Connect with us
Data: 18/02/2025
.

Actualitate

Revoltător! Devenii „intoxicați”, de mai multe luni, cu fum de la cauciucuri arse pe malul Mureșului

Publicat

pe

Un miros greu, înecăcios, de cauciuc ars, le dă de furcă devenilor de câteva luni. Aerul devine de multe ori irespirabil, iar hainele puse la uscat, nu pot fi îmbrăcate decât după o nouă spălare, deoarece mirosul puternic se impregnează în țesături. În repetate rânduri, atât în mediul online, cât și la sediul redacției, mai multe persoane au sesizat acest aspect, iar de curând redactorii cotidianului Servus Hunedoara au intrat în posesia unor imagini care surprind un individ care incendia anvelope pe malul Mureșului, în apropiere de Balta Populată. Garda de Mediu precizează că, în acest caz, competența pentru prinderea și identificarea făptașilor revine polițiștilor locali, iar în cazul în care se constată că anvelopele incendiate provin de la un agent economic, vor putea interveni și inspectorii Gărzii. Amenzile pentru astfel de fapte sunt usturătoare, dar se pare că îndeajuns de mari încât să îi sperie pe cei care derulează acest gen de acțiuni care pun în pericol calitatea aerului și implicit sănătatea populației.

Disperați de această situație care trenează încă din vara anului trecut, mai mulți deveni au încercat să depisteze sursa mirosului insuportabil de cauciuc ars care invadează, în repetate rânduri, uneori îndeosebi după lăsarea întunericului, orașul de la poalele cetății. În mediul online, mai multe persoane au semnalat această problemă. „Nu știu la câți dintre voi s-a întâmplat să aveți fel și fel de amețeli sau dureri de cap. Nu știu dacă există sau nu o legătură între poluarea cu negru de fum rezultat în urma arderii cauciucurilor, undeva pe malul Mureșului și amețelile pe care, cred eu, mulți le avem. Încă de astă toamnă am observat că, undeva după dig, pe malul Mureșului, are loc o incinerare de gunoaie, cauciucuri. În seara asta fumul se vedea în toată splendoarea. Nu știu cine-și bate joc de sănătatea noastră. Prin acea zonă (undeva lângă Balta Populată) din ce știu eu sunt niște stâni de oi. Cred că cineva se ocupă cu arderea cauciucurilor uzate, colectate de la magazinele ce vând cauciucuri second-hand. De ce nu le duc la fabrica de ciment de la Chișcădaga că și ei se ocupă cu arderea cauciucurilor? În special seara se simte miros de fum. Negrul de fum, este foarte toxic. Durerile de cap, amețelile pot veni și însoțite de vărsături. Bineînțeles cu atâtea probleme în ziua de azi fiecare se gândește la altceva. Dar mai mult ca sigur de aici e problema. Eu cred că cineva ne otrăvește încet, încet doar pentru a câștiga câțiva bani în plus”, precizează Claudiu Nelega într-o postare, însoțită de imagini, pe rețeaua de socializare Facebook. Iar comentariile nu au întârziat să apară. „Mai ales pentru mine, ca astmatică, este bine… Purtăm măști să ne protejăm. Este un miros groaznic, când să aerisim camerele nu se poate din cauza mirosului”.

Un alt internaut, Tiberiu Claudiu Barstan, intrigat de faptul că, în atâta timp autoritățile nu s-au sesizat în ce privește această problemă spune: „Noi vedem, dar cei plătiți să vadă și să ia măsuri unde sunt.. Iau salariile degeba. Stau pitulați în birouri și așteaptă leafa.. Ieșiți la muncă și faceți-vă treaba. Așteptați doar sesizările și în rest nimic”.

Prins ÎN FLAGRANT în timp ce incendia anvelope pe malul Mureșului

De curând, redactorii Servus Hunedoara au intrat în posesia unor imagini care au surprins un individ în plină acțiune, în timp ce incendia mai multe anvelope, pe malul Mureșului, în apropiere de locul numit Balta Populată. Un loc dezolant, unde întâlnești la tot pasul mormane de deșeuri rezultate din construcții. În imediata apropiere de află și o comunitate de romi, care trăiesc în condiții greu de imaginat. Redactorii cotidianului au ajuns în acel loc unde au găsit mai multe vetre de foc, unele extrem de vechi, unde se putea observa că focul a fost făcut de atât de multe ori încât unul dintre copacii aflați din apropierea vetrei era pe jumătate carbonizat.

Advertisement

„Competența principală o au cei de la Poliția Locală”

Contactați de redactorii Servus Hunedoara, reprezentanții Gărzii de Mediu Hunedoara au precizat că intră în responsabilitatea polițiștilor locali să-i depisteze și să-i tragă la răspundere pe cei care comit astfel de fapte. „Noi nu avem competențe de a legitima pe stradă persoane. Și controalele pe care le facem pe malurile apelor, în perioada de prohibiție, le efectuăm împreună cu jandarmi sau poliție. Dacă omul nu are buletin, nu putem să îl controlăm. Părerea noastră este că această speță ține de Poliția Locală, pentru că este și o mașină pe care trebuie să o identifice ei. Nu am primit sesizări în acest sens. (…) În primul rând, Poliția Locală trebuie să urmărească și să patruleze. Ei au serviciu și de noapte, mașini la dispoziție și pot opri, legitima și sancționa. Noi ne ocupăm, în 99 la sută dintre cazuri de probleme legate de operatori economici, persoane juridice. În astfel de situații, competența principală o au cei de la Poliția Locală. În general, avem atribuții asupra operatorilor economici care au impact sau un impact major asupra mediului. Și aici mă refer la acei operatori care necesită autorizație de mediu conform legislației”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara, Daniel Iacob. Pe de altă parte, comisarul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Angela Croitoru, a precizat că: „Dacă polițiștii locali vor merge pe fir și vor identifica faptul că este vorba despre un agent economic atunci putem interveni. Pentru că, agentul economic trebuie să prezinte dovezi cu privire la operatorul cu care are încheiat contractul pentru eliminarea deșeurilor”.

„Calitatea aerului nu a fost afectată”

Potrivit aceleiași surse, în ce privește calitatea aerului, din municipiul Deva, nu au fost depășite valorile legal admise decât rare ori în zonele cu un trafic rutier intens. „Pe raza municipiului Deva, Agenția pentru Protecția Mediului deține trei stații de automonitorizare a calității aerului. Astfel, când există depășiri la anumiți indicatori, APM ne informează. În cazul în care se înregistrează, în cursul unui an, peste 300 de depășiri la un indicator, la PM 10 de exemplu, trebuie întrunită o comisie, sub conducerea APM, în care se cuprind toți factorii implicați și se elaborează un plan pentru gestionarea calității aerului înconjurător. Nu este permis ca, în decurs de un an, să se depășească de 50 de ori aceste valori. Am primit, în cursul ultimelor luni, diferite depășiri la PM 10, atât la stația de trafic urban de pe strada Carpați, din Deva, sau în Hunedoara, ori pe Calea Zarandului, dar în niciun an nu s-a depășit de 50 de ori aceste valori ale calității aerului.”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara, Daniel Iacob.

Polițiștii locali, pe urmele incendiatorilor

Advertisement

Reprezentanții Poliției Locale Deva spun că încercă acum să dea de urma celor care comit astfel de fapte în acea zonă și le recomandă tuturor persoanelor care se observă astfel de fapte să le anunțe la dispeceratul instituției, la numărul de telefon 0254 232777. „Am luat act de această sesizare și ne-am deplasat la fața locului, iar pe viitor vom trece la proceduri polițienești în urma cărora vom stabili identitatea persoanei care a condus autovehiculul și care va fi sancționată conform legislației în vigoare. Solicităm, pe această cale cetățenilor ca atunci când identifică astfel de cazuri să sune imediat la dispeceratul Poliției Locale, pentru a ne ajuta astfel să-i prindem în flagrant pe autorii acestor fapte care aduc atingere mediului înconjurător și poate chiar calității aerului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Deva, Teodor Bălan.

Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, abandonarea sau incinerarea acestora, se pedepsește cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru persoane fizice, și de la 20.000 la 40.000 de lei pentru persoanele juridice.

Advertisement

Actualitate

Proiect important semnat de administrația din Vețel

Publicat

pe

Redactat de

Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.

Extinderea și reabilitarea rețelei de apă

Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.

Pentru satele de munte

Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârziibeneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.

Pe șantierele din comună se lucrează cu folos

Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.

Cu finanțare tot pe „Saligny”

Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.

Urmează și gazul

De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulatExtindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.

Advertisement

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.

Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, Meciul” și Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.

Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu a izbucnit luni la prânz într-un vagon din compunerea trenului Interregio 1823, care circula între stațiile Măldăieni și Radomirești, obligând la evacuarea de urgență a pasagerilor, potrivit celor de la Clubferoviar.ro

Focul a fost observat în interiorul grupului sanitar al ultimului vagon, iar degajarea de fum a fost cauzată cel mai probabil de surse externe, neafectând instalațiile interne ale vagonului.

Deși pasagerii nu au fost în pericol, aceștia au fost redistribuiți rapid în celelalte vagoane de către personalul trenului, iar trenul a continuat călătoria în siguranță. Vagonul afectat a fost detașat din garnitura trenului, iar autoritățile au fost informate. Serviciul 112 a fost alertat și o echipă de intervenție a ajuns imediat la fața locului.

În urma incidentului, circulația pe firul I al Magistralei 100, pe secțiunea Mihăiești – Radomirești, a fost temporar blocată, iar trenurile care circulau pe această rută au fost redirecționate pe firul II. Trenul IR 1823, care plecase din stația București Nord cu o întârziere de 38 de minute, urma să ajungă la destinația finală, stația CF Deva, la ora 19:18.

Autoritățile feroviare au început o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incendiului, în conformitate cu legislația în vigoare.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate