Actualitate
Reabilitarea vechii Școli Generale Nr. 1 din Hunedoara: Investiție de 2 milioane de euro pentru modernizare și eficientizare energetică
Primăria Hunedoara a demarat lucrările de reabilitare și eficientizare energetică a vechii Școli Generale Nr. 1, o clădire abandonată din 2010, situată într-o zonă centrală a orașului. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare de aproximativ 2 milioane de euro.
Potrivit autorităților locale, investiția va transforma această clădire simbolică într-un spațiu modern și funcțional, care va găzdui o parte dintre ghișeele Primăriei. „După finalizarea lucrărilor, hunedorenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze până în Centrul Istoric pentru a depune cereri, a plăti impozite sau a rezolva alte probleme administrative. Vom aduce serviciile mai aproape de cetățeni,” a declarat primarul Hunedoarei.
Clădirea, care a fost folosită pentru ultima oară ca unitate de învățământ în 2010, a devenit o „rană pe obrazul orașului”, a explicat edilul. Încă din primul său mandat, administrația locală a căutat soluții pentru reabilitarea acesteia. În 2018, s-a reușit o intervenție parțială, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Urban Corvinia, care a permis reamenajarea etajului I al clădirii. Aici se desfășoară acum activități ale unui centru de formare ocupațională.
Noua etapă a proiectului, finanțată integral prin PNRR, va asigura reabilitarea completă a imobilului, atât din punct de vedere structural, cât și al eficienței energetice. „Este o investiție importantă, nu doar pentru îmbunătățirea aspectului zonei centrale, ci și pentru creșterea accesibilității și a calității serviciilor oferite de administrația locală,” a adăugat primarul.
Această inițiativă subliniază angajamentul Primăriei Hunedoara de a valorifica fondurile europene pentru modernizarea infrastructurii și pentru a răspunde nevoilor comunității. Reabilitarea clădirii nu doar că rezolvă o problemă estetică, ci contribuie și la dezvoltarea orașului, oferind un exemplu de bune practici în gestionarea resurselor publice.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Monitorizări de carnivore mari în Parcul Național Retezat: Eforturi pentru conservarea biodiversității
Reprezentanții Parcului Național Retezat anunță că, în această perioadă, rangerii sunt activi pe teren pentru monitorizarea speciilor de carnivore mari și a altor animale importante din ecosistem. Aceste activități sunt esențiale pentru conservarea biodiversității și pentru menținerea echilibrului natural în unul dintre cele mai valoroase parcuri naționale din România.
Misiunea Administrației Parcului Național Retezat este de a gestiona acest spațiu protejat astfel încât natura să-și urmeze cursul firesc, iar valorile sale să fie recunoscute atât de publicul larg și de comunitățile locale, cât și de oamenii de știință. În același timp, turiștii responsabili sunt încurajați să viziteze parcul, iar utilizarea resurselor naturale se face în mod durabil și reglementat.
Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România. Acesta se remarcă prin peisaje spectaculoase, lacuri glaciare și o biodiversitate impresionantă, fiind un punct de atracție pentru turiști și cercetători deopotrivă.
Astfel de acțiuni de monitorizare contribuie la o mai bună înțelegere a dinamicii speciilor protejate, precum și la identificarea unor soluții optime pentru conservarea acestora. Parcul Național Retezat rămâne un exemplu de bune practici în gestionarea ariilor naturale protejate, demonstrând angajamentul pentru protejarea unui patrimoniu natural unic în Europa.
Turiștii care doresc să viziteze Parcul Național Retezat sunt invitați să o facă în mod responsabil, respectând regulile de protecție a mediului și contribuind astfel la păstrarea frumuseților naturale pentru generațiile viitoare.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Incendiu într-o parcare din Vulcan
Două echipaje de stingere ale Detașamentului Petroșani au intervenit, în această dimineață, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit, initial, la un autoturism aflat într-o parcare din municipiul Vulcan.
La sosirea pompierilor ardeau 2 autoturisme parcate la mică distanță unul față de celălalt, iar posibilitatea de extindere la alte autovehicule aflate în parcare era foarte mare.
Incendiul produs la cele 2 autoturisme a fost lichidat în limitele găsite la începutul misiunii de stingere, astfel că nu au fost afectate alte autoturisme.
În incendiu nu au fost implicate persoane, acesta soldându-se doar cu pagube materiale.
Cauza probabilă a izbucnirii incendiului la primul autoturism cuprins de flăcări a fost un scurtcircuit la instalația electrică a autovehiculului.
Foto: ISU Hunedoara
Actualitate
Parc fotovoltaic în comuna Ilia. Contractul de finanțare, semnat la Ministerul Energiei
Comuna Ilia va avea un parc fotovoltaic, asigurându-și consumul de energie electrică a iluminatului public și a clădirilor administrative ce țin de primărie. Contractul de finanțare pentru acest proiect important a fost semnat, vineri, la sediul Ministerului Energiei, de primarul Marius Gabriel Omotă și ministrul Sebastian Burduja.
Administrația publică locală a comunei Ilia mai face un pas înainte în vederea asigurării independenței energetice. După ce, un sistem fotovoltaic de 35,7 kW a fost montat pe acoperișul clădirii sediului Primăriei comunei Ilia – în cadrul unui proiect de eficientizare energetică pentru care administrația publică a reușit să obțină finanțare, acum o altă veste bună este anunțată. A fost semnat contractul de finanțare pentru înființarea unui parc fotovoltaic pe raza localității, o investiție deosebit de importantă ce urmează să fie realizată în asigurarea energiei electrice din surse regenerabile, respectiv energie solară.
Aproximativ 1,3 milioane de lei, valoarea totală a contractului
Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, s-a aflat, la sfârșitul săptămânii trecute, la București, la sediul Ministerului Energiei, unde, împreună cu ministrul Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare pentru obiectivul „Realizare capacitate de producere a energiei electrice din sursă regenerabilă solară pentru consumul propriu al comunei Ilia, județul Hunedoara”, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 1,3 milioane de lei cu TVA.
Contractul semnat vineri este aferent apelului finanţat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice.
Puterea instalată va fi de 202,4 kW
Parcul fotovoltaic va fi realizat în comuna Ilia, pe un teren ce aparține primăriei localității, și va avea o putere instalată de 202,4 kW. Acest parc fotovoltaic va ajuta comunitatea locală să reducă din costurile cu utilitățile, furnizând energie electrică din surse regenerabile, respectiv energie solară, ce va deservi clădirile publice și iluminatul public din localitate.
Primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, a explicat că prin realizarea acestei investiții se va produce anual o economie semnificativă la vistieria localității. Se estimează că facturile la energie electrică se vor diminua cu circa 300.000 de lei pe an. Astfel, banii economisiți prin reducerea costurilor la energia electrică se vor putea întoarce în comunitate, fiind redirecționați pentru alte proiecte de dezvoltare.
„Vineri, am semnat la Ministerul Energiei, împreună cu domnul ministru Sebastian Burduja, un contract de finanțare în valoare de 1.301.426,24 lei care va avea ca finalitate realizarea unui parc fotovoltaic cu puterea instalată de 202,4 kW. Curentul produs de acest parc fotovoltaic va acoperi în integralitate consumul de energie electrică a iluminatului public, precum și a clădirilor admistrative ce țin de primărie. Realizarea acestei investiții va produce o economie de aproximativ 300.000 lei/an”, a declarat primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, după semnarea contractului de finanțare pentru acest proiect deosebit de important.
Realizarea acestei investiții în asigurarea energiei electrice din surse regenerabile aduce consecințe benefice asupra dezvoltării comunei Ilia nu numai din punct de vedere economic, prin reducerea cheltuielilor cu energia electrică, cât și în ceea ce privește protecția mediului, o investiție de acest gen reprezentând producerea/consumarea de energie „verde”, absolută gratuită, ceea ce înseamnă și un mediu mai curat.
„Mergem înainte. Totul va fi bine!”, a mai transmis primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă, care a început cel de-al șaselea mandat în fruntea acestei frumoase așezări de pe Valea Mureșului.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sensei Mircea Popa, Fondatorul A.C.S Ronin Deva, ales Vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO| Târg caritabil de Crăciun, la CNP „Regina Maria” din Deva. Fondurile strânse, dăruite unei fetițe care are nevoie de o operație
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident cu o mașină și un camion, pe DN 66, la Merișor. Un autobuz plin cu copii, acroșat
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Mircea Diaconu a încetat din viaţă; corpul neînsufleţit al actorului va fi depus în foaierul Teatrului Nottara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Computer Tomograf (CT) nou la Spitalul Municipal din Brad
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Anul nou vine cu scumpiri la apă și canalizare. Tarife modificate de Apa Prod Deva, de la 1 ianuarie 2025
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Firmele de top din județul Hunedoara, premiate de Camera de Comerț și Industrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat din Deva reținut pentru instigare publică, în urma unor postări pe rețele sociale