Connect with us
Data: 14/09/2024
.

Actualitate

Premieră în județ: Trei hunedoreni solicită transplant pulmonar, după ce au fost infectați cu SARS CoV-2

Publicat

pe

Virusul SARS CoV-2 a făcut mii de victime și în județul Hunedoara. Unii pacienți au avut simptome ușoare, alții însă au petrecut luni întregi la Secția de Terapie Intensivă, pe patul de spital. Unii au pierdut lupta cu viața, alții în schimb au rămas cu sechele grave după ce au trecut prin boală. Așa este și cazul a trei hunedoreni, care după ce au fost infectați cu noul coronavirus, continuă lupta pentru supraviețuire. Cei trei au nevoie de transplant pulmonar, iar în județul Hunedoara, și nici măcar în România, nu se realizează astfel de intervenții. Doar Italia poate fi o speranță pentru ei. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, niciodată nu a mai fost făcută o astfel de solicitare în județul Hunedoara.


Pentru unii, acest virus, care a schimbat viețile tuturor la nivel global, este doar o păcăleală, pentru alții în schimb, care au fost infectați și care au tras săptămâni întregi pe un pat de spital, COVID-19 este cel mai mare coșmar, unul cât de poate de real. Chiar dacă au reușit să țină piept acestui coronavirus, mulți dintre infectați au rămas cu urmări grave, plămânii fiind afectați în proporție destul de mare. Așa este și cazul a trei hunedoreni, care acum solicită Direcției de Sănătate Publică Hunedoara și Guvernului României sprijin pentru a putea face un transplant de plămâni.

„Avem trei hunedoreni care au solicitat transplant de plămâni. Este pentru prima dată în istoria instituției pe care o reprezint, când există astfel de solicitări. Niciodată, în județ, nu au fost astfel de cereri. Iată că, acum, după ce au trecut prin nemiloasa boală, acești trei hunedoreni care au plămânii afectați din cauza virusului SARS CoV-2, pot spera la un transplant. Unul dintre ei are puțin peste 40 de ani. Este extrem de dificil pentru ei. Fac 5-10 pași și trebuie să se oprească pentru că nu mai au aer, deși au mai sunt infectați cu COVID-19. Iată că acest virus își pune amprenta extrem de tare asupra stării de sănătate a oamenilor, chiar și după ce nu mai sunt pozitivi la testul COVID”, a declarat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.

Cinci transplanturi pe an, pentru România. Trei ar putea fi din Hunedoara

România a încheiat un acord cu Italia prin care cinci pacienţi români vor putea să fie transplantaţi pulmonar, în fiecare an. Unicul centru în care se făcea transplant pulmonar, de la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală, i-a expirat acreditarea pe 9 martie şi nu a mai fost cerută alta. Astfel că, a fost încheiat un parteneriat de colaborare între România și Italia. Acordul presupune colaborarea dintre Agenția Națională de Transplant şi Institutul Naţional de Sănătate – Centrul Naţional de Transplant din Italia în domeniul transplantului pulmonar, iar acordul reglementează colaborarea dintre cele două instituţii. Există o limitare la un număr cinci transplanturi pulmonare pe an.

Cercetătorii notează, de asemenea, că în timp ce diversele schimbări structurale din economie care ar putea rezulta în urma pandemiei (de exemplu, mai puține călătorii cu avionul, mai puține navete și mai puține activități comerciale în magazinele și restaurantele de tip „brick-and-mortar”, precum și efectele persistente ale unor deficite guvernamentale mai mari) ar putea reduce și mai mult emisiile, aceste reduceri post-pandemice ar păli în comparație cu cele observate în perioada http://tero.focsiv.it/en/come-impattera-il-covid-19-sul-cambiamento-climatico/.

Advertisement

 

 

„Cei trei hunedoreni se află pe lista de așteptare oarecum. Urmează să vedem ce se poate face pentru ei, dar vom mai avea unele discuții și cu specialiștii din Italia, dar și cu cei din România, să luăm cea mai bună decizie. Problema este că au această șansă doar cinci români pe an. Noi sperăm ca din cei cinci, trei să fie din județul Hunedoara”, a mai precizat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Petrila, post minerit. Zonă verde pe amplasamentul fostei mine Petrila

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local al orașului Petrila a aprobat, în ședința extraordinară din 6 septembrie 2024, documentația tehnico-economică pentru proiectul „Crearea infrastructurii verzi în perimetrul ansamblului Exploatarea Minieră Petrila.”

Această inițiativă își propune să transforme o zonă industrială cu o semnificație istorică importantă pentru Valea Jiului într-un spațiu modern dedicat recreerii și protecției mediului, conform strategiei de regenerare urbană.

Proiectul, finanțat prin Programul Regional Vest cu fonduri europene și implementat în colaborare cu Consiliul Județean Hunedoara, vizează revitalizarea zonei prin integrarea elementelor de peisagistică și arhitectură urbană. Noua infrastructură verde va oferi locuitorilor și turiștilor un spațiu atractiv pentru activități recreative, promovând în același timp biodiversitatea locală și refacerea peisajului natural afectat de activitățile miniere anterioare.

Această inițiativă este esențială pentru Petrila, contribuind la diversificarea economică și reabilitarea ecologică a fostelor exploatări miniere, și marchează un nou capitol în eforturile comunității de a-și redefini identitatea în contextul post-minier.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Plt. adj. șef Mircea Aurelian Cofaru, desemnat ”Pompier de onoare al anului 2024”

Publicat

pe

Redactat de

Plt. adj. șef Mircea Aurelian Cofaru, pompier devotat din cadrul Detașamentului Petroșani, a fost distins recent cu două dintre cele mai înalte recunoașteri pentru activitatea sa în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

În cadrul evenimentului organizat de Ziua Pompierilor din România, Mircea a primit insigna onorifică de ”Pompier de onoare al anului 2024” din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și titlul de ”Cel mai devotat pompier al anului 2024”, acordat de ISU Hunedoara.

Cu o carieră de aproape două decenii în slujba comunității, Mircea Cofaru s-a remarcat prin curaj, dăruire și profesionalism, calități care l-au propulsat în poziția de șef al Gărzii de Intervenție din cadrul Detașamentului Petroșani. Printre misiunile sale deosebite se numără participarea la operațiunile de stingere a incendiilor forestiere din Grecia, unde a demonstrat, timp de doi ani consecutivi, abilități remarcabile în situații de urgență.

Distincțiile primite confirmă angajamentul său față de profesie, fiind un exemplu pentru colegii din întreaga țară. Recompensarea sa vine ca un tribut pentru eforturile sale constante de a proteja viețile și bunurile celor din comunitatea pe care o servește cu atâta devotament.

ISU Hunedoara și-a exprimat aprecierea față de activitatea lui Mircea, subliniind rolul său esențial în echipa pompierilor hunedoreni, unde a contribuit la modelarea imaginii ideale a unui salvator.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

14 septembrie, Ziua Națională a Muntelui

Publicat

pe

Redactat de

Pe 14 septembrie, România sărbătorește Ziua Națională a Muntelui, o ocazie specială de a aduce în prim-plan importanța vitală a munților și comunităților montane.

Această zi simbolizează încheierea tradițională a pășunatului anual, marcând un moment deosebit în calendarul rural al țării.

În această zi deosebită, privirea se îndreaptă spre frumusețea sălbatică și impresionantă a Parcului Național Retezat, una dintre cele mai fascinante destinații montane ale României. Parcul Retezat, cu peisajele sale autentice și variate, atrage turiști din toate colțurile lumii. Acest colț de rai oferă un mix unic de păduri dense, lacuri glaciare, păşuni alpine și piscuri înalte, formând un tablou de natură neîntinată și spectaculoasă.

Administrația Parcului Național Retezat subliniază importanța protejării acestui ecosistem prețios, caracterizat de o floră și faună diversificată. Peisajul parcului include râuri cristalline, cascade impozante, chei adânci și poteci de creastă ce îmbină cerul cu pământul într-o armonie perfectă.

Ziua Națională a Muntelui nu este doar un prilej de celebrare, ci și un moment de reflecție asupra necesității de a conserva aceste zone esențiale pentru biodiversitate și pentru bunăstarea comunităților locale. Prin recunoașterea și aprecierea frumuseții montane, România își reafirmă angajamentul de a proteja și promova moștenirea naturală a țării, asigurând astfel că viitoarele generații vor putea să se bucure de aceste peisaje impresionante.

În această zi, toți iubitorii naturii sunt invitați să exploreze și să aprecieze munții, să înțeleagă impactul pe care aceștia îl au asupra vieților noastre și să contribuie la protejarea acestora pentru viitor.

Advertisement

FOTO: Facebook@Parcul National Retezat

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate