Connect with us
Data: 23/01/2025
.

Actualitate

Noul Consiliu Judeţean şi-a intrat în atribuţiuni

Publicat

pe

25 iunie, conform legislaţiei în vigoare, a fost ultima zi în care administraţiile publice locale alese la scrutinul din 5 iunie puteau fi validate.

Sâmbătă dimineaţă a avut loc şedinţa de constituire a noului Consiliu Judeţean (CJ) Hunedoara, aşa cum a reieşit după alegerile de acum trei săptămâni.

Fără surprize

CJ Hunedoara este compus din 33 de membri, care aparţin de două partide, 18 de la PSD şi 15 de la PNL. Şedinţa, condusă, conform legii, de cel mai vârstnic consilier, ajutat de cei mai tineri doi aleşi, a început cu întrunirea comisiei de validare a mandatelor, singurul punct unde au avut loc divergenţe între cele două partide, aplanate apoi. După această procedură a urmat validarea mandatelor şi depunerea jurământului de către noii consilieri judeţeni. A urmat, apoi, propunerea pentru postul de preşedinte, şi a fost una singură, deloc surprinzătoare, din partea PSD, fiind vorba despre Laurenţiu Nistor, acesta fiind ales cu 18 voturi pentru şi 15 abţineri. S-a trecut, pe rând, la propuneri pentru cei doi vicepreşedinţi. Şi aici lucrurile s-au desfăşurat conformn aşteptărilor. Primul propus, şi singurul, şi apoi ales a fost social-democratul Mircea Bobora. La numărătoarea voturilor au ieşit 19 pentru şi 14 abţineri, ceea ce ce înseamnă că un liberal ori nu a respectat disciplina de partid, ori s-a încurcat. Varianta din urmă pare a fi cea mai plauzibilă, deoarece pentru cel de-al doilea post de vicepreşedinte, unic candidat şi, apoi, ales, fiind Sorin Vasilescu, tot de la PSD, care a primit 18 voturi pentru şi 15 împotrivă. După câteva discuţii tehnice, au fost alese, în unanimitate, şi cele şase comisii care vor funcţiona în CJ Hunedoara, PSD fiind majoritar în toate. Şedinţa de constituire a CJ a fost deschisă de subprefectul Fabius Kiszely, şi a fost oficiată şi o scurtă slujbă religioasă de către Prea Sfinţitul părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

Pot fi două retrageri

Advertisement

La lucrări a luat parte şi Sorin Ştefoni, secretarul judeţului, care i-a informat pe aleşi că au un termen de 15 zile pentru reglementarea posibilelor situaţii de conflicte de interese sau incompatibilităţi. Există posibilitatea ca în siruaţia de mai sus să fie doi consilieri de la PSD, Ioan Demeter şi Daniel Andronache, care ar putea renunţa la mandate, urmând a fi înlocuiţi, în ordine, de către Ioan Hojda şi Dacian Ciodaru. Ioan Demeter, care este şi consilier local în legislativul de la Deva ar putea renunţa chiar la ambele mandate, urmând a fi înlocuit de Cosmina Rişteiu.

Laurenţiu Nistor, preşedintele CJ Hunedoara

„Am emoţii fireşti, Le mulţumesc celor care m-au votat, dar şi celor care şi-au dat acordul tacit pentru alegerea mea. Condider că suntem capabili să dezbrăcăm haina politică şi să arătăm electoratului că el este şeful, şi nu noi. Dacă ne vom respecta jurământul depus, cetăţenii nu vor avea ce regreta. Vor fi patru ani cu greutăţi, cărora trebuie să le facem faţă. Dacă ne vom mulţumi doar cu statutul de aleşi, va fi, însă, şi mai dificil. Cer colegilor ca toţi să facem ceea ce ne-a cerut electoratul, adică să asigurăm o viaţă mai bună hunedorenilor. Propun să facem o echipă pentru judeţ şi să arătăm, peste patru ani, că lucrurile s-au schimbat în bine”.

Sorin Vasilescu, vicepreşedinte CJ Hunedoara

„Este un moment foarte important pentru mine. Ne asumăm o răspundere foarte mare, pentru că judeţul are nevoie de multe lucruri care trebuie făcute”.

Advertisement

Mircea Bobora, vicepreşedinte CJ Hunedoara

„Mulţumesc celor care ne-au votat. În acest mandat şi pe această funcţie principala mea preocupare va fi cea de a respecta jurământul pe care l-am depus”.

Componenţa CJ Hunedoara

PSD – 18 mandate

  1. Laurenţiu Nistor
  2. Sorin Vasilescu
  3. Ioan Ştaier
  4. Rodica Dimulescu
  5. Maria Ivăniș
  6. Daniel Andronache
  7. Mircea Bobora
  8. Petru Hodor
  9. Ioan Demeter
  10. Eduard Felciuc
  11. Ancuţa Suciu
  12. Doinița Bălănesc
  13. Ioan Hirghiduș
  14. Mircea Popa
  15. Aurel Circo
  16. Alin Iovănesc
  17. Lucian Rus
  18. Alina Dunca

PNL – 15 mandate

  1. Adrian David
  2. Vetuţa Stănescu
  3. Dorin Gligor
  4. Liviu Antal
  5. Florin Mârza
  6. Ionel Burlec
  7. Dan Magheru
  8. Ionuţ Şimon
  9. Ovidiu Vlad
  10. Valentin Popescu
  11. Valeriu Bejenariu
  12. Oana Frânc
  13. Ovidiu Popa
  14. Lenuţa Armean
  15. Florian Toma
Advertisement

Actualitate

Criza medicilor de familie în Valea Jiului: O problemă acută pentru sistemul de sănătate

Publicat

pe

Redactat de

Lipsa medicilor de familie afectează grav accesul la servicii medicale în Valea Jiului și în județul Hunedoara, atrage atenția Adrian David, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Situația este critică, având în vedere că anul acesta cel puțin trei medici de familie din Valea Jiului ar putea părăsi sistemul, fără a exista o soluție imediată pentru înlocuirea acestora.

„Avem doar un singur medic interesat să vină în zonă, dar acesta locuiește în Deva. Lucrăm la deschiderea unui punct de lucru temporar pentru el în Valea Jiului, însă este doar o soluție pe termen scurt,” a explicat Adrian David directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Conform legislației, un medic de familie ar trebui să aibă o listă de maximum 800 de pacienți pentru a putea oferi servicii de calitate. În realitate, mulți dintre medicii din Valea Jiului gestionează liste cu peste 4.000 de pacienți.

„La acest număr de pacienți, actul medical nu mai poate fi de calitatea de care au nevoie pacienții. Este imposibil pentru un medic să ofere consultații și îngrijiri corespunzătoare pentru un număr atât de mare de persoane,” a subliniat Adrian David.

Efectele asupra pacienților

Această criză are efecte directe asupra locuitorilor din Valea Jiului, în special asupra celor din zonele rurale sau greu accesibile, unde medicii de familie sunt singura legătură cu sistemul de sănătate. Fără o acoperire adecvată, pacienții sunt nevoiți să aștepte mai mult pentru consultații, iar problemele de sănătate pot deveni mai greu de gestionat.

Advertisement

Mai mult decât atât, Adrian David, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, a adus în discuție situația medicilor din spitalele din Valea Jiului, evidențiind atât dedicarea acestora, cât și problemele structurale care afectează eficiența sistemului sanitar local.

„Medicii din spitalele din Valea Jiului sunt niște oameni deosebiți, care se implică total în meseria pe care o practică. Însă, din păcate, cele trei spitale din zonă funcționează într-un regim de concurență între ele, ceea ce nu este sănătos pentru sistemul sanitar,” mai spune Adrian David directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Concurența între spitale: Un obstacol pentru colaborare

Valea Jiului găzduiește trei spitale importante, fiecare cu propriile specializări și resurse. Cu toate acestea, lipsa unei coordonări centralizate determină o competiție între unități, care poate afecta pacienții și personalul medical deopotrivă.

„Cred că este nevoie de o gestionare centralizată a celor trei spitale. O astfel de abordare ar permite o alocare mai eficientă a resurselor, reducerea redundanțelor și o colaborare mai bună între unități,” a subliniat Adrian David.

Advertisement

Soluții pentru un sistem sanitar mai eficient

Centralizarea administrativă a celor trei spitale ar putea aduce beneficii semnificative:

Distribuția optimă a resurselor: Echipamentele și personalul ar putea fi redistribuite în funcție de nevoile reale ale pacienților din întreaga regiune.

Îmbunătățirea colaborării: Prin eliminarea concurenței, spitalele ar putea colabora pentru a oferi tratamente mai complexe și pentru a evita supraîncărcarea unui singur spital.

Creșterea calității actului medical: O viziune unitară asupra managementului ar permite o mai bună monitorizare a standardelor de calitate.

Advertisement

Medicii, elementul cheie al sistemului

În ciuda dificultăților, Adrian David a ținut să aprecieze eforturile medicilor, care, în ciuda provocărilor legate de lipsa resurselor și suprasolicitarea, continuă să își facă meseria cu devotament.

„Avem nevoie să sprijinim acești oameni și să le oferim condițiile necesare pentru a-și desfășura activitatea la cele mai înalte standarde. O reformă a managementului spitalelor ar fi un pas important în această direcție,” a concluzionat directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii hunedoreni avertizează: Respectați regulile de circulație pentru a evita accidentele!

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara le transmite participanților la trafic un set de recomandări esențiale pentru prevenirea accidentelor rutiere, mai ales în contextul unor condiții meteo dificile sau a unui trafic aglomerat.

Prudența la volan, prioritară

Șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum și să evite manevrele riscante. „Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță și nu vă angajați în depășiri fără vizibilitate adecvată”, transmit reprezentanții IPJ Hunedoara.

De asemenea, șoferilor li se recomandă să își planifice traseul, informându-se din timp despre condițiile meteo și starea drumurilor, să utilizeze sistemele hands-free pentru comunicare și să evite consumul de alcool sau condusul în stare de oboseală.

Reguli pentru traficul aglomerat

În situațiile de trafic intens sau blocaje temporare, calmul și politețea rutieră sunt esențiale. Polițiștii reamintesc conducătorilor auto să nu blocheze intersecțiile și să evite comportamentele care pot agrava situația, precum claxonatul excesiv sau trecerile riscante.

Advertisement

Recomandări pentru pietoni

Pietonii nu sunt uitați. Aceștia sunt sfătuiți să circule doar pe trotuare, să traverseze străzile prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului, și să se asigure că sunt vizibili și observați de șoferi înainte de a începe traversarea.

Siguranța, o responsabilitate comună

Reprezentanții IPJ Hunedoara subliniază că siguranța rutieră depinde de respectarea regulilor de către toți participanții la trafic. Mesajul lor este clar: „Păstrați-vă calmul, conduceți prudent și respectați regulile pentru a evita tragediile rutiere.”

Acțiunile de prevenire și monitorizare vor continua pe drumurile din județ, astfel încât să se reducă riscurile și să se asigure o circulație în condiții de siguranță.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Natalia Intotero, ministrul Culturii, discută prioritățile și provocările sectorului cultural

Publicat

pe

Redactat de

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat în cadrul unei serii de întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate Ministerului Culturii, importanța stabilirii unor priorități clare pentru anul în curs. Aceste discuții s-au concentrat pe identificarea provocărilor specifice fiecărei instituții și pe planificarea proiectelor culturale care vor sprijini consolidarea sectorului cultural, promovarea patrimoniului național și sprijinirea artiștilor.

„Fiecare întâlnire a fost o oportunitate de a găsi soluții și direcții strategice pentru viitorul culturii în România. Dialogul deschis și ideile propuse mi-au oferit o viziune clară asupra pașilor pe care trebuie să îi urmăm împreună”, a declarat ministrul Culturii, Natalia Intotero.

De asemenea, ministrul a subliniat importanța creării unui grup de lucru dedicat, care va analiza în detaliu problemele specifice ale fiecărei instituții culturale, având în vedere necesitatea unor soluții adaptate pentru fiecare caz în parte.

Pe lângă aceste întâlniri, ministrul Intotero a anunțat și o serie de vizite în țară, în scopul de a discuta direct cu reprezentanții instituțiilor culturale și de a înțelege mai bine nevoile și provocările acestora.

„Vizitele vor fi esențiale pentru a avea o viziune completă asupra situației fiecărei instituții culturale și pentru a putea veni cu soluții concrete”, a adăugat Natalia Intotero.

La mijlocul lunii februarie, se va organiza o nouă întâlnire pentru a evalua progresele făcute și pentru a stabili pașii următori. Ministrul Intotero a mulțumit colegilor și tuturor celor implicați pentru dedicare și sprijin în consolidarea sectorului cultural din România.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK NATALIA INTOTERO

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate