Connect with us
Data: 30/04/2024
.

Actualitate

Povestea unei tinere din Hunedoara care “a prins aripi”: „Numai gândul că urma să sar dintr-un avion îmi făcea inima să bată mai tare”

Publicat

pe

Tinerii, cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, care își doresc să intre în domeniul aviației, dar și să experimenteze senzații la înălțime, au șansa de a efectua cursuri de zbor și salt gratuite, oferite de Aeroclubul României. Cursurile se desfășoară în 15 locații din țară, printre care și Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva, iar startul înscrierilor se va da peste câteva zile.

Aeroclubul României oferă șansa tuturor tinerilor, cu vârste între 16 și 23 de ani, de a intra în domeniul aviației, prin efectuarea de cursuri de zbor și salt gratuite. Înscrierile la cursurile de planorism, avion ultrașor sau parașutism au loc în perioada 22 ianuarie – 23 februarie 2024 și se vor efectua online, pe site-ul Aeroclubului României, acolo unde se găsesc toate detaliile despre condiții, desfășurarea cursurilor, documentele necesare pentru înscrieri. Cursurile teoretice se vor efectua online, în perioada februarie – aprilie, iar modulul practic (de zbor/salt cu paraşuta) va începe în luna mai.

Tinerii pe care îi pasionează înățimile sunt așteptați să descopere frumusețea zborului. Sentimentul pe care-l oferă primul salt cu parașuta sau primul zbor poate fi cu greu egalat.

Un „microb” luat de pe aerodrumul de la Săulești

Eliza Csomos se numără printre zecile de tineri hunedoreni, împătimiți ai zborului, care, în anii trecuți, s-au înscris la cursurile de zbor și a prins acest „microb” la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva, sub pregătirea unor instructori dăruiți și implicați meseriei.

Povestea ei a fost făcută publică de reprezentanții Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva. “Ați auzit că, pe 22 ianuarie, încep înscrierile la Aeroclubul României? Cu această ocazie, vreau să vă spun povestea mea care pornește în anul 2018, în clasa a 11-a, când am auzit pentru prima dată că la Deva se desfășoară cursuri de parașutism și planorism, subvenționate pentru tinerii între 16 și 23 de ani. M-am prezentat în prima zi de înscrieri și am ales parașutismul. De ce? Simplu, numai gândul că urmează să sar dintr-un avion îmi făcea inima să bată mai tare. A venit prima zi din etapa de parașutism…Nu o să vă mint, am avut emoții mari, este firesc, până la urmă era prima dată când zburam cu o aeronavă, darămite să și sar din ea. Totuși, pregătirea teoretică și practică efectuată înainte de etapă mi-a oferit un puternic sentiment de siguranță, ajutându-mă să trec peste frică”, a povestit tânăra din Hunedoara.

 

Inițierea în tainele zborului fără motor și… cu motor

Următorul an a continuat cu parașutismul, însă mai trăgea cu ochiul la colegii planoriști. I se părea interesant ce făceau ei acolo, așa că nu a mai stat pe gânduri și, cu prima ocazie, s-a înscris la planorism.

Pe lângă partea teoretică, aveam șaisprezece ore de pregătire practică pentru a desluși tainele zborului fără motor. Ați fi crezut vreodată că o aeronavă nemotorizată poate să stea câteva ore în aer? Nici eu până în 2021 când am reușit să stau cinci ore în aer cu planorul, folosindu-mă doar de curenții ascendenți. Din 2022 s-a introdus la Deva zborul cu avion ultraușor. Cum poate intuiți deja, m-am înscris și acolo. Aici se schimbau un pic lucrurile pentru că apăruse și treaba cu motorul. Era un alt fel de zbor. Anul următor am participat la prima mea competiție națională de zbor cu aeronave ultraușoare. O experiență uimitoare pe care abia aștept să o repet și sezonul următor”, a mărturisit tânăra hunedoreancă, care studiază Construcții Aerospațiale la Universitatea „Transilvania” din Brașov.

136 de salturi cu parașuta, peste o sută de ore de zbor cu planorul și multe prietenii legate

În prezent, are 136 de salturi cu parașuta, peste 100 de ore de zbor cu planorul, 60 cu aeronave motorizate și multe prietenii legate pe aerodrom. De asemenea, a reușit să obțină licențe de zbor pentru toate cele trei discipline și insigna “C” de Argint, un pas important în evoluția oricărui planorist.

“Mulțumesc Aeroclubului României, pentru șansa de a realiza aceste lucruri și personalului de la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva care se implică permanent în pregătirea și evoluția sportivilor, întreținerea aeronavelor și menținerea siguranței zborului. După ce ați citit povestea mea, sper să aveți și voi curajul de a încerca o experiență de acest fel alături de Aeroclubul României sau să dați de veste tinerilor între 16 și 23 de ani, dar nu numai, pentru a nu rata o astfel de oportunitate. Vă aștept la zbor!”, a transmis tânăra din Hunedoara.

Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva/Facebook

 

Advertisement

Actualitate

Expoziție de mașini electrice de top, la Colegiul Național “Decebal” din Deva: „Provocarea Viitorului”

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul trecut, curtea Colegiului Național “Decebal” a devenit scena unei expoziții tehnologice remarcabile, marcată de prezentarea unor mașini electrice de top și de o atmosferă vibrantă, plină de entuziasm. Evenimentul a adus împreună liceeni pasionați de robotică, entuziaști ai tehnologiei și un invitat de seamă, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi.

Mașini electrice de ultimă generație, perle ale industriei auto ecologice, au fost expuse cu mândrie sub razele soarelui, atrăgând atenția și admirația publicului prezent. Liceenii din Deva, cu ochii plini de curiozitate, au explorat fiecare detaliu al acestor capodopere tehnologice, sub îndrumarea pasionată a profesorilor și experților din domeniu.

Invitatul special, Dan Boboiescu, alături de colaboratorii săi, au adus cu ei expertiza și pasiunea pentru mișcarea către mobilitate electrică. Dialogul cu participanții a evidențiat impactul pozitiv al mașinilor electrice asupra mediului înconjurător, subliniind importanța unei schimbări către soluții de transport mai sustenabile.

Evenimentul a oferit și oportunitatea de a întâlni membrii proiectului ElectroMobilitate”, inițiativă ce a acumulat peste 3 milioane de kilometri pe drumurile României, demonstrând viabilitatea și beneficiile mobilității electrice.

 

Advertisement

„Evenimentul a fost dedicat echipei de robotică de la Colegiul „Decebal”. S-a născut inițiativa în urma unui dialog online despre industria autoglobală și aplicarea roboților în industria auto. Am venit cu mai multe mașini pe care să le prezentăm, cu soluții tehnice constructive diferite și este în curs de derulare o prezentare video bazată pe roboți în industria auto”, a declarat ing. Dan Boboiescu, coordonator proiectul „ElectroMobilitate”.

„În primul rând, evenimentul, alături de domnul Dan Boboiescu care a venit din America, domnul Cornel reprezentant Auto -Schunn, dar și mulți alții, echipa de robotică a avut foarte multe de învățat. Am aflat care este procesul industrial al roboticii, care sunt contribuțiile roboticii în industria automobilă, care sunt avantajele unei mașini electrice dacă vrem să ne bazăm pe asta pentru că, până la urmă, asta se zice că va fi viitorul și multe altele. Desigur, practici, ce face un inginer, unde putem aplica pe ce vrem să ne orientăm în viitor și așa mai departe. Echipa de robotică vrea să le mulțumească domnilor pentru că au venit să ne ajute, să ne susțină și am fost foarte bucuroși să vedem atâtea mașini pe care nu ni le-am imaginat vreodată că o să le vedem. Sunt minunate”, a spus Jad El Haj Sleiman, programator la echipa de robotică „Decebal Tech”.

Astfel, expoziția de la Colegiul Național “Decebal” din Deva nu a fost doar un simplu eveniment, ci o veritabilă provocare a viitorului, subliniind importanța tehnologiei și inovației în construirea unei lumi mai verzi și mai sustenabile pentru generațiile viitoare.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident rutier cu 5 victime, între care doi minori

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier cu 5 victime a avut loc în Bretea Română.

În această seară, prin intermediul unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost anunțată producerea unui accident rutier în localitatea Bretea Română.

De urgență, la locul indicat au fost mobilizate o autospecială dotată cu modul de descarcerare din cadrul Punctului de Lucru Bretea Română, o ambulanță SMURD și două ambulanțe ale SAJ.

Echipajele operative au constatat faptul că în accident au fost implicate două autoturisme și au rezultat 5 victime, dintre care 2 minori în vârstă de 12, respectiv 13 ani, transmite ISU Hunedoara.

Toate cele 5 persoane au fost evaluate medical la fața locului, au primit primul ajutor și ulterior au fost transportate la UPU Hunedoara pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.

Totodată, pompierii militari au asigurat la locul intervenției măsurile specifice de preîntâmpinare a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Futsal: Bronz național pentru CSM Deva

Publicat

pe

Redactat de

Într-un meci contând pentru etapa a V-a, penultima a a play-off-ulului din Liga 1 de futsal, CSM Deva a întâlnit, marți seară, pe teren propriu, pe FK Odorheiu Secuiesc.
Meciul a fost unul fără miză, întrucât, înaintea jocului de la Deva, CFR Timișoara trecuse, acasă, cu 7-5, de United Galați, cele două combatante fiind, astfel, calificate în finala campionatului, cu mențiunea că trupa de la Dunăre avea, deja, asigurate biletele pentru ultimul act. Cu toate acestea, meciul de la Sala Sporturilor din Deva a fost unul extrem de spectaculos, lucru firesc, ținând cont de faptul că s-au întâlnit cele mai frumoase echipe din futsalul autohton, ambele practicând un joc deschis și plăcut ochiului.
Dacă prima parte a fost una ceva mai tacticizată, în care s-a înscris un singur gol, în contul celor de la Odorhei, autor Kanyo (11), mitanul secund a fost un spectacol total.
Devenii au egalat prin Savio (24), dar harghitenii au revenit în avantaj prin reușita lui Iszlai (27). Imediat după aceea Simic (28) a reușit un „golazzo”, cu un vinclu de senzație, reușita fiind repetată, cu o execuție similară, de C. Matei (32), iar Deva avea 3-2.
Trupa lui Roger Augusto face 4-2, prin Gavrilă (36), iar cei de la Odorhei scot portarul, însă superioritatea din câmp nu i-am ajutat, întrucât finalul a aparținut gazdelor. Astfel, după o bară a lui Simic, Nastai face 5-2, pentru ca Savio să ducă scorul la 6-2, toate acestea petrecându-se în minutul 38. De altfel, 6-2 a fost și scorul final al acestei întâlniri, iar CSM Deva, care, indiferent de rezultat, nu mai putea pierde locul al treilea, a intrat, în mod oficial, în posesia medaliilor de bronz.

În ultimul meci din play-off, CSM Deva, care a cucerit, în acest sezon, și Cupa României la futsal, va juca, în deplasare, cu United Galați.
Această partidă, care nu mai poate influența configurația finală a clasamentului din play-off, ordinea fiind Galați, Timișoara, Deva și Odorhei, se va disputa sâmbătă, 4 mai, cu începere de la ora 18:00.
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate