Actualitate
S-au împlinit 52 de ani de la tragedia de la Certej, când cel puțin 89 de oameni au murit
S-au împlinit 52 de ani de la catastrofa minieră din comuna hunedoreană Certeju de Sus. În dimineața zilei de 30 octombrie 1971, 89 de oameni au murit, după ce digul exploatării miniere a cedat, iar muntele de steril din iazul de decantare a năvălit peste cartierul muncitoresc din apropiere, provocând cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din România.
În urmă cu 52 de ani, mai exact pe 30 octombrie 1971, zeci de oameni, conform datelor oficiale ale vremii, aveau să-şi găsească un sfârşit teribil. La ora 4:55, în dimineaţa acelei fatidice zile de sâmbătă, ruperea digului exploatării miniere Certeju de Sus a dezlănțuit dezastrul. Peste 300.000 de metri cubi de steril s-au revărsat și, într-un sfert de oră, deversarea masivă a ras de pe fața pământului șase blocuri de locuințe, cu 25 de apartamente fiecare, un cămin de nefamiliști cu 30 de camere, șapte locuințe individuale, din apropierea decantorului, și 24 de gospodării au fost distruse sau avariate.
Ancheta Procuraturii din acea vreme a durat doi ani şi nimeni nu a fost găsit răspunzător pentru moartea celor 89 de victime ale accidentului, concluzia fiind că evenimentul nu putea fi prevăzut.
Supravieţuitorii de la blocurile distruse au primit câte un apartament, iar cei cărora li s-au dărâmat casele au putut să-şi ridice altele cu materiale de construcţii primite de la autorităţi.
Iazul de decantare a funcţionat între 1936 şi 1971 şi, în momentul dezastrului, Certeju de Sus era pe punctul de a fi declarat oraş, dar a rămas tot la statutul de comună, pe care îl are şi în prezent.
“La 52 de ani de la dezastrul de la Certej, cu inimile îndurerate, comemorăm în gândurile și sufletele noastre victimele acestei tragice catastrofe. Ruperea digului și alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere au lăsat o amprentă dureroasă asupra comunității noastre. Astăzi, ne unim în respect profund față de cei care și-au pierdut viața sau care au suferit atât de mult după tragedie. Dezastrul de proporții ne amintește de importanța siguranței și protecției în activitățile noastre industriale și trebuie perceput ca o lecție grea a istoriei. Să nu uităm niciodată lecțiile învățate din această suferință și să ne angajăm să prevenim astfel de evenimente tragice în viitor”, a transmis prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
Actualitate
Acțiuni ale AJF Hunedoara
La Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara este activitate intensă. AJF Hunedoara desfășoară acțiuni interesante în zilele următoare.
Campionatul județean de futsal
În ordine cronologică, prima este Campionatul Județean de futsal, la masculin și feminin. La masculin se vor organiza campionate pentru seniori și juniori U17, iar la feminin vor fi două grupe valorice. Data limită de înscriere pentru echipele doritoare este 15 decembrie.
Gala fotbalului hunedorean
Pe 19 decembrie, începând cu ora 17:00, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, AJF va organiza “Gala fotbalului hunedorean”, manifestare ajunsă la cea de-a doua sa ediție. “Gala este dedicată recunoașterii valorilor din fotbalul hunedorean. Vor fi acordate distincții importante, precum Jucătorul anului, Tinere Talente, Antrenorul Anului, Golgeterul sezonului, Fair – play, Solidaritate și ssperanță, dar și premii pentru susținerea comunității și parteneriate de succes. Este mai mult decât o gală – este o celebrare a pasiunii, talentului și dedicării care transformă fotbalul într-un adevărat spectacol și un liant al comunității noastre. Vă așteptăm cu drag să fim împreună martori ai acestor momente de excelență”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.
Actualitate
Alegerile parlamentare în Hunedoara: Desfășurare fără incidente majore
Alegerile parlamentare din județul Hunedoara s-au desfășurat în condiții normale de legalitate și siguranță publică, potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au confirmat că procesul electoral a fost unul corect și bine organizat, fără situații care să afecteze semnificativ derularea votului.
Mobilizare masivă pentru siguranța procesului electoral
Pentru ziua votului, aproximativ 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și alți angajați ai structurilor MAI au fost mobilizați în județul Hunedoara. Aceștia au avut misiunea de a menține ordinea publică, de a proteja cele 524 de secții de votare și de a gestiona eventualele incidente electorale.
Incidenta contravențiilor și infracțiunilor
În timpul procesului electoral, au fost înregistrate 10 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni. În urma verificărilor:
- S-au aplicat șase sancțiuni contravenționale, inclusiv două amenzi în valoare totală de 9.000 de lei și patru avertismente.
- Trei cazuri sunt investigate sub suspiciunea de infracțiuni electorale.
- O sesizare este în curs de verificare.
Cele mai frecvente fapte semnalate au vizat continuarea propagandei electorale, frauda la vot și coruperea alegătorilor.
Angajamentul autorităților
MAI a reafirmat că va continua să își îndeplinească responsabilitățile legale, atât pentru misiunile curente, cât și pentru asigurarea unui climat de siguranță în cadrul următoarelor alegeri.
„Vă asigurăm că angajații noștri vor acționa în conformitate cu obligațiile legale, pentru a garanta desfășurarea în siguranță a tuturor proceselor electorale viitoare”, se arată în comunicatul IPJ Hunedoara.
FOOT: ARHIVĂ
Actualitate
Incendiu la o gospodărie din Bârsău, lichidat de pompieri
Un incendiu puternic a izbucnit în această după-amiază la o gospodărie din localitatea Bârsău, mobilizând de urgență pompierii Detașamentului Deva. Două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă, precum și un echipaj SMURD au intervenit pentru a limita pagubele și a proteja locuința.
Intervenție rapidă și eficientă
La sosirea echipajelor, flăcările cuprinseseră mansarda casei, afectând o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați. Incendiul se manifesta cu degajări masive de fum și amenința să se extindă la restul locuinței.
Pompierii au acționat prompt, reușind să localizeze și să lichideze incendiul în limitele găsite, protejând astfel restul casei. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, iar locuința a fost salvată de la distrugerea totală.
Cauza incendiului, în curs de investigare
Deocamdată, cauza probabilă a incendiului rămâne necunoscută. Reprezentanții ISU Hunedoara au anunțat că urmează să stabilească circumstanțele în care s-a produs incidentul.
Autoritățile reamintesc importanța măsurilor de prevenire a incendiilor, în special în sezonul rece, când riscurile sunt sporite din cauza utilizării instalațiilor de încălzire.
FOTO: ISU HUNEDOARA
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 5 ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu o zi in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Alegeri parlamentare 2024| 43,72 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 18:00