Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Şcoala de vară pentru bursierii Academiei Române – ediţia a treia, la General Berthelot

Publicat

pe

Academia Română organizează, în perioada 29 iulie – 2 august 2024, cea de-a treia ediţie a Şcolii de vară „Sub semnul istoriei”, dedicată elevilor studioși care au câștigat bursă de merit din partea Academiei Române pentru anul școlar 2024-2025. Şcoala, cu o durată de cinci zile, este coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan, istoric, membru corespondent al Academiei Române.

Evenimentul va avea loc, la fel ca în anii precedenţi, la Centrul de Dezvoltare Durabilă Ţara Haţegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, judeţul Hunedoara, entitate ce aparţine Academiei Române.

La ediția din acest an vor participa 12 elevi studioşi şi cu venituri reduse care au câştigat bursă de merit din partea Academiei Române pentru anul şcolar 2024-2025.

“Deschiderea oficială a Şcolii de vară va avea loc marţi, 30 iulie 2024, şi este onorată de prezenţa acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi a acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, care vor susţine prelegerile „Nevoia de istorie” şi „Societatea viitorului” şi vor discuta cu elevii bursieri despre beneficiile unei educaţii complete, care să valorifice atât cunoaşterea trecutului, a istorie, a valorilor naţionale, cât şi rezultatele rapidului şi spectaculosului progres ştiinţific şi tehnologic din zilele noastre. La deschidere vor lua, de asemenea, cuvântul oficialităţile locale, reprezentate de Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi Marina Huzoni, primar al localităţii General Berthelot”, se arată într-un comunicat al Academiei Române.

Vizite la obiecte istorice și culturale din județ

Advertisement

În cele cinci zile ale taberei, elevii vor avea parte de un program bogat, pregătit de Academia Română, ce cuprinde atât întâlniri cu membri ai Academiei Române, cât şi excursii tematice în cadrul cărora elevii bursieri vor vizita o serie de obiective istorice şi culturale din Ţara Haţegului, precum: Complexul de la Sarmizegetusa Regia şi Complexul Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Cetatea Devei, Castelul Huniazilor din Hunedoara, Centrul de Ştiinţă şi Artă din Haţeg, Biserica din Densuş, Mănăstirea Prislop, Rezervaţia de zimbri, Muzeul Aurului de la Brad, Ansamblul monumental de la Ţebea, Observatorul Astronomic Berthelot al Academiei Române.

„Pe tot parcursul taberei elevii vor fi însoţiţi şi îndrumaţi de prof. univ. Ioan Bolovan, coordonatorul Şcolii de vară a Academiei Române, care le va fi deopotrivă mentor, ghid cultural şi prieten”, se mai arată în același comunicat.

Cei 12 elevi performanţi care vor primi bursă şi vor participa la Şcoala de vară provin din şcoli generale, licee şi colegii din întreaga ţară şi au fost selectaţi în urma anlizei a 109 dosare depuse, în primăvara anului 2024, în cadrul programului de burse „Academia Română în dialog cu tinerii”, iniţiat în 2019. Programul are ca scop susţinerea şi promovarea tinerelor talente din şcoli şi universităţi şi este gândit pe mai multe direcţii de acţiune, între care acordarea de burse elevilor din medii defavorizate, ce au rezultate şcolare performante; organizarea unor şcoli de vară pentru olimpici; acordarea de premii speciale.

Actualitate

S-au izbit cu mașina de un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.

Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.

Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.

În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.

Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.

Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.

Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.

Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate