Stiri nationale
Rezultate Simulare Bacalaureat 2024: La limba română, rată de promovare de circa 60 la sută

Ministerul Educației a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, susținută în perioada 4 – 7 martie 2024, la nivel național, de elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă.
Au fost implicați în procesul de evaluare 13.897 de profesori evaluatori, dintre care: limba română: 3.909, matematică/istorie: 4.459, limba maternă: 264, disciplina la alegere: 5.265
În cadrul celor peste 1.320 de centre de examen (licee), scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică au fost asigurate de peste 10.000 profesori asistenți.
Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:
Rezultatele înregistrate la probele scrise ale simulării examenului național de Bacalaureat 2024 au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București. La momentul transmiterii prezentei informări, rezultatele se transmit de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ sub forma cataloagelor cu notele finale. Borderourile asociate fiecărei evaluări, corespunzătoare celor 33 de tipuri de subiecte, vor fi trimise de către Ministerul Educației inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București până cel târziu marți, 19 martie 2024, urmând a fi transmise de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până pe 20 martie 2024.
“În ceea ce privește modalitatea de comunicare a rezultatelor, Ministerul Educației face demersuri pentru dezvoltarea platformei de evaluare digitalizată, astfel încât, începând de anul școlar viitor, rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă, similar examenelor naționale”, a informat Ministerul Educației.
Dată fiind generalizarea evaluării digitalizate pentru simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, Ministerul Educației face următoarele precizări:
- Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.
- Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și, începând cu 20 martie, la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către elevi/părinți.
- În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației dispune pentru prima oară de date relevante pentru o imagine de ansamblu asupra gradului de reușită la fiecare dintre itemii administrați. În acest sens, menționăm că, dat fiind numărul mare de tipuri de subiecte (33) și faptul că procesul de evaluare s-a încheiat în cursul serii de joi, 14 martie, statisticile privind gradul de reușită pe fiecare item, la nivel național, vor fi făcute publice cel mai târziu pe 22 martie.
“Precizăm că datele care stau la baza prezentei sinteze a rezultatelor au fost extrase din platforma de evaluare digitalizată și prelucrate la nivelul Ministerului Educației. Informațiile care permit astfel de analize, precum și analize ale gradului de reușită pe itemi vor fi disponibile la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar Județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, respectiv al fiecărei unități de învățământ odată cu transmiterea borderourilor de evaluare. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, se mai arată în comunicatul Ministerului Educației.
Actualitate
Reîncep protestele în sistemul de învățământ

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” anunță că, miercuri, 18 iunie 2025, în unitățile de învățământ preuniversitar, în instituțiile de învățământ superior, în bibliotecile centrale universitare și în institutele de cercetare, membrii de sindicat vor protesta, purtând un semn distinctiv – banderolă, ecuson etc., în timpul activităților desfășurate la locul de muncă.
“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER” își exprimă totalul dezacord față de informațiile apărute în spațiul public, atribuite grupului de lucru de la Cotroceni, privind măsurile care ar urma să fie luate împotriva salariaților din învățământ pentru reducerea deficitului bugetar. Aceste măsuri, dacă vor fi puse în practică, îi vor afecta grav pe colegii noștri, ceea ce va conduce inevitabil și la afectarea calității actului educațional”, se arată într-un comunicat comun al celor trei federații.
În opinia sindicaliștilor din învățământ, creșterea normei didactice de predare – “ar fi o decizie iresponsabilă, cadrele didactice fiind deja supraîncărcate cu activități didactice și extrașcolare/extracurriculare, cu activități de formare continuă și cu sarcini administrative”.
“O creștere a normei ar compromite iremediabil calitatea predării, ar spori epuizarea profesională și ar descuraja și mai mult tinerii să aleagă cariera didactică. Solicităm menținerea normei de predare actuale și, pe termen lung, o analiză reală a condițiilor de muncă, pentru a asigura un echilibru optim între volumul de muncă și eficiența didactică”, se arată în același comunicat.
De asemenea, mai spun sindicaliștii din Educație, coborârea pragului salarial în funcție de care se acordă voucherele de vacanță și indemnizația de hrană – va determina eliminarea acestor drepturi (infime ca și cuantum) pentru un număr semnificativ de salariați și va conduce la o scădere a puterii de cumpărare (și așa foarte mică), fiind afectați, în special, personalul de predare aflat la început de carieră, personalul didactic auxiliar și personalul administrativ. “Corect ar fi, pentru a elimina orice discriminare, ca aceste drepturi să se acorde tuturor salariaților, indiferent de venit. Eliminarea indemnizației pentru titlul științific de doctor – reprezintă o dovadă că viitorul guvern nu este interesat de performanță/calitate, de dezvoltarea personalului didactic și a personalului de cercetare. În plus, veniturile salariaţilor care dețin titlul de doctor ar scădea cu aproximativ 550 de lei în valoare netă.
Reducerea personalului din institutele naționale de cercetare-dezvoltare și din instituțiile Academiei Române – va conduce la colapsul cercetării și inovării. Dimpotrivă, ar trebui asigurată finanțarea INCD-urilor prin Programul Nucleu și deblocată finanțarea programului IOSIN în vederea menținerii infrastructurii în institutele de cercetare-dezvoltare (instalații de interes național, de o importanță deosebită în dezvoltarea experimentelor de cercetare și de menținere a siguranței și a securității naționale)”, se mai arată în același comunicat.
„Așteptăm să vă țineți promisiunile: atât din anul 2023, cât și din campaniile electorale de anul trecut și de anul acesta!”
Potrivit sindicaliștilor, personalul didactic de predare este profund neliniștit și revoltat de propunerile care au apărut în spațiul public referitoare la modificarea statutului de titular în învățământ și la faptul că ar urma să-și desfășoare activitatea timp de 8 ore pe zi în unitățile de învățământ.
“Zilele acestea s-au împlinit doi ani de la finalizarea grevei generale din învățământ. Cu această ocazie, dorim să amintim clasei politice că încă mai sunt promisiuni neonorate, că salarizarea nemotivantă și neconformă cu importanța muncii prestate de către salariații din învățământ ține tinerii departe de acest sistem. Așteptăm să vă țineți promisiunile: atât din anul 2023, cât și din campaniile electorale de anul trecut și de anul acesta! Totodată, există o stare de profundă și justificată nemulțumire în rândul personalului didactic de predare cauzată de faptul că nu s-au asigurat sumele pentru plata drepturilor câștigate în instanțele judecătorești, în condițiile în care au fost alocate doar fondurile pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 48/2022”, mai transmit cele trei mari federații din învățământ.
Cele trei federații sindicale atrag atenția că, în situația în care protestul de miercuri va fi tratat cu indiferență, iar viitorul Guvern va pune în practică propunerile de măsuri apărute în spațiul public, care vor afecta salariații din învățământ, sunt hotărâte să declanșeze ample acțiuni de protest.
Actualitate
FNSA, semnal de alarmă: “România se află pe marginea colapsului administrativ”. Se pregătesc proteste masive, la nivel național

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) trage un semnal de alarmă categoric și transmite că „România se află pe marginea colapsului administrativ”. Potrivit sindicaliștilor, măsurile economice negociate de către partidele politice parlamentare, „în spatele unor uși închis” de la Guvern sau Președinția țării, sunt „forme de austeritate disimulată, fără fundament economic și fără o coerență strategică”.
FNSA anunță că a demarat procedura pentru mobilizarea sindicală la nivel național, prin strângerea de semnături, conform legii, în vederea participării la proteste masive, pentru apărarea drepturilor salariaților din administrația publică și în interesul cetățenilor afectați de aceste decizii distructive.
Sindicaliștii acuză subfinanțarea cronică a administrației, lipsă de respect față de funcționarii publici. „Constatăm, în continuare, deşi am subliniat de multe ori acest lucru, că decidenţii politici promovează politici de subfinanțare cronică a administrației publice, în timp ce sume uriașe se alocă, de exemplu, fără ezitare partidelor politice şi privilegiilor reprezentanţilor acestora, sunt blocate angajările sau se recurge la concedieri nejustificate, în condițiile unui personal deja subdimensionat – România are cel mai mic număr de funcționari raportat la populație din UE. Campaniile politice de manipulare a opiniei publice, prin demonizarea angajaţilor din sectorul de activitate administraţie publică, transformaţi în ţapi ispăşitori pentru eşecurile politicilor guvernamentale, care au generat ură şi dispreţ faţă de angajaţii statului, reprezintă de fapt încercarea clasei politice de a satisface unele grupuri de interese economice, a căror reprezentanţi îi vedem zilnic prin birourile Guvernului şi, mai nou, la Palatul Cotroceni. Adevărul este că doar prin slăbirea instituţiilor statului, marea evaziune fiscală poate să prospere în continuare”, se arată într-un comunicat al FNSA.
„Dacă nu suntem ascultați prin dialog, vom ieși în stradă!”
Sindicaliștii afirmă că aceste politici de impunere a unei austerităţi mascate vor avea următoarele efecte: servicii publice paralizate, instituții disfuncționale, haos în administraţie, distrugerea capacităţii statului de a livra politici publice corecte în vederea atingerii unor scopuri colective.
FNSA solicită stoparea imediată a falselor măsuri de austeritate – fără concedieri și fără blocaje în angajări, asigurarea fondurilor pentru plata salariilor tuturor angajaților din administrația publică, reformă fiscală echitabilă, care să elimine privilegiile nemeritate și să corecteze dezechilibrele dintre capital și muncă. De asemenea, FNSA mai solicită salarizare echitabilă și nediscriminatorie, în linie cu celelalte sectoare bugetare, recunoașterea realității sistemice, depolitizarea administrației publice și protejarea salariaţilor împotriva abuzurilor factorului politic, și dialog social real.
„FNSA trebuie inclusă în toate consultările privind politicile publice care afectează sectorul. Salariaţii din sectorul de activitate ,,Administraţie publică” nu vor asista pasivi la DESTRUCTURAREA instituțiilor statului și sacrificarea angajaţilor care servesc zilnic interesul public. Aceştia nu cer privilegii, ci respect, echitate, stabilitate și o administrație funcțională pentru toți cetățenii României. Suntem parte din CNS Cartel Alfa şi mâine vom participa, în paralel cu acţiunile demarate de către federaţie, la protestul confederaţiei de la Palatul Cotroceni, prin care aceasta solicită Preşedintelui României asumarea reală a rolului de mediator între societate şi clasa politică actuală, societate reprezentată şi de către vocea salariaţilor, nu doar a patronatelor din mediul economic şi intereselor acestora. DACĂ NU SUNTEM ASCULTAŢI PRIN DIALOG, VOM IEŞI ÎN STRADĂ!”, se mai arată în comunicatul transmis de FNSA.
Sursa foto: Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA)/Facebook
Actualitate
Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a trimis Corpul de Control la Muzeul Național Brukenthal

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a trimis, marți, Corpul de Control la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma apariției în presă a unor informații referitoare la organizarea unui eveniment privat în incinta instituției muzeale.
Ministerul Culturii a informat că nu a existat nicio informare prealabilă cu privire la organizarea acestui eveniment în cadrul muzeului și că tratează cu maximă seriozitate orice situație care poate afecta integritatea patrimoniului cultural național.
“În urma aparițiilor din presă referitoare la organizarea unui eveniment privat în incinta Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a dispus, în această dimineață, trimiterea Corpului de Control al ministerului la instituția muzeală. Menționăm că, la nivelul Ministerului Culturii, nu a existat nicio informare prealabilă privind organizarea acestui eveniment în cadrul muzeului. Ministerul Culturii tratează cu maximă seriozitate orice situație care poate afecta integritatea patrimoniului cultural național și își reiterează angajamentul pentru transparență și responsabilitate în administrarea instituțiilor din subordine”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.
Rezultatele verificărilor efectuate de Corpul de Control vor fi comunicate public imediat ce misiunea va fi finalizată, a mai comunicat Ministerul Culturii.
- Actualitatecu o zi in urma
Incident violent între un tată și fiica vitregă, în Deva. Poliția s-a sesizat din oficiu în urma apariției unor imagini în spațiul public
- Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Evitați zona Margina DN 68A. Trafic îngreunat din cauza unor lucrări
- Actualitatecu 3 zile in urma
Corvinul Hunedoara și-a reluat pregătirile
- Actualitatecu 2 zile in urma
Deva și Lupeniul dau oameni la naționala de fotbal-tenis
- Actualitatecu 3 zile in urma
Geoagiu – Băi, gazdă a unei importante competiții dedicată „sportului minții”
- Actualitatecu 11 ore in urma
Conflict între mai multe persoane, pe o stradă din Lupeni. Un tânăr a fost transportat la spital
- Actualitatecu 2 zile in urma
Noi titluri naționale pentru gimnastele de la LPS Cetate
- Actualitatecu 12 ore in urma
Braconaj piscicol: Pescar prins cu un dispozitiv electric, pe Râul Mare – altul, cu o plasă monofilament în bagaj