Connect with us
Data: 01/04/2025
.

Actualitate

Spitalul Mobil AUR, în județul Hunedoara. Consultații medicale gratuite acordate locuitorilor din Țara Zarandului, Lunca Mureșului și Țara Hațegului

Publicat

pe

Spitalul Mobil al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) ajunge în județul Hunedoara. Caravana medicală se va afla, în perioada 8 – 13 ianuarie 2024, în comunele Râu de Mori, Vața de Jos și Hărău. Locuitorii din aceste zone au posibilitatea de a beneficia de consultații medicale gratuite, Spitalul Mobil AUR fiind dotat cu aparatură modernă și personal medical specializat, pregătit să ofere investigațiile necesare pentru diverse afecțiuni.

Medicină Internă, Imagistică (ecografii), Analize rapide, Oftalmologie, toate acestea vor fi disponibile hunedorenilor care ajung la Spitalul Mobil AUR, inițiat pentru cetățenii pe care nu i-a văzut un medic să poată beneficia de ajutor de specialitate.

Acesta este un proiect de suflet al nostru, al celor de la AUR, pentru că ne dorim să facem România bine, ne dorim să o facem sănătoasă, pentru că avem nevoie de români sănătoși pentru a aduce prosperitate în țara noastră (…) Pe linie de organizare, vă pot spune că principiile care au stat la organizarea acestei caravane, la nivelul județului Hunedoara, au fost de a acoperi un bazin cât mai larg al tuturor hunedorenilor cu nevoi efective și reale de act medical. Avem foarte multe zone greu accesibile, oameni care au greu acces la actul medical (…) Avem laboratoare deosebit de complexe care vor putea face o sumedenie de investigații tuturor celor care doresc să identifice anumite probleme de sănătate cu care se confruntă și, bineînțeles, încercăm să găsim și soluții. (…) Ne-am gândit să acoperim trei zone importante ale județului, și anume Țara Zarandului, Țara Hațegului și Lunca Mureșului. Prima oprire o vom face în perioada 8-9 ianuarie, la Râu de Mori (….) Următoarea etapă va fi amplasarea taberei în comuna Vața de Jos, în 10 -11 ianuarie, unde, la fel, pentru toată Țara Zarandului, vor fi mașini puse la dispoziție și actul medical va fi dus la îndeplinire de către colegii de acolo, iar ultima locație unde vom stabili tabăra este în comuna Hărău, în 12 -13 ianuarie. Fiecare locație are câte două zile alocate (…) Tot pe linie de organizare, am reușit să ne bucurăm de o colaborare bună cu factorii decizionali din zonele respective, în speță, cu șefii UAT-urilor respective, care au fost receptivi la mesajul pe care noi l-am transmis și au înțeles că, de fapt, această acțiune nu este un demers politic, ci este un demers uman, este vorba despre sănătatea semenilor noștri”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Gabriel Ionașcu, vicepreședinte AUR Hunedoara.

Investigații amănunțite, acordate de medici specialiști

Serviciile medicale oferite în cadrul caravanei „AUR pentru sănătate” sunt de medicină internă, stomatologie, oftalmologie și analize medicale rapide. „Vom avea prezenți, pe tot parcursul acestei săptămâni, de la medici specialiști oftalmologi, stomatologi, medici de laborator, asistente medicale. Vom avea, în primul cabinet, medicină de familie, medicină internă și ecografie, având în dotare un EKG portabil, spirometru, monitor funcții vitale, defribilator, aparat de măsurare a tensiunii. Avem, de asemenea, trusă de urgență, cu stetoscop, cu laringoscop, glucometru, minitrusă de chirurgie. (…) Al doilea cabinet este cel de oftalmologie în care vom avea un biomicroscop oftalmologic, autokeratorefractometru, se vor da pacienților ochelari. Se vor putea face recoltări în cabinetul de analize de laborator, de la analize de biochimie, analize uzuale, de la probe hepatice până la cele renale și hemoleucograma, timpul de efectuare fiind 8 -12 minute cu eliberare maximă de 15 minute în care pacientul va intra în posesia rezultatelor. De asemenea, în dotarea caravanei mai avem și un cabinet de stomatologie și, pe tot acest parcurs, vom face triajul pacienților în funcție de necesitățile fiecăruia. Vom încerca să-i repartizăm cât mai unifom, să acoperim patologiile fiecăruia, în funcție de vârstă, de suferințele fiecărui pacient”, a explicat dr. Alina Nicola.

„Toate aceste analize sunt gratuite, inclusiv eliberarea ochelarilor. Fie că este vorba despre actul medical la cabinetul stomatologic, ceea ce înseamnă tratarea unei carii, o plombă etc., la oftalmologie, prescripția și implicit eliberarea efectivă a ochelarilor pe loc, toate acestea vor fi cu titlu gratuit”, a mai precizat Gabriel Ionașcu, vicepreședinte AUR Hunedoara.

La rândul său, senatorul AUR Vasilică Potecă a subliniat faptul că această acțiune nu este un demers politic.

„AUR își dorește să debuteze în acest an cu această caravană (…) Am străbătut 17 județe cu acest Spital Mobil și nu a avut la bază o chestiune politică, ci banii pe care AUR i-a luat din subvenția publică i-a folosit în această direcție. Este vorba despre o contribuție nu numai a membrilor AUR, ci și a altor oameni din țară. Acest spital este un efort colectiv, atât a membrilor AUR, atât a celor care au luat această subvenție, cât și a cetățenilor simpli care participă activ la desfășurarea activității din acest spital. (…) Este o muncă foarte laborioasă și extrem de grea, de aceea am vrut să venim în fața dumneavoastră să le mulțumim celor care vin astăzi cu Spitalul Mobil AUR în județul Hunedoara și pe care îi așteptăm să vină și în etapa a doua, pentru că aceasta este o primă trecere în județul Hunedoara, urmând să venim și să atacăm și celelalte zone (…) Nu suntem într-o campanie electorală în județul Hunedoara, ci pur și simplu Spitalul Mobil AUR își îndeplinește vocația pentru care a fost proiectat și înființat. Toată lumea este binevenită, în condițiile în care sănătatea în România traversează una dintre situațiile de criză majore (…) Îi felicit pe cei care vor participa și participă la această activitate!”, a declarat senatorul AUR Vasilică Potecă.

Peste 25.000 de consultații medicale gratuite, oferite până acum

Caravana medicală „AUR pentru sănătate” înseamnă trei tiruri transformate în spitale mobile care străbat întreaga țară, oferind servicii medicale gratuite. Aceasta a ajuns, până acum, în 17 județe. Prin cabinetele medicale au trecut 8.588 de pacienți. Pentru aceștia au fost oferite peste 25.000 de consultații. Au fost 7.317 seturi de analize medicale complete, 6.312 consultații cardiologice, 6.548 de consultații oftalmologice, 4.850 de ecografii și 713 consultații stomatologice. În tot acest timp, au fost 189 de medici prezenți. Totodată, au mai fost 270 de asistenți medicali, 39 de specialiști în optometrie și 27 studenți la medicină sau cursanți la școala de asistenți.

Caravana medicală „AUR pentru sănătate” este un proiect gândit pentru a veni în sprijinul oamenilor din mediul rural cu acces dificil la servicii medicale, organizată din banii pe care partidul îi primește drept subvenție publică acordată de la bugetul de stat, dar și din donații și cotizațiile membrilor acestei formațiuni politice.

 

Advertisement

Actualitate

VIDEO: Ninge în Straja

Publicat

pe

Redactat de

Ninge în stațiunile montane din Valea Jiului.

Avertizare de instabilitate atmosferică și averse însemnate cantitativ. Stațiunile montane din Valea Jiului au fost acoperite de un strat nou de zăpadă, în timp ce meteorologii avertizează asupra instabilității atmosferice accentuate în mai multe regiuni ale țării.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN, valabilă astăzi, 31 martie, între orele 13:00 și 23:00, pentru zonele montane și submontane, dar și pentru anumite regiuni din Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia.

În aceste zone, se vor înregistra averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de măzăriche sau grindină de mici dimensiuni. Cantitățile de apă ar putea depăși local 20-25 l/mp, iar izolat se pot atinge valori de 30-35 l/mp.

Meteorologii subliniază că furtunile sunt fenomene cu caracter local și nu pot fi prognozate cu exactitate în fiecare localitate, însă probabilitatea de manifestare este mai ridicată în regiunile aflate sub incidența avertizării.

Autoritățile recomandă prudență pentru cei care călătoresc în zonele vizate, în special în stațiunile montane, unde condițiile meteo pot influența traficul și siguranța turiștilor.

Advertisement

 

FOTO: Captură Cabana Edelweiss

Citeste mai mult ...

Actualitate

Din joacă erau să dea foc unui bloc

Publicat

pe

Redactat de

Un incendiu s-a produs în această după-amiază într-un bloc din Lupeni.

Două echipaje de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Petroșani (Garda de Intervenție Lupeni) au intervenit, în această după-amiază pentru a gestiona situația de urgență produsă de un incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul 1 al unei clădiri de 4 etaje, din Lupeni.

La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la balconul locuinței, iar 20 de locatari erau ieșiți în afara clădirii, evacuându-se din cauza pericolului posibil pe care-l reprezenta fumul dens degajat în urma incendiului.

Pompierii au intervenit de urgență pentru ca flăcările să nu se extindă la alte încăperi ale apartamentului sau la alte locuințe, au localizat incendiul și apoi l-au lichidat. Nu s-au înregistrat victime, iar după finalizarea misiunii locatarii s-au reîntors în apartamente.

În urma incendiului au ars diferite materiale combustibile aflate depozitate pe balcon, iar cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor a fost jocul copiilor cu focul.

Foto: Arhivă

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bugetul județului, aprobat în unanimitate. Peste două treimi din fonduri merg la „Dezvoltare”

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Bugetul judeţului pe anul în curs a fost votat, astăzi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara. Este vorba de aproape 800 de milioane de lei, fonduri din care peste două treimi merg la „Dezvoltare”.

 

Bugetul județului Hunedoara pentru anul 2025 a fost adoptat cu unanimitate de voturi, toți cei 33 de aleși susținând proiectul de buget propus de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Advertisement

Potrivit reprezentanților instituției, bugetul județean pentru 2025 este cu 23,7 la sută mai mare față de cel din anul precedent. 67 la sută din totalul fondurilor sunt alocate secțiunii de dezvoltare, iar diferența de 33 la sută este destinată funcționării. Principalele surse de finanțare pentru investițiile din acest an includ PNRR, fonduri europene, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, excedentul anului 2024, împrumuturi și fonduri alocate de CNAIR.

Sursa: CJ Hunedoara

„Votul unanim dat astăzi pentru bugetul județean este o dovadă clară că interesul județului Hunedoara este mai important decât orice dispute politice. Le mulțumesc tuturor consilierilor județeni pentru responsabilitatea de care au dat dovadă. Avem un buget solid, axat pe dezvoltare, care ne permite să continuăm proiectele esențiale pentru hunedoreni. Avem o sumă mai mică pentru funcționare față de anul trecut, dar acest nu face decât să ne responsabilizeze pentru buna gestionare a resurselor. Prioritatea noastră este să construim un județ modern, iar fondurile pe care le atragem prin proiecte europene și naționale ne ajută să realizăm acest obiectiv”, a declarat, la finalul ședinței, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Citeste mai mult ...

Actualitate