Connect with us
Data: 01/04/2025
.

Actualitate

Premieră în județ: Trei hunedoreni solicită transplant pulmonar, după ce au fost infectați cu SARS CoV-2

Publicat

pe

Virusul SARS CoV-2 a făcut mii de victime și în județul Hunedoara. Unii pacienți au avut simptome ușoare, alții însă au petrecut luni întregi la Secția de Terapie Intensivă, pe patul de spital. Unii au pierdut lupta cu viața, alții în schimb au rămas cu sechele grave după ce au trecut prin boală. Așa este și cazul a trei hunedoreni, care după ce au fost infectați cu noul coronavirus, continuă lupta pentru supraviețuire. Cei trei au nevoie de transplant pulmonar, iar în județul Hunedoara, și nici măcar în România, nu se realizează astfel de intervenții. Doar Italia poate fi o speranță pentru ei. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, niciodată nu a mai fost făcută o astfel de solicitare în județul Hunedoara.


Pentru unii, acest virus, care a schimbat viețile tuturor la nivel global, este doar o păcăleală, pentru alții în schimb, care au fost infectați și care au tras săptămâni întregi pe un pat de spital, COVID-19 este cel mai mare coșmar, unul cât de poate de real. Chiar dacă au reușit să țină piept acestui coronavirus, mulți dintre infectați au rămas cu urmări grave, plămânii fiind afectați în proporție destul de mare. Așa este și cazul a trei hunedoreni, care acum solicită Direcției de Sănătate Publică Hunedoara și Guvernului României sprijin pentru a putea face un transplant de plămâni.

„Avem trei hunedoreni care au solicitat transplant de plămâni. Este pentru prima dată în istoria instituției pe care o reprezint, când există astfel de solicitări. Niciodată, în județ, nu au fost astfel de cereri. Iată că, acum, după ce au trecut prin nemiloasa boală, acești trei hunedoreni care au plămânii afectați din cauza virusului SARS CoV-2, pot spera la un transplant. Unul dintre ei are puțin peste 40 de ani. Este extrem de dificil pentru ei. Fac 5-10 pași și trebuie să se oprească pentru că nu mai au aer, deși au mai sunt infectați cu COVID-19. Iată că acest virus își pune amprenta extrem de tare asupra stării de sănătate a oamenilor, chiar și după ce nu mai sunt pozitivi la testul COVID”, a declarat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.

Cinci transplanturi pe an, pentru România. Trei ar putea fi din Hunedoara

România a încheiat un acord cu Italia prin care cinci pacienţi români vor putea să fie transplantaţi pulmonar, în fiecare an. Unicul centru în care se făcea transplant pulmonar, de la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală, i-a expirat acreditarea pe 9 martie şi nu a mai fost cerută alta. Astfel că, a fost încheiat un parteneriat de colaborare între România și Italia. Acordul presupune colaborarea dintre Agenția Națională de Transplant şi Institutul Naţional de Sănătate – Centrul Naţional de Transplant din Italia în domeniul transplantului pulmonar, iar acordul reglementează colaborarea dintre cele două instituţii. Există o limitare la un număr cinci transplanturi pulmonare pe an.

Cercetătorii notează, de asemenea, că în timp ce diversele schimbări structurale din economie care ar putea rezulta în urma pandemiei (de exemplu, mai puține călătorii cu avionul, mai puține navete și mai puține activități comerciale în magazinele și restaurantele de tip „brick-and-mortar”, precum și efectele persistente ale unor deficite guvernamentale mai mari) ar putea reduce și mai mult emisiile, aceste reduceri post-pandemice ar păli în comparație cu cele observate în perioada http://tero.focsiv.it/en/come-impattera-il-covid-19-sul-cambiamento-climatico/.

Advertisement

 

 

„Cei trei hunedoreni se află pe lista de așteptare oarecum. Urmează să vedem ce se poate face pentru ei, dar vom mai avea unele discuții și cu specialiștii din Italia, dar și cu cei din România, să luăm cea mai bună decizie. Problema este că au această șansă doar cinci români pe an. Noi sperăm ca din cei cinci, trei să fie din județul Hunedoara”, a mai precizat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

87 de ani de la înființarea pompierilor militari din Deva – Ziua Porților Deschise la ISU Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, 1 aprilie, pompierii Detașamentului Deva marchează 87 de ani de la înființarea Unității de Pompieri Militari din Garnizoana Deva, un moment important în istoria serviciilor de intervenție din județul Hunedoara.

Înființată în 1938, unitatea a preluat misiunea de la formația de pompieri voluntari, devenind un pilon esențial al siguranței comunității. De-a lungul anilor, pompierii deveni s-au remarcat prin devotament și profesionalism, intervenind rapid și eficient în situații de urgență pentru a proteja vieți și bunuri.

Pentru a celebra această aniversare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara organizează astăzi „Ziua Porților Deschise” la sediul unității din Deva, între orele 09:00 și 14:00. Cei interesați pot descoperi detalii despre meseria de pompier, tehnica modernă utilizată în misiunile de salvare și importanța pregătirii pentru situații de urgență.

Evenimentul oferă o oportunitate unică pentru vizitatori, în special pentru copii și tineri, de a interacționa direct cu salvatorii și de a înțelege complexitatea intervențiilor în caz de incendii, accidente sau alte situații critice.

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Castelul Corvinilor, deschis până la ceas de seară. Programul de vizitare, modificat de astăzi

Publicat

pe

Redactat de

 

Castelul Corvinilor poate fi vizitat, începând de astăzi, 1 aprilie, după un alt program, de vară. Spectaculosul monument medieval își închide porțile mai târziu, astfel că turiștii care îi trec pragul vor avea mai mult timp la dispoziție să-l admire în toată splendoarea lui.

Administrația monumentului istoric a anunțat că, începând cu data de 1 aprilie, Castelul Corvinilor trece la programul de vară, fiind deschis publicului vizitator în zilele de luni, între orele 12:00 și 20:00, iar de marți până duminică, în intervalul orar 09:00 -20:00. Circuitul de vizitare cuprinde: Castelul Corvinilor, Casa Breslelor și Expoziția de Arheologie, ultimele două fiind amplasate în Curtea Husarilor. Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

VIDEO: Ninge în Straja

Publicat

pe

Redactat de

Ninge în stațiunile montane din Valea Jiului.

Avertizare de instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ. Stațiunile montane din Valea Jiului au fost acoperite de un strat nou de zăpadă, în timp ce meteorologii avertizează asupra instabilității atmosferice accentuate în mai multe regiuni ale țării.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN, valabilă astăzi, 31 martie, între orele 13:00 și 23:00, pentru zonele montane și submontane, dar și pentru anumite regiuni din Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia.

În aceste zone, se vor înregistra averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de măzăriche sau grindină de mici dimensiuni. Cantitățile de apă ar putea depăși local 20-25 l/mp, iar izolat se pot atinge valori de 30-35 l/mp.

Meteorologii subliniază că furtunile sunt fenomene cu caracter local și nu pot fi prognozate cu exactitate în fiecare localitate, însă probabilitatea de manifestare este mai ridicată în regiunile aflate sub incidența avertizării.

Autoritățile recomandă prudență pentru cei care călătoresc în zonele vizate, în special în stațiunile montane, unde condițiile meteo pot influența traficul și siguranța turiștilor.

Advertisement

 

FOTO: Captură Cabana Edelweiss

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate