Actualitate
Situația incredibilă și traumatizantă prin care trece un cadru medical din Deva a ajuns sub „lupa” ministrului Sănătății
Printr-o situație revoltătoare și traumatizantă trece un cadru medical din Deva. Cornelia Badea (foto) lucrează ca asistent medical la o grădiniță din municipiu și se luptă nu doar cu bolile cronice de care suferă, ci și cu sistemul. Un sistem pe care îl slujește de aproape 20 de ani și care i-a arătat o altă față, deloc prietenoasă. Deveanca, diagnosticată cu mai multe afecțiuni cronice, printre care și astm bronşic şi alte probleme respiratorii și cardiace, se zbate acum să își câștige un drept fundamental. Cu acte doveditoare în mână, nu mai poate beneficia de dreptul legal la concediu medical fiind lăsată fără niciun venit pentru următoarele trei luni. Cazul său scoate în față anomaliile din sistem, ajungând şi în atenția ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
„Vreau să mi se facă dreptate!”, aşa începe Cornelia Badea să îşi povestească, cu amărăciune în glas, experinţa dezamăgitoare prin care a trecut în ultima perioadă.
Toată povestea a început după ce, în România, s-au închis școlile și grădinițele ca măsură de prevenţia împotriva răspândirii COVID -19 şi starea de urgenţă s-a instaurat pe teritoriul ţării. Până atunci, Cornelia Badea îi întâmpina în fiecare dimineaţă, îmbrăcată în halatul ei alb, pe micuţii aduşi la grădiniţă de părinţii lor, verificându-le, la intrarea în unitatea preşcolară, fiecăruia în parte starea de sănătate. Făcea acest lucru cu drag pentru meseria ei, fără ca nimeni să ştie ce se ascunde, de fapt, în spatele zâmbetul larg pe care îl afişa în fiecare dimineaţă. Diagnosticată cu astm bronşic, dar şi alte boli cronice, asistenta medicală se luptă acum să îşi facă dreptate. Singură şi sprijinită de un avocat, la care a apelat în disperare de cauză.
Din ciclul „Numai bolnav să nu fii în România”
Data de 10 martie a fost ultima zi în care Cornelia Badea a mers la serviciu, la cabinetul de la grădiniţa în care lucrează de circa 12 ani. În ziua următoare, toate unităţile de învăţământ şi cele preşcolare din ţară şi-au închis porţile pentru copii. „Nu mă simţeam deloc bine în acea perioadă. Am mers atunci la medicul de familie şi, în urma consultaţiei, am fost diagnosticată cu viroză respiratorie, la acel moment, fiind trimisă în concediu medical, între 16 şi 20 martie”, a povestit Cornelia Badea. Ulterior, asistenta medicală din Deva relatează că s-a îmbolnăvit de rubeolă, de la un nepoţel care a contract boala neavând vaccinul pentru această boală administrat. „Aveam febră, erupţii cutanate, cefalee, mă simţeam extenuată. Am sunat medicul de familie, prezentându-i toate aceste simptome pe care le aveam. Am fost trimisă la spitalul din Hunedoara. Acolo, am fost examinată de un medic infecţionist, fiind diagnosticată cu rubeolă. Medicul de familie mi-a eliberat concediu medical pe aceste diagnostice, însă, în momentul în care am avut 30 zile de concediu medical, mi-a transmis telefonic că nu mai poate să îmi mai elibereze nicio zi, din punct de vedere legal”, a relatat Cornelia Badea.
Deveanca a solicitat o reevaluare, din punct de vedere a sănătăţii, medicului de medicina muncii, fapt care s-a şi întâmplat, fiindu-i eliberată o fişă de aptitudini cu specificaţia „inapt temporar”. „Eu am documente doveditoare că sunt inapt temporar pe toată perioada, având boli respiratorii, astm bronșic, pneumonii repetate cu internări la dosar, la medicul de familie și de medicina muncii și, totuși, nu mi s-a acordat, în continuare, concediu medical. Medicul de medicina muncii m-a reevaluat din punct de vedere medical, la cererea mea. M-a trimis la un specialist în pneumologie, m-a examinat, am scrisoare medicală și, în urma acestor demersuri, m-a trecut „inapt temporar” în fișă, pe 30 zile, cu revenire la control. Medicul de medicina muncii mi-a transmis telefonic să merg la medicul de familie. După ce am sunat medicul de familie, dânsa mi-a zis că așa ceva nu poate să îmi dea”, a explicat asistenta medicală din Deva.
Neştiind ce să facă mai departe, Cornelia Badea a apelat la un avocat. „Ca să fiu reevaluată medical și acoperită legal, a trebuit să apelez la un avocat să mă ajute să se facă lumină în acest caz. Nu am avut altă variantă. Domnul avocat a făcut o adresă, de 12 pagini, la angajatorul meu- Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Deva. Am urmat toţii paşii legali necesari”, a mai spus deveanca.
Declarată suspect de COVID-19
Cornelia Badea a mai povestit că starea ei de sănătate s-a deteriorat, între timp, şi că, pe lângă afecţiunile cronice de care suferă, la începutul lunii aprilie, s-a simţit, din nou, foarte rău, acuzând febră şi dificultăţi de respiraţie. S-a speriat, iar primul gând a fost acela că s-a infectat cu noul coronavirus. A urmat un alt şir de discuţii telefonice cu medicul de familie şi drumuri la spitalul din Hunedoara, ulterior, la UPU Deva. „Am mers la spitalul din Hunedoara unde am fost investigată, fiind declarată, la acel moment, „suspect de COVID-19”. La „Infecţioase” mi s-a spus să merg la „Interne”. <Dacă vă internez aici, riscați să mai luați și altele, având imunitatea scăzută>, mi s-a spus. Cum să procedez, am întrebat. Până la urmă, am venit acasă, la Deva. Am mers la UPU Deva, le-am explicat şi celor de aici. Am fost îndrumată să merg acasă și să sun la salvare. Aveam febră, dureri de cap, probleme și cu tensiunea”, afirmă deveanca.
Asistenta medicală a mai povestit că, întoarsă acasă, a sunat la 112 şi la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, însă nu a primit îngrijirea de care a avut nevoie, fiind nevoie să se pună singură pe picioare. Cornelia Badea a mărturisit că, în acele zile, a trăit un adevărat coşmar şi că a fost nevoie să îşi susţină respiraţia cu ajutorul unui aparat de oxigen şi a unui aparat de verificat saturația, pe care şi le-a achiziţionat online, precizând că doar prin puterea lui Dumnezeu a reuşit să îşi revină. Acum, cu toate problemele de sănătate pe care le are, nu mai poate beneficia de nicio zi de concediu medical. Depăşind perioada de 30 de zile aferente celor 12 luni de muncă, a intrat în concediu fără plată. „Cu acte doveditoare medicale, cu fișa respectivă, în care se menţionează că sunt „inaptă temporar” fiind şi suspectă de COVID-19, niciun medic nu mi-a mai eliberat nicio zi de concediu medical şi am rămas descoperită, lăsată, practic, pe dinafară, fără niciun venit”, a adăugat asistenta medicală din Deva. Cu toate acestea, şi-a cumpărat singură cele două echipamente medicale şi şi-a făcut, contra cost, şi testul pentru COVID-19 la o clinică privată.
„Am fost chemată la serviciu, deşi aveam o boală transmisibilă”
Mai mult, Cornelia Badea a mărturisit că a fost chemată la muncă de către medicul coordonator, fără să se ţină seama de faptul că are o boală transmisibilă, pe lângă afecţiunile cronice de care mai suferă. „Am fost sunată de medicul meu coordonator Alina Maer să vin la serviciu, deşi aveam o boală transmisibilă. Mi-a spus că trebuie să merg la o şedinţă la DSP Hunedoara în cadrul căreia s-a discutat despre redistribuirea personalului. Mi-a răspuns că este treaba mea şi că, în caz de neprezentare, mi se va desface contractul de muncă. M-am întrebat cum este posibil aşa ceva. Unui om bolnav să îi fie încălcate drepturile în aşa fel”.
O rază de speranţă după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii
Deznădăjduită de problema cu care se confruntă, Cornelia Badea şi-a făcut curaj şi, în timpul vizitei pe care ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut-o, la Deva, la sfârşitul săptămânii trecute, a mers să îl întâlnească şi să-i relateze tot prin ceea ce a trecut. „I-am povestit domnului ministru Nelu Tătaru toată experienţa mea. I-am arătat dosarul meu medical, explicându-i cum stau lucrurile şi i-am spus că, în ultima ordonanţă militară, nu s-a stipulat şi ce se întâmplă cu cadrele medicale care suferă de boli cronice, chemate să trateze pacienţi cu COVID-19. I-am spus că s-a omis acest aspect, punctându-i că situaţia disperată în care eu mă aflu nu este una singulară, ci la nivel de ţară. Cei cu boli cronice nu pot beneficia de concedii medicale”, a adăugat asistenta medicală.
Cornelia Badea l-a rugat pe ministrul Sănătăţii să ia măsuri. „Dânsul a ascultat tot ceea ce i-am spus mi-a zis că voi fi contactată la telefon, fapt care, de altfel, s-a şi întâmplat. În ziua următoare, respectiv vineri, 24 aprilie, am fost sunată de către cei de la minister. Mi-au fost solicitate toate documentele pe care le-am trimis în cursul acestei dimineţi (n.red luni, 27 aprilie) spre analiză specialiştilor din minister. Mi s-a spus că şomajul tehnic sau acordarea concediului de odihnă erau soluțiile legale. Eu am făcut toate demersurile ce se puteau face pe cale legală. Nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Am fost lăsată fără niciun venit. Trei luni, fără bani. Este inuman! Nu mai am nervi. Sănătatea îmi este praf. Ajungi să clachezi, la un moment dat. Nu am mai trecut niciodată în viaţa mea prin aşa ceva!”, a mărturisit asistenta medicală Cornelia Badea.
Ce spune medicul coordonator Alina Maer?
Contactat telefonic de redactorii ziarului „Servus Hunedoara”, medicul coordonator Alina Maer spune că nu a chemat-o pe asistenta medicală la serviciu, ci doar a înştiinţat-o cu privire la şedinţa organizată la DSP Hunedoara. „Am primit o înştiinţare de la DSP şi, în paralel, şi de la DAS Deva, că trebuia să ne prezentăm la şedinţa ce urma să aibă loc pe data de 18 martie. Eu am sunat-o (n.red. pe asistenta medicală Cornelia Badea) şi i-am adus la cunoştinţă că trebuie să ne prezentăm tot personalul, inclusiv cei din concedii de odihnă, de boală sau de altele. Eu i-am sugerat să ia contact cu DSP şi să prezinte toată situaţia. Asta a fost tot. Nu am chemat-o la serviciu, ci am înştiinţat-o. Este o diferenţă. Ca medic coordonator, datoria mea este să anunţ toate asistentele medicale asupra şedinţelor. Dacă eşti cu o boală contagioasă, bineînţeles că nu te deplasezi, că nimeni nu îşi doreşte să se contamineze”, a răspuns, printre altele, medicul coordonator Alina Maer. Referitor la desfacerea contractului de muncă, pe motiv de neprezentare, aceasta a adăugat că: „Eu nu sunt în măsură să fac aşa ceva. Au existat, într-adevăr, la începutul stării de urgenţă, când toţi eram speriaţi, şi astfel de discuţii purtate între noi, dacă refuzi să te prezinţi, însă eu nu am această calitate să desfac contractul său de muncă”, a precizat medicul coordonator Alina Maer.
La rândul său, Elena Ivan, director al DAS Deva, nu a dorit să ofere niciun punct de vedere, afirmând că nu face comentarii în presă cu privire la situaţia cu care se confruntă asistenta medicală Cornelia Badea, aceasta fiind „o problemă între angajator şi angajat”.
Actualitate
Final de an bun pentru administrația din Pestișu Mic
Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului.
Modernizarea rețelei de infrastructură
În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Această creștere a gradului de confort se datorează, în primul rând investițiilor făcute în ultima vreme în rețeaua de infrastructură. Aceste investiții vor continua și în viitor, doar în ultimul trimestru din acest an administrația din Pestișu Mic, reconfirmată în funcție și care a preluat noul mandat în cursul lunii octombrie semnând câteva contracte importante. Unele dintre aceste proiecte vizează modernizarea rețelei de infrastructură. „A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, s-au aprobat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și indicatorii tehnico – economici aferenți obiectivului de investiție „Modernizare DC 120D: CD 120 – Nandru – Ciulpăz – DJ 687J, de la km 0+000 la km 1+200, comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, în valoare de 1.266.472,78 lei”, a declarat primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Dobruțchi.
În sprijinul fermierilor
alte proiecte de dezvoltare semnate de administrația din Pestișu Mic sunt specifice zonelor rurale, acestea venind în sprijinul fermierilor din comună. „A fost publicată „Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă. Totodată, a fost semnat contractul de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR, pentru proiectul ,,Realizare infrastructură de acces agricol în comuna Pestișu Mic, județul Hunedoara”, intervenția DR-27 – drumuri agricole; valoarea contractului de finanțare este de 4.975.600,00 lei. Lungimea infrastructurii de acces agricolă modernizată de pe raza comunei noastre prin proiect este de 14,38 km”, a precizat primarul din Pestișu Mic, Daniel Dobruțchi.
Târg de Crăciun
Primarul din Pestișu Mic mai vine cu o veste bună, una specifică perioadei Sărbătorilor de Iarnă. „Școala Primară Valea Nandrului organizează în 17 și 18 Decembrie 2024, începând cu ora 16.30, Târgul de Crăciun. Târgul de Crăciun va avea loc în curtea școlii din satul Valea Nandrului, iar elevii vă așteaptă cu mare drag să participați”, a spus Daniel Dobruțchi, primarul din Pestișu Mic. Pe lângă acest eveniment, cei care trec prin Pestișu Mic pot vedea multe alte lucruri interesante. Principalul punct de atracție este Schitul “Sfântul Nectarie” de la Nandru, cel care a dat numele așezământului fiind considerat ocrotitorul bolnavoilor de cancer, iar locul este foarte vizitat de către credincioși. Cei ce vin spre schit pot admira superba priveliște oferită de Valea Roatei, dar mai sunt și alte obiective interesante pe raza comunei. Astfel, la Cutin, dar și la Almașu Mic sunt două vechi biserici de lemn. De asemenea, la Nandru sunt două peșteri, Peștera Curată și Peștera Spurcată, precum și un sit arheologic. Și, ca un aspect inedit, aici găsim, probabil, cel mai mare număr de apicultori pe metrul pătrat, toate acestea fiind motive suficiente de a vizita comuna Pestișu Mic, una pe care cei care au trecut pe aici o păstrează, cu drag, în suflet.
Actualitate
Noul Parlament, convocat pe 20 decembrie. Decretul, semnat de președintele Klaus Iohannis
Noul Parlament al României se va reuni înainte de Crăciun, pe data de 20 decembrie 2024.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie 2024, decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 1 decembrie 2024, în ziua de vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului”, a informat Administrația Prezidențială.
Noul Legislativ al țării a fost ales în urma scrutinului din 1 decembrie.
Actualitate
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
Urmărire în trafic, încheiată la sediul Poliției pentru un tânăr din Deva. Acesta nu ar fi oprit la semnalele oamenilor legii, continuându-și drumul. Polițiștii au pornit pe urmele sale, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune.
În zona „Uzo Balcan”, tânărul a pierdut controlul volanului și a intrat cu autoturismul pe trotuar, oprindu-se într-un gard viu. Numai norocul a făcut ca un trecător să nu fie, în acel moment, pe acolo. După ce a ajuns cu mașina în gard, acesta a coborât și a fugit, fiind prins de polițiști. Totul s-a întâmplat astăzi, în jurul prânzului.
“Astăzi, în jurul orei 12:40, un echipaj rutier aflat în serviciu pe raza municipiului Deva a efectuat semnal regulamentar de oprire a unui autoturism.
Cel aflat la volan nu s-a conformat solicitării polițiștilor, motiv pentru care echipajul rutier a pornit în urmărirea autoturismului, cu semnalele acustice și luminoase funcțiune. În zona sensului giratoriu „Uzo Balcan”, cel aflat la volan a pierdut controlul mașinii, oprindu-se pe trotuar, în gardul ornamental, după care a coborât din mașină și și-a continuat deplasarea în fugă, fiind urmărit și prins de polițiști”, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Oamenii legii au aflat motivul pentru care tânărul ar fi încercat să scape. Conform polițiștilor, acesta nu deține permis de conducere. Mai mult, autoturismul era neînmatriculat. “Cel aflat la volan, un tânăr de 21 de ani, din Deva, a fost condus la sediul Poliției, în urma verificărilor stabilindu-se că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autoturismul pe care l-a condus nu era înmatriculat (având numere false de înmatriculare). În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal”, au mai informat reprezentanții IPJ Hunedoara.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Primii colindători au poposit la Episcopia Devei și Hunedoarei. Vestea Nașterii Domnului, adusă prin glasuri de copii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara prinde tot mai mult contur
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
West Deva are un jucător la naționala de futsal