Actualitate
Preșcolarii, elevii și studenții cu dizabilități beneficiază de tabere gratuite
Copiii, tinerii și studenții din județul Hunedoara cu dizabilități vor beneficia în acest an de tabere gratuite la mare. Beneficiari vor fi și copii care provin din familii nevoiașe. Ministerul Tineretului și Sportului a aprobat în acest an 130 de locuri pentru cei cu dizavilități și 42 de locuri pentru micuții care provin din familii cu venituri precare. Cererile se depun la Direcția Județeana pentru Sport și Tineret Hunedoara până în data de 15 mai.
În acest an, Ministerul Tineretului și Sportului a aprobat 130 de locuri pentru preșcolarii, elevii și studenții cu handicap din județul Hunedoara. Taberele sunt organizate pentru preșcolari, elevi și studenți cu handicap de gradul I, II și III.
Cererea privind acordarea unui loc de tabără se depune însoţită de o copie după documentul care atestă gradul de handicap şi o adeverinţă emisă de unitatea de învăţământ care să ateste încadrarea într-o formă de învăţământ, la sediul DJST Hunedoara. „Anul trecut au fost 52 de locuri, iar anul acesta am solicitat 130 de locuri și ne-au fost aprobate, pentru cei cu handicap. Am făcut acest lucru pentru că anul trecut am avut peste 100 de solicitări, iar locuri puține. Ne bucurăm că au fost suplimentate locurile și, astfel, se vor bucura mai mulți copii și tineri de această tabără. În ceea ce privește taberele sociale, anul trecut au fost alocate județului nostru 56 de locuri, iar în acest an 42 de locuri. Dintre acestea, 21 de locuri sunt alocate pentru copiii din centrele de plasament, pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara și 21 de locuri sunt alocate pentru copiii care provin din familii cu venituri modeste, iar aici cei de la Inspectoratul Școlar Județean ne vor ajuta să îi găsim”, a declarat Barna Mirela, expert tabere în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Hunedoara.
Pentru taberele sociale, cel mai probabil, beneficiarii vor merge la începutul lunii iunie în stațiunea 2 Mai, de pe litoralul românesc. Pentru taberele destinate persoanelor cu dizabilități, tutorele sau reprezentantul legal sunt cei care vor hotărî unde anume vor merge copiii. Însă, potrivit reprezentanților DJST Hunedoara, cel mai probabil vor merge și ei la Marea Neagră.
Cererile se depun până în 15 mai
Direcția Județeana pentru Sport și Tineret Hunedoara organizează tabere gratuite pentru preșcolari, elevi și studenți cu handicap, împreună cu asistenții personali și asistenții personali profesioniști. Cererea poate fi depusă atât de părintele sau reprezentantul legal al persoanei cu handicap cât şi de un reprezentant al unităţii de învăţământ de care aparţine. Preșcolarii, elevii și studenții cu handicap care nu au mai beneficiat de un astfel de program vor avea prioritate la selecţie. Ministerul Tineretului şi Sportului suportă cheltuielile de cazare şi masă ale beneficiarilor şi a însoțitorilor. Taberele vor fi organizate de DJST Hunedoara, în centrele de agrement / bazele turistice aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret.
Actualitate
Rectorul Universității din Petroșani, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Oradea. Ceremonia academică a avut loc în cadrul unui eveniment solemn, în care a fost recompensată excelența în domeniul științelor tehnice și al managementului academic.
Contribuții științifice importante
În data de 17 decembrie 2024, Aula Magna a Universității din Oradea a fost gazda unui eveniment de înaltă ținută, prilejuit de acordarea prestigiosului titlu de Doctor Honoris Causa rectorului Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu. Propunerea, înaintată de Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, a fost aprobată de Senatul universitar în semn de apreciere pentru contribuțiile marcante ale profesorului Radu. În prezența rectorului Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. ing. Constantin Bungău, și a altor personalități din mediul academic, s-a subliniat rolul esențial al laureatului în dezvoltarea domeniului ingineresc și în consolidarea unui mediu educațional de elită. Rectorul Bungău a dat citire unei cuvântări elogioase, punând accent pe activitatea științifică și managerială a profesorului Radu. Vizibil emoționat, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu a mulțumit comunității academice pentru această distincție deosebită. În discursul său, acesta a prezentat o lucrare de referință despre resursele minerale, evidențiind valoarea estetică și naturală a florilor de mină. Totodată, profesorul a evidențiat importanța Universității din Petroșani în domeniul mineralogiei și rolul acesteia în formarea specialiștilor din industrie.
Un parcurs academic remarcabil
Evenimentul a reflectat colaborarea strânsă dintre Universitatea din Oradea și Universitatea din Petroșani, profesorul Radu subliniind legătura sufletească pe care o are cu instituția orădeană. Mentorul său, prof. univ. dr. ing. Nicolae Tiberiu Ilieș, a completat atmosfera festivă, apreciind perspectivele de dezvoltare ale Universității din Oradea și evocând relația specială dintre cele două universități. Prin acest titlu onorific, Universitatea din Oradea recunoaște contribuția semnificativă a profesorului Sorin Mihai Radu la progresul educației și al cercetării științifice. Momentul solemn a consolidat legătura dintre cele două instituții de prestigiu și a evidențiat importanța liderilor academici în modelarea generațiilor viitoare. Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu are un parcurs academic remarcabil, fiind membru al mai multor academii de științe din țară și din străinătate. Rectorul Universității din Petroșani este, de asemenea, deținător al mai multor distincții acordate de instituții de învățământ superior europene și membru în numeroase asociații profesionale. Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Radu a conferențiat în Franța, Polonia, Italia, Ungaria și Slovacia și este Doctor Honoris Causa al Universităților din Chișinău și Ploiești și al Academiei Forțelor Terestre din Sibiu.
Actualitate
Tehnologia modernă și tradițiile fac casă bună la Lelese
Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.
În ton cu tendințele actuale
Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar distanța între sate este destul de mare, fiind 41 de kilometri între prima și ultima casă, dar drumurile de legătură între ele sunt mai mult decât decente. Mai mult, în acest an rețeaua de drumuri s-a extins, iar administrația din Lelese are proiecte pentru dezvoltarea așezării cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație. “În acest an a fost finalizată asfaltarea pe DJ 687 F, de la Govăjdia până la intrarea în comuna noastră, printr-un proiect al Consiliului Județean Hunedoara. Reamintesc că pe raza comunei Lelese drumurile sunt, deja, asfaltate, prin proiecte pe care le-am câștigat noi, pe diverse surse de finanțare sau de la bugetul local. Pe de altă parte, am depus un proiect pe Programul Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale, derulat prin Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării. Prin acest demers încercăm oferirea unui acces simplificat și rapid la o gamă variată de servicii publice online pentru locuitorii comunei. Astfel, populația poate obține documente, poate să plătească taxe și impozite, ori poate să facă programări de oriunde, toate acestea online, eliminându-se drumurile la primărie și, totodată, câștigându-se timp. De asemenea, am depus un proiect la Administrația Fondului de Mediu, pe Programul Iluminat Public 2024. Prin acest proiect ne propunem să modernizăm rețeaua de iluminat public din comună. Tehnologia a avansat și noi dorim să ținem pasul cu ea. Este un sistem modern, cu reglaj individualizat, cel actual fiind pe automat, proiectul prevăzând înlocuirea elementelor actuale, care au un consum riddicat de energie electrică, cu corpuri de iluminat cu surse LED, precum și completarea și extinderea rețelei existente. În plus, acest sistem aduce reduceri majore la costuri, facturile urmând a fi cu 30-40% mai mici. Și tot la acest capitool al tehnologiei moderne vreau să mai precizez că am întocmit documentația pentru un proiect ce prevede înscrierea comunei în Registrul Electronic Național al Nomenclaturilor Stradale (RENNS). Prin această lucrare tehnică se vor renumerota casele, iar străzile vor fi redenumite, însă altceva este cel mai important. Mai exact, toate noile date vor fi încărcate în RENNS și vor fi disponibile pe toate aparatele de tip GPS. În plus, toate aceste noutăți vor intra și în baza de date de la Poliție, salvare, Pompieri, firme de curierat și altele, care vor avea, astfel, locația exactă unde trebuie să ajungă”, a spus primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
Model național
La Lelese și tradițiile sunt la loc de cinste, acestea fiind păstrate și în 2024. Mai mult, Lelese este un model național în acest sens. „Am devenit model național pentru implementarea proiectului finanțat prin PNRR, intitulat “Ruta satelor cu arhitectură tradițională”, care prevede reabilitarea și introducerea în circuitul turistic a opt case din Runcu Mare. Investiția este într-un stadiu avansat de execuție și, deși nu am fost primii care l-au pornit, datorită eficienței de care am dat dovadă în implementarea lui am fost luați ca model în toată țara, mai fiind 15 astfel de proiecte. De asemenea, continuă, cu bune rezultate, activitatea de la Ansamblul de dansuri pădurenești „Leleșana”. Am avut mai multe acțiuni în acest an, în județ, dar și în țară. Aș aminti, printre altele, prezența, la „ASTRA Multicultural 2024”, unde am prezentat obiceiurile de nuntă ale pădurenilor, dar și că în acest weekend vom fi prezenți la Băița, cu obiceiuri de Crăciun. Și, bineînțeles, am organizat măsuratul oilor și tradiționalele nedei, care, su siguranță, vor avea loc și în 2025”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Actualitate
Proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia”, declarat de Guvern de importanță națională
Proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia” a fost declarat de importanță națională în domeniul energiei electrice, printr-o hotărâre de Guvern, aprobată în ședința de astăzi.
“Proiectul de investiții “Centrala Electrică Mintia” a fost declarat de importanță națională în urma dialogului purtat cu investitorul privat Mass Global Energy Rom. Centrala Mintia proiectată cu turbine cu gaz în ciclu combinat, echipată cu două turbine pe gaz, va avea o putere instalată de 1770 Megawați. Acest proiect de investiții va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică, la asigurarea echilibrării sistemului energetic național și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Costurile aferente construirii și punerii în funcțiune vor fi finanțate de societatea privată menționată Mass Global Energy Rom şi este într-un cuantum de 1,4 miliarde de euro. Alimentarea centralei va fi asigurată printr-o conducă nouă de transport gaze naturale, realizată de Transgaz și conectată la conducta BRUA, instalarea acestei conducte fiind estimată la peste 300 de milioane de lei”, a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Lucrările de construire a noii centrale electrice de la Mintia vor ocupa o suprafață de aproximativ 75.000 metri pătrați, producția estimată de dezvoltator fiind de circa 12.159 GWh/an. Investiția, estimată la 1,4 miliarde de euro, este programată să fie finalizată până în anul 2026.
„Conform informațiilor puse la dispoziție de investitor, pentru construcția noii centrale electrice de la Mintia au fost demarate o serie de lucrări la acest obiectiv și au fost încheiate contracte pentru livrarea de echipamente energetice pentru realizarea unei centrale electrice cu turbine pe gaz în ciclu combinat. Până în prezent au sosit în amplasament, în luna mai, respectiv iulie 2024, cele două turbine Siemens 9000 HL, fiecare cu puterea unitară la generator de 575,019 MW, livrate de compania Siemens Energy din Germania. Coșurile de fum pentru cele 2 turbine, structurile de oțel pentru turbinele cu gaz, ventilatoarele pentru răcirea sistemului de evacuare a gazelor și alte echipamente si materiale necesare construcției centralei sunt deja în amplasament. Generatoarele electrice ale turbinelor cu gaz au fost importate din SUA – Charleston, urmând a ajunge în România”, se arată în Nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.
Reamintim că, fosta Termocentrala Mintia, care era deținută de Complexul Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, în 2022, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie. În data de 29 aprilie 2024 a fost emis, de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului Hunedoara, Acordul de mediu în vederea construirii centralei electrice de la Mintia. De asemenea, pe 4 noiembrie 2024, a fost semnat între Mass Global Energy Rom SRL și C.N T.E.E. Transelectrica S.A., contractul de racordare la Sistemul Energetic Național.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 milioane de euro disponibile pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din județ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Seri magice la „Târgul de Crăciun” din Deva. Cântece și colinde tradiționale, aduse în dar de îndrăgiți interpreți și grupuri de colindători
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Președintele Ungariei, la Deva. A vizitat Fundația „Sfântul Francisc”, fondată de cunoscutul părinte Böjte Csaba
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Magia Crăciunului, pe două roți. Ciclo-Moșii revin pe străzile Hunedoarei să împartă cadouri copiilor
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara și-a deschis porțile
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Monitorizări de carnivore mari în Parcul Național Retezat: Eforturi pentru conservarea biodiversității
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
ANAF dezminte informațiile vehiculate în spațiul public, legate de perceperea a 10% din banii aflați în conturile bancare
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Șofer fără permis, prins la volan în Deva