Actualitate
Preasfinţitul Gurie, ocupat cu acţiuni de sfinţire la început de an
Lucrările de înfrumusețare a exteriorului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Brad au fost sfinţite în această săptămână de Preasfințitul Gurie (foto), episcopul Devei și Hunedoarei. Tot aici, ierarhul ortodox a sfințit și o troiță, ridicată prin efortul credincioșilor parohiei brădene. Şi dacă tot a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Brad, Preasfinţitul Gurie a participat, potrivit reprezentanților Episcopiei Devei și Hunedoarei, şi la hirotesirea preotului paroh Alexandru Letea ca iconom, „pentru strădania și râvna de care a dat dovadă în împlinirea misiunii pastorale”.
Actualitate
FOTO -VIDEO| Câinii salvați de polițiști, vizitați în adăposturi. Printre ei, și Toporaș care are o poveste emoționantă
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, nu au uitat de animăluțele pe care le-au salvat în luna august 2024 și le-au vizitat, ieri, de „Ziua Mondială a Animalelor”, în adăposturile în care sunt plasate.
Oamenii legii le-au dus mâncare, iar printre patrupezii vizitați s-a aflat și Toporaș, un câine cu o poveste emoționantă.
Câinele, salvat de polițiștii de la Protecția Animalelor în luna august a acestui an, a fost lovit în zona capului cu un obiect contondent. Întâmplarea a avut loc într-o gospodărie din Bârsău.
„Dorim să vă aducem în atenție un caz emoționant în care a fost implicat Toporaș, un câine căruia i-au fost aplicat rele tratamente prin lovirea cu un obiect contondent în zona capului. Din cauza leziunilor suferite, cățelul a necesitat îngrijiri medicale de specialitate în cadrul unui spital veterinar. În acest caz, polițiștii au constatat situația de pericol și au emis deîndată un ordin de plasare în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile pentru animalul lovit. În prezent, cățelul se află sub efectul ordinului de plasare și poate fi adoptat după trecerea perioadei de 45 de zile stabilită conform Legii 205 din 2004, privind protecția animalelor”, a declarat inspector principal de poliție dr. Gura Nevena, ofițer în cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Hunedoara, cu ocazia vizitei pe care i-a făcut-o, ieri, în adăpostul de la Sântuhalm, câinelui pe care l-a salvat și care își caută, acum, un stăpân iubitor.
Polițiștii nu i-au uitat nici pei cei șapte cățeluși sugari, salvați la începutul lunii august de pe raza localității Geoagiu, care se află, în prezent, într-un adăpost privat din comuna Brănișca, unde așteaptă oameni cu suflet mare pentru a-i lua acasă. Cățelușii vor fi disponibili pentru adopție după vârsta de trei luni.
Apel pentru adopție
Polițiștii doresc să aducă în atenția cetățenilor importanța adopției animalelor din adăposturile publice și private și îi îndeamnă să adopte un animăluț care să le ofere iubire necondiționată. Fiecare adăpost are stabilit un program de vizitare, iar procedura adopției nu este complicată. Totodată, polițiștii reamintesc faptul că Legea 205/2004 pedepsește aspru relele tratamente aplicate animalelor, cu închisoarea de la unu la șapte ani, dar și abandonul animalelor, cu amendă de la 3.000 la 12.000 de lei.
De la începutul anului 2024 și până în prezent, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, din cadrul IPJ Hunedoara, au salvat peste o sută de câini care trăiau în condiții improprii, fiind supuși unor rele tratamente.
„Ziua Mondială a Animalelor” este sărbătorită în fiecare an, pe 4 octombrie, cu scopul de a promova drepturile și bunăstarea necuvântătoarelor. Misiunea cea mai importantă a acestei zile este ca, prin educație și conștientizare, lumea în care trăim să devină un loc mai prietenos pentru animale.
Sursa foto -video: IPJ Hunedoara
Actualitate
DAS Deva participă la campania de informare pentru prevenirea cancerului de sân
Luna octombrie este dedicată conștientizării și prevenției cancerului de sân. Direcția de Asistență Socială Deva se alătură Direcției de Sănătate Publică Hunedoara în campania de informare cu privire la metodele de prevenire a celui mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor, dar și la modalitățile de depistare timpurie a acestei boli.
Astfel, reprezentanții Compartimentului Asistență Medicală Comunitară vor distribui, pe tot parcursul lunii octombrie, la sediile serviciilor sociale și în cartierele din municipiul Deva, materiale informative privind simptomele și factorii de risc asociați cancerului mamar, precum și modalitățile de prevenire a bolii – în condițiile în care, în România, sunt înregistrate anual între 11.000 și 13.000 cazuri noi de cancer de sân, potrivit celor mai recente statistici.
Pornind de la aceste cifre, specialiștii atrag atenția că obezitatea, vârsta avansată, expunerea la noxe și radiații, istoricul personal de boli și consumul de alcool reprezintă principalii factori de risc în cazul cancerului mamar.
Pe de altă parte, printre modalitățile de scădere a riscurilor de apariție a acestei boli se numără:
– evitarea consumului de alcool și a fumatului
– efectuarea de exerciții fizice zilnic, timp de cel puțin 30 de minute
– menținerea unei greutăți corporale normale
– alimentația sănătoasă
– limitarea expunerii la poluare
– limitarea folosirii terapiei hormonale
– participarea la programele de screening organizat, în special a femeilor cu vârste între 50 și 69 de ani – aceasta fiind considerată cea mai bună metodă pentru depistarea bolii în faze incipiente
În fiecare an, la nivel mondial, luna octombrie este dedicată informării femeilor asupra pericolului pe care îl reprezintă cancerul de sân.
Anul trecut, în județul Hunedoara, au fost înregistrate 1.357 de cazuri noi de cancer, dintre care 13% reprezintă cancer mamar – conform datelor raportate de DSP Hunedoara.
Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
AJPIS Hunedoara – Informații importante despre ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025
Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Acest sprijin este destinat acoperirii costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri.
„Pentru a beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei. Pensionarii ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării pot beneficia de acest ajutor dacă în luna august aveau venituri sub aceste limite”, transmit reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți si Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara.
Pentru acordarea ajutorului pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, cererile şi declaraţiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociaţiile de proprietari/locatari, la primăria comunei, oraşului, municipiului în a cărei rază teritorială se află locuinţa, de regulă, până la data de 15 octombrie a fiecărui an.
“Cererea pentru acordarea ajutorului se poate obține de la primăria localității de domiciliu sau de pe site-ul acesteia. Dreptul la ajutor se stabilește începând cu luna depunerii cererii pentru cei care transmit documentele până pe 20 ale lunii respective”, a precizat Laura Simona Sabău, directorul AJPIS Hunedoara.
Ajutoarele sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială prin agențiile teritoriale, instituții subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Tentativă de înscenare a unui viol, dejucată de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
O noapte de arest după ce a încercat să își facă dreptate singur
-
Actualitatecu o zi in urma
Valea Jiului: O destinație turistică cu potențial, dar cu provocări de rezolvat
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
IGSU: Misiunea de sprijin oferită de țara noastră Republice Elene s-a anulat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Natalia Intotero: ”În 2025 vom avea manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale și culturale ale copiilor”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
De la uniforma militară, la costumul popular. Jandarmul hunedorean Florin Pîrva, pe prima treaptă a podiumului la Festivalul Artiștilor Amatori din M.A.I.
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Luptă cu flăcările, dar și în ring. Vlad Trif, pompierul sportiv profesionist de kickboxing, campion național