Connect with us
Data: 11/02/2025
.

Actualitate

Primul festival de teatru indoor și outdoor din Deva, începe weekendul acesta, la Teatrul de Artă

Publicat

pe

Primul festival de teatru indoor și outdoor din Deva va începe la sfârșitul acestei săptămâni și se va desfășura pe parcursul a șapte zile. Actori renumiți ai scenei românești vor fi prezenți la Deva, unde se vor juca opt piese în sala teatrului devean și trei în aer liber, acolo unde toți trecătorii vor putea admira spectacolele pregătite de organizatori. „Deva Performing Arts Festival” este „copilul” managerului Mihai Panaitescu, despre care vorbește cu mult drag și dăruire.

Reporter: Ce înseamnă „Deva Performing Arts Festival” pentru comunitatea deveană și nu numai?

Mihai Panaitescu: „Este un eveniment care ne plasează într-o normalitate. Alături de Teatrul de Artă Deva se alătură teatre mari din țară, chiar și din județe unde există deja festivaluri mari de acest fel, lucru ce ne face onoare. Începem această stagiune cu un festival cu totul special, unul de arte ale spectacolului, iar denumirea lui este în engleză, Deva Performing Arts Festival, pentru că este unul internațional. Eu sunt convins că se va dezvolta foarte mult în perioada următoare. Prima ediție a festivalului are loc în perioada 12-18 mai și este foarte așteptat de publicul devean și nu numai. Avem solicitări pentru bilete din mai multe orașe, din Simeria, Hunedoara, Orăștie și alte localități, chiar și din Sibiu, acolo unde, știm cu toții ce festivaluri se organizează. Avem mulți spectatori fideli și asta ne bucură. Teatrul de Artă Deva începe să depășească granițele județului, chiar și ale țării. Este un festival special, pentru că este primul și este unul profesionist, la care participă numai trupe profesioniste.

Reporter: Cui se adresează acest festival și ce vor putea urmări spectatorii în prima zi a acestui eveniment?

Mihai Panaitescu: Festivalul se adreseză tuturor iubitorilor de teatru. Avem pregătite mai multe spectacole de comedie, la care, sunt convins că se vor destinde cei prezenți, și, până la urmă ne dorim ca spectatorii noștri să plece fericiți și mai destinși de la teatru. Vor fi opt spectacole în sala teatrului devean și trei în aer liber, în Piața Unirii din Deva, în apropierea primăriei. Vom deschide festivalul cu un spectacol deosebit, respectiv „O noapte furtunoasă” a lui I. L. Caragiale, într-o manieră mai specială, împreună cu scenografa Dorothea Iordănescu. Am găsit o manieră mai puțin comună de prezentare. Este un stil destul de interesant și este vorba de piele, de mecanisme, o anumită evoluție paralelă a societății.

Reporter: Cine vor fi invitații acestui maraton teatral?

Advertisement

Mihai Panaitescu: Avem actori și mari nume ale scenei românești invitați. Vreau să îl amintesc pe Mihai Mănuțiu, un mare om de teatru, scriitor și un regizor desăvârșit, de la Cluj. Avem invitați de marcă la acest festival, precum Maia Morgenstern, Bebe Cotimanis, Claudiu Bleonț, precum și actorii producției noastre de la Teatrul Național din București, Irina Movilă și Mircea Rusu. Vor și alți actori de la teatrul din Timișoara, de la teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu, care s-a alăturat teatrului nostru de proiect cu o trupă tânără și dibace de actori, cu care avem un parteneriat. Va participa și Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, Teatrul din Baia Mare, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul de Vest Reșița. Consider că vom acoperi toate gusturile și categoriile de public. Șapte zile va fi un maraton teatral cu spectacole stradale și de seară, în sala Teatrului de Artă Deva.

Prețul unui bilet, la spectacolele ce vor fi jucate în sala teatrului, este de 25 de lei, iar cei care doresc să vadă întreg festivalul, își pot achiziționa un abonament în valoare de 150 de lei.

INDOOR – Teatrul de Artă Deva

• 12 MAI ORA 18:00 – O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale, Regia: Mihai Panaitescu – producție a Teatrului de Artă Deva

• 13 MAI ORA 18:00 – LEONCE ȘI LENA după Georg Buchner – Regia: Mihai Mănuțiu – producție a Teatrului Regina Maria , Oradea

• 14 MAI ORA 18:00 – VECINA DE ALĂTURI de Pierre Chesnot, Regia: Marius Oltean – producție a Teatrului de Artă Deva

Advertisement

• 15 MAI ORA 18:00 – OLD LOVE de Norm Foster, Regia Daniel Bucur – producție a Teatrului Alexandru Davila, Pitești

• 16 MAI ORA 18:00 – PRAH de György Spiró, Regia: Florin Gabriel Ionescu – producție a Teatrului de Artă Deva

• 16  MAI  ORA 20:00 – GUNOIERUL de Mimi Brănescu, Regia: Claudiu Pintican – producție a Teatrului Independent Ararat

• 17 MAI ORA 18:00 – VARȘOVIA GHID TURISTIC de Hillel Mittelpunkt, Regia: Eugen Gyemant, producție a Teatrului Evreiesc de Stat București

• 18 MAI ORA 18:00 – IACOVI ȘI LEIDENTAL de Hanoch Levin, Regia: Mihaela Lichiardopol, producție a Teatrului de Vest Reșița

Advertisement

OUTDOOR – PIAȚA UNIRII ( platoul din fața primăriei)

• 14 MAI ORA 20:00 – ORIGINI (spectacol stradal non-verbal cu elemente de acrobatie ), coordinator exerciții tehnice: Cătălin Grigoraș – producție a Teatrului Aureliu Manea Turda

• 15 MAI ORA 20:00 – COMEDIA DIN COMEDIE (spectacol commedia dell’arte ), Regia și scenariul: Mihai Gruia Sandu – producție a Teatrului Elvira Godeanu , Târgu- Jiu

• 17 MAI ORA 20:00 – 3 FRAȚI GEMENI VENȚIENI(spectacol commedia dell’arte) , de Antonio Mattizzi Collati, Regia Mircea Crețu – producție a Teatrului Tudor Vianu Giurgiu

Advertisement

Actualitate

Oportunități de finanțare pentru administrațiile locale și companiile de utilități: întâlnire de lucru la Consiliul Județean Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat primari din județ, responsabili din cadrul administrațiilor locale, ai parcurilor industriale și ai companiilor de utilități publice.
Evenimentul a avut ca temă prezentarea oportunităților de finanțare din cadrul Facilității de Împrumut pentru Sectorul Public (FISP), un instrument european menit să sprijine comunitățile în tranziția economică și energetică.
La întâlnire au participat administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, Costel Avram, și prefectul județului, Florina Doris Visirin, alături de specialiști care au oferit informații actualizate despre mecanismele de finanțare disponibile pentru administrațiile locale și companiile de utilități.
Ce înseamnă FISP și cum poate ajuta județul Hunedoara?
Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public (FISP) face parte din Mecanismul pentru o Tranziție Justă (MTJ) și este susținută de Banca Europeană de Investiții (BEI) în colaborare cu Ministerul Finanțelor. Scopul acestui program este de a sprijini proiectele de infrastructură și dezvoltare economică în regiunile afectate de tranziția de la industriile tradiționale la un model economic mai sustenabil.
Prin acest mecanism, unitățile administrativ-teritoriale (UAT-urile), dar și alte entități publice, pot accesa împrumuturi avantajoase pentru proiecte de modernizare, investiții în infrastructură și servicii publice pentru comunități.
Un aspect important subliniat în cadrul întâlnirii este faptul că întreg teritoriul județului Hunedoara este eligibil pentru acest tip de finanțare, ceea ce înseamnă că primăriile, parcurile industriale și companiile de utilități pot accesa aceste fonduri pentru proiecte esențiale de dezvoltare locală.
Sprijin pentru administrațiile locale în procesul de accesare a fondurilor
Pentru a facilita accesul administrațiilor locale la finanțările disponibile, Banca Europeană de Investiții, împreună cu Ministerul Finanțelor, organizează ateliere de lucru dedicate fiecărui județ.
Aceste sesiuni oferă sprijin tehnic și informații detaliate despre:
• Cum funcționează FISP și ce tipuri de proiecte pot fi finanțate;
• Condițiile de accesare a fondurilor și procedurile de aplicare;
• Exemple de bune practici din alte state europene;
• Sprijin personalizat pentru identificarea proiectelor eligibile.
Un pas înainte pentru dezvoltarea județului Hunedoara
Județul Hunedoara a trecut prin transformări economice majore în ultimele decenii și, în acest context, accesul la finanțare pentru modernizare și infrastructură este crucial. FISP oferă o șansă reală pentru atragerea de resurse financiare care să susțină dezvoltarea durabilă și să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor.
Consiliul Județean Hunedoara a avut rolul de coordonator în procesul de elaborare al Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ), document ce stă la baza accesării finanțărilor acordate prin Fondul pentru o Tranziție Justă și va continua să faciliteze accesul primăriilor și instituțiilor locale la oportunitățile de finanțare europeană.
FOTO: Consiliul Județean Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Minerul Lupeni a transferat un internațional

Publicat

pe

Redactat de

Divizionara terță Minerul Lupeni este foarte activă pe piața transferurilor. La începutul acestei săptămâni formația din Valea Jiului a făcut două mutări spectaculoase.

Cu prezențe în poarta Liberiei

Este vorba despre un atacant venit de la o echipă din Liga 2 și de un portar străin. „Bine ai venit, Boison Wynney! Primul jucător pe care îl vom anunța astăzi este unul cu prezențe la o selecționată națională! Portarul spaniol de 26 de ani Boison Wynney de Souza, care reprezintă echipa națională de fotbal a Liberiei, sosește la Lupeni de la Gloria Ultra Dorohoi. Boison și-a lăsat amprenta în fotbalul european, evoluând în Spania și Grecia înainte de a ajunge în România în 2021. De atunci, și-a demonstrat talentul la Someșul Dej, FC Buzău, Ceahlăul Piatra Neamț și Progresul Spartac, devenind un nume respectat pe teren. Îi urăm mult succes în poartă echipei noastre”, au transmis luni, 10 februarie, pe Facebook, cei de la Minerul Lupeni legat de portarul în vârstă de 28 de ani, cu 7 prezențe în naționala Liberiei și care deține și cetățenia spaniolă.

Atacant cu meciuri în primul eșalon

“Bine ai venit Alexandru Popescu! Alex vine de la AFC Câmpulung Muscel 2022 și are o vastă experiență în fotbalul românesc, cu numeroase prezențe în Liga a 2-a și Liga a 3-a. De-a lungul carierei, a evoluat la echipe precum CSU Craiova, CS Mioveni, Dunărea Călărași și CSM Deva, demonstrând mereu determinare și profesionalism. Îi urăm mult succes în tricoul echipei noastre și suntem siguri că va aduce un plus de valoare”, au scris cei de la Minerul Lupeni pe pagina de socializare a clubului despre atacantul în vârstă de 27 de ani, care are în CV meciuri de SuperLigă la CS Universitatea Craiova și Academica Clinceni.

Advertisement

Cu șanse la play-off

Minerul Lupeni evoluează în seria 9 din Liga 3. Cu trei etape înainte de finalul sezonului regular, cei de la Lupeni ocupă poziția a cincea, prima din afara play-off-ului, însă sunt la egalitate de puncte, 25, cu formația de pe locul al patrulea, Poli Timișoara, diferența fiind făcută de un singur gol. De asemenea, Minerul este la două puncte de locurile doi și trei, CSC Ghiroda și Giarmata Vii și, respectiv, Progresul Pecica, și acestea fiind despărțite de golaveraj, și la cinci de liderul seriei, CSC Peciu Nou. În primul meci oficial al anului, pe 28 februarie sau 1 martie, Lupeniul joacă acasă cu Lotus Felix, locul șapte și la șase puncte de play-off. Urmează o deplasare la Gloria Cermei, antepenultima clasată și doar cu șanse pur teoretice la play-off, iar în ultima etapă Minerul va juca, la Lupeni, cu actualul lider, CSC Peciu, într-un meci ce ar putea fi decisiv pentru ocuparea unuia dintre primele patru locuri. Pe de altă parte, cei de la Lupeni sunt siguri că, în cazul în care câștigă cele trei meciuri rămase din sezonul regular, vor ajunge în play-off, întrucât echipele din fața lor vor juca între ele, iar cineva va pierde, inevitabil, puncte în aceste dueluri.

Foto: Facebook Minerul Lupeni
Citeste mai mult ...

Actualitate

Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă

Publicat

pe

Redactat de

În această după amiază, intervenția promptă a echipajelor de stingere de la Secția de pompieri Brad au salvat o casă de locuit din Târnava de Criș, comuna Vața de Jos, care era în pericol să fie distrusă din cauza unui incendiu izbucnit la o anexă a gospodăriei.

Paisprezece pompierii militari au intervenit cu 2 autospeciale de stingere și cu o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Echipajele de stingere au localizat și lichidat incendiul care a afectat o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați din anexa gospodărească unde erau depozitate lemne.

La intervenție au participat și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru situații de Urgență (SVSU) din Vața de Jos.
Proprietara gospodăriei, o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani, a suferit arsuri ușoare la nivelul feței.

De asemenea, fiica acesteia, sosită la fața locului după izbucnirea flăcărilor, a avut un atac de panică. După acordarea primului ajutor calificat, ambele persoane au fost transportate cu ambulanța SMURD la spitalul din Brad pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost jarul incandescent care a fost amplasat în apropierea magaziei de lemne.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate