Connect with us
Data: 16/09/2024
.

Comunitate

Proiecte în derulare ale administrației în funcție din comuna Bucureșci

Publicat

pe

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilometri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Modernizări de drumuri

Ca toate localitățile zărăndene, și Bucureșci a fost un important centru minier. Acele vremuri au trecut, însă, din minerit rămânând doar amintirea. Revenind la zilele noastre, trebuie spus că administrația publică locală din comuna hunedoreană Bucureșci depune toate diligențele pentru modernizarea așezării și creșterea gradului de confort al locuitorilor, chiar dacă își va încheia mandatul în această toamnă. “Noi vom continua să muncim pentru comuna Bucureșci până la finele mandatului. De exemplu, chiar zilele trecute am finalizat lucrările de asfaltare, precum și parcarea de la capela care se află în construcție în localitatea de reședință. De asemenea, o altă lucrare pe care am finalizat-o tot la începutul lunii august este cea de pietruire la drumul care duce spre proprietățile unor cetățeni din satul Curechiu, în cătunul Cozmești. Legat de drumuri, vreau să mai menționez că lucrările de modernizare a acestora vor continua în toate satele aparținătoare”, a declarat Mircea Florin Ghilean, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Bucureșci.

Rețeaua de apă, aproape de finalizare

De asemenea, o altă investiție importantă se apropie de finalizare. “Avem în derulare proiectul „Alimentare cu apă sat Șesuri comuna Bucureșci, județ Hunedoara” . Proiectul se derulează prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny”, iar valoarea finanțării, care este una una nerambursabilă, este de peste 480.000 de lei. Lucrările merg bine și sunt toate premisele ca acestea să fie finalizate până la încheierea mandatului nostru. Reamintesc că mai avem în derulare și un proiect de modernizare, dotare specifică și de eficientizare termică a unităților de învățământ”, a spus primarul în funcție al comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Protejarea mediului înconjurător

Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către localnici. Ținând cont de aceste aspecte, nu este de mirare că administrația în funcție din Bucureșci dă o importanță deosebită protecției mediului înconjurător. În acest sens, edilii din Bucureșci fac un apel către locuitorii comunei prin care le reamintesc acestora că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzise. „Aceste arderi sunt permise doar în cazuri de carantină fitosanitară, dar nu avem această problemă. Conform legii, arderile se sancționează, de către Garda de Mediu, cu sume între șase și șapte mii de lei, iar la cele juridice amenzile sunt între 25.000 și 30.000 de lei. Aceste arderi pot duce și la incendii nedorite, faptele fiind sancționate contravențional conform normelor în vigoare, cu amenzi între 1.000 și 2.500 de lei, aplicate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Este mult mai ușor să previi un incendiu decât să-l stingi”, a precizat primarul din Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Actualitate

La Băița investițiile nu au intrat în vacanță

Publicat

pe

Redactat de

Băiţa este una dintre cele mai mari localităţi rurale ale judeţului Hunedoara, fiind, în acelaşi timp, şi o importantă aşezare din Ţara Zarandului. Comuna Băiţa are în componenţă, pe lângă localitatea de reședință omonimă, satele Barbura, Căinelu de Sus, Crăciuneşti, Fizeş, Hărţăgani, Lunca, Ormindea, Peștera, Sălişte şi Trestia.

Infrastructura rutieră se modernizează

Cele 11 sate ale comunei Băița se întind pe o suprafață de peste 110 kilometri pătrați, iar aici trăiesc aproximativ 3.700 de oameni. Și chiar dacă a fost perioada de concedii, investițiile derulate de administrația reconfirmată din Băița nu au intrat în concediu. “Recent am reușit să finalizăm un proiect privind infrastructura rutieră. Astfel, au fost finalizate lucrările de modernizare de drumuri în satul Peștera, proiect derulat prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” și cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei. Acesta a prevăzut modernizarea drumurilor din satul Peștera, pe o lungime de 4.008 metri, în proiect fiind cuprinse execuția de 4 podețe si 185 metri liniari de ziduri de sprijin. A fost o promisiune făcută în campania electorală și mă bucur că am reușit să o îndeplinesc chiar înainte de începerea următorului mandat. Pe aceeiași sursă de finanțare au început construirea de podețe peste pârâul Căian în satele aparținătoare Lunca și Hărțăgani. Valoarea acestei investiții este de circa 1,5 milioande lei, iar termenul de finalizare este primul trimestru al anului viitor”, a declarat primarul reales al comunei hunedorene Băița, Damian Diniș.

Noi dotări la școală

Nu este niciun secret faptul că în Băița funcționează una dintre cele mai moderne școli gimnaziale din județul Hunedoara, iar acest lucru este valabil nu doar la nivelul localităților din mediul rural. „Prin prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 am reușit, în uirmă cu doi ani, să facem o modernizare amplă a școlii gimnaziale din localitatea reședință. Sălile de clasă sunt unele moderne, reabilitate și dotate cu toate cele necesare, iar grupurile sanitare așișderea. De asemenea, au fost realizate lucrări la partea exterioară a clădirii, la acoperiș, a fost schimbată și șarpanta, a fost realizată și o mansardă și a fost izolată termic întreaga clădire. Totodată, s-au efectuat reparații și la sălile de clasă din cele două corpuri de clădire clase primare, dar și de clasele V-VIII, la ambele clădiri. În vacanța de vară s-au făcut întreținerile curente, iar elevii au început anul școlar în cele mai bune condiții. În plus, în această săptămână vom finaliza și lucrările la terenul sintetic pe care l-am amenajat în curtea școlii”, a precizat Damian Diniș, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Băița.

Ecologie și sport

La Băița, fostă localitate minieră, există o preocupare permanentă pentru protecția mediului înconjurător și pentru un stil de viață sănătos. Astfel, în Băița va fi marcată, pe 21 septembrie, Ziua Națională a Curățeniei. În cadrul programului intitulat „Let’s do it, Romania” se vor face acțiuni de ecologizare pe raza comunei, administrația din Băița, ai căror reprezentanți se vor implica activ, și de această dată, în activități, urmând a pune la dispoziție materialele necesare. Totodată, la Băița continuă și activitatea fotbalistică, echipa locală Șoimul având un început bun de sezon, atât în Liga 4, cât, mai ales, în faza județeană a Cupei României, fiind calificată în sferturi.

Citeste mai mult ...

Actualitate

A început construcția unei școli ecologice în comuna Pestișu Mic

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pestișu Mic este situată între cele mai importante localități urbane din județul nostru, municipiile Deva și Hunedoara.Această localitate rurală hunedoreană are o populație de circa 1.300 de locuitori și se întinde pe o suprafață de peste 52 de kilometri pătrați.

Termen de finalizare, la sfârșitul anului viitor

Grație investițiilor făcute de administrația publică din comună, gradul de confort al locuitorilor se apropie, din ce în ce mai mult, de cel întâlnit la orașe. Și, cu siguranță, gradul de confort în Pestișu Mic, o comună cu o populație în creștere, va spori odată cu implementarea unei noi investiții realizată de administrația publică locală reconfirmată în funcție la alegerile din luna iunie.

„Am început implementarea proiectului «Construirea unei școli verzi în comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara», pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație. Obiectivele generale ale acestui proiect sunt asigurarea sustenabilității unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi și îmbunătățirea structurii de educație la nivelul comunei noastre și, implicit, generarea unui pol de învățământ în Pestișu Mic. De asemenea, proiectul are și obiective specifice. În primul rând, este vorba despre construirea unui corp de clădire respectându-se principiile generale de urbanism pentru a genera dotări de învățământ și sociale în zonă. De asemenea, acest proiect va duce la creșterea calității vieții locuitorilor din comuna Pestișu Mic prin oferirea unor servicii de învățământ calitativ și dezvoltarea armonioasă a așezării. Și, nu în ultimul rând, va fi o contribuție la atingerea obiectivului privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile ale căror consum de energie este egal cu zero. Finanțarea asigurată prin PNRR este de circa 11 milioane de lei, cu TVA inclus, iar termenul de finalizare al proiectului este 31 decembrie 2025”, a declarat Saul Daniel Dobruțchi, primarul reales al comunei hunedorene Pestișu Mic.

Participă la „Let’s do it, Romania

Preocuparea pentru ecologie și un mediu înconjurător al reprezentanților administrației publice locale din Pestișu Mic nu se oprește aici. În curând comuna va participa, din nou, la „Let’s do it, Romania”, un program de ecologizare, care coincide și cu Ziua Națională a Curățeniei. „Primăria comunei Pestișu Mic participă la implementarea proiectului ZIUA DE CURĂȚENIE NAȚIONALĂ 2024 – organizat de Asociația ”LET’S DO IT, ROMANIA!”, care se va desfășura sâmbătă, 21.09.2024. Acțiunile de ecologizare se vor desfășura în următoarele zone din comuna Pestișu Mic: sat Pestișu Mic, sat Mănerău și zona Valea Roatei. Locul de întâlnire, înregistrare, verificare și echipare al voluntarilor este la sediul Primăriei comunei Pestișu Mic, din satul Pestișu Mic, nr. 64, începând cu ora 09:00. Vă așteptăm să participați în număr cât mai mare!”, a transmis actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Pestșu Mic, Saul Daniel Dobruțchi.

Atenție firească acordată mediului înconjurător

Atenția pe care o acordă administrația din Pestișu Mic pentru mediul înconjurător este una firească, localitatea fiind situată într-o zonă extrem de pitorească și, în plus, are și câteva particularități. Comuna Pestișu Mic are o împărţire destul de interesantă, nu doar din punct de vedere geografic, ci și etnografic. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului. În plus, în comuna Peștișu Mic, unde se derulează un program de reînpădurire, care va da plus valoare acestei așezări, cei care o vizitează având multe lucruri de văzut. Principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavoilor de cancer, iar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai sunt și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, sunt satele din Pădurenime, de o frumusețe aparte, tot acolo fiind, la Cutin, un punct gastronomic, care pune în valoare produsele tradiționale locale. Tot la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. În comună sunt și pensiuni și, tot aici, găsim, probabil, cel mai mare număr de apicultori pe metrul pătrat, tot acestea fiind motive suficiente de a vizita comuna Pestișu Mic, una pe care cei care au trecut pe aici o păstrează, cu drag, în suflet.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Exemplu de bune practici în comuna Sarmizegetusa

Publicat

pe

Redactat de

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucinești şi Zeicani.

Colaborare între primarul în exercițiu și cel ales

Și în această comună au avut loc, la începutul verii, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Sarmizegetusa, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Cu toate acestea, actuala administrație contiună să lucreze în folosul comunității. Mai mult, aici există și o excelentă colaborare între primarul în funcție, Leontin Dorin Hibais, și cel ales, Gina Aurora Socaciu, cei doi dând un exemplu de bune practici în administrație, punând pe primul loc interesul comunei și al cetățenilor. Iar acest lucru se vede și în ce privește proiectele implementate sau care se află în derulare. “Mă bucur că am reușit să finalizăm două proiecte importante pentru comunitate, fiind vorba despre cele legate de unitatea de învățământ din localitatea de reședință. Este vorba despre două proiecte depuse pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe componenta C15 – Educație. A fost vorba despre achiziționarea de echipamente IT pentru școala din Sarmizegetusa și de mobilier specific desfășurării activității didactice la aceeași unitate de învățământ. Astfel, cadrele elevii și cadrele didactice își pot desfășura activitatea în condiții dintre cele mai bune, la standardele actuale. A fost un proiect în care s-au implicat și colegii din școală și primărie, inclusiv doamna Gina Aurora Socaciu, viitorul primar, cu care am avut și am o colaborare foate bună. Funcțiile sunt trecătoare, iar pentru noi pe primul loc este comunitatea în care trăim”, a declarat Leontin Dorin Hibais, primarul în exercițiu al comunei Sarmizegetusa.

Proiecte care se predau viitoarei administrații

În momentul de față, în Sarmizegetusa sunt mai multe proiecte aflate într-un stadiu avansat de implementare, fiind foarte posibil ca acestea să fie finalizate de noua administrație a comunei. „Este firesc să avem o colaborare bună aici, în Primărie, iar cu domuul Leontin Dorin Hibais a fost una excelentă. Suntem profesioniști și punem oamenii pe primul loc. Și, în mod normal, vom continua proiectele începute de actuala administrație, care sunt importante pentru comunitate. Astfel, a fost finalizată lucrarea la rețeaua de canalizare în localitatea de reședință și în satele aparținătoare Hobița – Grădiște și Breazova, în aceste localității fiind, deja, apă curentă. A fost un proiect finanțat prin Programul Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny și suntem în stadiul de predare către operatorul specializat din domeniu. Acum că acesta va fi predat de actuala asdministrație sau de cea care va urma este mai puțin relevant, important fiind ca investiția să poată fi folosită cât mai repede de către locuitorii comunei noastre. De asemenea, vom continua, cu fonduri de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) proiectul privind reabilitarea unor cămine culturale din satele aparținătoare. Lucrările la două dintre acestea, la Păucinești și în localitatea de reședință, au fost finalizate, iar celelalte două, Breazova și Zeicani se apropie de finalizare. Este un proiect început de administrația în funcție și va fi finalizat de cea aleasă, însă este un proiect pentru întreaga comunitate”, a spus Gina Aurora Socaciu, primarul ales al comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate