Actualitate - Eveniment
Spitalul din Hunedoara a redevenit spital suport Covid, alături de alte 10 unități medicale din județ

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara își va desfășura activitatea ca „SPITAL SUPORT COVID”, au anunțat reprezentanții Intituției Prefectului – Județțul Hunedoara.
Ministrul Sănățății, Vlad Vasile Voiculescu, a emis Ordinul nr. 138 din 10 februarie 2021, care modifică Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020 privind Lista spitalelor COVID și SUPORT COVID.
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial cu numărul 139 din 10 februarie 2021.
În județul Hunedoara, lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-COV-2, este următoarea:
Spitalul Municipal «Dr. A. Simionescu» Hunedoara
Spitalul Municipal Orăştie
Spitalul Municipal Lupeni
Spitalul Municipal Vulcan
Spitalul Orăşenesc Haţeg
Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu
Spitalul General CF Simeria
Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva – Secţia ATI, Secţia boli infecţioase şi Secţia pneumologie
Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad
Spitalul de Psihiatrie Zam
Spitalul de Urgenţă Petroşani – Secţia pneumologie.
Actualitate
Guvernul, în beznă

Guvernul României se alătură din nou inițiativei globale de mediu Ora Pământului – Earth Hour, eveniment pe care îl va marca prin stingerea luminilor timp de o oră în Palatul Victoria, în această seară, în intervalul orar 20:30 – 21:30.
Prin acest gest simbolic, devenit deja o tradiție pentru milioane de oameni, instituții și companii din întreaga lume, Guvernul României dorește să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare asupra problemelor de mediu, pentru a veni astfel în sprijinul măsurilor pe care le implementăm prin politicile asumate în domeniu.
Preocuparea pentru tranziția către o economie circulară, verde și combaterea schimbărilor climatice este fermă și se reflectă în angajamentul cu care sunt îndeplinite prioritățile relevante pentru acest domeniu, sub coordonarea Comitetului Interministerial pentru Schimbări Climatice (CISC), care își desfășoară activitatea la nivelul Cancelariei Prim-ministrului.
”Ca rezultat al acestor eforturi, România are o strategie națională până în 2030 și planul de acțiune afferent, documente ce oferă un cadru coerent și durabil pentru ca societatea și economia națională să se adapteze dinamic la provocările climatice, asigurând atât o dezvoltare sustenabilă și cât și protejarea cetățenilor. Strategia și Planul de Acțiune pentru Economia Circulară a României, de a căror coordonare pentru implementare se ocupă Cancelaria Prim-Ministrului, sunt dovezi concrete ale asumărilor dar și ale acțiunilor concrete de la cel mai înalt nivel. Avem, de asemenea, o strategie care vizează dezvoltarea ecoturismului în zone protejate fără vreun impact negativ asupra mediului natural, și avem aprobat un nou Cod Silvic, care vine cu o nouă viziune, mai clară și mai aplicată, în ceea ce privește modul de gestionare și protejare a pădurilor și resurselor forestiere.
O serie de decizii luate la nivel guvernamental vizează totodată sprijinirea cercetării, dezvoltării, inovării și a transferului tehnologic în domeniul schimbărilor climatice, precum și înființarea unui centru național de monitorizare climatică, util atât pentru observații și măsurători privind parametrii climatici în 166 de stații meteo din țară, cât și pentru proiecții cu modele climatice pe termen lung.
Și pentru că grija față de mediu este nevoie să fie cultivată în rândul tinerelor generații, una dintre cele mai noi măsuri a Guvernului este adoptarea Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, care oferă generațiilor de elevi posibilitatea de a învăța și a-și dezvolta abilități și atitudini esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice, inclusiv prin implicarea lor efectivă, pe perioada de școlarizare, în activități concrete de protejare a mediului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Acțiunea globală voluntară de mediu Ora Pământului – Earth Hour este marcată în fiecare an la sfârșitul lunii martie, cu scopul de a evidenția responsabilitatea colectivă pentru sănătatea climatică a planetei, prin protejarea resurselor naturale și promovarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.
Anul acesta, acțiunea Ora Pământului coincide și cu marcarea Zilei Mondiale a Apei, al cărei scop este, de asemenea, de a evidenția necesitatea protejării resurselor de apă de pericolul poluării și de efectele schimbărilor climatice.
FOTO: sgg.gov.ro
Actualitate - Eveniment
Ample acțiuni de curățenie generală în localitățile hunedorene

Primăria orașului Petrila a dat startul campaniei de curățenie generală de primăvară, invitând întreaga comunitate să participe activ la procesul de ecologizare a orașului.
Sub coordonarea primarului Vasile Jurca, campania va include o serie de operațiuni esențiale pentru îmbunătățirea aspectului urban, printre care se numără rasul la rigolă, măturatul manual și mecanizat, curățarea rigolelor, întreținerea zonelor verzi, toaletarea arborilor și gardurilor vii de pe domeniul public, precum și igienizarea cursurilor de apă.
„Invităm toate persoanele fizice și juridice, inclusiv asociațiile de proprietari, societățile comerciale, instituțiile publice și unitățile de învățământ să ni se alăture în realizarea acestei campanii. Scopul este să ecologizăm și să menținem curățenia în spațiile publice, dar și în apropierea imobilelor”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Deșeurile rezultate în urma campaniei vor fi colectate în puncte prestabilite: lângă rampele de colectare a deșeurilor pentru cartierele de blocuri și în dreptul imobilelor pentru zonele de case. De asemenea, deșeurile vegetale vor fi ridicate gratuit de către operatorul de salubritate, contribuind astfel la un mediu mai curat.
Primăria Petrila face apel la spiritul civic al cetățenilor pentru a crea un oraș mai curat și mai sănătos pentru toți locuitorii. Campania „Curățenia generală de primăvară” este o oportunitate de a demonstra implicarea comunității în conservarea unui mediu urban de calitate.
FOTO: Primăria orașului Petrila
Actualitate
Incendiu la o gospodărie din Gura Barza

În această noapte, pompierii Secției Brad au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Gura Barza.
Pentru misiune au fost alocate două autospecialele de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
La sosirea echipajelor operative, incendiul se manifesta la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați cu posibilitatea de extindere a flăcărilor la o altă construcție aflată în apropiere.
Pompierii au localizat și au lichidat incendiul în limitele găsite, limitând astfel pagubele materiale.
Din fericire, în momentul izbucnirii focului, nicio persoană nu se afla in locuință.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum neprotejat corespunzător față de materiale combustibile.
Cum să preveniți astfel de incedii
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, se impun următoarele măsuri :
– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului, astfel încât aceasta să nu fie mai mică de 10 cm.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.
FOTO: ISU Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Elevii Liceului de Arte din Deva, din nou pe podium. Distinși cu premii la Concursul Regional de Interpretare Vocal-Instrumentală „Tinere talente”
- Actualitatecu 2 zile in urma
E oficial: Noul stadion din Hunedoara a primit „undă verde”. Primarul Dan Bobouțanu: „Este o veste care nu poate decât să ne bucure”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizare în etape la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Intervenție la înălțime. Au rămas blocați într-o nacelă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu într-o gospodărie din Bucureșci. Intervenție de peste trei ore a pompierilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Stația electrică de transformare din comuna Baru, retehnologizată. Investiție de peste 73 de milioane de lei
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ziua Mondială a Apei 2025, marcată de elevii din Petrila printr-o lecție despre conservarea ghețarilor
- Actualitatecu 2 zile in urma
Festivalul Național de Umor „Liviu Oros” revine la Deva cu o ediție plină de satiră și inteligență