Actualitate
Proiecte importante ale administrației din Râu de Mori

Una dintre cele mai atractive localităţi hunedorene din punct de vedere turistic este comuna Rîu de Mori, o superbă aşezare din Ţara Haţegului. Pe raza comunei se găsește, pe lângă alte obiective interesante, și zona de agrement de la Râușor, una foarte cunoscută mai ales în rândul iubitorilor sporturilor de iarnă.
În curând comuna va deveni stațiune turistică
Pentru o mai bună punere în valoare a potențialului turistic, administrația publică locală din comuna hunedoreană Râu de Mori face pași importanți. “Noi am depus documentația necesară pentru declararea comunei Râu de Mori ca stațiune turistică de interes local, aici fiind cuprins și Râușorul. Semnalele venite din partea autorităților decidente sunt pozitive și așteptăm ca, în curând, să primim notificarea în acest sens. În ceea ce privește zona de agrement de la Râușor, pot să anunț că se lucrează la încă un proiect privind amenajarea unei noi pârtii de schi, la care se adaugă mai multe elemente, precum tiroliene, locuri de joacă și de sport sau parcări, plus alte facilități, pentru ca zona să devină și mai atractivă pe perioada sezonului cald”, a declarat Flaviu Dilertea, primarul comunei hunedorene Râu de Mori.
Modernizarea și extrinderea rețelei de infrastructură
Pentru punerea în valoare a zonei turiastice este nevoie și de infrastructura afereantă, iar administrația din Râu de Mori are proiecte realiste în acest sens. „Sunt în derulare lucrările de introducere a rețelelor de apă și canalizare pe valea Râului Mare, o altă zonă turistică din comuna noastră, iar prin implementarea acestuia sunt convins că va crește numărul celor care ne vizitează. Totodată, suntem în etapa de evaluare a ofertelor în vederea începerii lucrărilor pe proiectul «Modernizări și reabilitări de străzi în comuna Râu de Mori, județ Hunedoara», depus pe Progamul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Proiectul prevede modernizarea și asfaltării drumurilor comunale și a celor interioare din localitatea de reședință și în satele aparținătoare Brazi, Ostrovel și Suseni. Acest proiect are o valoare de peste nouă milioane de lei, cu TVA inclus, Majoritatea covârșitoare a banilor vor veni din fondurile alocate de stat pentru proiectele depuse pe PNI «Anghel Saligny», contribuția noastră, ca UAT, fiind una redusă, de sub 200.00 de lei. În ceea ce privește lucrările, acestea vor fi complexe. Astfel, drumurile ce intră în acest proiect vor fi refăcute în totalitate, începând de la straturile compactate până la rigole și șanțuri de scurgere. În plus, termenul de finalizare al lucrărilor este unul destul de generos, data limită fiind 31 decembrie 2026, cu o posibilitate de prelungire de până la doi ani. Bineînțeles, dacă nu vor apărea probleme pe parcurs, precum contestațiile, sunt convins că lucrările vor fi finalizate mult mai repede”, a menționat primarul comunei hunedorene Râu de Mori, Flaviu Dilertea.
Grijă pentru tânăra generație
În comună, a cîrei întreagă suprafață este cuprinsă în Parcul Național Retezat, sunt multe obiective interesante. Astfel, pe lângă zona de agrement de la Râușor, mai întâlnim Lacul Bucura, cel mai mare lac glacial din țară, casa nobiliară a Cândeștilor, mănăstirea și cetatea Colț, cea care pare a-l fi inspirat pe Jules Verne la scierea celebrului roman „Castelul din Carpați”, patru biserici monument – istoric, case tradiționale țărănești, dar și rezervația naturală „Calcarele de la Fața Fetii”. Comuna Râu de Mori este a treia ca întindere din țară, având o suprafață de aproape 390 de kilometri pătrați. Cu circa 3.000 de locuitori, care locuiesc în 11 sate, respectiv reședința Râu de Mori și așezările aparținătoare Brazi, Clopotiva, Ohaba-Sibișel, Ostrov, Ostrovel, Ostrovu Mic, Sibișel, Suseni, Unciuc și Valea Dîljii, comuina este printre așezările rurale mari dij județul Hunedoara. În mod firesc, sunt și mulți copii, iar edilii se îngrijesc de viitorul tinerei generații. “Am semnat un proiect, depus pe Planul Național de Redesare și Rezilență (PNRR), care vizerază modernizarea școlilor cu mobilier didactic și parte de IT, precum laptop-uri, calculatoare sau table magnetice, proiectul fiind depus pe Componenta 15 – Educație din cadrul PNRR. Reamintesc că, tot pe PNRR, dar pe Componenta 10 – Fondul Local, capitolul “Reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciile publice prestate la nivelul unităților administrativ – teritoriale”, mai avem un proiect pentru modernizarea și reabilitarea școlii din Sibișel, acolo unde învață și copii din satul vecin, Ohaba-Sibișel, în ambele cazuri fiind în așteptarea virării fondurilor necesare”a spus primarul din Râu de Mori, Flaviu Dilertea.
Actualitate
Povestea Iepurașului de Paște – simbolul care aduce bucurie și speranță

Cu fiecare primăvară, sărbătoarea Paștelui aduce în casele oamenilor nu doar ouă roșii și cozonaci, ci și imaginea unui personaj îndrăgit mai ales de cei mici: iepurașul de Paște. Devenit simbol universal al reînnoirii și fertilității, iepurașul are o poveste care s-a conturat de-a lungul secolelor, purtând cu sine tradiții, legende și semnificații culturale profunde.
Originea iepurașului de Paște este atribuită în mare parte culturii germane. Primele mențiuni apar în secolul al XVII-lea, când în anumite regiuni ale Germaniei se vorbea despre un „Osterhase”, un iepure magic care aducea ouă colorate copiilor cuminți, ascunzându-le prin grădină sau în casă. Imigranții germani au dus această tradiție în America de Nord, unde s-a transformat treptat într-un fenomen comercial și cultural răspândit pe tot globul.
În mitologia populară, iepurele simbolizează fertilitatea, viața nouă și primăvara – toate elemente asociate cu sărbătoarea Învierii Domnului. Deși nu are legături biblice directe, iepurașul a fost adoptat de comunitățile creștine ca un simbol complementar al bucuriei pascale.
În prezent, iepurașul de Paște este nelipsit din tradițiile de primăvară. El apare sub formă de jucării, decorațiuni, figurine din ciocolată sau mesager al cadourilor ascunse în grădini. În unele familii, copiii participă la adevărate „vânători de ouă”, într-un joc vesel și plin de emoție, organizat în dimineața de Paște.
Dincolo de aspectul ludic, povestea iepurașului de Paște rămâne o invitație la bucurie, speranță și renaștere – valori esențiale ale acestei sărbători. Într-o lume agitată, el aduce o clipă de magie și copilărie, o punte între generații și o ocazie de a celebra împreună primăvara sufletului.
FOTO: FREEPIK.COM
Actualitate
FOTO: Accident pe A1. Un autoturism a intrat în parapet

Un accident rutier, soldat cu două persoane rănite, s-a produs, în această seară, pe Autostrada A1, pe teritoriul județului Alba, dar în zona de intervenție a Detașamentului Orăștie.
Pentru gestionarea situației de urgență creată în urma accidentului, la fața locului au acționat: un echipaj de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Orăștie, un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, dar și un echipaj de pompieri din Sebeș, județul Alba.
La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers.
În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți.
Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească.
Circulația auto pe autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
FOTO: Accident pe DN 66, în municipiul Petroșani

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, în această seară, în Petroșani, în cartierul „Aeroport”, pe Drumul Național 66,
La evenimentul rutier, care s-a produs în urma coliziunii dintre două autoturisme, pompierii Detașamentului Petroșani au acționat de urgență cu un echipaj de intervenție și cu unul medical SMURD.
În urma impactului, o femeie și un bărbat, conducătorii auto ai celor două autovehicule în care nu se mai aflau alți pasageri, au avut nevoie de primul ajutor medical de urgență.
Ulterior, ambele persoane rănite au fost transportate de către ambulanțele SMURD și SAJ, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Petroșani.
După transportul celor doi conducători auto la unitatea medicală, pompierii petroșeneni au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații și au acționat și pentru curățarea carosabilului pe suprafața căruia, în urma coliziunii, s-au scurs lichide inflamabile.
FOTO: ISU HUNEDOARA
- Actualitatecu o zi in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ședință extraordinară a CJSU Hunedoara: Măsuri urgente pentru siguranța Barajului Valea de Pești
- Actualitatecu 22 de ore in urma
FOTO: Accident mortal pe DN76, pe raza comunei Șoimuș
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște
- Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Un bărbat de 69 de ani, din Călan, dat dispărut