Actualitate
Povestea lui Moş Crăciun
Așteptat cu nerăbdare de copiii din toată lumea, Moş Crăciun va veni luni seară. Nu contează dacă are sau nu barbă albă, sprâncene stufoase şi obraji roşii şi îngheţaţi de crivăţul prins în mustaţă, important este ca Moşul să lase un dar fiecăruia sub brad. Dar cine este Moş Crăciun?
Mitul lui Moş Crăciun se regăseşte într-o poveste interesantă. Imaginea acestuia, care de ziua Naşterii Domnului împarte cadouri copiilor, se suprapune cu cea a celor trei magi, ce aduc daruri pruncului Isus. Cântecele de bucurie cântate de slugile lui Crăciun, după ce Fecioara Maria lipeşte mâinile Crăciunesei, s-a transformat în tradiţionalele colinde care glorifică naşterea lui Isus.
Om nemilos, iar apoi, bun
Povestea spune că Maica Domnului, simţind că se apropie ceasul naşterii a pornit în căutarea unei case unde să tragă. Pe vremea aceea, exista un om foarte rău, Crăciun, care îşi bătea soţia şi fetele şi le obliga să muncească şi noaptea. Din această cauză femeile erau foarte bolnave. După ce Crăciun a plecat la moară cu 12 care, Crăciunesa le-a spus fetelor să meargă pe rând la culcare, după care va merge şi ea. În acest timp, la casa Crăciunesei s-a apropiat Fecioara Maria şi a rugat-o să o primească pentru a naşte. Cu toate că, Crăciunesa se temea de bărbatul ei a fost de acord să o găzduiască pe Fecioara Maria. Crăciunesa a ajutat-o pe Maria să nască, iar animalele din grajd au suflat abur pe prunc să-l încălzească. Atunci pe cer a apărut deasupra casei luceafărul de seară şi stele. Odată întors acasă Crăciun a recunoscut puterea lui Dumnezeu şi primit-o cu mare cinste pe Fecioara Maria în casă. Se spune că Moş Crăciun locuieşte, împreună cu soţia sa la Polul Nord, unde tot timpul anului construieşte jucării, ajutat de spiriduşi. Acolo el primeşte scrisori de la copiii din toată lumea, cu ceea ce îşi doresc să primească de Crăciun. În Ajunul Crăciunului, bătrânul îşi încarcă săniuţa cu jucării şi zboară cu sania trasă de opt reni, oprindu-se la casa fiecărui copil. Bătrânelul Crăciun coboară pe hornul casei şi lasă cadourile. Există mai multe variante a acestei povestioare. Se mai spune că, bătrânul Crăciun a împărţit Fecioarei Maria daruri păstoreşti: caş, urdă, smântână pentru ea şi pentru copil. Darurile au fost împărţite la vestea că aceasta a născut pruncul Isus în casa lui.
Despre Moş Crăciun s-au scris multe poveşti. Cu toate acestea, pentru micuţii care aşteaptă sosirea lui an de an, imaginea lui a rămas aceeaşi.
Curiozități despre Moș Crăciun
- Moș Crăciun există cu adevărat de aproximativ 200 ani. Acesta a apărut odată cu anglicizarea numelui Sinterklaas, dat lui Moș Nicolae de olandezi și belgieni. Santa Claus a apărut pentru prima dată într-un ziar din New York City în 1773.
- Moș Crăciun a coborât pe horn pentru prima dată într-o carte satirică, A History of New York (O Istorie a New Yorkului). Cartea a fost scrisă de Washington Irving și publicată în 1809.
- Cei opt reni ai Moșului au apărut pentru prima dată în celebra poezie „’Twas the Night Before Christmas”. Aceștia au fost inspirați din imaginea lui Odin, zeul germanic. Legenda lui Odin spune că acesta obișnuia să călărească pe un cal cu 8 picioare, iar copiii care lăsau mâncare pentru calul acestuia erau recompensați cu cadouri. Nu se știe în ce moment cele 8 picioare ale calului au fost transformate în poveste în cei 8 reni.
- Înfățișarea clasică a lui Moș Crăciun a fost creată de Coca Cola. Înainte de asta, Moșul putea fi îmbrăcat în oricare din culorile Crăciunului (roșu, verde sau auriu). Prima reclamă Coca Cola cu Moș Crăciun a debutat în 1931.
- Moș Crăciun a fost burlac până la sfârșitul secolului XIX. Prima mențiune a Crăciuniței a fost făcută în 1849, într-o poveste numită „Legenda Crăciunului” de James Rees.
- Tradiționalele culori ale Crăciunului, roșu, verde și auriu, au fiecare o semnificație aparte. Roșu este sângele lui Isus Hristos, verde este renașterea vieții, iar auriu reprezintă regalitatea și lumina.
- Pentru ca un brad să poată fi folosit la Crăciun, trebuie să crească timp de 7 ani.
- Primul brad artificial a fost făcut în Germania, din pene de gâscă vopsite. Tot aceștia obișnuiau să decoreze pomul cu mere, trandafiri și diferite hârtii colorate. Primul care a pus beculețe pe pomul de Crăciun a fost Martin Luther.
Actualitate
Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale
Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”
Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”
Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.
Actualitate
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.
Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.
Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.
Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.
Actualitate
Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice
Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.
Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.
Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.
În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restricții de circulație pe Valea Oltului, în perioada 5 – 7 ianuarie
-
Actualitatecu 19 ore in urma
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei