Connect with us
Data: 24/11/2024
.

Actualitate

Puțin peste jumătate dintre alegătorii hunedoreni au ieșit la vot în turul al doilea al prezidențialelor

Publicat

pe

A fost o zi importantă pentru România, ieri, 24 noiembrie, când s-a desfăşurat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Lupta pentru Cotroceni, purtată între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, i-a mobilizat şi nu prea pe alegători, astfel că, aseară, la închiderea urnelor, prezenţa la vot la nivel naţional era de 49,87, potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central (BEC).

După închiderea urnelor, aseară, la ora 21:00, membrii secțiilor de votare au trecut la număratul voturilor. Primele rezultate ale exit-poll-urilor din turul al doilea al scrutinului îl arătau învingător pe Klaus Iohannis, susținut de PNL, cu un procent de 66,5 la sută, obținut din voturile alegătorilor, în timp contracandidata sa de la PSD, Viorica Dăncilă a convins doar circa 33,5 la sută din electoratul prezent, conform primelor rezultate ale votului de duminică, 24 noiembrie.

Potrivit Curs -Avangarde, Klaus Iohannis câștigă detașat bătălia finală pentru Cotroceni, rămânând președintele României pentru următorii cinci ani. Conform sondajului, Klaus Iohannis a obținut 64,8 la sută din voturi, iar Viorica Dăncilă -35,2. Și potrivit IRES, victoria lui Klaus Iohannis este clară, șeful statului obținând 66,5 la sută, în vreme ce Viorica Dăncilă a strâns 33,5 la sută din voturi. Urmează ca BEC să anunțe rezultatele parțiale și, apoi, pe cele finale ale turului secund al alegerilor prezidențiale.

Prezență de 50,93 la sută, în județ, la închiderea urnelor

În judeţul Hunedoara, 50,93 la sută dintre alegătorii înscrişi pe liste şi-au exprimat opţiunea în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui României, până la 21:00, oră la care s-au închis secţiile de votare. Prezența la vot a fost mai mare comparativ cu cea înregistrată la primul tur al scrutinului, ce a avut loc pe data de 10 noiembrie. Atunci, rata de participare la vot, la nivelul județului Hunedoara a fost de 48,22 la sută. De asemenea, a fost mai mare și față de cea înregistrată la nivel național (49,87 la sută).

Ieri, 24 noiembrie, în turul secund al prezidențialelor, dintre cei 383.237 de alegători înscrişi pe listele electorale, aproape 200.000 de hunedoreni au ieşit la vot. Hunedorenii din mediul urban au dat dovadă de mai mult spirit civic şi au votat în proporţie mult mai mare comparativ cu cei din mediul rural. Astfel, 140.408 dintre alegătorii care şi-au exprimat opţiunea electorală au fost din municipii şi oraşe, în vreme ce 54.803 au fost votanţi din localităţile rurale. La nivelul judeţului Hunedoara, la fel ca şi la primul tur al scrutinului, au fost înfiinţate 524 de secţii de votare.

Advertisement

Incidente minore la secțiile de votare din județ

Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale nu a fost lipsit de incidente nici în judeţul Hunedoara. Minore, ce-i drept. Primul de acest gen a fost consemnat la Hunedoara, unde o persoană şi-a fotografiat buletinul de vot. Incidentul electoral s-a petrecut în secţia nr. 98, din municipiul de pe Cerna. Persoana în cauză (o femeie) şi-ar fi fotografiat, cu telefonul mobil, buletinul de vot cu scopul de a-l avea „ca amintire”. În acest caz, a fost anunţată poliţia, iar femeia a fost dusă la secţie în vederea luării unei măsuri legale. De precizat că, legislaţia interzice fotografierea buletinului de vot, amenda fiind cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei. „Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată telefonic despre faptul că o persoană și-a fotografiat buletinul de vot în cabina de votare după exercitarea dreptului de vot. Patrula de siguranță publică deplasată la fața locului a constatat faptul că, o femeie, în vârstă de 49 de ani, după exercitarea dreptului de vot în cabină și-a fotografiat cu telefonul personal buletinul de vot, aspect surprins de un membru al comisie de votare, care a sesizat polițistul aflat în pază la secție. Cu ocazia primelor verificări efectuate de către polițistul aflat în pază la secție s-a constatat veridicitatea aspectelor sesizate acestuia de către membrul comisiei de votare (în telefonul personal al hunedorencei, prezentat polițistului și membrului secției de votare la solicitarea acestora, exista stocată o fotografie a buletinului de vot pe care aceasta aplicase ștampila de vot la unul dintre cei doi candidați,buletinul fiind deja introdus în urna de vot). Verificările au fost preluate de polițiști din cadrul echipei operative, persoana în cauză fiind condusă la sediul poliției in vederea luarii masurilor legale”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara, la scurt timp de la producerea incidentului electoral.

Probleme au mai fost şi la alte două secţii de votare, dintre care una din Deva, unde un cetăţean s-a prezentat pentru a-şi exprima opţiunea electorală şi a constatat că altcineva semnase, din greşeală, în locul său. De asemenea, la Hunedoara o persoană imobilizată în scaun rulant nu a putut intra în secţia de votare la care era arodantă din pricina uşii de acces, mult prea îngustă. Alegătorul respectiv a fost îndrumat spre o altă secţie de pe raza municipiului unde a votat pe liste suplimentare.

 

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor -ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -383.237
Votanți pe listele permanente-174.115
Votanți pe listele suplimentare-19.293
Votanți cu urna mobilă-1.803
Total votanți -195.211 (dintre care 140.408 în mediul urban, iar 54.803 în cel rural)
Prezență la urne- 50,93 la sută
Exit – poll-urile prezentate la închiderea urnelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale îl arată învingător pe Klaus Iohannis.
CURS AVANGARDE: Klaus Iohannis- 64,8 %, Viorica Dăncilă –35,2%
IRES: Klaus Iohannis– 66,5 %, Viorica Dăncilă – 33,5%
Advertisement

Actualitate

Alegeri prezidențiale. Peste 1.300 de angajați M.A.I. mobilizați în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.

La acest moment, vă pot confirma că pe parcursul nopții, cât timp cele 524 de secții de vot organizate la nivel județean s-au aflat sub protecția efectivelor Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte.

Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 9 sesizări cu privire la posibile incidente electorale ce au vizat continuarea propagandei electorale, toate fiind soluționate cu celeritate de către polițiști.
Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparțialitate de angajații M.A.I., indiferent de persoanele implicate.

Reamintesc că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Aproximativ 1.300 de angajați M.A.I. sunt mobilizați, în județul Hunedoara, pentru a asigura desfășurarea alegerilor în condiții de siguranță.
Peste 300 de cadre au ca principală sarcină menținerea climatului de ordine publică la nivelul județului, în timp ce aproximativ 1.000 de angajați sunt responsabili cu protecția secțiilor de vot.

În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.

Advertisement

Permiteți-mi să reamintesc principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:

• Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
• Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
• Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.

Vă reamintesc că prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

• Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 – 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
• Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Așa cum știți, birourile electorale ale secţiilor de votare asigură buna organizare a votării.

Advertisement

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, precum și măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale ierarhic superioare şi personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care votează la una dintre secţiile de votare din țară, își pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele documente : cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar și, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente valabile, Serviciile Publice Locale pentru Evidenţa Persoanelor, din județ, asigură program de lucru cu publicul inclusiv astăzi, până la ora 21.00.

Doamnelor și domnilor,

Efectivele M.A.I. mobilizate în contextul alegerilor sunt pregătite să manifeste o conduită exemplară, cu respectarea strictă a principiilor de legalitate, responsabilitate, echidistanță, neutralitate, imparțialitate politică și eficiență.

Advertisement

Fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificată cu operativitate și profesionalism de echipele M.A.I., indiferent de persoanele implicate.

Pe parcursul zilei vă vom informa periodic cu privire la misiunile și rezultatele activităților desfășurate de structurile M.A.I. la nivel județean.

CENTRUL JUDEȚEAN DE COMUNICARE HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Recomandările polițiștilor rutieri pentru siguranța traficului

Publicat

pe

Redactat de

Pentru a preveni accidentele rutiere în această perioadă, polițiștii rutieri subliniază necesitatea respectării stricte a regulilor de circulație și a unei conduite prudente.

Iată câteva măsuri esențiale:

Adaptați viteza la condițiile de drum și la cele meteo.

Măriți distanța de siguranță față de vehiculul din față, mai ales pe carosabil umed sau înghețat.

Evitați manevrele riscante, cum ar fi depășirile fără vizibilitate sau blocarea intersecțiilor.

Nu conduceți obosiți și evitați utilizarea telefonului mobil fără hands-free.

Advertisement

Asigurați-vă temeinic înainte de efectuarea oricărei manevre.

Mesaje pentru pietoni:

Pietonii sunt îndemnați să traverseze doar pe trecerile semnalizate și să se asigure că sunt vizibili, în special pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă.

Într-un trafic tot mai aglomerat, calmul și politețea rutieră sunt esențiale pentru evitarea evenimentelor neplăcute. Poliția amintește că fiecare participant la trafic are un rol important în menținerea siguranței rutiere.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri

Publicat

pe

Redactat de

Un incident rutier a avut loc astăzi pe strada Muzicanților din Geoagiu, unde două autoturisme au fost implicate într-un accident. Unul dintre vehicule, parcat în momentul coliziunii, a fost proiectat cu forță într-o locuință, blocând ușa de acces.

În interiorul casei se afla o femeie în vârstă de 60 de ani, care a rămas blocată, dar în afara oricărui pericol imediat. Pompierii Gărzii de Intervenție Geoagiu, ajunși de urgență la fața locului cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, au gestionat cu profesionalism situația.

Echipa de salvatori a menținut contactul verbal constant cu victima, liniștind-o pe tot parcursul intervenției de eliberare a accesului în casă. Femeia, care a suferit un atac de panică, a fost asistată medical de paramedici și transportată ulterior la spitalul din Orăștie pentru investigații suplimentare.

Pompierii au luat, de asemenea, măsuri pentru prevenirea unui eventual incendiu, având în vedere natura incidentului.

Poliția urmează să stabilească circumstanțele exacte ale producerii accidentului. Din primele informații, nu s-au raportat alte victime.

FOTO: ISU HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate