Actualitate
Școală nouă în comuna Peștișu Mic
Comuna Peştişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Peştişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului.
Una dintre principalele preocupării ale administrației publice locale din comuna hunedoreană Peștișu Mic este grija pentru copii, prin asigurarea de condiții cât mai moderne de învățătură. Pe lângă investițiile ce au fost făcute în ultima perioadă în domeniul educației, mai urmează una extrem de importantă, respectiv construirea unei școli noi. “Ne preocupă foarte mult copiii din comună. Astfel, am reușit să asigurăm transportul lor, gratuit, spre unitățile de învățământ la care studiază, cu microbuze proprii. De asemenea, pentru copii, dar și pentru adulți, avem aprobat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un proiect de digitalizare, depus pe Componenta 15 – Educație, care prevede creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv. Mai lucrăm la un proiect, care este destinat tot copiilor. Este vorba despre construirea unei școli noi în comună, ținând cont de faptul că, în ultima vreme, numărul copiilor a crescut. Și acest proiect va fi depus tot pe PNRR și sunt optimist în ceea ce privește aprobarea lui”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Peștișu Mic.
Încă un proiect pe PNRR
Reprezentanții administrației publice locale dein comuna Peștișu Mic mai au aprobat un proiect, depus tot pe PNRR, a cărui demarare este așteptată în curând. “Am semnat, pe PNRR, un contract în valoare de 320.000 de euro. Acesta prevede îmbunătățirea sistemului informatic din instituțiile publice din comună, dar și o creștere a calității vieții a concetățenilor noștri. Prin acest proiect, a cărui implementare sperăm să o începem cât mai curând, ne propunem, printre altele, montarea de panouri informative, din care locuitorii comunei să afle cum pot interacționa cu reprezentanții instituțiilor publice, fără a mai fi nevoiți să se prezinte la sediul acestora, implementarea unor sisteme inteligente de plată a taxelor și impozitelor sau montarea de camere video de supraveghere, cu tehnologie inteligentă. În mod mult mai concret pot spune că proiectul este unul de tip “Sistem integrat Citymanager”, care cuprinde activități de registratură electronică, rapoarte de activitate lunare, urmărire flux de documente, arhivare electronică, documente tipizate, petiții și sesizări online, programări online, depunere de documente online, dezvoltare inteligenta a paginii web, infokiosk, integrarea compartimentelor din cadrul primăriei, creare de portal pentru cetățeni și creare de dosare pentrucetățeni”, a afirmat Daniel Saul Dobruțchi, primarul din Peștișu Mic.
Reduceri la plata taxelor și impozitelor
Edilii din Peștișu Mic mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, mai exact cu reduceri la plata taxelor și impozitelor pentru cei care le achită până la finele primului trimestru din 2023. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut, care a fost de 5,1%. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale, doresc să le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care au înțeles să își plătească dările către stat în 2022. Vreau să menționez că stăm foarte bine cu încasările de taxe locale pentru anul precedent, chiar și în condițiile scumpirilor pe care toți le resimțim. Nu putem spune că din impozite se strânge o sumă mare la bugetul local, dar, cum acesta este unul redus, orice ban este binevenit, întrucât avem nevoie de resurse financiare atât pentru buna funcționare a administrației, cât, mai ales, pentru întocmirea și depunerea de proiecte de dezvoltare, în special ale celor pe fonduri europene”, a spus primarul comunei Peștișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.
Anul trecut, în comuna Peștișu Mic a început și un amplu program de reînpădurire, care va da plus valoare acestei așezări, cei care o vizitează având multe lucruri de văzut. „Bineînțeles că principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavoilor de cancer, iiar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai avem și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, sunt satele din Pădurenime, de o fruimusețe aparte, tot acolo fiind, la Cutin, un punct gastronomic, care pune în valoare produsele tradiționale locale. Tot la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. Și nu trebuie uitat că în comuna Peștișu Mic întâlniți cel mai mare număr de apicultori pe metru pătrat din toată țara, care au și o sărbătoare a lor. Vă invităm, cu mare drag, să ne vizitați”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Peștișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.
Actualitate
Prezența la vot – Alegeri prezidenţiale, Tur I: 41,62 la sută dintre hunedoreni au votat până la ora 18:00
Aproximativ 151.000 de locuitori ai județului Hunedoara, dintre cei 363.541 înscriși pe liste, reprezentând un procent de 41,62 la sută, și-au exercitat dreptul la vot până la ora 18:00, potrivit datelor furnizate, în timp real, de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Un număr de 134.277 de persoane au votat pe listele permanente, iar 15.053 pe cele suplimentare, urna mobilă fiind solicitată de 2.008 ori.
La nivel național, peste opt milioane de români și-au exprimat opțiunea electorală la alegerile prezidențiale- primul tur, prezența la vot până la aceeași oră, respectiv ora 18:00, fiind de 45,79 la sută, potrivit datelor AEP.
Actualitate
Corvinul este pe loc de play-off
În Liga 2 de fotbal s-au jucat, cu o singură excepție, meciurile etapei a XIV-a. Reamintim că în Liga 2, unde, la începutul competiției, au fost înscrise 22 de echipe, se joacă un singur tur, la finalul căruia primele șase clasate vor evolua în play-off-ul pentru promovarea în SuperLigă, iar celelate participante vor evolua în două serii de play-out.
Succes cu 2-1 la Oradea
Corvinul Hunedoara a jucat, în deplasare, la Oradea, pe terenul celor de la FC Bihor. Deși hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon, trupa pregătită de Florin Maxim și-a respectat blazonul de deținătoare a Cupei României și își continuă evoluția pentru atingerea obiectivului, respectiv calificarea în play-off. Pe un teren deloc ușor, Corvinul a început mai bine jocul și, după două ratări ale lui Grigore, reușește deschiderea scorului în minutul 10 când, după o acțiune prelungită de atac, Cărăuș, din a doua încercare, a înscris, cu capul, din apropiere, centrarea lui Velisar. Până la pauză tot Corvinul a controlat jocul, în general, având ocazii mai periculoase decât gazdele, iar la vestiarele stadionului „Iuliu Bodola” din Oradea s-a intrat cu 1-0 în favoarea Hunedoarei. Mitanul secund începe perfect pentru Corvinul, Vladic, bine lansat de Lehaire, fiind faultat în suprafața de pedeapsă, este faultat de Băican. Iar penalty-ul din minutul 48 a fost transformat, cu siguranță, de Manolache. Jocul părea să se îndrepte spre o victorie fără probleme a Corvinului, dar, în minutul 68, arbitrul „vede” un henț, inexistent, la Lehaire, iar penalty-ul fantezist acordat a fost transformat de experimentatul Hora. Corviniștii reușesc să mențină rezultatul până la final, mai ratând, și ei, ceva ocazii, și se impun cu 2-1. În urma acestui rezultat, Hunedoara urcă pe 6, ultimul loc de play-off, cu 23 de puncte, iar Bihorul este pe 17, cu 11 puncte. Etapa viitoare cei de la Corvinul Hunedoara vor primi vizita liderului, AFKC Miecurea Ciuc, asupra acestui subiect urmând a reveni în edițiile următoare ale cotidianului SERVUS HUNEDOARA.
Actualitate
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
Un accident rutier grav a avut loc la ieșirea de pe autostrada A1 către DN 7, implicând două autoturisme și rănirea a patru persoane.
Pompierii Detașamentului Orăștie au intervenit în urmă cu puțin timp, cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la ieșirea de pe autostrada A1 pe DN 7, unde a fost semnalat un accident rutier.
Pentru misiune au fost alocate și 3 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean.
La fața locului, echipajele operative au constatat faptul că, în accident au fost implicate 2 autoturisme, rezultând rănirea a 4 persoane.
Acestea au fost evaluate și au primit primul ajutor la locul evenimentului și ulterior au fost transportate la spitalele din Orăștie (2 victime), Deva ( 1 victimă) și Hunedoara (1 victimă), pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
Pompierii militari au asigurat, totodată, măsurile specifice de prevenire a izbucnirii incendiilor în astfel de cazuri.
În aceste momente, circulația în zonă se desfășoară alternativ.
FOTO: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 4 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul din Luncoiu de Jos rămâne realist
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Probleme în sistemul informatic la Registrul Auto Român (RAR). Activitatea, perturbată în întreaga țară