Actualitate
Povestea unei tinere din Hunedoara care “a prins aripi”: „Numai gândul că urma să sar dintr-un avion îmi făcea inima să bată mai tare”
Tinerii, cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani, care își doresc să intre în domeniul aviației, dar și să experimenteze senzații la înălțime, au șansa de a efectua cursuri de zbor și salt gratuite, oferite de Aeroclubul României. Cursurile se desfășoară în 15 locații din țară, printre care și Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva, iar startul înscrierilor se va da peste câteva zile.
Aeroclubul României oferă șansa tuturor tinerilor, cu vârste între 16 și 23 de ani, de a intra în domeniul aviației, prin efectuarea de cursuri de zbor și salt gratuite. Înscrierile la cursurile de planorism, avion ultrașor sau parașutism au loc în perioada 22 ianuarie – 23 februarie 2024 și se vor efectua online, pe site-ul Aeroclubului României, acolo unde se găsesc toate detaliile despre condiții, desfășurarea cursurilor, documentele necesare pentru înscrieri. Cursurile teoretice se vor efectua online, în perioada februarie – aprilie, iar modulul practic (de zbor/salt cu paraşuta) va începe în luna mai.
Tinerii pe care îi pasionează înățimile sunt așteptați să descopere frumusețea zborului. Sentimentul pe care-l oferă primul salt cu parașuta sau primul zbor poate fi cu greu egalat.
Un „microb” luat de pe aerodrumul de la Săulești
Eliza Csomos se numără printre zecile de tineri hunedoreni, împătimiți ai zborului, care, în anii trecuți, s-au înscris la cursurile de zbor și a prins acest „microb” la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva, sub pregătirea unor instructori dăruiți și implicați meseriei.
Povestea ei a fost făcută publică de reprezentanții Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva. “Ați auzit că, pe 22 ianuarie, încep înscrierile la Aeroclubul României? Cu această ocazie, vreau să vă spun povestea mea care pornește în anul 2018, în clasa a 11-a, când am auzit pentru prima dată că la Deva se desfășoară cursuri de parașutism și planorism, subvenționate pentru tinerii între 16 și 23 de ani. M-am prezentat în prima zi de înscrieri și am ales parașutismul. De ce? Simplu, numai gândul că urmează să sar dintr-un avion îmi făcea inima să bată mai tare. A venit prima zi din etapa de parașutism…Nu o să vă mint, am avut emoții mari, este firesc, până la urmă era prima dată când zburam cu o aeronavă, darămite să și sar din ea. Totuși, pregătirea teoretică și practică efectuată înainte de etapă mi-a oferit un puternic sentiment de siguranță, ajutându-mă să trec peste frică”, a povestit tânăra din Hunedoara.
Inițierea în tainele zborului fără motor și… cu motor
Următorul an a continuat cu parașutismul, însă mai trăgea cu ochiul la colegii planoriști. I se părea interesant ce făceau ei acolo, așa că nu a mai stat pe gânduri și, cu prima ocazie, s-a înscris la planorism.
„Pe lângă partea teoretică, aveam șaisprezece ore de pregătire practică pentru a desluși tainele zborului fără motor. Ați fi crezut vreodată că o aeronavă nemotorizată poate să stea câteva ore în aer? Nici eu până în 2021 când am reușit să stau cinci ore în aer cu planorul, folosindu-mă doar de curenții ascendenți. Din 2022 s-a introdus la Deva zborul cu avion ultraușor. Cum poate intuiți deja, m-am înscris și acolo. Aici se schimbau un pic lucrurile pentru că apăruse și treaba cu motorul. Era un alt fel de zbor. Anul următor am participat la prima mea competiție națională de zbor cu aeronave ultraușoare. O experiență uimitoare pe care abia aștept să o repet și sezonul următor”, a mărturisit tânăra hunedoreancă, care studiază Construcții Aerospațiale la Universitatea „Transilvania” din Brașov.
136 de salturi cu parașuta, peste o sută de ore de zbor cu planorul și multe prietenii legate
În prezent, are 136 de salturi cu parașuta, peste 100 de ore de zbor cu planorul, 60 cu aeronave motorizate și multe prietenii legate pe aerodrom. De asemenea, a reușit să obțină licențe de zbor pentru toate cele trei discipline și insigna “C” de Argint, un pas important în evoluția oricărui planorist.
“Mulțumesc Aeroclubului României, pentru șansa de a realiza aceste lucruri și personalului de la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva care se implică permanent în pregătirea și evoluția sportivilor, întreținerea aeronavelor și menținerea siguranței zborului. După ce ați citit povestea mea, sper să aveți și voi curajul de a încerca o experiență de acest fel alături de Aeroclubul României sau să dați de veste tinerilor între 16 și 23 de ani, dar nu numai, pentru a nu rata o astfel de oportunitate. Vă aștept la zbor!”, a transmis tânăra din Hunedoara.
Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva/Facebook
Actualitate
A rămas fără bani în urma unei înșelăciuni pe o rețea de socializare
A rămas fără bani în urma unei înșelăciuni pe o rețea de socializare
Actualitate
Doi tineri din Deva s-au ales cu dosar penal și bunurile confiscate
Doi tineri din Deva s-au ales cu dosar penal și bunurile confiscate.
Doi tineri au ajuns în atenția polițiștilor după ce asupra lor s-ar fi găsit substanțe interzise. Cei doi, un tânăr de 21 de ani din orașul Simeria și o fată de 19 ani din municipiul Deva, au fost depistați azi noapte de polițiști într-o scară de bloc din municipiul reședință de județ.
Aflați la o intervenție pe care tocmai o finalizaseră, polițiștii au observat pe casa scării, la parterul blocului, două persoane, care erau așezate pe trepte. Agenții au trecut la legitimarea acestora și la efectuarea controlului corporal.
În urma controlului, au găsit, asupra tânărului de 21 de ani o substanță vegetală uscată, de culoare verde-olive, sub formă de muguri, ambalată într-o pungă transparentă din plastic, un dispozitiv de mărunțit tip “grinder” și un cântar de mare precizie.
Toate bunurile au fost ridicate în vederea continuării verificărilor de către specialiști din cadrul S.C.C.O. Hunedoara, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.
Actualitate
A dispărut o minoră din Petroșani. Ați văzut-o?
A dispărut o minoră din Petroșani. Ați văzut-o?
La data de 11 septembrie 2024, în jurul orei 12:00, Poliţia Municipiului Petroşani a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că, în data de 11 octombrie 2024, în jurul orei 07:10, nepoata acestuia, STATE ANDRA IRINA, în vârstă de 16 ani (foto), a plecat voluntar de la adresa unde locuia împreună cu bunicii, în Petroșani, și nu a mai revenit.
Semnalmentele minorei sunt: înălțime, 170-175 cm., greutate 60 kg., ochi căprui, părul șaten, pe încheietura mâinii stângi are un tatuaj în formă de coroniță.
La momentul plecării voluntare, aceasta era îmbrăcată într-un trening de culoare neagră, din catifea, iar în picioare era încălțată cu pantofi sport de culoare albă.
Din momentul primirii sesizării, polițiștii au desfășurat mai multe activități investigative și de căutare, în vederea depistării minorei, care a fost dată în urmărire națională. Polițiștii continuă activitățile specifice și le solicită celor care dețin informații utile, să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tragic accident de muncă, în Deva. Un bărbat de 49 de ani și-a pierdut viața, după ce a căzut de la înălțime
-
Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Băiat de 14 ani, din Deva, dat dispărut – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Gazul metan rămâne prioritatea administrației din Crișcior
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Seniorii Devei fac primii pași în lumea digitală, cu Tableta Lions
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Comuna Densuș, între proiecte finalizate și planuri de viitor
-
Actualitatecu o zi in urma
,,Festivalul Toamnei și a Recoltei”, în weekend, la Deva. Restricții de circulație în zona Pieței Cetății
-
Actualitatecu o zi in urma
Auchan sărbătorește 18 ani cu reduceri masive și premii de mii de euro
-
Actualitatecu o zi in urma
Un grup de liberali din Deva, scrisoare deschisă adresată lui Traian Berbeceanu