Stiri nationale
Rezultate Simulare Bacalaureat 2024: La limba română, rată de promovare de circa 60 la sută
Ministerul Educației a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, susținută în perioada 4 – 7 martie 2024, la nivel național, de elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă.
Au fost implicați în procesul de evaluare 13.897 de profesori evaluatori, dintre care: limba română: 3.909, matematică/istorie: 4.459, limba maternă: 264, disciplina la alegere: 5.265
În cadrul celor peste 1.320 de centre de examen (licee), scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică au fost asigurate de peste 10.000 profesori asistenți.
Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:
Rezultatele înregistrate la probele scrise ale simulării examenului național de Bacalaureat 2024 au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București. La momentul transmiterii prezentei informări, rezultatele se transmit de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ sub forma cataloagelor cu notele finale. Borderourile asociate fiecărei evaluări, corespunzătoare celor 33 de tipuri de subiecte, vor fi trimise de către Ministerul Educației inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București până cel târziu marți, 19 martie 2024, urmând a fi transmise de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până pe 20 martie 2024.
“În ceea ce privește modalitatea de comunicare a rezultatelor, Ministerul Educației face demersuri pentru dezvoltarea platformei de evaluare digitalizată, astfel încât, începând de anul școlar viitor, rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă, similar examenelor naționale”, a informat Ministerul Educației.
Dată fiind generalizarea evaluării digitalizate pentru simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, Ministerul Educației face următoarele precizări:
- Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.
- Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și, începând cu 20 martie, la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către elevi/părinți.
- În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației dispune pentru prima oară de date relevante pentru o imagine de ansamblu asupra gradului de reușită la fiecare dintre itemii administrați. În acest sens, menționăm că, dat fiind numărul mare de tipuri de subiecte (33) și faptul că procesul de evaluare s-a încheiat în cursul serii de joi, 14 martie, statisticile privind gradul de reușită pe fiecare item, la nivel național, vor fi făcute publice cel mai târziu pe 22 martie.
“Precizăm că datele care stau la baza prezentei sinteze a rezultatelor au fost extrase din platforma de evaluare digitalizată și prelucrate la nivelul Ministerului Educației. Informațiile care permit astfel de analize, precum și analize ale gradului de reușită pe itemi vor fi disponibile la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar Județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, respectiv al fiecărei unități de învățământ odată cu transmiterea borderourilor de evaluare. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educației.
Stiri nationale
IGSU: Misiunea de sprijin oferită de țara noastră Republice Elene s-a anulat
Misiunea de sprijin oferită de România Greciei, prin trimiterea unui modul de 50 de pompieri români care să ajute la stingerea incendiilor de vegetație, s-a anulat.
“În această dimineață, Direcția Generală de Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO a Comisiei Europene a transmis un mesaj țărilor care s-au mobilizat pentru furnizarea sprijinului destinat limitării incendiilor de pădure din republica elenă, printre care se numără și România, având în vedere evoluția controlată a incendiilor pentru care s-a solicitat ajutor. Astfel, sprijinul suplimentar nu mai este necesar, omologii eleni adresând sincere mulțumiri pentru mobilizarea imediată, promptitudinea și solidaritatea dovedite de echipajele României pentru executarea misiunilor de protecție a comunităților din țara gazdă”, a informat, miercuri dimineață, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
România a răspuns apelului de sprijin venit din partea autorităților de la Atena și a trimis, marți, 50 de pompieri în misiune pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure care afectează Republica Elenă. Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara urma să participe la misiunea din Grecia cu patru subofițeri.
Stiri nationale
România trimite 50 de pompieri în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație
România răspunde apelului de sprijin venit din partea Greciei. 50 de pompieri vor fi trimiși în misiune pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pădure care afectează Republica Elenă.
„Urmare a situației generate de incendiile de pădure care afectează republica elenă și ținând cont de solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, premierul Marcel Ciolacu a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în sistem hibrid, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de incendiile de pădure manifestate pe teritoriul acestora. Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unui modul compus din 50 de pompieri cu tehnică aferentă specializată în stingerea incendiilor de pădure în Grecia. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile elene, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, se vor deplasa terestru spre Grecia în cel mai scurt timp”, a informat IGSU.
Sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii elene prin Mecanismul European de Protecție Civilă. „România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, precizează reprezentanții IGSU.
La misiunea din Grecia participă și patru pompieri hunedoreni
Din echipa de salvatori români care va interveni în sprijinul Greciei fac parte și patru pompieri hunedoreni.
„ISU Hunedoara participă la misiunea din Grecia cu patru subofițeri, iar tehnica trimisă este: o Autospecială de Misiuni Operative, un camion și o autospecială pentru stingerea incendiilor de pădure. Au plecat în această seară”, au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Sursa video: ISU Hunedoara
Sursa foto: IGSU
Economic
Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după opt luni din acest an
Deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după primele opt luni din acest an, de la 4,02% din PIB la şapte luni, potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice.
„Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 80,87 miliarde de lei lei, respectiv 4,57% din PIB, faţă de deficitul de 42,19 miliarde lei, respectiv 2,63% din PIB aferent celor opt luni ale anului 2023”, se arată în documentul de la Finanţe.
Veniturile totale au însumat 375,76 miliarde lei în primele opt luni ale anului 2024, înregistrând un avans de 13,7% (an/an), susţinut de încasările din venituri curente – în principal contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe salarii şi venit, impozit pe profit şi venituri nefiscale.
În acelaşi timp, cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 456,63 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 22,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele opt luni ale anului 2024 au înregistrat o creştere cu 2,6 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, de la 23,2% din PIB la 25,8% din PIB, precizează sursa citată.
La rectificarea bugetară adoptată recent de Guvern, deficitul pentru anul în curs a fost revizuit în creştere de la 5% din PIB la 6,94% din PIB. Consiliul Fiscal estimează, însă, că deficitul pe cash se va apropia de 8% din PIB, în 2024.
Sursa: AGERPRES
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minoră de 15 ani, din Hațeg, dată dispărută. UPDATE: A fost găsită
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Evenimente deosebite în comuna Vața de Jos
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Podiumuri la un concurs național pentru dansatorii deveni
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Conflict între vecini în fața unui bloc din Hunedoara. Un tânăr a fost reținut
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primăria Petrila modernizează Parcul Regele Mihai I: Un nou proiect pentru creșterea calității vieții
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Bronz național la judo pentru LPS Cetate Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Anul universitar 2024-2025 a debutat la UPET
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider