Connect with us
Data: 24/07/2024
.

Actualitate

Scandal pe tema adăpostului public de câini de la Sântuhalm, denumit „lagărul morții”. Primarul Florin Oancea: „Astfel de atrocități nu se întâmplă la Deva. Este o tentativă ordinară de manipulare!”

Publicat

pe

Imagini cutremurătoare, cu câini care se mănâncă unii pe alții, au fost publicate în mediul online. Fotografiile, de-a dreptul dramatice, în care apar patrupede sfâșiate, ar proveni din adăpostul public de câini de la Sântuhalm, de lângă Deva – denumit „lagărul morții”, conform celor care le-au publicat în spațiul virtual. La vederea acestora, zeci de iubitori de animale au reacționat extrem de dur, aducând un val de acuze și vorbe grele. Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a susținut, astăzi, o conferință de presă pe acest subiect sensibil. Edilul -șef al urbei afirmă că imaginile zguduitoare, prezentate în mediul virtual, nu au legătură cu adăpostul de câini de la Sântuhalm.

Scandalul a fost iscat după ce, pe rețeaua de socializare Facebook, au apărut, marți seară, câteva fotografii cu scene de-a dreptul macabre care, din spusele persoanelor care le-au postat, s-ar fi petrecut în adăpostul public de câini de lângă Deva. În poze apar leșuri de câini din care mușcă alte animale înfometate, imagini cu un puternic impact emoțional și care, ajunse pe Internet, au stârnit furia iubitorilor de animale.

Un „val” de reacții negative a apărut la vederea acelor poze îngrozitoare publicate de două persoane, apărătorii necuvântătoarelor criticând foarte aspru autoritățile că au lăsat să se întâmple așa ceva, marea majoritate a „sulițelor” fiind aruncate înspre conducerea municipalității devene, acuzată că nu a luat măsuri.

„M-au făcut părtaș la aceste atrocități! Un lucru foarte grav”

Primarul Devei, Florin Oancea, a declarat că a descoperit că fotografiile provin, de fapt, de pe un site din Germania (n.red. al unei asociații pentru salvarea animalelor), considerând că totul este o “intoxicare falsă”, „o manipulare grosolană”. Acesta afirmă că astfel de atrocități nu se întâmplă în adăpostul public de câini de la Deva „gol de aproximativ o jumătate de an”.

„Toate acuzațiile care mi s-au adus personal și, cred că, ceea ce s-a întâmplat, începând de ieri (n.red. marți, 21 ianuarie), a fost cea mai ordinară manipulare pe care am văzut-o de când sunt eu primar al municipiului Deva. Este un „fake-news” total! Căutând sursa fotografiilor, am descoperit site-ul german unde aceste poze apar într-o postare din data de 5 mai 2019 (…) sunt așa-zise imagini din România, nici măcar din județul Hunedoara, dar fără a se preciza în ce locație și în ce oraș. Nu sunt imagini din Deva, dar s-a indus că sunt din Deva și m-au făcut părtaș la aceste atrocități, un lucru foarte grav. În urma acestui „fake- news”, a ordinarei manipulări și intoxicări, a urmat un lung șir de comentarii. Gravitatea unei astfel de postări, intoxicând și inducând în eroare și mentalul colectiv al cetățenilor că, în Deva, se petrec lucruri abominabile, au dus la un întreg șir de comentarii foarte dure. Nu pot să le reproduc pe toate (…) Sunt aproape două sute de comentarii, dure la adresa mea, a familiei mele și a instituției pe care o reprezint, în momentul de față. Sunt primar de doi ani, mi-am asumat această misiune dificilă. Au fost multe situații de criză pe care, cred că, le-am gestionat bine și efectul a fost unul bine primit de către deveni. Și aceasta este o situație de criză pe care sunt obligat să o gestionez cât mai bine și cât mai corect. Sunt iubitor de animale. Am acasă trei câini”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Problema câinilor fără stăpân, „în aer” în întreg județul

Advertisement

Edilul -șef al Devei a prezentat, în cadrul conferinței de presă, câteva fotografii făcute în adăpostul public de câini de la Sântuhalm, care nu mai este „populat” de când Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), constituită la nivelul județului și care avea în atribuție gestionarea problemei câinilor fără stăpân, a intrat în „moarte clinică”, adică de anul trecut, cu circa cinci -șase luni în urmă.

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

„Am avut curiozitatea și i-am rugat pe colegi să meargă la adăpostul de la Sântuhalm. Au făcut fotografii (…) Acestea sunt fotografii de la adăpostul de stat din Deva, făcute astăzi. Inclusiv, culoarea grilajelor diferă. (…) Știți foarte bine că, din 2012 și până în urmă cu cinci -șase luni, s-a constituit un ADI la nivelul județului Hunedoara, la care municipiul Deva a fost membru cotizant și ne-am plătit, în fiecare lună, cotizația la zi. Cine administra acel adăpost nu a fost nici primarul municipiului Deva și nici Consiliul Local. Eram parte în ADI în momentul în care CJ a trebuit să se retragă, activitatea acestei asociații încetând. Practic, astăzi, în cele 69 de UAT-uri din județul Hunedoara nu mai există un serviciu autorizat de ecarisaj. Am primit, la primărie, sute de sesizări. Fenomenul începe să devină îngrijorător. Câinii maidanezi s-au înmulțit. Nu devenii și-au scos câinii din curți, ei au fost aduși. Este o realitate!”, a adăugat Florin Oancea, primarul Devei.

Advertisement

Acesta a subliniat faptul că, din bugetul pe 2020, se va aloca suma de 350.000 de lei, bani destinați finanțării serviciului de ecarisaj pe raza municipiului reședință de județ, existând posibilitatea ca aceste fonduri să fie suplimentate, în cazul în care este necesar. „Fie că ajungem la un numitor comun și va rămane la nivelul județului Hunedoara un ADI care să gestioneze această problemă a câinilor maidanezi, fie vom înființa propriul nostru serviciu de ecarisaj. Am spus că vom aduce adăpostul din Deva la standarde europene și acest lucru îl vom face. Înainte de a fi primar al municipiului Deva, sunt om, am familie (…) Cum s-au simțit familia mea și copiii mei când au citit comentariile acelea dureroase, de genul: „Sper să muriți și voi, la fel cum mor toate acestea animale!”. Repet, la Deva, de șapte luni, în adăpost nu este niciun câine. Deci, cei care au postat sunt convinși că eu, primarul municipiului Deva, împreună cu colegii din primărie, avem cunoștință de atrocitățile care se întâmplă la Deva și nu am avut nicio reacție! Sunt lucruri aberante, false și, cred că, au fost făcute cu țintă”, a mai afirmat Florin Oancea.

„Voi face plângere penală!”

Primarul municipiului Deva este de părere că tot scandalul acesta a fost iscat având în vedere apropiata campanie electorală pentru alegerile locale. „Mă deranjează, în primul rând, minciuna. (…) Nu este moral să pătezi imaginea unui om pentru interese meschine. De ce s-a ajuns aici?! Și pentru că se apropie campania electorală. Aveau nevoie de o temă să provoace emoții puternice. Tema este falsă, dar o prezintă ca fiind reală, foarte gravă (…) Dacă doresc să intre cu mine într-o astfel de competiție, pentru că, peste patru luni, sunt alegerile locale, să o facă bărbătește, nu folosind două femei, două doamne, prin intoxicări și prin minciuni”, a mai zis Florin Oancea.
Primarul Devei a declarat, în final, că va depune plângere penală pe numele celor „care au instrumentat această minciună grosolană”.

Actualitate

Administrația din Bucureșci continuă proiectele începute

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Moților, comuna hunedoreană Bucureșci se întinde pe o suprafață de aproape 70 de kilomteri pătrați. Comuna are peste 1.500 de locuitori, care trăiesc în cinci sate, respectiv localitatea de reședință Bucureșci și așezările aparținătoare Curechiu, Merișor, Rovina și Șesuri.

Alături de comunitate până la finele mandatului

Situată într-o zonă deluros-montană, comuna hunedoreană Bucureșci se mândrește cu două biserici – monument istoric, ambele din lemn, acestea fiind ctitorite în secolul al XVIII-lea. Este vorba despre lăcașul de cult cu hramul “Înălțarea Sfintei Cruci” din Rovina și biserica “Sfântul Nicolae” din Curechiu. În satul Curechiu mai găsim o moară de apă, dar și o troiță ridicată în 1784, acolo unde, anual, este cinstită, de Ziua Eroilor, memoria lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, mai este un Monument al Eroilor în satul aparținător Șesuri, dar și un loc situat într-un cadru natural deosebit, numit “Valea Techereului” de către localnici. Și în această comună au avut loc, luna trecută, alegeri locale, iar în urma votului exprimat de locuitorii din Bucureșci, așezarea va fi condusă de o nouă administrație. Actuala administrație a transmis un mesaj de felicitare către cea care îi va urma și dă asigurări că își va duce mandatul până la capăt lucrând, în continuare, în folosul comunității. „Mulțumesc tuturor sutelor de cetățeni ai comunei Bucureșci care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi a acestuia pentru toți cetățenii comunei Bucureșci, așa cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Bucureșci să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate, până la finalul acestui mandat pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în funcție al comunei hunedorene Bucureșci, Mircea Florin Ghilean.

Lucrări importante

Drept dovadă la cele arătate mai sus, reprezentanții administrației în exercițiu din comuna Bucureșci lucrează, în continuare, la proiectele începute, pentru va viitoarea echipă managerială să le poată continua fără probleme. „Continuăm proiectele începute. În această perioadă urmăm toate procedurile necesare pentru ca implementarea acestor proiecte, aflate în diferite stadii de realizare, să meargă înainte. Asigurăm viitoarea administrație că vom parcurge toți pașii necesari pentru ca aceste proiecte să poată fi continuate fără probleme. Este vorba despre proiecte importante pentru comunitate, fiind vorba despre cele legate de unitățile de învățământ, de rețeaua de drumuri și de cea de alimentare cu apă, aceasta din urmă fiind într-un stadiu avansat de finalizare”, a mai menționat Mircea Florin Ghilean, primarul în exercițiu al comunei hunedorene Bucureșci.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Două tinere hunedorence, la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2024 din SUA

Publicat

pe

Redactat de

 

Două tinere din județul Hunedoara vor reprezenta țara noastră la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, ediția 2024, din Statele Unite ale Americii. Emilia Slavu s-a calificat, pentru al treilea an consecutiv, la această competiție globală, desfășurată peste ocean. După ce, în 2022, tânăra din Petroșani a participat la acest campionat de nivel mondial la categoria Excel, iar anul trecut, la PowerPoint, de data aceasta, va concura la categoria Microsoft Word. Alături de ea, va fi și Diana Ghiura, tot din Petroșani, care va participa la competiția ce va avea loc peste câteva zile, în SUA, la secțiunea Microsoft PowerPoint.

Trei tineri vor reprezenta România la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2024 din SUA, ce se va desfășura în perioada 28-31 iulie 2024, la Anaheim, în California (SUA). Este vorba despre hunedorencele Emilia Slavu și Diana Ghiura, ambele din Petroșani, și un tânăr din județul Vrancea, Adrian Lățcan, de la Liceul „Simion Mehedinți” din Vidra.

Cei trei tineri au fost desemnați pentru a reprezenta România la finala mondială a competiției din SUA, în urma etapei naționale Microsoft Office Specialist, care a avut loc în luna aprilie 2024, la sediul Microsoft România din București și care a fost organizată de Fundația EOS, în parteneriat cu Microsoft România și Certipro Education.

Emilia Slavu, pentru a treia oară, în finala globală a Microsoft Office Specialist

Advertisement

Emilia Slavu este absolventă a Colegiului Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani și, în prezent, studentă la Universitatea Politehnica Timișoara – Facultatea de Automatică și Calculatoare. Este pentru al treilea an la rând când tânăra hunedoreancă se califică la Campionatul Mondial de Microsoft din America. În 2022, a fost campionă națională la categoria Excel și a participat la faza mondială a acestui campionat din California. Un an mai târziu, în 2023, a obținut locul I la categoria PowerPoint și a participat la faza mondială a campionatului din Florida. Acum, în 2024, va concura la categoria Word.

Diana Ghiura, campioană la Microsoft PowerPoint

Diana Ghiura, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani, va concura la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist din SUA, la secțiunea PowerPoint. Este pentru a doua oară când participă la etapa națională a acestei competiții, după ce, în 2019, a fost campioană națională la PowerPoint, și pentru prima dată când se califică la faza mondială desfășurată pe continentul american.

„Anul acesta, Colegiul Naţional de Informatică “Carmen Sylva” Petroşani (re)cucereste America! Diana Ghiura, clasa a X-a A – locul I – PowerPoint 2019, și fosta noastră elevă Emilia Slavu – locul I – Word 2019 vor reprezenta România la Campionatului Mondial Microsoft Office Specialist 2024, Anaheim, California, SUA, în perioada 28-31 iulie 2024. Felicitări participantelor și coordonatorului, ing. Horațiu Hotea!”, au transmis reprezentanții Colegiului Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani

Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, organizat în SUA, reunește cei mai buni utilizatori ai aplicațiilor Microsoft Office din lume, fiind singura competiție globală acreditată de către Microsoft care oferă o platformă unică de testare astfel încât elevii și studenții de pe întreaga planetă să își poată demonstra experiența cu instrumentele Microsoft Office.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Derby de Valea Jiului în Cupa României

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, la sediul Federației Române de Fotbal, s-au stabilit meciurile din primul tur al fazei naționale a Cupei României.

În această fază, că și în cea anterioară, una regională, în care au participat câștigătoarele fazelor județene, „împerecherea” s-a făcut pe criterii geografice.

Așa cum anticipam, Minerul Lupeni, câștigătoarea fazei județene și una dintre cele șapte echipe calificate în primul tur național după etapa regională, va întâlni, pe teren propriu, conjudețeana și rivala Jiul Petroșani.

Derby-ul de Valea Jiului din Cupa României se va juca la Lupeni, miercuri, 31 iulie, cu începere de la ora 17:30.

Dacă la finalul timpului regulamentar scorul va fi egal, se vor juca două reprize de prelungire a câte 15 minute fiecare.

Advertisement

În cazul în care egalitatea persistă și la finalul prelungirilor, echipa care se va califica în faza următoare se va stabili după executarea loviturilor de departajare.

Cel de-al doilea tur național din Cupa României la fotbal se va juca pe 7 august, și în această fază a competiției urmând a se ține cont de criteriul geografic.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate