Connect with us
Data: 22/01/2025
.

Actualitate

Schitul Sfântul Nectarie de pe Valea Roatei

Publicat

pe

În ultima vreme, numeroşi credincioşi au vizitat Mănăstirea de la Prislop, acolo unde odihneşte Sfântul Ardealului, arhimanditul Artsenie Boca.

În judeţul Hunedoara sunt mai multe lăcaşe de cult al căror prag este trecut de numeroşi vizitatori. Este vorba, în primul rând, de Prislop, dar şi de Mănăstirea de la Crişan, sau celebrele biserici de la Colţ şi Densuş.

Pentru turism

De ceva vreme, un alt lăcaş de cult atrage un număr din ce în ce mai mare de vizitatori, poate mai mulţi din afara judeţului decât hunedoreni. Acesta este situat pe Valea Roatei, în comuna Peştişu Mic. Localitatea, situată ceva mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel, trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Peştişu Mic fiind Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă. Comuna oferă şi puncte de atracţie pentru turişti. Astfel, în Almaşu Mic se pot vedea ruinele unei biserici din lemn, ridicată la 1634, lăcaşul de cult fiind deosebit de altele construite în Transilvania în acea perioadă prin faptul că avea doar un naos alungit şi o absidă pătrată pentru altar, iar pronaosul lipsea. Un alt loc de atracţie pentru turişti este şi Valea Roatei, cunoscută mai mult prin concursurile de motociclism care se desfăşoară aici. Din păcate, din cauza lipsei de civilizaţie a unora, administraţia locală a interzis picnicurile în zonă. La fiecare sfârşit de săptămână rămâneau munţi de gunoaie în urma aşa-zişilor turişti. Zona  poate fi vizitată de amatorii de drumeţii, într-un mod civilizat, însă.

Ansamblu pădurenesc

Advertisement

Ar mai fi de văzut, în comună, Peştera Curată şi Peştera Spurcată, din Nandru. De asemenea, în hotarul localităţii există două zone de interes arheologic – Dealul Peşterilor şi La Dos. Ambele se află pe malul pârâului Valea Roatei. Astfel, în punctul La Dos, situat pe malul înalt al apei, la sud-est de sat, s-a descoperit o aşezare preistorică de circa 10 hectare, care poate fi încadrată culturii Turdaş. La Cărămide – punct aflat la circa doi kilometri în amonte de Valea Nandrului – au fost găsite materiale atribuite epocii romane. Tot în această zonă, pe drumul spre Răcăştie, a fost descoperit un altar votiv roman. În plus, pe valea Roatei, în amonte de satul Nandru, se află Peştera de la Dumbrava. Aceasta a fost locuită încă din epoca neolitică. Deci cam fiecare sat al comunei are ce arăta, dar dacă am început prezentarea cu satele din Pădurenime, aşa cum, cu mândrie, îşi numesc localnicii zona, să o încheiem tot aşa. La Ciulpăz, de vreo doi ani, a fost reînfiinţat ansamblul pădurenesc, numit, cum altfel, decât „Ciulpăzanca”. Membrii acestuia evoluează în mai multe spectacole, reperoriul lor fiind variat, de la colinde de Crăciun la tradiţionalele jocuri pădureneşti. Şi, dacă veţi dori să vizitaţi satele „de munte” ale comunei, aşa cum sunt numite Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava, veţi mai putea întâlni încă bătrâni, care poartă frumoasele costume populare pădureneşti, nu doar de sărbători, ci şi în zile obişnuite.

Miere cu adevărat „bio”

În comuna Peştişu Mic mai găsim o particularitate. Aici, în această localitate hunedoreană, putem întâlni cea mai mare densitate de apicultori din toată ţara. În multe dintre curţi, în special în Josani, pe lângă tradiţionala agricultură de subzistenţă şi creşterea animalelor, de la păsări la cornute, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, găsim o mulţime de stupi. Localnicii susţin că în Josani se întâlneşte cel mai mare număr de apicultori pe metru pătrat din întreaga ţară. Important este şi faptul că toţi crescătorii de albine din comuna Peştişu Mic sunt apicultori cu acte în regulă, fiind membri ai asociaţiilor de profil din judeţ şi din ţară. Şi, poate lucrul cel mai important, mierea produsă în stupii de aici este, cu siguranţă, una „bio”, fără adaosuri şi alte „îmbunătăţiri”, aşa cum, din păcate, se mai întâmplă. Mai mult, indiferent de cum ar fi anul apicol, amatorii de miere, produs cu numeroase calităţi, nu doar nutritive, ci şi medicinale, nu vor avea ce regreta dacă vor gusta din dulcea minune produsă în Peştişu Mic.

Ocrotitorul celor bolnavi de cancer

Dar punctul de atracţie majoră al comunei Peştişu Mic a devenit, de vreo trei ani, Schitul cu hramul Sfântul Nectarie. Așezământul monahal se află pe Valea Roatei, în satul Nandru, iar Sfântul Nectarie este considerat ocrotitorul celor bolnavi de cancer. O parte din moaștele sfântului, considerat ocrotitorul bolnavilor de cancer, au ajuns şi la schitul din Peștișu Mic. În România, astfel de moaşte se mai găsesc doar în trei locuri, la Patriarhie şi la două mănăstiri, din Bucureşti şi din Braşov. Încă de la începerea lucrărilor la schit, pe 1 februarie 2013, au început să vină vizitatori. La început mai puţini dar, odată cu ducerea veştii că aici sunt moaşte ale sfântului ocrotitor al bolnavilor de cancer, numărul credincioşilor care vin aici a crescut considerabil. Sute de persoane, și nu doar hunedoreni, vin aici în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare. La schit se oficiază două slujbe pe zi, Sfânta Liturghie, de dimineață, de la 8.00, iar spre seară, de la ora 17.00, vecernia. Locul de pelerinaj se extinde, anul trecut fiind pusă piatra de temelie, de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a noii biserici, care va purta tot hramul Sfântului Ierarh Nectarie.

Advertisement

O tânără s-a vindecat

Sfântul Nectarie , un călugăr grec relativ contemporan cu noi, deoarece a trecut la cele veșnice în 1920, fiind canonizat de curând, este considerat ca unul făcător de minuni. Călugării de la Schitul din Nandru spun că sfântul a făcut deja o minune. Astfel, la doar o săptămână de la începerea construcției așezământului monahal, la 1 februarie 2013, într-o noapte de marți spre miercuri, o femeie din Arad, cu o fată bolnavă de cancer, l-ar fi visat pe Sfântul Nectarie și acesta îi spunea să facă o donație către o mănăstire care poartă hramul cu numele său. Femeia s-a dus ziua următoare la Episcopia Aradului și a povestit unui cleric de acolo visul ce l-a avut. Printr-o fericită coincidență, preotul îl cunoștea pe unul dintre călugării de la Peștișu Mic și l-a pus în legătură cu acesta. Mama tinerei bolnave de cancer a donat, în cursul zilei de vineri, imediat după ce fiica sa plecase la un nou control medical, în străinătate, o sumă de bani către Schitul Sfântul Nectarie de pe Valea Roatei, pentru achiziționarea unui iconostas. Primele materiale au ajuns sâmbătă, iar duminică femeia din Arad i-a anunțat pe călugării din satul Nandru că fata s-a întors de la medici cu o veste neașteptată: era perfect sănătoasă!

Acces facil

La Schitul Sfântul Nectarie de la Valea Roatei – Nan­dru accesul este foarte simplu. La lăcaşul de cult se ajunge din DN7 Simeria-Deva, de la Sântuhalm, pe drumul ce duce spre municipiul Hunedoara. Din această arteră rutieră există, pe ambele sensuri de mers, indicatoare care semna­lează drumul ce duce atât spre satele Nandru şi Valea Nandrului, cât şi spre schit, distanţa de parcurs fiind de vreo kilometri. De asemenea, din municipiul Hunedoara există, de mai multe ori pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, autobuze spre Nandru şi înapoi. Doar pe ultimii doi kilometri înainte de schit drumul este neasfaltat, dar este într-o stare bună, autoturismele putând ajunge fără probleme. Distanţa pe porţiunea neasfaltată se parcurge foarte uşor şi pe jos, mai ales că este vorba despre o plimbare într-un cadru natural plăcut ochiului.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, închis temporar

Publicat

pe

Redactat de

Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu”, din municipiul Hunedoara, este închis temporar. Publicul va putea să admire spectaculoasele exponate ale acestui muzeu unic în România, cel mai probabil, în primăvară, într-o nouă locație mai mare și mai aproape de Castelul Corvinilor.

“Dragi prieteni! Dorim să vă anunțăm faptul ca Muzeul este închis temporar! Urmează să deschidem într-o nouă locație mai mare și mai aproape de castel unde vă vom surprinde cu foarte multe noutăți și surprize. Sperăm că putem deschide porțile în decursul lunii martie a acestui an, dar vă vom ține la curent! Vă mulțumim pentru înțelegere și abia aștept să ne revedem cu noul proiect! Doamne ajută!”, au transmis reprezentanții muzeului.

“Muzeul Trenulețelor” de la Hunedoara a fost deschis în urmă cu cinci ani, fiind una dintre principalele atracții turistice din municipiul de pe Cerna. Muzeul găzduiește piese din impresionanta colecţie a regretatului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu, decedat în 2018, la vârsta de 54 de ani. Vizitatorii expoziției inedite au posibilitatea să admire o lume în miniatură, foarte spectaculoasă şi plină de culoare, în care piesele de rezistență sunt trenulețele.

 

Sursa foto: Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

Carduri de alimentare cu combustibil clonate în Belgia. Percheziții și în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au efectuat percheziții în trei județe ale țării, printre care și Hunedoara, precum și în Capitală, la locuințele unor persoane bănuite că se ocupau cu copierea ilegală a cardurilor de aprovizionare cu conbustibil la benzinării din Belgia, iar apoi alimentau folosind clonele realizate.

“La data de 21 ianuarie 2025, polițiștii brigăzilor de combatere a criminalității organizate București, Bacău, Alba-Iulia și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 16 mandate de percheziție domiciliară, în județele Bacău, Hunedoara, Dâmbovița și municipiul București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesul ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și spălare a banilor”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliție Române (IGPR).

În urma perchezițiilor efectuate la locuințele celor în cauză, au fost descoperite și ridicate laptopuri, medii de stocare, carduri bancare, telefoane mobile, cartele SIM, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, față de două persoane au fost puse în executare mandate europene de arestare.

Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada 2023 – 2024, membrii grupului infracțional ar fi realizat operațiuni ilegale de copiere a cardurilor de aprovizionare cu combustibil la benzinăriile din Belgia (skimming), urmate de operațiuni de alimentare frauduloasă cu carburant folosind clonele realizate.

Percheziții și în Belgia

Advertisement

Acțiunea, efectuată în cadrul unui Ordin European de Anchetă, a fost realizată în sprijinul cercetărilor derulate la nivelul autorităților judiciare din Belgia – Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Est, Departamentul Gent, în vederea destructurării unei grupări de criminalitate organizată din Bruxelles, constituită din cetățeni români. „Concomitent, pe teritoriul Belgiei, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare în Bruxelles și Zulte, iar trei membri ai grupării, cetățeni români, au fost arestați preventiv”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Timiș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Universitatea din Petroșani primește investiții majore prin Programul Regional Vest

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani va beneficia de investiții importante, în valoare totală de 2,7 milioane de euro, pentru modernizarea infrastructurii educaționale, dotarea laboratoarelor și dezvoltarea unor programe de studii adaptate pieței muncii. Fondurile sunt alocate prin Programul Regional Vest 2021-2027 și vizează îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru studenții din Valea Jiului.

Proiect de modernizare de 1,32 milioane de euro

Un nou proiect, în valoare de 1,32 milioane de euro, a fost semnat între Universitatea din Petroșani și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Investiția va fi utilizată pentru dotarea laboratoarelor cu echipamente IT de ultimă generație, software avansat și mobilier de specialitate. De asemenea, sunt incluse măsuri de formare profesională finanțate prin Fondul Social European+, pentru adaptarea cursurilor la cerințele actuale ale pieței muncii.

Impactul investițiilor

Proiectul va avea un impact direct asupra a 4.150 de studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice, care vor beneficia de condiții moderne de studiu. Vor fi modernizate 17 laboratoare din domeniile Ingineriei mecanice, electrice, Științelor și Minelor, care se vor adăuga celor 24 de laboratoare deja dotate printr-un proiect anterior.

Istoricul investițiilor europene la Petroșani

Advertisement

Universitatea din Petroșani a valorificat constant fondurile europene pentru dezvoltarea instituției. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, instituția a reabilitat un corp de clădire și a modernizat peste 50 de laboratoare, într-un proiect de 2,6 milioane de euro.

Programe europene pentru învățământul superior din Vest

În cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, universitățile din regiune au la dispoziție 21 de milioane de euro pentru modernizare, digitalizare și extinderea ofertei educaționale. Până în prezent, au fost semnate opt contracte de finanțare, care vor sprijini transformarea învățământului superior și pregătirea viitoarelor generații de specialiști.

Universitatea din Petroșani continuă să joace un rol esențial în dezvoltarea educațională și economică a regiunii, demonstrând că investițiile strategice în educație pot contribui la progresul comunității.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate