmosfere de petrecere, iar Văru’ Săndel, ambasadorul Ciucaș, a fost prezent pentru a întâmpina participanții și a se bucura alături de ei.
Poiana Ciucaș de la Șoimuș este situată într-un cadru natural deosebit, pe malul Mureșului, oferind un loc perfect pentru relaxare în mijlocul naturii. Amenajarea spațiului a fost gândită pentru a oferi vizitatorilor un mediu plăcut și confortabil, cu zone de umbră, locuri de picnic și multe alte facilități menite să facă timpul petrecut aici cât mai plăcut.
În zona de picnic și agrement au fost amplasate foișoare, mese și bănci din lemn neacoperite, grătare de oțel și un loc special amenajat pentru colectarea selectivă a deșeurilor. De asemenea, în poiană, se găsește un panou din lemn cu regulile zonei de relaxare.

„Natură curată, relaxare adevărată”

„Suntem extrem de încântați să deschidem o nouă Poiană Ciucaș aici, în Șoimuș. Este o oportunitate minunată de a aduce comunitatea împreună și de a le oferi un loc unde să se relaxeze și să se bucure de natură. Sperăm ca acest spațiu să devină un punct de referință pentru toți cei care doresc să scape de agitația cotidiană și să petreacă timp de calitate în aer liber”, a declarat unul dintre organizatorii evenimentului.

Advertisement


„Noi facem tot felul de evenimente aici la vaporaș pentru că este un punct turistic important pentru noi. Mă bucur că cei de la Ciucaș au venit imediat cu această propunere după ce am discutat cu ei și vedeți, a ieșit un eveniment foarte frumos alături de Văru’ Săndel. Lumea se simte bine, vremea a ținut cu noi, totul este perfect, mă bucur din suflet că oamenii se simt bine aici și îi aștept și la vaporaș pentru că zona asta este importantă”, a declarat Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Un mesaj pentru toți ciucășenii este să petreacă timp liber de calitate în natură. Să se bucure de verdeață si să se relaxeze cu un Ciucaș rece. Deviza tuturor Poienilor Ciucaș deschise în țara noastră este „Natură curată relaxare adevărată” iar ceea ce vedem astăzi aici la Șoimuș e una dintre cele mai frumoase și datorită oamenilor și datorită locului. E cea mai frumoasă poiană din cele pe care le are Ciucaș amenajate prin toată țara și ele sunt câteva la număr bune” a declarat Văru’ Săndel, ambasador Ciucaș.

Cele mai bune condiții pentru un picnic cu relaxare

Poienile Ciucaș sunt gândite să ofere o experiență completă de relaxare și recreere. Fiecare poiană este dotată cu facilități moderne și este amenajată astfel încât să creeze toate condițiile ca natura să rămână curată în urma vizitatorilor.
Evenimentul de la Șoimuș a fost un succes răsunător, atrăgând numeroși participanți din localitate și din împrejurimi. Atmosfera caldă și primitoare, combinată cu frumusețea naturală a locului și activitățile variate, au făcut ca ziua de 16 iunie să fie una de neuitat pentru toți cei prezenți.
În concluzie, inaugurarea noii Poieni Ciucaș la Șoimuș a fost nu doar un eveniment de deschidere a unui nou spațiu de relaxare, ci și o celebrare a naturii și a comunității. Poiana Ciucaș de la Șoimuș promite să devină un loc de refugiu și relaxare pentru toți cei care își doresc să evadeze din rutina zilnică și să se bucure de momente de relaxare în mijlocul naturii.

Poiana Ciucaș – lângă vaporaș

Pe Valea Mureșului, Poiana Ciucaș rămâne deschisă pentru toti cei care doresc să ajungă într-o oază de distracție și relaxare, unde aceștia se pot bucura de o zonă de agrement la cele mai înalte standarde, alături de familie și prieteni.
Organizatorii evenimentului au oferit premii de sezon pentru toată lumea; pălării, recipiente termos, desfăcătoare pentru sticle, plimbări gratuite cu vaporașul, iar marele premiu câștigat la tombolă a fost o bicicletă oferită de Ciucaș.

Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva distribuie tichetele sociale pentru grădiniță

Publicat

pe

Redactat de

Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva distribuie, începând de marți, 18 iunie 2024, tichetele sociale pentru grădiniță, aferente lunii mai.

Stimulentul educațional se acordă preșcolarilor din familiile care au stabilit dreptul la venit minim de incluziune și este condiționat de prezența zilnică a copiilor la grădiniță.

Potrivit Serviciului Beneficii și Servicii Sociale, un număr de 13 preșcolari, cu vârste între 3-6 ani, din municipiul Deva, beneficiază de tichetele sociale aferente lunii mai 2024.

Tichetele pentru grădiniță pot fi ridicate din Piața Centrală Deva, etaj 1, biroul nr. 22, după următorul program: luni – joi, între orele 8:00-11:00 și 14:00-16:00 sau vineri, între orele 8:00-11:00.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numărul de telefon 0755.878.738, în timpul programului de lucru.

Advertisement

În prezent, tichetul social pentru grădiniță are o valoare nominală de 132 lei/copil/lună și poate fi utilizat pentru achiziționarea de produse alimentare și de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite.

Stimulentul educațional se acordă lunar, pe tot parcursul anului școlar. De la începutul anului școlar 2023–2024, prin Direcția de Asistență Socială Deva au fost distribuite 72 de tichete sociale, în valoare totală de 9.072 lei – în creștere cu 14% față de anul școlar precedent.

Tichetele pentru grădiniță sunt finanțate de la bugetul de stat și se acordă în scopul stimulării participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate și al creșterii accesului acestora la educație. Conform legii, stimulentul educațional nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială.

Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate