Demonstraţiile „mascaţilor”, care au capturat un terorist, şi câinii de urmă au făcut furori
Intervenţia luptătorilor de la trupele speciale le-a tăiat răsuflarea celor prezenţi, iar defilarea patrupezilor „cu epoleţi” a încântat asistenţa adunată în Piaţa Unirii din oraş
A fost zi de sărbătoare, ieri, pentru poliţiştii din judeţşi nu numai. Aceştia au marcat, printr-o serie de manifestări, împlinirea a 191 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române. Activităţile organizate cu acest prilej au fost puse la cale de conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara şi au inclus, printre altele, o festivitate care, la fel ca în fiecare an, „s-a lăsat” cu acordarea unor distincţii şi premii, dar şi cu avansări în grad. Momentul cel mai savurat a fost, însă, ceea ce s-a întâmplat, începând cu ora 11:00, în centrul municipiului Deva, în Piaţa Unirii, pe platoul din faţa primăriei din oraş, unde au avut loc mai multe demonstraţii tactice care au stârnit admiraţie şi uimire în rândul locuitorilor adunaţi în număr mare, dar şi a zecilor de copii veniţi de la mai multe şcoli din oraş special pentru această manifestare.
O intervenţie în forţă, cu focuri de armă: „Poliţia, stai că trag!”
Preţ de câteva minute, „mascaţii” de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale (SAS) au fost protagoniştii unui adevărat spectacol inedit, realist, care le-a tăiat răsuflarea celor prezenţi. Demonstraţia lor, executată după un scenariu foarte bine regizat, a fost savurată în special de cei mici, dar şi de zecile de trecători care s-au adunat, curioşi să vadă intervenţia „băieţilor în negru”. Dubele cu girofarurile pornite şi-au făcut apariţia, în mod spectaculos, blocând o maşină urmărită în care se afla, chipurile, un terorist. Apoi, „mascaţii” au folosit focuri de armă pentru a-l soma pe suspect să coboare din autoturism, încătuşându-l imediat. Totul s-a desfăşurat sub uimirea celor prezenţi, mai ales a copiilor care nu mai conteneau cu chicote şi şuşuteli, în momentul în care luptătorii de la trupele speciale l-au prins pe principalul suspect. „Se pricep, mă”, a glăsuit un puşti, în timp ce se chinuia să nu-i scape momentul luptei şi căderile spectaculoase, aşa cum numai în filme se pot vedea.
Exerciţiul „mascaţilor” s-a dovedit a fi cel mai impresionant moment al manifestării organizate în aer liber, fiind urmat de o altă demonstraţie care, la fel, a stârnit admiraţie în rândul oamenilor. Este vorba despre exerciţiul demonstrativ realizat de patrupezii ce fac parte din gruparea de câini poliţişti a IPJ Hunedoara, cinci ciobăneşti germani, special antrenaţi. Inteligenţa şi abilităţile lor de câini poliţişti a lăsat cu gura căscată asistenţa numeroasă, aceştia dovedind cât de bine pregătiţi sunt.
Criminalistică în plină stradă
Tot pe platoul din faţa primăriei din oraş, cu acelaşi prilej, poliţiştii hunedoreni au scos laboratorul mobil criminalistic în plină stradă. Curioşii au avut posibilitatea de a vedea cum lucrează laboratorul criminalistic pe patru roţi, dotat cu toate „ustensilele” necesare prinderii infractorilor. Evident, cei mai curioşi de „uneltele” folosite de poliţişti în activitatea de zi cu zi au fost tot copiii. Autolaboratorul criminalistic mobil deţine mai multe aparte care ajută oamenii legii la identificarea celor „certaţi cu legea”. Truse de marcare, de microscoape sau de măsurători sunt numai câteva dintre componentele laboratorului folosite la recoltarea probelor în cazul intervenţiei poliţiei. Pe lângă, autolaboratorul criminalistic, tot în Piaţa Unirii, oamenii legii au mai adus şi maşinile radar, dar şi binecunoscutele dube cu care intervin în misiunile de zi cu zi.
Avansări în grad şi decernări de premii
Cu o oră înainte de desfăşurarea de forţe din Piaţa Unirii, oamenii legii hunedoreni s-au reunit într-un cadru festiv în amfiteatrul Poliţiei municipiului Deva, acolo unde au fost acordate mai multe diplome şi distincţii unor ofiţeri din judeţ care s-au remarcat prin activitatea lor depusă în ultimul an. Au fost premiaţi cei mai buni poliţişti, criteriile de apreciere vizând etica, operativitatea şi profesionalismul cu care aceştia au răspuns solicitărilor comunităţii. Astfel, în urma deliberărilor, Poliţia oraşului Haţeg a fost desemnată “cea mai bună subunitate de poliţie”, în timp ce Biroul Investigare a Fraudelor Hunedoara a fost desemnat „colectivul anului”. Titlul pentru cel mai bun post de poliţie a fost acordat Postului de Poliţie Şoimuş. De asemenea, în acelaşi cadru festiv, la care au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, a fost distins şi poliţistul anului 2012 şi au fost acordate diplome de onoare comisarului de poliţie Dan Micu, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră, pentru activitatea desfăşurată cu scopul reducerea riscului rutier la nivelul judeţului, comisarului şef de poliţie Dumitru Grosu, pentru promovarea mişcării sportive, şi comisarului şef de poliţie Iovănescu Ilie, pentru activitatea desfăşurată şi buna gestionare a resurselor logistice a poliţiei hunedorene.
Festivitatea a continuat în sala “Spiru Haret” a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, unde au fost acordate diplome şi cupe poliţiştilor sau echipelor care au câştigat diferite competiţii sportive (şah, tenis de câmp, înot, tenis de masă, tir, bowling, biliard, pescuit sportiv şi fotbal) organizate cu prilejul “Zilei Poliţiei Române”. Ceremonia a culminat cu avansarea în grad, la termen sau înainte de termen, a 138 de ofiţeri şi agenţi de poliţie.
[notification type=”standard”]
Scurt istoric
„Strămoşul” poliţistului român a fost vătaful de vânători, cel care, de-a lungul timpului, a primit sarcini sporite. Pe data de 25 martie 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica a înmânat primul drapel al poliţiei. Pe una dintre feţele steagului a fost pictată Maica Domnului şezând pe tron înaintea îngerului care îi aducea vestea cea bună- Buna Vestire. Aceasta este explicaţie pentru care poliţiştii au ales data de 25 martie ca zi a Poliţiei Române.
[/notification]