Connect with us
Data: 03/04/2025
.

Actualitate

Școală nouă în comuna Peștișu Mic

Publicat

pe

Comuna Peştişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţăşi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Peştişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondateVăii Mureșului.

Copiii, pe primul plan

Una dintre principalele preocupării ale administrației publice locale din comuna hunedoreană Peștișu Mic este grija pentru copii, prin asigurarea de condiții cât mai moderne de învățătură. Pe lângă investițiile ce au fost făcute în ultima perioadă în domeniul educației, mai urmează una extrem de importantă, respectiv construirea unei școli noi. “Ne preocupă foarte mult copiii din comună. Astfel, am reușit să asigurăm transportul lor, gratuit, spre unitățile de învățământ la care studiază, cu microbuze proprii. De asemenea, pentru copii, dar și pentru adulți, avem aprobat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un proiect de digitalizare, depus pe Componenta 15 – Educație, care prevede creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv. Mai lucrăm la un proiect, care este destinat tot copiilor. Este vorba despre construirea unei școli noi în comună, ținând cont de faptul că, în ultima vreme, numărul copiilor a crescut. Și acest proiect va fi depus tot pe PNRR și sunt optimist în ceea ce privește aprobarea lui”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Peștișu Mic.

Încă un proiect pe PNRR

Reprezentanții administrației publice locale dein comuna Peștișu Mic mai au aprobat un proiect, depus tot pe PNRR, a cărui demarare este așteptată în curând. Am semnat, pe PNRR, un contract în valoare de 320.000 de euro. Acesta prevede îmbunătățirea sistemului informatic din instituțiile publice din comună, dar și o creștere a calității vieții a concetățenilor noștri. Prin acest proiect, a cărui implementare sperăm să o începem cât mai curând, ne propunem, printre altele, montarea de panouri informative, din care locuitorii comunei să afle cum pot interacționa cu reprezentanții instituțiilor publice, fără a mai fi nevoiți să se prezinte la sediul acestora, implementarea unor sisteme inteligente de plată a taxelor și impozitelor sau montarea de camere video de supraveghere, cu tehnologie inteligentă. În mod mult mai concret pot spune că proiectul este unul de tip “Sistem integrat Citymanager”, care cuprinde activități de registratură electronică, rapoarte de activitate lunare, urmărire flux de documente, arhivare electronică, documente tipizate, petiții și sesizări online, programări online, depunere de documente online, dezvoltare inteligenta a paginii web, infokiosk, integrarea compartimentelor din cadrul primăriei, creare de portal pentru cetățeni și creare de dosare pentrucetățeni”, a afirmat Daniel Saul Dobruțchi, primarul din Peștișu Mic.

Reduceri la plata taxelor și impozitelor

Edilii din Peștișu Mic mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei, mai exact cu reduceri la plata taxelor și impozitelor pentru cei care le achită până la finele primului trimestru din 2023. „Taxele și impozitele locale rămân aceleași ca anul trecut. Acestea, însă, au fost ajustate, conform legii, cu rata inflației de anul trecut, care a fost de 5,1%. Totuși, avem și o veste bună pentru contribuabilii care își plătesc taxele și impozitele până pe 31 martie. Astfel, cetățenii care vor plăti taxele și impozitele până la finalul primului trimestru al anului în curs vor avea o reducere de zece procente din totalul datorat la achitarea acestora. Pe această cale, doresc să le mulțumesc concetățenilor mei pentru modul în care au înțeles să își plătească dările către stat în 2022. Vreau să menționez că stăm foarte bine cu încasările de taxe locale pentru anul precedent, chiar și în condițiile scumpirilor pe care toți le resimțim. Nu putem spune că din impozite se strânge o sumă mare la bugetul local, dar, cum acesta este unul redus, orice ban este binevenit, întrucât avem nevoie de resurse financiare atât pentru buna funcționare a administrației, cât, mai ales, pentru întocmirea și depunerea de proiecte de dezvoltare, în special ale celor pe fonduri europene”, a spus primarul comunei Peștișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Atracțiile comunei

Anul trecut, în comuna Peștișu Mic a început și un amplu program de reînpădurire, care va da plus valoare acestei așezări, cei care o vizitează având multe lucruri de văzut. „Bineînțeles că principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavoilor de cancer, iiar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai avem și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, sunt satele din Pădurenime, de o fruimusețe aparte, tot acolo fiind, la Cutin, un punct gastronomic, care pune în valoare produsele tradiționale locale. Tot la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. Și nu trebuie uitat că în comuna Peștișu Mic întâlniți cel mai mare număr de apicultori pe metru pătrat din toată țara, care au și o sărbătoare a lor. Vă invităm, cu mare drag, să ne vizitați”, a mai precizat primarul comunei hunedorene Peștișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Avem hunedoreni la mondialele de fudokan

Publicat

pe

Redactat de

Șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au participat la Finala Campionatului National de Karate fudokan, cu rezultate excelente, aceștia cucerind 17 medalii.

Cele mai bune rezultate le-a obținut Maya Suciu, care a devenit triplă campioană națională. Totodată, Robert Andonache a devenit triplu vicecampion național, iar Ianis Sărmășan a cucerit cinci medalii, una de argint și patru de bronz. De asemenea, Luca Mureș a cucerit un argint și un bronz, Robert Andrei a fost de trei ori pe locul al treilea, iar Luca Gălățeanu a urcat, într-un rând, pe ultima treaptă a podiumului de premiere. Prin aceste rezultate toți cei șase sportivi de la Budo Kurai Samurai Hunedoara au obținut calificarea la Campionatul Mondial de karate fudokan din Polonia.

Practicanții de arte marțiale de la clubul hunedorean sunt pregătiți de Janos Simo, 6 DAN, care este și vicepreședinte al Federației de Karate Fudokan și Discipline Asociate din România.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ștafetă de bronz

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Zilele trecute au avut loc, la București, Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori U13 și U14.

Printre tinerii atleți prezenți în Capitală s-au numărat și cei legitimați la ACS Triathletic Hunedoara, unde sunt antrenați de profesorul Florin Bucur. Hunedorenii, care au concurat la categoria U13, au avut o evoluție remarcabilă, reușind cucerirea unei medalii de bronz la ștafeta de 4X2 tururi fete, care le-a avut în componență pe Lorena Foca, Sara Beiu, Afrodite Poenar și Antonia Bucur. De asemenea, Aidan Popa a fost pe patru la 60 plat și al cincilea la 200, în vreme ce Antonia Bucur a fost a opta în finala de la 200 de metri.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Cel mai performant mamograf din România, operațional la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Femeile din Hunedoara și împrejurimi vor avea acces la investigații medicale de înaltă precizie, fără a mai fi nevoite să parcurgă zeci de kilometri. Cel mai modern mamograf din România devine operațional începând de astăzi, în Ambulatoriul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

Aparatul, achiziționat cu sprijinul Primăriei Municipiului Hunedoara, a reprezentat o investiție de aproximativ 500.000 de euro și este destinat atât pacientelor programate în ambulatoriu, cât și celor internate în spital, la recomandarea medicului curant.

Cum pot beneficia pacientele de investigații gratuite?

Mamografiile 2D sunt disponibile pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, în timp ce pentru mamografiile 3D este necesar un bilet de trimitere de la un medic specialist. De asemenea, ecografiile de sân pot fi efectuate cu trimitere de la medicul de familie sau de la un specialist.

Programări și orar de funcționare

Programările se fac luni și miercuri, între 13:00 și 14:00, la numărul de telefon 0757.070.792.

Advertisement

Mamografiile vor fi realizate conform următorului program:
Luni și miercuri: 08:00 – 14:00
Joi: 14:00 – 20:00

Sprijin pentru sănătatea hunedorencelor

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a subliniat importanța acestei investiții pentru comunitate: „Am răspuns pe loc afirmativ solicitării de sprijin formulate de Spitalul Municipal când a venit vorba despre nevoia unui mamograf la Hunedoara. Susținerea domeniului sănătății a fost mereu prioritară pentru mine. Mă bucur că avem aici cel mai modern mamograf din România și anticipez că acesta va deservi nu doar orașul, ci și o bună parte a județului Hunedoara. Felicit echipa de conducere a Spitalului Municipal pentru implicare și sunt sigur că și această nouă investiție va salva vieți”.

Noua dotare reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea serviciilor medicale locale, facilitând accesul rapid la investigații esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate