Connect with us
Data: 13/02/2025
.

Actualitate

Situație îngrijorătoare. Numărul donatorilor de sânge, în continuă scădere

Publicat

pe

Județul Hunedoara, la fel ca multe alte județe din țarăp se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește numărul donatorilor de sânge. Potrivit reprezentanților Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Hunedoara în primul trimestru al acestui an numărul donatorilor de sânge a scăzut cu peste 25 la sută.

Reprezentanții CTS Hunedoara sunt îngrijorați de faptul că din ce în ce mai puțini oameni donează sânge. „În anul 2017 numărul donatorilor de sânge a scăzut cu peste 25 la sută în primul trimestru și semestru întâi din acest an, fenomen întâlnit în majoritatea regiunilor țării. Am constatat, cu tristețe, că numărul bolnavilor s-a dublat în această perioadă, fenomen ce a dus la o criză a sângelui, produsele de sânge se acordă cu prioritate urgențelor. Pentru a ieși din acest impas am încercat strategia de a merge noi spre donator și am deschis puncte de recoltare în tot județul. Am reușit să creștem colecta în trimestrul III cu 28 la sută față de trimestrul precedent. Am deschis puncte de recoltare mobile în spitalele din Orăștie, Brad, Hațeg, la Simeria la birourile de la șomaj. În 27 octombrie deschidem un punct de recoltare și la Policlinica din Călan. La fel funcționează puncte de recoltare și la Spitalul Lupeni, în fiecare joi, iar la Poloclinica Vulcan în ultimele două miercuri din lună”, a declarat Victoria Hălmagi, director CTS Hunedoara.

Ce trebuie să știi dacă donezi sânge

Persoana care dorește să doneze trebuie să fie într-o stare bună (fizică și mentală) echilibrat, motivat de importanța gestului donării de sânge (voluntare și neremunerate). Condițiile pentru admiterea la actul donǎrii sunt: vârsta 18 – 55 de ani- persoane sănătoase, greutate între: 50-55 – 100 kg la femei, 58 – 110 kg la bărbati în funcţie de înălţime, să nu fi consumat alcool cu 24-48 de ore înainte de recoltare sǎ fie cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituție medicalǎ, tensiunea arterialǎ maximǎ admisǎ în funţie de vârstă decide medicul la consultaţie, femeile să nu fie însărcinate,sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual, să nu fi suferit în ultimele 6 luni (sau mai mult) intervenţii chirurgicale, tatuaje, să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii, comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos și sǎ respecte toate indicațiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii. În dimineața dinaintea donǎrii se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat să fiți foarte bine hidratați), să se consume micul dejun. Nu este indicat să se fumeze cel puțin 2 ore înainte şi după donare. La o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface: ca si volum în câteva ore (ȋn funcție de volumul de lichide ingerat post-donare) și din punct de vedere biologic în două săptămâni.

Siguranţa actului donǎrii: 

Advertisement

• trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţǎ (este exclus orice tip de contaminare!!!)

Avantajele donării: 

donatorului de sânge i se evaluează starea de sănătate la consultaţia medicală dinaintea donării şi beneficiază de o serie de analize medicale gratuite(pentru validarea unitǎții de sȃnge donate, sunt efectuate următoarele analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis, (rezultatele testelor se elibereazǎ la cerere și sunt confidentiale!!))

donatorului de sânge i se monitorizează starea de sǎnǎtate prin evaluarea clinicǎ și de laborator cu ocazia fiecǎrei donǎri

satisfacția gestului altruist

Advertisement

regenerarea sangelui induce o stare de bine fizic si mental cu totul aparte (intervalul de timp este de ordinul zilelor)

1 zi liberă (ziua donǎrii – în cazul angajaţilor cu carte de muncă)

donatorului I se atribuie (la cerere) 7 tichete valorice, ca o recompensa biologicǎ

reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Monitorizarea barajelor din zona Jiu: Creșteri ale nivelului apei, dar sub cotele normale de retenție

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Apele Române Jiu au anunțat că monitorizează constant situația hidrologică amonte și aval de baraje, precum și evoluția nivelurilor în acumulări, respectând regulamentele de exploatare.

În această dimineață, la barajul Valea de Pești, nivelul apei în lac a ajuns la cota de 815,63 m, înregistrând o creștere de 13 cm. Cu toate acestea, nivelul rămâne sub Nivelul Normal de Retenție (NNR), stabilit la 826,50 m deasupra nivelului mării (mdM).

De asemenea, Acumularea Ișalnița, aflată în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, funcționează conform regulamentului de exploatare. Ieri, la ora 17:00, nivelul apei în lac era de 85,50 m, iar volumul de apă acumulat se ridica la 1,50 milioane mc.

Autoritățile continuă monitorizarea atentă a barajelor și acumulărilor din regiune pentru a gestiona eficient resursele de apă și a preveni eventualele riscuri hidrologice.

FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU

Citeste mai mult ...

Actualitate

Handbalistele de la Petroșani, lidere chiar și dacă nu au jucat

Publicat

pe

Redactat de

Campionatele Naționale de handbal pentru junioare sunt în plină desfășurare. Județul Hunedoara are reprezentante la toate cele trei categorii de vârstă la care se desfășoară aceste competiții.

Un avans liniștitor

Multe dintre serii sunt impare, fie că acela a fost numărul echipelor înscrise, fie că au existat retrageri din campionat, iar câte o echipă stă în fiecare etapă. Așa a fost și cazul junioarelor 2 de la CSȘ Petroșani, care au stat, din cauza retragerii celor de la Beldiman Arad, în etapa a zecea din seria G, rezultatele înregistrate în această rundă fiind Banatul Timișoara – 32-33, Unirea Sânnicolau Mare – Alpha Oradea 32-30 și Traian Vuia Reșița – Millenium Giarmata 24-36. În urma acestor rezulate, fetele de la Petroșani rămân lidere, cu maxim de puncte posibile, 16 din 8 meciuri, fiind urmate în clasament, la un ecart de patru lungimi, de Cîțu Timișoara și Millenium Giarmata, ambele având și un joc în plus disputat. Urmează în ierarhie Unirea Sânnicolau Mare, cu 9 puncte din tot atâtea meciuri, Banatul Timișoara, cu 7 din 8 jocuri, iar cu 2 puncte sunt Alpha Oradea (9) și Traian Vuia Reșița (8). La finalul sezonului regular, din care mai sunt de jucat patru etape, primele două clasate se califică în grupele semifinale naționale. Etapa viitoare, programată pe 1 martie și în care va sta Cîțu Timișoara, CSȘ Petroșani se va deplasa la Unirea Sânnicolau Mare, celelalte meciuri ale rundei fiind Millenium Giarmata – Banatul Timișoara și Alpha Oarea – Traian Vuia Reșița.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Junioarele IV s-au întrecut pe semicerc

Publicat

pe

Redactat de

Sala Sporturilor din Deva a găzduit prima etapă a Campionatului Județean de handbal pentru junioare IV, fete născute în 2014 și 2015.

Pe lângă gazdele de la CSM Deva, la acest turneu au mai participat CFR Simeria, CSȘ Hunedoara și, respectiv, CSȘ Petroșani. După jocuri spectaculoase, disputate cu ardoarea specifică vârstei, turneul a fost câștigat de CSȘ Petroșani, pe locurile următoare situându-se, în ordine, CSȘ Hunedoara, CSM Deva și CFR Simeria. Data și locația următorului turneu urmează a fi anunțată de către Asociația Județeană de Handbal Hunedoara, cea care organizează competiția.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate