Connect with us
Data: 18/01/2025
.

Actualitate

“Școli verzi”: Un singur proiect din județul Hunedoara – admis la finanțare. Alte patru, pe lista de rezervă

Publicat

pe

Un singur proiect din județul Hunedoara a fost admis pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, iar alte patru se află pe lista de rezervă.

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin PNRR, a publicat lista finală a proiectelor admise la finanțare, în urma contestațiilor, pentru apelul competitiv de proiecte „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”.

Pe lista finală a proiectelor cu rezultate obținute în cadrul apelului se regăsesc, în total, 227 de proiecte. Dintre acestea, 54 de proiecte au fost admise la finanțare, alte 155 se află în rezervă, iar restul, de 18 proiecte, au fost respinse.

Din județul Hunedoara, proiectul depus de administrația locală din comuna Peștișu Mic – „Construirea unei școli verzi în comuna Peștișu Mic”, a fost admis la finanțare. Proiectele aflate „în rezervă”, care s-au încadrat în punctaj însă nu vor primi imediat finanțare, sunt „Eficientizare energetică Liceul Tehnologic Lupeni”, „Renovarea energetică aprofundată a Școlii Gimnaziale din comuna Pui”, „Dezvoltarea unei rețele pilot de școli verzi în municipiul Brad”, „Dezvoltare rețea de școli verzi în municipiul Petroșani”.

Alocarea financiară destinată acestui apel este de 225.000.960 de euro, fără TVA, obiectivul investiției fiind acela de a asigura sustenabilitatea unităților de învățământ preuniversitar prin tranziția la școli verzi. Prin subcomponenta de reabilitare energetică se urmărește reabilitarea unor unități de învățământ care să intre în rețeaua școlilor verzi, iar prin componenta de construcții noi se urmărește construcția de unități de învățământ care să dobândească statutul de școală verde.

Advertisement

Dată fiind importanța sectorială a acestei investiții, atât prin construcția de unități de învățământ în zonele cu creștere demografică, cât și prin renovarea și modernizarea celor existente, Ministerul Educației va folosi mecanismul supracontractării, pentru a finanța cât mai multe proiecte eligibile. Le mulțumim tuturor celor care au depus proiecte!”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Actualitate

Implementarea proiectului privind noul stadion din Hunedoara ar putea să înceapă

Publicat

pe

Redactat de

Zilele trecute, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) s-a pronunțat asupra mai multor cauze. Printre spețele analizate de CNSC s-au numărat și contestațiile depuse de două companii care ar fi dorit să construiască noul stadion din municipiul Hunedoara.

Un prim pas

Este vorba despre CON A și Strabag, care contestaseră licitația câștigată de Construcții Erbașu, însă CNSC a respins acțiunea acestora. În atare condiții, cel puțin în mod teoretic, ar putea fi semnat contractul de proiectare tehnică și execuție al stadionului de către Compania Națională de Investiții (CNI) și de către câștigătorul licitației. Pe de altă parte, companiile ale căror demersuri au fost respinse de CNSC nu și-au epuizat căile de atac în justiție, aspect la care se mai adaugă unul foarte important, respectiv aprobarea bugetului de stat, prevăzută pentru primul trimestru al anului în curs. Cu siguranță acestea sunt și motivele pentru care reprezentanții Primăriei municipiului Hunedoara nu au dorit să facă declarații pe marginea acestui subiect.

Drumul nu e ușor

Primele proceduri de licitație pentru stadion au început la mijlocul lui 2023, însă au fost sistate din cauza unor contestații. Operațiunile au fost finalizate abia în toamna anului trecut, dar și acestea au fost contestate, iar răspunsul CNSC a venit doar în ianuarie 2025, însă și acesta, așa cum arătam mai sus, poate fi atacat. Deci, dacă se va trece și de acest hop, urmează demolarea stadionului. „Noul stadion care se doreşte a fi ridicat în municipiul Hunedoara prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii va avea 10.500 de locuri dispuse pe două „inele”, parcare subterană, două căi de acces rutier, mai multe zone pietonale şi toate facilităţile unei astfel de construcţii, la standardele actuale. El va fi ridicat pe amplasamentul actualei arene din Hunedoara. Cheltuielile de demolare a vechiului stadion vor fi suportate de Primăria municipiului Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara”, informa, la momentul depunerii proiectului, municipalitatea de pe malurile Cernei.

Advertisement

De 4 stele

Dacă se va depăși și acest aspect al demolării se va trece la faza de proiectare, prevăzută a dura șase luni. Apoi, în mod logic, s-ar trece la construire, care are un termen de 22 de luni, iar pentru lucrare trebuie oferit un termen de garanție de cinci ani. Noua arenă din Hunedoara, ce urmează a fi construită pe locul celei actuale va fi una de categoria UEFA 4 stele, care permite și organizarea de meciuri internaționale. Valoarea totală a proiectului depășește suma de 200 de milioane de lei, fără TVA, iar finanțarea ar urma să fie asigurată din bugetul CNI. Bun cunoscător al fenomenului fotbalistic, primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, declara, în vara anului trecut, că nu se va trece la demolarea stadionului actual până când cel nou nu va avea finanțarea aprobată. Primul termen de finalizare al stadionului era 2026, apoi s-a mai adăugat un an. În condițiile date la această oră, se pare că, termenul de finalizare pentru noul stadion din Hunedoara va fi undeva în sezonul fotbalistic 2027-2028.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Garda de Mediu Hunedoara, activitate intensificată în trimestrul IV al anului 2024

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, Comisariatul Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu a desfășurat un total de 158 de inspecții, dintre care 93 au fost planificate și 65 neplanificate, având ca scop monitorizarea și protejarea mediului în județ.

În urma acestor inspecții, au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale, dintre care 56 au fost avertismente și 10 amenzi, cu sume ce au ajuns până la 50.000 de lei. Valoarea totală a amenzilor aplicate se ridică la 160.000 de lei, semnalând o abordare fermă în privința nerespectării reglementărilor de mediu.

Activitățile de inspecție neplanificate au inclus 65 de controale, dintre care 6 au fost efectuate ca urmare a autosesizărilor, iar 31 pentru verificarea respectării condițiilor din actele de reglementare. De asemenea, au fost realizate controale ca urmare a sesizărilor (5), pentru investigarea accidentelor sau incidentelor cu impact asupra mediului (1), precum și controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu (18). În plus, Garda de Mediu a colaborat cu alte autorități județene și naționale în cadrul unor acțiuni comune, având în vedere protocoalele de colaborare existente (4 controale).

Inspecțiile planificate au fost realizate în conformitate cu Planul anual de activitate, vizând operatorii economici care desfășoară activități cu impact asupra mediului și care sunt obligați să se supună procedurii de reglementare. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru prevenirea și diminuarea impactului negativ asupra mediului în județul Hunedoara.

Garda de Mediu Hunedoara continuă să își întărească prezența și să aplice sancțiuni, acționând astfel ca un factor important în protejarea și conservarea mediului.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dezvoltări în siguranța alimentelor și sănătatea animalelor: 43 de obiective noi autorizate în județ

Publicat

pe

Redactat de

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a raportat recent înregistrarea și autorizarea a 43 de noi obiective în județ, contribuind la creșterea siguranței alimentare și a sănătății animalelor.

Siguranța alimentelor: 41 de unități noi

Pe segmentul siguranței alimentelor, autoritățile au aprobat funcționarea a 41 de unități, distribuite după cum urmează:

  • 2 centre de prelucrare lapte integrate, care vor sprijini procesarea locală a produselor lactate;
  • 1 restaurant, destinat creșterii ofertei gastronomice din zonă;
  • 5 baruri și 6 fast-food-uri, care diversifică opțiunile de socializare și consum rapid;
  • 1 unitate tip catering, specializată în servicii pentru evenimente;
  • 1 supermarket, pentru un acces mai facil la produse de bază;
  • 12 magazine alimentare, răspândite strategic pentru a deservi comunitățile locale;
  • 3 laboratoare de cofetărie-patiserie și 1 cofetărie-patiserie, care susțin industria dulciurilor artizanale;
  • 6 unități pentru vânzarea produselor de origine nonanimală și 1 unitate mobilă de vânzare produse alimentare, ideale pentru piețele locale și evenimente itinerante;
  • 2 măcelării, care garantează aprovizionarea cu carne proaspătă;
  • 12 mijloace de transport al produselor alimentare, esențiale pentru menținerea lanțului de distribuție.

Sănătatea animalelor: 2 unități noi

În domeniul sănătății animalelor, DSVSA a autorizat:

  • 1 unitate de comercializare furaje animale și hrană pentru animale de companie, care răspunde nevoilor crescătorilor și proprietarilor de animale.

Aceste inițiative reflectă un efort semnificativ de a îmbunătăți standardele de calitate și siguranță atât pentru consumatori, cât și pentru animalele din județ. Autorizările demonstrează un interes sporit pentru dezvoltarea infrastructurii alimentare și a sectorului zootehnic, contribuind la consolidarea economiei locale.

Citeste mai mult ...

PRIMARIA SI CONSILIUL LOCAL
AL ORAȘULUI HAȚEG
ANUNȚĂ

1. Persoanele fizice care la data de 31.12.2024 au avut în proprietate clădiri rezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale până la data de 31.03.2025;
2. Persoanele juridice au obligația să depună pană la data de 31.03.2025 la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale declarații privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31.12.2024, legate de destinația si valoarea acestora;
3. Persoanele fizice și juridice care la data de 31.12.2024 dețineau mijloace de transport radiate din circulație au obligația să depună la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale o declarație în acest sens, însoțită de documente justificative, pană la data de 31.03.2025;
4. Scutirile sau reducerile de la plata impozitului/taxei pe clădiri, teren, mijloace de transport prevăzute la articolul 456, 464 și 469 se aplică persoanelor care dețin documente justificative pe care le depun la compartimentul Impozite si Taxe din cadrul administrației locale, până la data de 31.03.2025;
De amintit că toți contribuabilii care achită întegral, pană la 31.03.2025, impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport beneficiază de bonificația de 10%, stabilită de către Consiliul Local Hațeg.
Toti contribuabilii care au restanțe pentru bunurile imobile sau mobile, nu pot înstrăina, intabula, intra în posesie pană la achitarea creanțelor, pană la nivelul anului 2024.
Relații suplimentare la telefon: 0254-770.273

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate