Actualitate
Preistoria călătoreşte în prezent de „Zilele Geoparcului Dinozaurilor”
Sărbătoare în Ţara Haţegului
Animalele dispărute în urmă cu milioane de ani vor fi în prim planul unor evenimente organizate în premieră în mai multe localităţi din judeţ
Rusaliile, Sânzienele, dar şi Solstiţiul de Vară (începerea astronomică a anotimpului călduros) sunt sărbătorile creştine sau pâgâne, însemnate în calendar, şi pe care hunedorenii le vor celebra în acest sfârşit de săptămână.
Însă, pe lângă aceste trei evenimente, în perioada 22 – 24 iunie, în judeţ vor avea loc mai multe manifestări ce vor marca „Zilelele Geoparcului Dinozaurilor” din Ţara Haţegului. Expoziţii, o şezătoare tradiţională, dar şi sărbătorirea iei româneşti, fac parte din programul pregătit de organizatori pentru acest week-end. Evenimentele au scopul de a impune „Zilele Geoparcului” drept o manifestare de tradiţie, menită să promoveze acest obiectiv tuturor iubitorilor de natură, ştiinţă, cultură şi tradiţii atât din ţară, cât şi din străinătate.
Muzeu experimental şi vizită în Valea Dinozaurilor
Evenimentele vor debuta, sâmbătă, 22 iunie, a doua zi după Solstiţiul de Vară, cu tradiţionala şezătoare în Ţara Haţegului care va avea loc la centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat, din satul Nucşoara, comuna Sălaşu de Sus. Aici, participanţii pot cunoşte tradiţiile şi obiceiurile din Ţara Haţegului, pot cumpăra produse de artizanat specifice zonei sau asculta muzică populară.
De Rusalii, turiştii şi toţi cei interesaţi de poveştile cu şi despre animalele preistorice sunt invitaţi, de la ora 12:00, la inaugurarea punctului de vizitare „Casa Dinozaurilor Pitici” din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea. Aceasta este un muzeu experimental ce îşi propune să le ofere tuturor celor care îi vor trece pragul o experienţă unică. Vizitatorii vor avea posibilitatea să afle povestea animalelor care populau acest teritoriu acum 70 de milioane de ani, vor descoperi modul în care sunt readuşi „la viaţă” dinozaurii, vor putea vedea şi atinge reproduceri ale oaselor şi dinozaurilor în mărime naturală. Tot aici va putea fi admirată o sală cu exponate având ca tematică dinozaurii, realizate de elevii Şcolii Generale din Sântîmăria Orlea şi care va deveni sediul Clubului „Prietenii mici ai dinozaurilor pitici”. „Casa Dinozaurilor Pitici are la rândul ei o poveste aparte. Ea a fost, printre altele, sediu de primărie, de CAP, iar ultima destinaţie a fost aceea de cârciumă. Astfel, Casa Dinozaurilor Pitici devine, probabil, prima cârciumă sătească din România transformată în spaţiu cultural”, menţionează dr. Alexandru Andrăşanu, de la Universitatea din Bucureşti. directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. În plus, turiştii au posibilitatea să îşi completeze cunoştinţele pornind pe traseul Valea dinozaurilor, inclus în clasamentul celor mai bune 7 poteci tematice din România, întocmit de Asociaţia de Ecoturism din România.
Satul Sânpetru a fost ales ca locaţie a „Casei Dinozaurilor Pitici” având în vedere că este localitatea în care au fost descoperite fosilele ale acestor animale, unicat la nivel mondial.
Expoziţie „îmbrăcată” în ie românească
După traversarea Nopţii magice a zânelor bune, Sânzienele, luni, 24 iunie, la sediul Geoparcului Dinozaurilor din Haţeg va avea loc vernisajul expoziţiei în care vor fi prezentate lucrările realizate de elevii Şcolii Generale Petros – Baru, câştigătorii concursului Târgul de Dinozauri, la secţiunea gimnaziu, în cadrul proiectului „Şcoala Discovery”, iniţiat de Discovery Channel.
Tot în această zi, participanţii la vernisajul expoziţiei, dar şi toţi turiştii aflaţi pe traseele Geoparcului, sunt invitaţi să adopte, drept ţinută, ia sau cămaşa tradiţională românească. În acest fel, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului se alătură iniţiativei „La Blouse Roumaine” de a decreta data de 24 iunie drept „Ziua Universală a iei româneşti”, principala piesă din portul nostru popular.
Actualitate
Tânăr prins conducând fără permis pe DN 7, în Simeria
Un tânăr de 23 de ani, din județul Mureș, a fost depistat conducând fără permis pe DN 7, în zona orașului Simeria, luni, 21 ianuarie 2025, în jurul orei 21:00.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, în timpul unui control de rutină, polițiștii au oprit autoturismul condus de tânăr și, în urma verificărilor în bazele de date, au descoperit că acesta nu deține permis de conducere.
În cauză, autoritățile au deschis un dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul fără permis, infracțiune care poate atrage sancțiuni severe conform legislației în vigoare.
Polițiștii reamintesc importanța respectării legislației rutiere și avertizează că astfel de abateri reprezintă un risc major pentru siguranța traficului. Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor acestui incident.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Scandal între vecini în Hațeg: Doi frați reținuți după o altercație violentă pentru un loc de parcare
O dispută aparent banală legată de un loc de parcare a degenerat într-o altercație violentă între patru vecini din Hațeg. Incidentul s-a petrecut în seara de 21 ianuarie 2025, în jurul orei 20:00, și a implicat doi frați, de 27 și 29 de ani, și alți doi frați, de 42 și 45 de ani, toți locuind în același cartier.
Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, cei doi frați mai tineri au fost agresați fizic de cei doi vecini mai în vârstă. În urma altercației, victimele au solicitat îngrijiri medicale și au fost transportate la o unitate medicală din Hațeg pentru evaluare și tratament.
Poliția Orașului Hațeg a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „loviri sau alte violențe.” În urma cercetărilor și a probatoriului administrat, autoritățile au luat măsura reținerii pentru 24 de ore a celor doi frați în vârstă de 42 și 45 de ani. Aceștia au fost duși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din Deva și urmează să fie prezentați procurorului de caz pentru dispunerea măsurilor legale.
Cazul scoate în evidență cum neînțelegerile între vecini pot escalada rapid, ajungând să necesite intervenția autorităților. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs incidentul.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, închis temporar
Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu”, din municipiul Hunedoara, este închis temporar. Publicul va putea să admire spectaculoasele exponate ale acestui muzeu – unic în România, cel mai probabil, în primăvară, într-o nouă locație mai mare și mai aproape de Castelul Corvinilor.
“Dragi prieteni! Dorim să vă anunțăm faptul ca Muzeul este închis temporar! Urmează să deschidem într-o nouă locație mai mare și mai aproape de castel unde vă vom surprinde cu foarte multe noutăți și surprize. Sperăm că putem deschide porțile în decursul lunii martie a acestui an, dar vă vom ține la curent! Vă mulțumim pentru înțelegere și abia aștept să ne revedem cu noul proiect! Doamne ajută!”, au transmis reprezentanții muzeului.
“Muzeul Trenulețelor” de la Hunedoara a fost deschis în urmă cu cinci ani, fiind una dintre principalele atracții turistice din municipiul de pe Cerna. Muzeul găzduiește piese din impresionanta colecţie a regretatului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu, decedat în 2018, la vârsta de 54 de ani. Vizitatorii expoziției inedite au posibilitatea să admire o lume în miniatură, foarte spectaculoasă şi plină de culoare, în care piesele de rezistență sunt trenulețele.
Sursa foto: Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”/Facebook
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune