Connect with us
Data: 03/05/2024
.

Actualitate

„Războiul stelelor”, pe timp de noapte, în Cetatea Devei

Publicat

pe

Lecții de astronomie și astrofizică, airsoft cu bile fosforescente și echipament special pentru vederea pe timp de noapte, precum și un concert rock, au pregătit organizatorii mega – evenimentului care va avea loc, la sfârșitul aceste săptămâni, pentru turiștii și localnicii care vor urca în Cetatea Deva. Evenimentul este organizat și pentru a marca echinocțiul de toamnă, iar utilizarea telescoapelor, participarea la demonstrațiile de airsoft și la concertul de muzică rock sunt gratuite.

Un mega – eveniment se va desfășura, sâmbătă, 22 septembrie, între orele 19:00-23:00, între ruinele fortăreței medievale din municipiul Deva. Prin această acțiune, organizată pentru turiștii care vizitează monumentul istoric, dar și pentru localnici, se dorește și marcarea echinocțiului de toamnă, care în acest an are loc pe data de 23 septembrie, la ora 4:54, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă.

Camera de artilerie trasnformată în planetariu

Astfel, sâmbătă, turiștii sunt așteptați de la ora 19:00, în Cetatea Devei, unde vor fi amplasate mai multe telescoape performante cu ajutorul cărora vor putea observa cerul, planetele Jupiter și Saturn cu sateliții lor, dar și satelitul natural al Pământului, Luna. Membrii Cercului de Robotică de la Colegiul Național Decebal din Deva și profesorul Sorin Stănculescu, precum și specialiștii de la Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timișoara vor susține lecții de astrofizică și astronomie pentru cei fascinați de astre și de această știință. Totodată, camera de artilerie din Cetatea Devei se va transforma timp de câteva ore într-un mic planetariu. Telescoapele vor fi oferite de Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timișoara și de Colegiul Național Decebal din Deva.

Războiul începe de la ora 20:30

Între orele 20:30-21:30, pe Platforma Artilerie Vest din Cetate va avea loc o demonstrație airsoft pe timp de noapte. Membrii Asociației Decebal Airsoft Club din Deva vor aplica tactici de luptă în nocturnă: trasoare, lasere, fumigene. Muniția folosită – bile fosforescente, care se văd noaptea cu ajutorul unui echipament special. Turiștii se vor putea implica și ei în acest mic ,,război. Echipamentul pentru vedere pe timp de noapte va putea fi folosit de toți cei pasionați de acest sport.

Advertisement

Evenimentul se va încheia în acordurile unei trupe rock

Pentru cei care iubesc muzica rock, trupa Black Light din Deva va susține între orele 22:30-23:00, pe Platforma Artilerie Vest, un recital cu piese din repertoriul propriu, dar și coveruri după piese consacrate. Organizatorii au pregătit câteva surprize și pentru copii. Utilizarea telescoapelor, participarea la demonstrațiile de airsoft și la concertul de muzică rock din Cetatea Devei sunt gratuite.

Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei va funcționa până la ora 23:00.

Dacă condițiile meteo nu vor fi favorabile, evenimentul va fi reprogramat.

Evenimentul este organizat de Serviciul Public Administrare Cetate Deva și Primăria Municipiului Deva în parteneriat cu Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timișoara, Colegiul Național Decebal Deva și Clubul DAC Deva.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Un bărbat a fost împușcat mortal la o partidă de vânătoare

Publicat

pe

Redactat de

Un bărbat a fost împușcat mortal la o partidă de vânătoare.

La data de 02 mai 2024, în jurul orei 21:55, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată prin intermediul SNUAU 112, de către un bărbat în vârstă de 50 de ani din comuna Certejul de Jos, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la o partidă de vânătoare organizată în baza unei autorizații legal emise pe raza localității Boholt, împreună cu alte persoane, fiului său în vârstă de 34 ani i s-ar fi descărcat accidental arma de vânătoare lovind mortal în zona pieptului un bărbat în vârstă de 44 ani , participant la vânătoare, transmite IPJ Hunedoara.

Din primele verificări s-a stabilit că vânătoarea se desfășura în baza unei autorizații legal emise.

Poliţiştii ajunși la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă și în acest caz, au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tradiții în Vinerea Mare

Publicat

pe

Redactat de

În Vinerea Mare, respectăm tradițiile cu strictețe, evitând anumite activități considerate nepotrivite sau nefericite în această zi specială.

De exemplu, se spune că tot ce este semănat sau sădit în această zi nu va rodi, așa că evităm muncile agricole și domestice. De asemenea, sacrificarea animalelor, curățenia și spălatul sunt amânate pentru alt moment din săptămână. Evităm să ne tundem sau să mâncăm urzici și preparate cu oțet, ca semn de respect pentru suferințele lui Iisus în această zi.

Slujba din Vinerea Mare este centrală în tradiție, aducând comunitatea ortodoxă împreună într-o atmosferă solemnă. Ritualurile din cadrul slujbei, precum scoaterea Sfântului Epitaf din altar și înconjurarea bisericii de trei ori, sunt momente semnificative în această zi. Un obicei aducător de sănătate este scăldarea de trei ori în apă rece, iar aprinderea lumânărilor la slujbă și aducerea lor acasă este un gest de comemorare a celor dragi.

FOTO: ZIUADEVEST.RO

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tragedie la Petrila. Un bărbat a murit strivit de un utilaj

Publicat

pe

Redactat de

Tragedie la Petrila. Un bărbat a murit strivit de un utilaj

La data de 02 mai 2024, Poliția Orașului Petrila a fost sesizată în jurul orei 20:16, de către administratorul unei societăți comerciale din localitate cu privire la faptul că, la punctul de lucru a găsit un angajat decedat sub un utilaj.

Poliţiştii care s-au deplasat la fața locului au identificat cadavrul unui bărbat în vârstă de 61 ani, angajat al societății, sub cupa unui utilaj de tip ifron, posibil strivit de componentele sale metalice.

Au fost anunțați reprezentanții ITM Hunedoara.

În acest caz, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Cadavrul a fost preluat și transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate