Actualitate - Eveniment
STATISTICĂ: 19 morți în accidente rutiere, pe șoselele din județ, în prima jumătate a acestui an
Un număr de 19 oameni au murit, iar alți 106 au fost răniți grav, în cele aproape o sută de accidente de circulație, câte s-au produs pe șoselele din județul Hunedoara, în prima jumătate a acestui an. Din analiza polițiștilor hunedoreni reiese faptul că numărul celor care și-au pierdut viața, în urma evenimentelor rutiere grave produse în primul semestru al acestui an, este puțin mai mare, comparativ cu aceeași perioadă din 2017.
Polițiștii de la Serviciul Rutier Hunedoara au calculat accidentele de circulație grave, care au avut loc, în primele șase luni din 2018, în județ. Statisticile arată că, în prima jumătate a acestui an, pe șoselele din județul Hunedoara s-au produs 98 de accidente rutiere, în urma cărora, 19 oameni au murit, iar alți 106 au fost răniți grav. Comparativ cu aceeași perioadă din 2017, se constată o scădere, cu două, a numărului total al accidentelor rutiere produse, dar o creștere, cu patru, a persoanelor decedate în urma acestora.
Cauzele rămân aceleași. Viteza, pe primul loc
Conform analizei, efectuată de polițiștii hunedoreni, în primele șase luni din 2018, principalele cauze ale producerii accidentelor de circulație sunt cam aceleași ca și în anii trecuți. Pe primul loc rămâne viteza neadaptată la condițiile de drum, cauză care a generat, în perioada de referință, 23 de accidente. Un număr de 12 accidente de circulație au fost provocate, în aceeași perioadă, de nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni, alte 11 s-au produs din cauza altor preocupări care le-au distras atenția unor șoferi. Acestora li se mai adaugă cele 10 accidente produse din cauza unor abateri ale unor bicicliști și tot atâtea pentru că nu a fost acordată prioritate pietonilor.
„Este nevoie de o schimbare de atitudine a cetățenilor pentru reducerea riscului rutier. (…) Din punctul meu de vedere, Poliția Rutieră este văzută, de către cei care încalcă legea, ca un organ exclusiv coercitiv. Dar, să nu uităm că, pentru cei care nu încalcă regulile de circulație, este privită ca pe un organ care încearcă, prin acțiunile sale preventiv -reactive, să apere siguranța”, a declarat, ieri, comisarul-șef Alin Bârla, șeful Serviciului de Poliție Rutieră Hunedoara, în cadrul unei conferințe de presă, ocazie cu care a fost prezentate ultimele statistici efectuate cu privire la evenimentele rutiere produse în județ.
Peste 1.500 de permise, reținute
Pe de altă parte, în perioada supusă analizei, polițiștii hunedoreni spun că au făcut peste 900 de acțiuni în trafic, ce au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere. În urma controalelor efectuate, au fost constatate 219 infracțiuni contra circulației pe drumurile publice. Cele mai multe dosare penale întocmite, în primul semestru al acestui an, 76 la număr, au fost pentru conducerea unui autovehicul de către persoane care nu posedă permis de conduce ori acesta a fost anulat sau a fost reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce. Tot cam atâtea au fost întocmite și pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice, respectiv 73 la număr.
În altă ordine de idei, în aceeași perioadă, respectiv în primele șase luni din 2018, polițiștii Serviciului Rutier Hunedoara au aplicat aproximativ 22.000 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor privind circulaţia pe drumurile publice. Dintre acestea, 8.554 au fost pentru încălcarea regimului legal de viteză. În plus, în perioada supusă analizei, au fost reținute, în vederea suspendării, 1.532 de permise de conducere, 576 pentru depășirea vitezei legale, și au fost retrase 498 de certificate de înmatriculare, pentru defecţiuni tehnice sau alte abateri.
Mai multe controale în trafic, în această perioadă estivală
Acțiuni preventive ale polițiștilor hunedoreni continuă, mai ales, în această perioadă estivală, când se estimează o creştere a cotelor de trafic pe principalele artere rutiere.
Având în vedere particularităţile perioadei estivale, polițiștii rutieri spun că, vor intensifica activităţile în trafic, la orele de vârf, pe principalele artere rutiere şi în zonele turistice, precum și pe traseele de acces către acestea. Acţiunile poliţiştilor vor viza, în principal, prevenirea accidentelor și a blocajelor rutiere, fluidizarea și controlul circulației rutiere, dar şi depistarea și sancționarea participanților la trafic care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice.
Actualitate
Intervenție rapidă a pompierilor din Brad pentru salvarea unei case din Târnava de Criș, după un incendiu izbucnit la o anexă
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-11-at-17.38.23.jpeg)
În această după amiază, intervenția promptă a echipajelor de stingere de la Secția de pompieri Brad au salvat o casă de locuit din Târnava de Criș, comuna Vața de Jos, care era în pericol să fie distrusă din cauza unui incendiu izbucnit la o anexă a gospodăriei.
Paisprezece pompierii militari au intervenit cu 2 autospeciale de stingere și cu o autospecială de primă intervenție și comandă, dar și cu o ambulanță SMURD. Echipajele de stingere au localizat și lichidat incendiul care a afectat o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați din anexa gospodărească unde erau depozitate lemne.
La intervenție au participat și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru situații de Urgență (SVSU) din Vața de Jos.
Proprietara gospodăriei, o femeie în vârstă de aproximativ 70 de ani, a suferit arsuri ușoare la nivelul feței.
De asemenea, fiica acesteia, sosită la fața locului după izbucnirea flăcărilor, a avut un atac de panică. După acordarea primului ajutor calificat, ambele persoane au fost transportate cu ambulanța SMURD la spitalul din Brad pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost jarul incandescent care a fost amplasat în apropierea magaziei de lemne.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
Sindicaliștii din Valea Jiului continuă negocierile pentru tranziția justă, în ciuda măsurilor de austeritate
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/sindicat.jpg)
Procesul de tranziție justă în Valea Jiului trebuie să continue, chiar și în contextul măsurilor stricte adoptate de Guvernul României pentru reducerea deficitului fiscal. Acesta este mesajul transmis de sindicaliștii din bazinul carbonifer, care au intensificat discuțiile cu autoritățile pentru a asigura implementarea angajamentelor asumate privind sprijinul comunităților miniere.
După două întâlniri de coordonare organizate la sediul Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN și o întrevedere la Guvern cu Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ștefan Radu Oprea, reprezentanții Sindicatului Muntele din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ) au continuat demersurile la Ministerul Finanțelor. Discuțiile purtate cu Secretarul de stat Mihai Diaconu și conducerea CEVJ au vizat identificarea unor soluții specifice sectorului minier, astfel încât măsurile de restructurare să fie corelate cu sprijinul financiar necesar protejării locurilor de muncă și revitalizării economice a regiunii.
Potrivit sindicaliștilor, una dintre principalele preocupări este asigurarea resurselor financiare pentru măsurile de reconversie profesională a minerilor, precum și pentru susținerea investițiilor care să creeze locuri de muncă alternative. De asemenea, aceștia au subliniat necesitatea respectării obligațiilor asumate de România în fața Comisiei Europene, conform Deciziei Consiliului 2010/787/UE, care stabilește cadrul pentru sprijinirea regiunilor miniere aflate în tranziție.
Confederația Sindicală Meridian a reiterat importanța unui dialog constant între guvern, sindicate și administrația Complexului Energetic Valea Jiului, astfel încât măsurile de austeritate să nu afecteze iremediabil o zonă deja puternic afectată de declinul industriei extractive. În acest context, sindicaliștii își mențin poziția fermă în favoarea unei tranziții echilibrate, care să protejeze atât drepturile lucrătorilor, cât și viitorul economic al Văii Jiului.
În perioada următoare, negocierile vor continua, iar reprezentanții sindicatelor din minerit așteaptă un răspuns concret din partea Guvernului cu privire la viitorul finanțărilor necesare pentru implementarea măsurilor de tranziție justă.
FOTO: Facebook@Confederația Sindicală Meridian
Actualitate
Weekend de foc pentru pompierii hunedoreni
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-08-at-19.22.47_0407bd5e.jpg)
În weekend-ul care a trecut, pompierii militari din cadrul ISU Hunedoara au participat la 183 de misiuni și intervenții.
Echipajele SMURD au intervenit la 119 cazuri pentru acordarea ajutorului medical de urgență, cu o medie de 40 de misiuni/zi, iar în sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara s-a acționat în 11 situații care au necesitat aceste intervenții.
În aceste 3 zile, pompierii militari de la toate subunitățile de intervenție ale ISU Hunedoara au acționat pentru stingerea a 30 de incendii de vegetație uscată, produse în mai multe localități ale județului.
Flăcările au afectat, în total, câteva zeci de hectare de teren, iar cauza probabilă a declanșării incendiilor, în toate cazurile, a fost focul deschis în spații deschise.
Incendiile în urma cărora au ars suprafețe mari de teren s-au înregistrat în localitățile Techereu, comuna Balșa, unde au fost afectate aproximativ 50 de hectare de teren, dar și în orașul Aninoasa. Aici, flăcările au ars vegetația uscată de pe aproximativ 20 de hectare de teren. Din totalul de 30 de acțiuni pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, pompierii Detașamentului Deva au intervenit în patru situații de urgență în localitatea Cozia, comuna Cârjiți, pentru a stinge flăcările care au izbucnit atât pe terenuri folosite ca pășune, cât și la lizieră și litieră de pădure, pe o suprafață totală de 29 de hectare.
Pompierii hunedoreni fac apel la cetățeni să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. Conform prevederilor legale în vigoare, este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.
În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.
În cele 3 zile, pompierii ISU Hunedoara au desfășurat și 12 misiuni de recunoaștere în teren, iar 11 misiuni au fost efectuate în sprijinul comunității.
În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.
- Actualitatecu o zi in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu o zi in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu o zi in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 2 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu 2 zile in urma
De pe pârtie, la spital. Salvamontiștii din Straja – 24 de solicitări de intervenție, sâmbătă, cele mai multe din țară
- Actualitatecu 3 zile in urma
O nouă victorie pentru Corvinul
- Actualitatecu o zi in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului