Actualitate
Primarul Devei, Mircia Muntean a fost învestit în funcţie, într-o sală arhiplină şi în aplauze frenetice „Este un moment emoţionant pentru mine (…) Dacă voi fi condamnat, voi pleca”
Mircia Muntean, primarul Devei, a fost învestit, vineri, în funcţie, într-o sală arhiplină şi în aplauze frenetice primite din partea mulţimii prezente la eveniment. După ce a depus jurământul, edilul – șef al municipiului a ținut un discurs în care a vorbit despre planurile pe care le are pentru locuitorii urbei, dar și despre condamnarea sa. Cu același prilej, a fost constituit și noul legislativ devean, dar s-a stabilit și cine sunt cei doi noi viceprimari ai reședinței de județ.
Ședința de învestire a noului Consiliu Local (CL) și a primarului ales al Devei s-a desfășurat vineri, începând cu ora 11:00, într-o atmosferă pozitivă. Zeci de persoane, consilieri locali, angajați ai primăriei, dar și simpli cetățeni au asistat la evenimentul care s-a întins pe durata a aproape două ore. Acesta a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Deva, iar încăperea a fost atât de plină încât, cu puțin înainte ca ședința să înceapă, nu mai era niciun loc liber pe scaune, mulți dintre cei veniți să participe la ceremonie fiind nevoiți să stea în picioare. Cei prezenți au suportat cu stoicism căldura.
Ședința a fost condusă de Vasile Țonea, cel mai în vârstă dintre consilierii locali. După validarea mandatelor celor 21 de membri ai noului legislativ devean și depunerea jurămintelor de către aceștia, a venit rândul lui Mircia Muntean de a face legământul oficial. Ulterior, primarul oficial al Devei a vorbit în fața mulțumii, discursul său fiind întrerupt, de mai multe ori, de ropote de aplauze. „Este un moment emoționant pentru mine. Nu m-am așteptat să fie o sală atât de plină… Tuturor le doresc din suflet sănătate și un oraș mai bun, mai frumos, cu oameni mai fericiți, cu zâmbete pe fețe și un viitor bun pentru municipiul Deva (n.red. aplauze)”, a spus Mircia Muntean, la începutul discursului său.
„Voi formula cerere de revizuire, în scopul achitării mele”
Mircia Muntean a amintit, apoi, despre condamnarea sa. „Aş vrea să pun, din partea presei, o întrebare pe care o aşteaptă… <Domnule primar nou ales, cum credeți că veți depăși momentul greu, în care, în urmă cu câteva zile, ați fost anunțat că ați fost condamnat la șase ani de închisoare?> Și, vă spun conform legii, după care ce cred eu, în sufletul meu. În conformitate cu prevederile legale (n.red. le-a enumerat), mi-am depus candidatura pentru funcția de primar, candidatură care a îndeplinit toate condițiile de legalitate. Prin decizia penală, am fost condamnat pentru exercitarea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu. Rețineți, nu abuz! Deci, greşeală ca şi toţi ceilalţi colegi ai mei din primărie. Iar, în baza deciziei Curții Constituționale, din 15 iunie 2016, constituie abuz în serviciu doar acțiunile sau inacțiunile care încalcă legea, motiv pentru care formulez cerere de revizuire pe rolul instanțelor, în scopul achitării mele”.
Discursul său a fost, din nou, întrerupt de ropote de aplauze. Mircia Muntean continuă: „Sentințele și hotărârile judecătorești se respectă și se duc la îndeplinire. Așa voi proceda și eu. Dacă voi fi condamnat, voi pleca. Dar, în același timp, vă spun: nu am remuşcări şi nu am nimic cu nimeni, în afară de dorința ca cei asupra cărora s-a abătut urgia, în noaptea accidentului meu, să meargă, să lase frică la o parte (…) și să ducă Parchetului filmele cu cine era la volan, atât în fața Sălii Sporturilor, la 06:05, cât și la 06:20, în față la Biserica Baptistă. Îi rog să dea filmul înregistrărilor de pe DN 7. Este convingerea mea că o vor face și că vor fi corecți”, a mai spus primarul în fața asistenței prezente.
Reducerea taxelor și impozitelor, printre obiective
În final, referitor la proiectele pe care le are pentru deveni, Mircia Muntean a afirmat că dorește, printre altele, micșorarea birurilor locale, dar și… : „Vom finaliza proiectele fostului primar. Care sunt și cu care s-a mândrit atât el, cât și mulți dintre devenii noștri. Sunt proiecte europene și, așa cum și el le-a continuat pe ale mele – chiar dacă nu a recunoscut că sunt ale mele și ale dumneavoastră – așa le vom continua și noi, pentru că sunt asumate şi avem fonduri destinate. Pe termen lung, vom regândi o zonă industrială, care să ne aducă locuri de muncă, și parcuri adevărate (…) Și în fine proiectele mici, ca să vă descrețesc frunțile, trebuie să aducem înapoi căluțul pentru mămici și copii, lira şi pe Beethoven”, a conchis Mircia Muntean.
Mareș și Moș – aleși viceprimari
În cadrul aceleiași ședințe, au fost aleși și cei doi viceprimari ai Devei. Aceștia sunt Răzvan Mareș, președinte PSRO Hunedoara, și social – democratul Ovidiu Moș (care a mai ocupat aceeași funcție și înainte). Ei au fost aleși prin vot secret ai noilor membri ai legislativului devean. Cei doi vor conduce Primăria Deva, alături de Mircia Muntean.
Actualitate
Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale
Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”
Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”
Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.
Actualitate
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.
Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.
Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.
Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.
Actualitate
Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice
Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.
Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.
Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.
În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu o zi in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu o zi in urma
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restricții de circulație pe Valea Oltului, în perioada 5 – 7 ianuarie
-
Actualitatecu o zi in urma
Atenționare meteo de intensificări ale vântului, până marți