Actualitate
Rutenii din România
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2020/11/Picture-071-scaled.jpg)
Sfârșitul de an, apropierea de ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, ne determină pe noi, rutenii din România, să reafirmăm că suntem recunoscători poporului român pentru posibilitatea afirmării identității noastre, alături de celelalte 19 minorități naționale din țara noastră. Instituțiile fundamentale ale statului român: Parlament, Președinție, Guvern fac posibilă promovarea acestei identități prin legislație și sprijin financiar. De altfel, Grupul Minorităților Naționale este în permanent dialog cu celelalte grupuri parlamentare pentru a conlucra în favoarea interesului național, pe plan intern și extern. Noi, conștientizăm pe deplin faptul că România este membră a Uniunii Europene și, în consecință, nu ne abatem de la acest drum atunci când este solicitată prezența noastră la diverse acțiuni internaționale.
Pentru organizația noastră, este foarte importantă colaborarea în domeniul cultural cu rutenii de pretutindeni. Ea se realizează, în primul rând, în cadrul Congresului Mondial al Rutenilor, atât în plen, cât și în comisiile de specialitate ale congresului, care se desfășoară o dată la doi ani, iar în perioada dintre congrese în forul decizional statutar – Consiliului Mondial al Rutenilor. Președinții săi, enumerați în succesiunea exercitării mandatului lor: Vasil Turok-Hetes, Alexander Zozuleak, Andrej Kopcza, Paul Robert Magocsi, Djura Papuga și Stephan Ljavinec, au realizat de-a lungul timpului o reprezentare internațională consistentă a etniei noastre. Nu excludem și alte colaborări în măsura în care nu aduc prejudicii cauzei rutenilor și nu este denigrat congresul sau consiliul nostru. Un ultim exemplu este și colaborarea cu rutenii din Podkarpatska Rus – Ucraina, colaborare care a constat în editarea și tipărirea volumului bilingv rutean-român ВІРШИ РУСНАКІВ – POEZII RUTENE a poetului rutean Roșco Volodimir Havrilovici.
După anul 1989 organizațiile membre ale CMR au promovat rutenismul pretutindeni în lume, în special în Europa Central Răsăriteană și în America de Nord. Rutenii din România sunt mândri că uniunea noastră este membră cu drepturi depline a acestor organisme internaționale rutene. Datorită implicării noastre permanente în această muncă de promovare culturii, tradițiilor, limbii și spiritualității rutene am avut bucuria și onoarea de a organiza în România, în anii 2007 la Sighetu Marmației și 2015 la Deva, a congreselor mondiale ale rutenilor și a forumurilor mondiale ale tinerilor ruteni. Astfel, rutenii de pretutindeni, prezenți la aceste manifestări, au avut plăcerea de a cunoaște, chiar și în parte, tradițiile, folclorul, cultura atât a rutenilor din România, dar și a majorității românești.
Cvasitotalitatea țărilor unde locuiesc ruteni, sunt membre ale Uniunii Europene. Toate acestea ne întăresc convingerea că europenismul asigură un climat deplin favorabil rutenismului. Așteptăm cu încredere clipa când toate țările continentului nostru unde locuiesc ruteni vor fi membre ale Uniunii Europene. De altfel, prima manifestare națională modernă a rutenilor s-a derulat în timpul Revoluției din anii 1848-1849. Atunci liderul spiritual și politic al etniei noastre, Aleksander Duhnovici, a concretizat deviza rutenilor valabilă și astăzi: „Am fost, sunt și voi rămâne rutean”. Cea de-a treia renaștere națională a rutenilor, concretizată după anul 1989, continuă evoluția ruteană pe un drum ascendent astfel încât să nu existe niciun dubiu cu privire la istoria, existența și continuitatea rutenilor.
Francisc Gal
Actualitate
Recomandările IPJ Hunedoara pentru siguranța în trafic: prudență sporită și respectarea regulilor de circulație
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/04/politia-1.jpg)
Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara îi sfătuiește pe participanții la trafic să circule cu prudență și să respecte regulile de circulație pentru a evita implicarea în evenimente rutiere. Polițiștii recomandă adaptarea vitezei la condițiile de drum, informarea prealabilă despre starea carosabilului și evitarea manevrelor riscante.
În condiții de trafic aglomerat și vreme nefavorabilă, există riscul apariției unor blocaje temporare. Șoferii sunt sfătuiți să își păstreze calmul, să nu blocheze intersecțiile și să dea dovadă de politețe rutieră. De asemenea, se recomandă mărirea distanței de siguranță și evitarea depășirilor riscante.
IPJ Hunedoara atrage atenția și asupra principalelor pericole la volan: oboseala, consumul de alcool și utilizarea telefonului mobil. Șoferii sunt îndemnați să folosească doar sistemele hands-free pentru comunicare și să nu conducă dacă se simt obosiți.
Pietonii sunt rugați să circule exclusiv pe trotuare și să traverseze doar prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului și după ce s-au asigurat că șoferii le-au observat intenția.
Polițiștii hunedoreni reamintesc că prudența în trafic poate salva vieți și încurajează toți participanții la trafic să respecte regulile pentru a evita accidentele.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Hunedoreni la europenele de tir cu arcul
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/stiri-arcul.jpg)
În perioada 17-23 februarie la Samsun, în Turcia, se va desfășura o nouă ediție a Campionatelor Europene de tir cu arcul în sală.
În competiția continentală se va concura la cele trei divizii, respectiv Olimpic, Compound și Barebow, atât la seniori, cât și la tineret U21. Din delegația României fac parte 13 sportivi și 4 tehnicieni, doi dintre membrii delegației provenind de la SCM Deva. Este vorba despre antrenorul Gigi Pușcă și sportivul Marco Tănăsescu, acesta urmând a concura, la categoria de vârstă U21, la divizia Olimpic. România va avea reprezentanți în toate cele trei divizii la concursul din Turcia.
Actualitate
Avertizare ANM – Cod galben de precipitații mixte și polei
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2021/01/polei-1.jpg)
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineață, o avertizare nowcasting Cod galben de precipitații mixte, care pot favoriza depuneri de polei, valabilă pentru mai multe localități din județul Hunedoara.
Potrivit ANM, este vizată zona joasă a județului Hunedoara, respectiv zona localităților: Hunedoara, Deva, Petroșani, Orăștie, Călan, Simeria, Hațeg, Pui, Râu de Mori, Ilia, Sântămăria-Orlea, Dobra, Șoimuș, Beriu, Bretea Română, Baru, Sălașu de Sus, Romos, Geoagiu, Teliucu Inferior, Vețel, Orăștioara de Sus, Boșorod, Densuș, Rapoltu Mare, Hărău, Gurasada, Brănișca, Turdaș, Băcia, Totești, Răchitova, Lăpugiu de Jos, Sarmizegetusa, Bănița, Pestișu Mic, Mărtinești, General Berthelot, Toplița; precum și zona depresionară a județului Hunedoara, respectiv zona localităților: Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Uricani, Aninoasa.
Atenționarea este valabilă până astăzi, 13 februarie, la ora 12:00.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu 3 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 3 zile in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului
- Actualitatecu 2 zile in urma
Instructor auto prins sub influența băuturilor alcoolice