Connect with us
Data: 15/06/2024
.

Actualitate

FOTO| Cei mai pricepuți sanitari din județ s-au întrecut la Ilia. Comuna de pe Valea Mureșului – gazdă, pentru a treia oară, a etapei județene a acestui concurs

Publicat

pe

Comuna Ilia a găzduit, pentru a treia oară, etapa județeană a Concursului pentru Sănătate și Prim Ajutor „Sanitarii Pricepuți”, cea mai veche competiţie rezervată elevilor din România organizată de Crucea Roşie. Aproape o sută de elevi de gimnaziu și liceu, de la școli din opt localități hunedorene, s-au întrecut, sâmbătă, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia, pentru a demonstra că sunt… cei mai pricepuți sanitari. Concursul a fost unul plin de emoții, iar elevii participanți și-au dovedit cunoștințele și abilitățile în acordarea primului ajutor.

Etapa județeană a concursului “Sanitarii Pricepuți” 2024 a fost organizată de Subfiliala Crucea Roșie Ilia, Crucea Roșie -Subfiliala Deva, Crucea Roșie – Filiala Județului Hunedoara, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia (director Romeo Lăscuș, dir. adjunct Flavia Floroiu), Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, și cu sprijinul Primăriei comunei Ilia.

Concursul de tradiție a început sâmbătă dimineață și s-a întins până după-amiază. Tinerii salvatori s-au întrecut în două probe – una teoretică și alta practică, demonstrând cât de pricepuți sunt în acordarea primului ajutor în cazul urgențelor medicale. Toți au fost foarte buni, proba practică fiind decisă în stabilirea câștigătorilor și calificarea în fața națională a concursului.


Trofeul concursului – obținut de echipajul de liceu din orașul Castelului Corvinilor

În urma jurizării, trofeul competiției a fost obținut de echipajul de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, care s-a calificat și va reprezenta județul Hunedoara la etapa națională a Concursului „Sanitarii Pricepuți”, ce va avea loc în luna iulie, la Brașov. Echipajul din oraşul Castelului Huniazilor a fost urmat, pe podium, de elevii Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” din Petrila şi de cei ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Lupeni.

Echipajul de la Ilia – primul loc la categoria gimnaziu


La categoria gimnaziu, cea mai înaltă treaptă a podiumului a fost ocupată de echipajul Liceului Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia. Premiul al doilea a fost împărţit de echipele de sanitari din Petroşani (Școala Gimnazială Nr. 4 Petroșani) şi Hunedoara (Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara), în timp ce locul al treilea a revenit echipajului Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Lupeni.

La competiţia „Sanitarii Pricepuţi” faza judeţeană au participat aproape 100 de elevi de gimnaziu şi liceu din Deva, Hunedoara, Ilia, Petroşani, Petrila, Uricani, Vulcan şi Lupeni ce au alcătuit 12 echipaje. Concurenţii au avut de trecut o probă practică centrată pe tehnicile de acordare a primului ajutor de bază şi una teoretică cu privire la istoricul mişcării de Cruce Roşie dar şi noţiuni de educaţie pentru sănătate. Elevii de gimnaziu şi liceu care s-au situat pe podium vor participa, la începutul lunii august, la tabăra „Ştii-Tot” organizată în Munţii Orăştiei la Costeşti de Crucea Roşie Filiala Hunedoara cu sprijinul SNCRR”, a declarat Anemona Doda, președinte Crucea Roșie Hunedoara.

Advertisement

 


Echipajele câștigătoare

Liceu

Locul I – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara

Locul II – Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila

Locul III – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni

Advertisement

Mențiune I – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani

Mențiune II – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva

Mențiune III – Liceul Tehnologic “Retezat” Uricani

Mențiune IV- Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

Gimnaziu

Advertisement

Locul I – Școala Gimnazială -Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

Locul II – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara

Locul II – Școala Gimnazială Nr. 4 Petroșani

Locul III -Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni

Mențiune – Școala Gimnazială Nr. 4 Vulcan

Advertisement

La finalul competiției, toți participanții au fost răsplătiți cu felicitări, diplome și premii acordate cu sprijinul sponsorilor (SNCRR, SC Tehnofor Star SRL, Indesign Deva, Ape Minerale Băcâia, Filiala de Cruce Roșie a Județului Hunedoara, Subfiliala de Cruce Roșie Ilia), iar Primăria comunei Ilia a oferit o masă de prânz pentru toți cei 130 de participanți la concurs.

 

Etapa județeană – a treia oară, la Ilia

Comuna Ilia a găzduit pentru al treilea an etapa județeană a competiției “Sanitarii Pricepuți”. A fost un concurs frumos. Toate echipajele s-au pregătit foarte bine. Suntem bucuroși că am putut organiza această etapă, din nou, la Ilia. Prima dată, Ilia a găzduit faza județeană a acestui concurs în anul 2016 și a doua în 2019. Mulțumim Primăriei Ilia și domnului primar Marius Gabriel Omotă pentru sprijinul acordat și pentru faptul că, de fiecare dată, când am avut nevoie am fost ajutați. Mulțumim cadrelor didactice pentru implicarea în pregătirea elevilor! De asemenea, felicităm echipele pentru rezultate! Felicitari elevilor de gimnaziu Ilia pentru câștigarea locului I și doamnei profesoare Raluca Macovei pentru pregătirea lor!”, a declarat Andrei Hanta, președintele Subfilialei de Cruce Roșie Ilia.

La eveniment a fost prezent și preotul Silviu Teofil Bota, părintele sprijinind îndeaproape acțiunile organizate de Subfiliala de Cruce Roșie din Ilia, iar primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a adresat felicitări tuturor participanților la acest concurs. „Ne bucurăm că, pentru a treia oară, etapa județeană a acestui concurs a avut loc în comuna noastră. Micii sanitari au dat dovadă de multă dăruire, muncă și determinare. Felicit toți copiii pentru implicarea și pasiunea lor. În același timp, adresez felicitări voluntarilor Crucii Roșii și dascălilor care, cu multă răbdare și pricepere, s-au ocupat de pregătirea lor. Felicitări în special elevilor de la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia. Suntem mândri că fac parte din comunitatea noastră. Felicitări tuturor participanților și mult succes în continuare!”, a declarat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.

Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs pentru sănătate şi prim ajutor de bază, dedicat copiilor şi adolescenţilor, și se desfășoară fără întrerupere în școlile și liceele din România din anul 1962.


Advertisement

Actualitate

Transgaz, licitație majoră pentru conducta de gaze către CET Mintia. Investiție de peste 270 milioane de lei

Publicat

pe

Redactat de

Transgaz a demarat o licitație de amploare pentru realizarea unei conducte de transport gaze naturale destinată alimentării Centralei Termoelectrice Mintia.

Proiectul, evaluat la peste 270 de milioane de lei fără TVA, vizează construcția unei infrastructuri complexe ce include nu doar conducta propriu-zisă, ci și infrastructură de energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Valoarea estimată a contractului se împarte în aproximativ 182.850.967,94 lei fără TVA pentru materiale, utilaje și echipamente necesare, puse la dispoziție de către Transgaz. Proiectul va acoperi o zonă extinsă din județul Hunedoara, incluzând orașele Deva, Călan și Hunedoara, precum și mai multe comune din regiune.

Durata contractului este stabilită la 12 luni, cu posibilitatea de a extinde lucrările conform legislației în vigoare, cu până la 20%. Operatorii economici interesați au dreptul să solicite clarificări sau informații suplimentare până la 18 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor. Evaluarea financiară va fi efectuată pe baza valorii inferioare a estimării, respectiv 94.705.314,85 lei fără TVA.

Entitatea contractantă se angajează să ofere răspunsuri clare și complete la solicitările primite până la a 11-a zi înainte de termenul limită pentru depunerea ofertelor. Această inițiativă strategică reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale, contribuind semnificativ la securitatea și eficiența alimentării cu gaze naturale în zona menționată.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Toma Coconea se retrage din X-Pyr, în urma unei accidentări

Publicat

pe

Redactat de

Parapantistul petroșănean, Toma Coconea, a anunțat faptul că în urma unei accidentări suferite în timpul unui antrenament a fost nevoit să se retragă din competiția X-Pyr care trebuia să debuteze în data de 23 iunie.

Coconea a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în urma unei fracturi bază metatars V cu deplasare.

”Dragi prieteni, Vin către voi cu un anunț pe care nu și-l dorește niciun sportiv. După ce mi-am rezolvat problemele medicale pe care le-am avut la cea mai recentă competiție X-Alps, am început antrenamentele pentru X-Pyr, una dintre cursele mele de suflet, ce trebuia să înceapă pe 23 iunie. Marți eram pregătit să plec la Hondarribia, în Spania, alături de echipa mea: Marcus Clenci – suporter oficial și Sharky Catalin. Din păcate, acum două zile, în timpul antrenamentelor, am avut un accident stupid, care m-a adus în faza spitalizării. Concret, în timpul unei aterizări în iarbă înaltă, pe un teren accidentat, m-am împiedicat de o piatră și am suferit o fractură bază metatars V cu deplasare.  Am fost operat astăzi, totul a decurs bine, drept pentru care le sunt recunoscător medicilor și asistentelor care s-au ocupat de cazul meu, în special domnului conf. univ. dr. Horea Benea de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie „Al. Rădulescu” Cluj-Napoca! Urmează o perioadă destul de lungă de recuperare, dar sunt optimist că totul va fi în regulă! Totodată, le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine, de la susținători până la sponsori! Rămân optimist că voi reveni cu vești bune despre participarea mea la alte competiții de gen. Urez succes colegilor mei, cei care rămân să reprezinte România la X-Pyr! Adrian Pochiu, sunt cu sufletul alături de voi! Succes organizatorilor X-Pyr! Cursă în siguranță concurenților! Multă sănătate tuturor!”, informează Toma Coconea.

Cunoscut și sub numele de „Șoimul din Carpați”, originar din Petroșani, județul Hunedoara, Toma Coconea este un nume binecunoscut în lumea parapantismului, iar participarea sa la X-Pyr 2024 era așteptată cu mare interes de către comunitatea pasionaților de acest sport extrem.

FOTO: FACEBOOK TOMA COCONEA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Disparități semnificative în creșterea salarială. Hunedoara, cele mai modeste majorări salariale

Publicat

pe

Redactat de

În luna februarie 2024, județul Hunedoara se numără printre regiunile cu cele mai modeste creșteri ale salariului mediu net în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

În același timp, județele Bacău, Mehedinți și Călărași au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale salariilor, depășind cu mult pragul de 21%. De exemplu, în Bacău, salariul mediu net a crescut de la aproximativ 3.700 de lei în februarie 2023 la aproape 4.500 de lei în februarie 2024, situându-se printre cele mai mari niveluri din țară.

În contrast, în Hunedoara și în alte județe precum Mureș și Harghita, creșterile salariale au fost substanțial mai modeste, reflectând o presiune redusă asupra angajatorilor în aceste regiuni comparativ cu restul țării. În București, Cluj și Timiș, care rămân lideri în nivelul salariilor, companiile oferă cele mai mari remunerații, cu venituri nete apropiindu-se de 6.200 de lei în Capitală.

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică și analizele Ziarului Financiar indică faptul că 10 județe au înregistrat creșteri ale salariilor de peste 20% în ultimul an, în timp ce alte cinci județe au avut creșteri sub 10%. Această tendință subliniază o majorare mai accentuată a salariilor în regiunile cu venituri inițiale mai modeste, cum ar fi Bacău, Mehedinți și Călărași.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate