Actualitate
Povestea unei tinere din Hunedoara care “a prins aripi”: „Numai gândul că urma să sar dintr-un avion îmi făcea inima să bată mai tare”

Tinerii, cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, care își doresc să intre în domeniul aviației, dar și să experimenteze senzații la înălțime, au șansa de a efectua cursuri de zbor și salt gratuite, oferite de Aeroclubul României. Cursurile se desfășoară în 15 locații din țară, printre care și Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva, iar startul înscrierilor se va da peste câteva zile.
Aeroclubul României oferă șansa tuturor tinerilor, cu vârste între 16 și 23 de ani, de a intra în domeniul aviației, prin efectuarea de cursuri de zbor și salt gratuite. Înscrierile la cursurile de planorism, avion ultrașor sau parașutism au loc în perioada 22 ianuarie – 23 februarie 2024 și se vor efectua online, pe site-ul Aeroclubului României, acolo unde se găsesc toate detaliile despre condiții, desfășurarea cursurilor, documentele necesare pentru înscrieri. Cursurile teoretice se vor efectua online, în perioada februarie – aprilie, iar modulul practic (de zbor/salt cu paraşuta) va începe în luna mai.
Tinerii pe care îi pasionează înățimile sunt așteptați să descopere frumusețea zborului. Sentimentul pe care-l oferă primul salt cu parașuta sau primul zbor poate fi cu greu egalat.
Un „microb” luat de pe aerodrumul de la Săulești
Eliza Csomos se numără printre zecile de tineri hunedoreni, împătimiți ai zborului, care, în anii trecuți, s-au înscris la cursurile de zbor și a prins acest „microb” la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva, sub pregătirea unor instructori dăruiți și implicați meseriei.
Povestea ei a fost făcută publică de reprezentanții Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva. “Ați auzit că, pe 22 ianuarie, încep înscrierile la Aeroclubul României? Cu această ocazie, vreau să vă spun povestea mea care pornește în anul 2018, în clasa a 11-a, când am auzit pentru prima dată că la Deva se desfășoară cursuri de parașutism și planorism, subvenționate pentru tinerii între 16 și 23 de ani. M-am prezentat în prima zi de înscrieri și am ales parașutismul. De ce? Simplu, numai gândul că urmează să sar dintr-un avion îmi făcea inima să bată mai tare. A venit prima zi din etapa de parașutism…Nu o să vă mint, am avut emoții mari, este firesc, până la urmă era prima dată când zburam cu o aeronavă, darămite să și sar din ea. Totuși, pregătirea teoretică și practică efectuată înainte de etapă mi-a oferit un puternic sentiment de siguranță, ajutându-mă să trec peste frică”, a povestit tânăra din Hunedoara.
Inițierea în tainele zborului fără motor și… cu motor
Următorul an a continuat cu parașutismul, însă mai trăgea cu ochiul la colegii planoriști. I se părea interesant ce făceau ei acolo, așa că nu a mai stat pe gânduri și, cu prima ocazie, s-a înscris la planorism.
„Pe lângă partea teoretică, aveam șaisprezece ore de pregătire practică pentru a desluși tainele zborului fără motor. Ați fi crezut vreodată că o aeronavă nemotorizată poate să stea câteva ore în aer? Nici eu până în 2021 când am reușit să stau cinci ore în aer cu planorul, folosindu-mă doar de curenții ascendenți. Din 2022 s-a introdus la Deva zborul cu avion ultraușor. Cum poate intuiți deja, m-am înscris și acolo. Aici se schimbau un pic lucrurile pentru că apăruse și treaba cu motorul. Era un alt fel de zbor. Anul următor am participat la prima mea competiție națională de zbor cu aeronave ultraușoare. O experiență uimitoare pe care abia aștept să o repet și sezonul următor”, a mărturisit tânăra hunedoreancă, care studiază Construcții Aerospațiale la Universitatea „Transilvania” din Brașov.
136 de salturi cu parașuta, peste o sută de ore de zbor cu planorul și multe prietenii legate
În prezent, are 136 de salturi cu parașuta, peste 100 de ore de zbor cu planorul, 60 cu aeronave motorizate și multe prietenii legate pe aerodrom. De asemenea, a reușit să obțină licențe de zbor pentru toate cele trei discipline și insigna “C” de Argint, un pas important în evoluția oricărui planorist.
“Mulțumesc Aeroclubului României, pentru șansa de a realiza aceste lucruri și personalului de la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva care se implică permanent în pregătirea și evoluția sportivilor, întreținerea aeronavelor și menținerea siguranței zborului. După ce ați citit povestea mea, sper să aveți și voi curajul de a încerca o experiență de acest fel alături de Aeroclubul României sau să dați de veste tinerilor între 16 și 23 de ani, dar nu numai, pentru a nu rata o astfel de oportunitate. Vă aștept la zbor!”, a transmis tânăra din Hunedoara.
Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva/Facebook
Actualitate
România, prima în Europa la Tae Kwon-do ITF, cu aport hunedorean

La Sarajevo, capitala Republicii Bosnia&Herțegovina, s-a disputat o nouă ediție a Campionatului European de Tae Kwon-do ITF, competiție la care au participat și practicanți de arte marțiale din România. Așa cum ne-au obișnuit, sportivii români au avut o comportare de excepție, terminând concursul pe primul loc în clasamentul pe națiuni, cu 44 de medalii, dintre care 13 de aur, 9 de argint și 22 de bronz.
La acest succes au pus umărul, în mod serios, și sportivi din județul Hunedoara. Cea mai medaliată dintre conjudețenii noștri a fost senioara Roxana Gheorghiță, de la Cristal Hațeg, unde este antrenată de Cosmin Oprescu, președintele federației autohtone de specialitate, care a urcat de patru ori pe podium, fiind campioană continentală la tehnici speciale echipe, medaliată cu argint la spargeri forță echipe și a treia în probele individuale de luptă și tehnici speciale.
La europene au fost prezenți și patru sportivi de la CS Pantera Neagră Petroșani, antrenați de Ionuț Lăscău, care au fost, la rândul lor, medaliați. Astfel, junioara Elena Șamotă a devenit campioană continentală cu echipa de tull și vicecampioană la tehnici speciale individual. Campion european este și juniorul Alexandru Ienulesc, cu echipa de tehnici speciale, iar sora acestuia, prejunioara Raluca Ienulesc este dublă medaliată cu bronz în probele pe echipe la luptă și, respectiv, tehnici speciale. De asemenea, cei din Vale și-au mai adăugat în panoplie și o medalie de argint, cucerită de senioara Anemona Nagy, cu echipa de spargeri forță. Debutant la această competiție a fost Raul Petca, de la ACS Red Tigers Călan, antrenat de Cristian Popa, care, deși nu a urcat pe podium, a avut o evoluție promițătoare.
Pe lângă primul loc în clasamentul cumulat pe națiuni, practicanții de Tae Kwon-do din România au mai fost primii în ierarhia generală a juniorilor la general și masculin, dar și la seniori băieți, și pe locul al treilea la în clasamentul general al seniorilor, în cel de la masculin de la aceeași categorie de vârstă, precum și al prejuniorilor.
Actualitate
A început proiectarea noului stadion din Hunedoara

Proiectul noului stadion de la Hunedoara face pași importanți pentru a deveni și realitate. Luni, 28 aprilie, a fost emis ordinul de începere a proiectării, iar marți, 29 aprilie, cei specializați în domeniu au făcut o primă vizită la faţa locului.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Vizită în teren
Compania Naţională de Investiţii a emis ordinul de începere a lucrărilor, mai precis a proiectării, în cadrul contractului de construire a noului stadion de la Hunedoara, semnat pe 15 aprilie 2025, cu asocierea de firme ce va realiza lucrarea. În cursul zilei de marți, 29 aprilie, reprezentanţii firmei de proiectare şi cei ai societăţii care s-a ocupat de studiul de fezabilitate pentru noul stadion au venit la Hunedoara pentru o primă serie de discuţii detaliate cu primarul Dan Bobouţanu şi specialişti din cadrul Primăriei.
Ultimul meci pe actuala arenă?
Reprezentanții municipalității de pe Cerna mai transmit că, după o discuţie avută la sediu, cu planşele în faţă, s-a făcut şi o vizită la actualul stadion, astfel încât proiectanţii să se familiarizeze şi mai bine cu situaţia din teren. În plus, conform reprezentanților Primăriei municipiului Hunedoara, meciul Corvinului din etapa a VI-a, penultima a play-out-ului din Liga 2, seria B, cu CSC Dumbrăvița, programat sâmbătă, 3 mai, de la ora 11:00, ar putea fi ultimul pe care „corbii alb-albaștri” îl dispută pe actuala arenă.
„A fost o întâlnire, cred eu, foarte utilă pentru că dorim să parcurgem corect fiecare pas. Este cel mai mare proiect de infrastructură derulat în municipiul Hunedoara din 1990 încoace, o investiţie în valoare de aproximativ 64 de milioane de euro din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii. Proiectul este unul destul de complex, având în vedere că noul stadion va fi unul la cele mai noi standarde şi trebuie ridicat pe amplasamentul vechiului stadion. În paralel cu proiectarea tehnică, făcută de firma desemnată, noi trebuie să ne ocupăm de demolare. S-ar putea ca partida de sâmbătă 3 mai 2025, să fie ultimul meci oficial jucat de Corvinul pe vechiul stadion. Repet: s-ar putea! Nu suntem încă foarte siguri, din cauză că trebuie desemnată firma care va face demolarea tot prin licitaţie şi mai sunt şi alţi factori care pot influenţa ritmul în care se parcurg etapele legale şi regulamentare”, a anunțat primarul Dan Bobouțanu, conform paginii oficiale a Primăriei municipului Hunedoara.
Deva, posibilă gazdă temporară pentru Corvinul
Pe de altă parte, edilii din Hunedoara au început demersurile pentru găsirea unei gazde temporare pentru Corvinul, o variantă luată în calcul fiind stadionul din Deva. „În paralel, se fac demersuri pentru a se licenţia pentru Liga a II-a stadionul de la Deva, locul în care dorim să ne „mutăm” până la inaugurarea noului stadion de la Hunedoara”, a spus primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, conform unui comunicat de presă postat pe pagina oficială de socializare a administrației de pe malurile Cernei.
Actualitate
Senatorul PNL Călin Petru Marian: „Facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea tranzitului de mărfuri, pași esențiali în racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”

O serie de proiecte legislative importante au fost votate, luni, în Senatul României. Printre acestea se numără cel care vizează Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.
“Astăzi, în Senatul României, am avut ocazia să votăm o serie de proiecte importante care vor contribui la dezvoltarea României și la consolidarea relațiilor internaționale. Printre acestea, mă bucur să menționez proiectul care va facilita integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și sprijinul pentru economia ucraineană respectiv ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România. Facilitarea tranzitului de persoane și accelerarea tranzitului de mărfuri reprezintă pași esențiali în racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și în sprijinirea coridoarelor de solidaritate pentru Ucraina”, a transmis senatorul PNL de Hunedoara Călin Petru Marian.
Acordul va permite fluidizarea traficului la frontiere, dar va sprijini și economia regională. „Aceste inițiative, realizate în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, sunt menite să fluidizeze traficul la frontiere și să sprijine economia regională. În paralel, se va pune un accent deosebit pe dezvoltarea infrastructurii necesare pentru ca acest proces să se desfășoare eficient și în condiții de securitate optimă, în conformitate cu standardele Schengen”, a mai transmis parlamentarul hunedorean.
În cadrul aceleiași ședințe, în plenul Senatului au mai fost dezbătute și avizate mai multe inițiative importante în domeniile administrației publice, muncii, apărării și politicii externe.
Foto: Călin Petru Marian/Facebook
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 28 aprilie – 2 mai, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 10 ore in urma
Mihai Leu, transportat la București în stare critică
- Actualitatecu o zi in urma
Elevi cu care ne mândrim! De la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, la universități de top din lume și din țară
- Actualitatecu o zi in urma
Adrian Zvîncă, numit secretar de stat în Ministerul Muncii. Senatorul PNL Călin Petru Marian: „O recunoaștere meritată a muncii și dedicării sale”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferul care ar fi provocat accidentul de la Petrila, reținut
- Actualitatecu o zi in urma
Vulcan. Dosar penal întocmit de polițiști și ordin de protecție provizorie emis față de un bărbat care și-ar fi amenințat concubina
- Actualitatecu 9 ore in urma
CARAVANA FOOD TRUCK FESTIVAL SOSEȘTE LA DEVA!
- Actualitatecu o zi in urma
Minerul Lupeni, tot mai aproape de barajul pentru Liga 2