Actualitate
Şi noi pe cine votăm? (II)
Data alegerilor parlamentare din acest an încă nu este stabilită. S-au avansat ca date pentru scrutin zilele de 27 noiembrie şi 4 şi, respectiv, 11 decembrie.
În mod normal, alegerile parlamentare din acest an ar trebui să se desfăşoare în cursul lunii noiembrie, dar guvernul tehnocrat, curtat de toată lumea politică, nu se prea grăbeşte în acest sens.
Heiuş, viitor deputat
După cum merg treburile, alegerile vor avea loc pe 11 decembrie, dată care este agreată de liberali şi nevăzută cu ochi buni de social – democraţi. Indiferent de motive, însă, împingerea alegerilor aşa de târziu lasă loc la multe interpretări, lumea fiind, atunci, mai preocupată de Sărbătorile de Iarnă, decât de componenţa viitorului Guvern, dar şi de numele parlamentarilor. În judeţ numele candidaţilor pentru Parlament sunt oarecum cunoscute, dar pot apărea şi surprize. Cele mai interesante „combinaţii” par a fi cele din sânul PNL. Liberalii din judeţ au anunţat că listele definitive vior fi făcute publice după manifestarea de la Ţebea, din 10 – 11 septembrie, deci pe la mijlocul lunii viitoare. De asemenea, liberalii mai aşteptau, până ieri, noi doritori de a ocupa un loc în Parlamentul României, dar termenul poate fi prelungit. La PNL Hunedoara este clar un lucru: pe primul loc la Camera Deputaţilor va fi directorul Regionalei de Finanţe Publice de la Timişoara, orăştianul Lucian Heiuş. De asemenea, se mai ştie faptul că, în urma fuziunii cu PDL, foştii susţinători ai lui Traian Băsescu vor avea un loc eligibil pe listele parlamentare, la alegerea lor, ori la Cameră, ori la Senat, pe care şi-l vor alege singuri. Astfel, după toate probabilităţile, pe primulloc la Senat va fi Dorin Gligor, ultimul preşedinte al organizaţiei judeţene Hunedoara a defunctului PDL. Interesantă va fi şi lupta pentru ocuparea următoarelor locuri eligibile, liberalii hunedoreni, prin vocea preşedintelui interimar, Florin Roman, din Alba, spunând că acestea ar fi trei la Camera Deputaţilor şi unul în Senat, exact ca şi în cazul celor de la PSD. Asta deşi o fostă liberală de marcă, Cristina Pocora, recent demisionară din partid, spunea că listele sunt făcute deja.
Luptă mare
Normal că, pe lângă cei doritori, din judeţ, de a ajunge sau a rămâne în Parlament, există posibilitatea, ca şi în anii trecuţi, exemplele fiind Dan Radu Ruşanu şi Mariana Câmpeanu, senator de Hunedoara în prezent, Bucureştiul să impună un candidat sau chiar doi, mai ales că liberalii hunedoreni au o conducere interimară. Florin Roman, liderul interimar, a preluat conducerea de la deputatul Bogdan Ţîmpău, demis de conducerea centrală a partidului după rezultatele slabe obţinute de PNL în judeţ la alegerile locale. Iar Ţîmpău a preluat conducerea de la Mircea Moloţ, acum lider al ALDE, după ce acesta s-a suspendat din funcţie în urma unor probleme de natură juridică. Şi Bogdan Ţîmpău îşi doreşte încă un mandat de deputat, al treilea, dar nu îi va mai fi uşor. Bogdan Ţîmpău, fost lider al tinerilor liberali din judeţ şi perceput ca un protejat de-allui Moloţ, dar şi al lui Ruşanu şi Mariana Câmpeanu, a fost ales, pentru prima oară, deputat în 2008, deşi terminase cursa electorală din colegiul Deva pe locul al treilea, după Petru Mărginean (ex PC) şi Ioan Inişconi (fost PDL), dar aşa era atunci algoritmul electoral. Apoi, în 2012, candidând din partea USL, Ţîmpău a câştigat lejer la Deva, depăşindu-l, atunci, pe actualul primar al Devei, Mircia Muntean, pe atunci la PDL, ajuns şi el deputat, prin redistribuire, acum fiind, din nou, edil – şef al reşedinţei de judeţ, din partea PSRO. Bogdan Ţîmpău ar putea prinde locul al treilea pe liste, dar destul de greu, actualul deputat nemaibeneficiind de o mare susţinere în interiorul partidului. Locul al doilea pare a-i reveni deputatei de Hunedoara, Carmen Hărău, dar şi aici pot apărea anumite aspecte, mai ales după ce Viorel Arion a pierdut primăria de pe Cerna, deşi avea marele suport al parlamentarului. În plus, se pare că există un conflict între Carmen Hărău şi Petru Mărginean, fost primar al Devei,şi acesta exprimându-şi intenţia de a candida pentru alegerile parlamentare. Totuşi, după ultimele reacţii ale conducerii judeţene PNL referitoare la conflictul dintre fostul şi actualul primar al Devei, Mărginean are şanse reduse de a ocupa un loc eligibil pe listă.
Alte nume posibile
Cu şanse de a prinde un loc eligibil, al doilea, al treilea sau chiar şi al patrulea, în cazul în care PNL ar obţine un scor bun şi ar putea prinde încă un loc la Cameră prin redistribuirea naţională, ar fi Vetuţa Stănescu, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi Ionel Martin Burlec, ex-primarul de Băniţa, care nu a mai candidat pentru acest post, fiind, în prezent, consilier judeţean. Un alt posibil nume pentru ocuparea unui loc eligibil la Camera Deputaţilor este cel al lui Ovidiu Furdui, primarul din Crişcior. Şansele acestuia de a ocupa un loc eligibil par a creşte dacă se va realiza fuziunea, sau măcar o alianţă, între PNL şi PSRO, Furdui fiind finul lui Mircia Muntean, dar este posdibil ca acest aspect să ţină mai mult de can-can.
Ce încurcături ar ieşi…
Posibila alianţă dintre PNL şi PSRO ar face deranj mare pe listele liberalilor. Astfel, după cum spunea Răzvan Mareş, preşedinte al PSRO Hunedoara, nu este exclus ca liderul naţional al partidului, Mircea Geoană, să candideze la Senat în judeţul nostru. Iar dacă Geoană ar fi primul, atunci Dorin Gligor nu ar mai fi sigur de ocuparea unul loc în Senat de pe poziţia secundă, deşi acest lucru ar fi posibil la redistribuirea naţională, dar mai mult teoretic. Atunci Dorin Gligor, foarte probabil, ar face pasul către Camera Deputaţilor, vizând locul al doilea de pe listă, eligibil aproape sută la sută, iar ceilalţi pretendenţi ar coborî câte un loc, lucru ce va produce deranj mare în interiorul organizaţiei judeţene Hunedoara a PNL. În această situaţie, Dorin Păran, actual senator, ar pierde şi şansa plasării pe locul al doilea la Senat, în condiţiile în care, printre alţii, şi-au exprimat opţiunea de a candida la camera superioară a Parlamentului Valeriu Butulescu sau Ioan Dorin Petrui. Păran este la finalul celui de-al doilea său mandat, având un traseu similar cu cel al lui Bogdan Ţîmpău. În 2008 Dorin Păran, pe atunci la PDL, a fost al treilea în colegiul Brad, după Adrian Păunescu (PSD) şi Tiberiu Balint (PNL), iar patru ani mai târziu, când era în USL, a câştigat fără probleme. Totuşi, Dorin Păran are câteva atuuri, fiind cel cu votul căruia a trecut moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu, în urma căreia PNL şi PSD au trecut la guvernare, dar pare a avea şi susţinerea conducerii centrale a partidului. Oricum, Păran tace şi face.
PSRO, şanse teoretice
Dacă PSRO va merge singur în alegerile parlamentare, lucrurile s-ar simplifica pentru liberali. Mai mult, sunt şanse minime ca PSRO, în ciuda popularităţii lui Mircia Muntean, să facă pragul electoral la nivel naţional, chiar dacă în judeţ ar putea depăşi cota de cinci procente, mai ales dacă ar candida şi Geoană în Hunedoara. O variantă luată în calcul de unii, care vehiculează chestiuni legate de justiţie, este chiar o nouă candidatură a lui Mircia Muntean, dar o eventuală astfel de candidatură ar putea să aibă efect invers în rândul electoratului primarului din Deva. Dar nu este de neglijat nici varianta în care Muntean ar candida pentru a trege partidul după el, pentru ca apoi să renunţe la potenţialul mandat de parlamentar în favoarea următorului coleg de pe listă, acest lucru fiind valabil şi în cazul unei alianţe între PNL şi PSRO. Cu mult noroc, ca şi în cazul celor de la ALDE, dacă ar candida singuri, cei de la PSRO ar putea obţine un post de deputat, cel mai probabil prin Alin Suciu, dar nu ar fi exclus ca acesta să-i revină lui Ioan David sau lui Gheorghe Smaranda. Iar la noroc maxim, chiar doi deputaţi şi un senator. Sau, dacă nu, rămân şi ei cu praful de pe tobă.
Actualitate
Astăzi și mâine: Lucrări de detonare în poligonul cu destinație specială din Bârcea Mică
În poligonul cu destinație specială din Bârcea Mică vor avea loc astăzi și mâine, 21 și 22 ianuarie 2025, între orele 10:00 – 15:00, lucrări de detonare.
Activitățile sunt executate de UM 01794 Deva și implică detonarea unor încărcături de exploziv, în zonele special amenajate în perimetrul Poligonului cu destinație specială de la Bârcea Mică.
“Activitățile de instrucție se vor desfășura cu respectarea de către Unitatea Militară 01794 Deva a tuturor normelor de siguranţă, sănătate şi securitate în muncă, protecţia mediului şi apărare împotriva incendiilor prevăzute de actele normative în vigoare. Pentru evitarea unor incidente nedorite, populația este avertizată să nu pătrundă în zona poligonului pe durata executării ședințelor de distrugeri”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.
Actualitate
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Polițiștii avertizează cu privire la o altă metodă de înșelăciune – tehnica de tip „Spoofing”, în care autorii contactează telefonic cetățenii și pretind că sunt angajați ai unor bănci.
În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (pot fi numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile. Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale. Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).
Recomandări din partea polițiștilor pentru cetățeni
Polițiștii le recomandă cetățenilor să nu răspundă apelurilor telefonice nesolicitate, care cer informații sensibile sau transferuri de bani, să verifice orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate, să nu transfere bani în conturi neoficiale sau suspecte și să contacteze imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.) dacă au suspiciuni.
Actualitate
Hunedoara: Parcarea din zona Cora devine cu plată
Parcarea din zona Cora, din municipiul Hunedoara, devine cu plată. Reprezentanții administrației publice locale au informat că, zilele acestea, se finalizează lucrările de semnalizare a locurilor de parcare din zona respectivă ca locuri de parcare cu plată.
“Măsura se impune în urma sesizărilor făcute de cetăţeni care reclamau faptul că ori de câte ori ar fi dorit să ajungă cu maşina în zonă, toate locurile de parcare din faţa “lanţului de Cora” erau mereu ocupate, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre autoturisme care staţionau pe durate mari de timp. Decizia este luată datorită faptului că ne dorim ca locurile de parcare din zona amintită să poată fi folosite de oricare dintre cetăţenii oraşului”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Aceștia au precizat că pentru locurile dedicate persoanelor cu dizabilităţi nu se percepe taxă de parcare.
Taxarea se aplică de lunea până sâmbăta (inclusiv), între orele 08:00 – 19:00.
Plata se poate face în lei, prin card bancar (datele cardului se introduc în aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking sau în aplicaţia TPARK, ambele fiind funcţionale în reţelele Digi, Vodafone, Orange şi Telekom)
Pentru plata prin SMS la numărul scurt 7420 se aplică tarife în euro (deoarece operatorii de telefonie mobilă folosesc doar tarife în această monedă).
Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking (aplicaţia Primăriei) sunt:
– 1 h – 3,35 lei;
– 2 h – 5,5 lei;
– 1 zi – 20 lei.
Tarifele de parcare pentru plata cu cardul prin aplicaţia TPARK sunt:
– 1h – 3,75 lei;
– 2h – 6.15 lei;
– 1 zi – 22,38 lei.
Tarifele de parcare pentru plata prin SMS (în ambele aplicaţii amintite) sunt următoarele:
– 1h – 0,8 Euro + Tva;
– 2 h – 1,3 Euro + Tva;
– 1 zi – 4,7 Euro + Tva.
(Pentru varianta prin SMS tarifele sunt exprimate în euro şi sunt mai mari decât în varianta plăţii prin card bancar, din cauză că plata se face şi prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă).
Sancțiuni pentru șoferii care nu achită taxa
Șoferii care nu achită taxa sunt pasibili de sancțiuni ce pornesc de la 300 de lei și ajung până la 1.000 de lei. „Persoanele care nu respectă regulamentul pentru parcările cu plată adoptat de Consiliul Local sunt pasibile de următoarele sancţiuni: amendă de la 500 până la 1.000 lei pentru staționarea fără a achita contravaloarea parcării; amendă de la 100 până la 300 lei pentru depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcări; amendă de la 300 până la 500 lei pentru staționarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupă 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate; amendă de la 300 până la 500 lei pentru blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Implementarea proiectului privind noul stadion din Hunedoara ar putea să înceapă
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Ambasadorul Japoniei în România, în vizită la Primăria Deva. Începutul unei colaborări cu „Țara Soarelui Răsare”
-
Actualitatecu 18 ore in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu 16 ore in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Protest la Deva, organizat de AUR. Oamenii ieșiți în stradă au scandat „Jos Mafia!”, „Libertate”
-
Actualitatecu 14 ore in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli