Au trecut șapte ani de la incendiul devastator izbucnit, în seara zilei de 30 octombrie 2015, în Clubul „Colectiv” din Capitală. Focul a luat, în cel mai violent mod cu putință, 65 de vieți și a mutilat zeci de destine pe vecie. Printre tinerii care au pierit în tragicul incendiu din „Colectiv”, s-au aflat și doi hunedoreni, Maria Vulcu, din Deva, și Radu Sienerth, din Petroșani.
Maria avea 30 de ani și se mutase în București pentru a-și îndeplini un vis. Fostă elevă a Liceului de Muzică și Arte Plastice din Deva, ea a urmat cursurile Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Politehnice din Timișoara, pe care le-a absolvit în anul 2010. A urmat și un master în arhitectură. Se mutase în București, unde își dorea să ajungă un arhitect renumit. Toate planurile s-au năruit într-o secundă, în acea noapte, de 30 octombrie 2015, când flăcările au învăluit Clubul „Colectiv”.
Radu, cea de-a 64-a victimă a acestei tragedii, avea doar 21 de ani și toată viața înainte. Era absolvent al Colegiului Național “Mihai Eminescu” și ajunsese la “Floreasca” încă din noaptea tragediei, 30 octombrie 2015. În toate cele patru luni cât a stat în spital, el a trecut prin mai multe operații. Părinții, sora, bunicii și prietenii s-au rugat pentru el, însă, din nefericire, trupul său nu a mai rezistat și s-a stins în 14 martie 2016.
În memoria sa, în 2017, la Petroșani, au fost deschise două centre sociale, unul pentru vârstnici și un altul pentru tineret. Inaugurarea acestora a fost posibilă datorită implicării familiei Sienerth, dar și a părintelui Gabriel Bulf, cele două centre sociale, deschise pentru a veni în sprijinul bătrânilor, dar și tinerilor, purtând numele lui Radu.
Tragedia de la Colectiv, care îndoliat întreaga țara va fi comemorată, astăzi, în Capitală, unde a fost anunțat un eveniment. Portretele victimelor incendiului din 30 octombrie 2015 vor fi purtate de participanți din fața Clubului Colectiv până la Parchetul General.
„65 de oameni au murit și peste 150 au fost răniți în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți. (…) La șapte ani de atunci, acest dosar este tergiversat la Parchetul General, iar problema sistemului sanitar, a paturilor și spitalelor pentru arși, a infecțiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată și încă este permisă funcționarea spațiilor publice fără asigurarea protecției împotriva incendiilor și situațiilor de urgență. Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii șapte, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru Colectiv și pentru noi. Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou împreună în fața clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenții din această instituție să-și amintească pentru ce vin la serviciu și ce răspundere au pentru a se face dreptate”, se arată într-un comunicat comun al celor trei asociații – Geeks for Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide – care au inițiat acest eveniment in-memoriam.