Actualitate
Premieră în „breasla” căutătorilor de comori
Şase obiecte dacice au îmbogăţit recuzita Muzeului din Deva
Acestea au fost descoperite de un pasionat al căutătorilor voluntare în zona Ursici şi Romoşel
O serie de obiecte dacice, între care două arme, au fost descoperite de un devean în zona localităţilor Ursici şi Romoşel, situate la extremitatea Munţiilor Orăştiei. Acestea au fost predate la Direcţia de Cultură a judeţului Hunedoara, iar acum se află în custodia Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, unde vor fi expuse după restaurare.
Cele şase obiecte găsite voluntar au fost evaluate de către specialişti la peste 1.200 de euro, iar conform legii persoana care le-a descoperit poate solicita o recompensă în valoare de 30 la sută din valoare. „În urma primirii în cadrul unei comisii am făcut evaluarea însumată a obiectelor şi a reieşit că aceasta depăşeşte 1.200 de euro”, a precizat cercetător ştiinţific în cadrul MCDR Deva, Iosif Ferencz (foto mic).
Prima predare a unor obiecte descoperite
Consilierii din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură (DJC) Hunedoara s-au aflat, la începutul săptămânii trecute, pentru prima dată în situaţia de a recepta obiecte descoperite de aşa-numiţii „căutători de comori”. Cel care a făcut descoperirea deţine în mod legal un detector de metale, cu care putea face căutări, atât timp cât nu se afla în preajma unor situri arheologice reperate. „Ştiam de mai mult timp despre bărbatul care ne-a adus obiectele că deţine, legal, un detector de metale. Iar în cursul zilei de luni, 14 octombrie, a fost pentru prima dată când cineva a venit să ne predea o descoperire voluntară. Mai mult acesta ne-a şi comunicat şi împreună am reuşit să localizăm exact locurile în care a fost făcută descoperirea, respectiv cinci obiecte pe platorul Ursicilor, comuna Boşord iar al şaselea pe raza localităţii Romoşel, comuna Romos. În schimb i-am adus la cunoştiinţă că numai are voie să efectueze niciun fel de săpătură în aceste două zone”, susţine consilierul care a primit obiectele din cadrul DJC Hunedoara, Angelica Bălos.
Flax dacic – foarte bine conservat
Dintre cele şase obiecte primite de MCDR Deva, cele mai valoroase sunt un flax dacic – o sabie de luptă curbată, specifică tehnicii de luptă – şi o spadă. Potrivit detalilor despre descoperire date de deveanul pasionat de detectarea metalelor, pe un forum de specialitate, cele două arme „au fost găsite împreună aşezate în forma X, la o adâncime de 45-50 de centimetri”. Potrivit aceleaşi surse în afară de vârful de lance, descoperit la Romoşel, celelalte cinci obiecte au fost predate în starea în care au fost găsite, fără a se intervenii asupra lor. La rândul lor specialiştii din cadrul MCDR Deva sunt foarte încântaţi de obiectele primite, mai ales datorită faptului că instituţia a fost de-a lungul timpului privată de multe obiecte rare descoperite pe teritoriul judeţului. „În această săptămână au fost predate Muzeului şase obiecte de fier, este vorba de două arme – o sabie şi o spadă -, un vârf de lance, două sape şi un obiect dificil de determinat, în ceea ce priveşte funcţionalitatea lui. Dacă în ceea ce priveşte sapele, acestea sunt obiecte destul de des întâlnite în descoperirile arheologice, cele două arme au o valoare ştiinţifică deosebită. Sabia curbată sau flaxul dacic este printre cele mai bine conservate care au fost descoperite. Toate obiectele vor fi puse la dispoziţia publicului larg după ce vor fi recondiţionate”, spune cercetătorul ştiinţific în cadrul MCDR Deva, Iosif Ferencz. Potrivit specialiştiilor din cadrul celor două instituţii de cultură, căutările voluntare după comori nu sunt încurajate, în primul rând pentru că obiectele descoperite şi scose din mediul lor îşi pierd valoarea istorică. Însă gestul deveanului, de a preda obiectele, este unul de apreciat.
Actualitate
Noutăți din comuna Pui
Din luna octombrie administrația publică locală din comuna Pui și-a preluat atribuțiunile. Prezent, săptămâna trecută, în emisiunea SPUNE CE CREZI, deifuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV și moderată de colega noastră Ioana Popescu, noul primar al comunei Pui, Ovidiu Ciolea, a vorbit despre lucrurile cu care se confruntă la început de mandat, dar și despre planurile de viitor.
Datoriile se vor stinge, iar proiectele începute vor fi finalizate
În prima parte a emisiunii, Ovidiu Ciolea a vorbit despre problemele existente în comună și modalitățile de rezolvare, fiind vorba despre datorii și de proiecte nefinalizate, dând asigurări că aceste aspecte vor fi reglementate. “Avem datorii, ca și mai toate UAT-urile, mai mari sau mai mici. Deci cam peste tot sunt probleme. Nu vreau să vorbesc de sume, dar datoriile sunt destul de consistente la Pui, dar îmi doresc să le reglăm în timp. Sunt și unele proiecte nerealizate. Mai avem de făcut recepții la unele proiecte. Este vorba despre proiecte bune, care ajută la dezvoltarea comunei. Avem, de exemplu, grădinița cu program prelungit, lucrare începută de mult timp, dar e bine că s-a încheiat și putem da drumul activității începând cu anul școlar viitor. De asemenea, mai este canalizarea în Hobița, Uric și Râu Bărbat, la fel un proiect foarte bun, dar nerecepționat, însă este în termen și îl vom finaliza. Ar mai fi căminul cultural de la Ponor, care mai trebuie finalizat și recepționat. De asemenea, mai sunt și câteva drumuri, lucrările la acestea nefiind recepționate de prin 2028 – 2019, dar sperăm să le finalizăm. Le luăm pe rând, pe fiecare”, a spus Ovidiu Ciolea.
Rezolvarea problemei terenurilor întăbulate greșit, o prioritate
Primarul din Pui a vorbit și despre o chestiune ce trebuie rezolvată urgent, fiind vorba de corectarea întăbulării terenurilor, care nu este conformă cu realitatea. „În momentul de față ne confruntăm cu o problemă ce necesită o rezolvare destul de urgentă, fiind vorba despre terenuri. Mai exact de terenurile care au fost întăbulate la lucrările de la conducta de gaz BRUA ce trece prin comună. Acolo sunt decalaje foarte mari, mai ales în ce privește suprapunerea unor suprafețe. Este vorba despre circa 500 de terenuri, care trebuie remăsurate. Întăbularea a fost făcută greșit. Fără a acuza fosta conducere a comunei, din ce am vorbit cu oamenii, dar și cu firma care a executat măsurătorile și cu angajații Primăriei, a fost o lipsă de comunicare. Dacă se comunica, nu cred că se ajungea aici. Este o problemă pe care va trebui să o rezolvăm cu prioritate”, a precizat primarul din Pui.
Este nevoie de colaborare în Consiliul Local pentru dezvoltarea așezării
Ovidiu Ciolea a mai vorbit și despre proiecte de viitor, subliniid că este nevoie de colaborare în Consiliul Local, așa cum există cu angajații Primăriei, pentru dezvoltarea comunei. „Oamenii din Primărie își fac treaba destul de bine și nu sunt probleme în acest sens. Lucrez cu aceeași angajați, care au răms pe posturile lor, și colaborez foarte bine cu dânșii și, din câte am înțeles, acest lucru este reciproc. În ce privește Consiliul Local am oarece probleme, fiind în minoritate, legate de unele proiecte, dar sper că cei care sunt majoritari vor vota pentru binele comunei. Sunt proiecte care trebuie derulate în viitor. Unul dintre acestea este introducerea gazului metan, iar când se va deschide sesiunea de proiecte pe acest domeniu vom depune documentația. De asemenea, avem încă drumuri neasfaltate sau care necesită pietruire. La fel este și cu alimentarea cu apă, aproape jumătate din satele comunei nefiind legate la rețea. La acest capitol problemele cele mai mari sunt în Fizești și Federi. Satele de munte ale comunei, unde trebuie să găsim o sursă de captare a apei. Când este secetă, cum a fost și în vara acestui an, locuitorii de acolo s-au confruntat cu lipsa apei. Sper ca toate aceste probleme să le putem rezolva în viitor. Îmi doresc ca în viitor să atragem și investitori, pentru crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri”, a declarat Ovidiu Ciolea.
Pregătiți de iarnă și de sărbători
Primul din Pui a discutat și despre subiecte de sezon, precum venirea iernii și pregătirile de sărbători. „Încălzirea se face, în general, cu lemne, și nu cred că vor fi probleme. Cu siguranță, însă, nu vor fi probleme la instituțiile publice, în special la școli. De asemenea, suntem pregătiți și pentru deszăpeziri și nu cred că iarna ne va lua prin surprindere. Legat de sezonul rece, în decembrie așteptăm, cu toții, sărbătorile. În comună va fi iluminat festiv, vor fi brazi împodobiți și sperăm ca micuții să primească și cadouri de Crăciun din partea administrației. Le doresc concetățenilor mei toate cele bune și sărbători cu multe bucurii și îi asigur de colaborare și sprijin total din partea mea, a precizat Ovidiu Ciolea, primarul comunei Pui, în emisiunea SPUNE CE CREZI difuzată pe postul de televiziune online SERVUS HD TV.
Actualitate
CCR a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea, pe 8 decembrie
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 8 decembrie.
“În ziua de 2 decembrie 2024, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;
– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024;
– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care participă domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 7 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu o zi in urma
Alegeri parlamentare 2024| 43,72 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 18:00