Connect with us
Data: 08/01/2025
.

Valea Jiului

Stomatolog pentru copii, la Petrila

Publicat

pe

Cariile și igiena orală nu mai sunt o problemă pentru copiii din Petrila, unde au început consultațiile gratuite, în primul cabinet deschis special pentru ei. Totul a fost posibil, după ce orașul a rămas fără singura unitate medicală ce a funcționat cândva acolo.

Orașul Petrila are, de câteva zile, un cabinet stomatologic destinat exclusiv copiilor din acest oraș. Consultațiile sunt gratuite, iar cei mici sunt deja pacienți, cuminți și gata să afle cât mai multe despre dinții și sănătatea lor. „Am venit să se uite doamna doctor la dinții mei dacă sunt curați sau au carii. Nu mi-e frică și am mai fost de două ori. Le spun prietenilor mei să fie curajoși și să vină aici”, a spus o fetiță care venise la cabinetul stomatologic pentru o consultație.

Consultații și tratamente gratuite

La acest cabinet pot fi tratate atât urgențele, cât și afecțiunile dinților celor mici, iar toate consultațiile și tratamentele sunt gratuite. Mai mult, există un program deja stabilit atât dimineața, cât și după amiaza, iar copiii pot ajunge aici chiar și pentru o simplă verificare a stării danturii. „Programul este în fiecare zi de la ora 8:00 la 15:00, doar marțea de la ora 15:00 la 20:00. Părinții trebuie să știe că este un cabinet în care se pune foarte mult accent pe profilaxie și urgențe, atunci când doare, iar copiii sunt așteptați la consultații”, a declarat și medicul stomatolog Raluca Diconi.

„Era nevoie urgentă de un astfel de cabinet”

Advertisement

În Valea Jiului nu mai există un alt cabinet stomatologic destinat copiilor și profilaxiei necesare danturii timpurii. Copiii din acest oraș sunt așteptați să își facă aici consultații, iar edilii locali spun că totul a pornit ca o necesitate urgentă. „Prin acest cabinet vom avea activități în toate școlile din orașul Petrila, vis-a-vis de informarea cu privire la igiena dentară, partea de urgețe va fi asigurată și mici tratamente necesare”, a precizat viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca.

Totul a pornit după ce spitalul a fost închis pentru reducerea cheltuielilor. Atunci s-a discutat despre acest cabinet școlar stomatologic și despre cel de medicină generală, care funcționează la Liceul Constantin Brâncuși din localitate. „Ideea a venit în urma unor discuții pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Sănătății în 2013. Atunci, o comisie a venit la spitalul din Petrila, pentru că noi solicitam deschiderea lui, și atunci ne-au sugerat că avem posibilitatea să deschidem”, a mai spus Vasilică Jurca.

Cabinetul se află în zona de la capăt de linie a orașului și funcționează în sediul unei grădinițe.

Advertisement

Actualitate

Start spectaculos pentru noul sezon de robotică în Valea Jiului: Robotics Valley League Meet – ediția a doua

Publicat

pe

Redactat de

Pe 5 ianuarie 2025, Valea Jiului devine epicentrul inovației și tehnologiei odată cu a doua ediție a competiției Robotics Valley League Meet. Evenimentul, parte din Regionalele Vest ale prestigioasei competiții internaționale FIRST Tech Challenge România, reunește echipe de liceeni din patru județe – Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Timiș.

Locul acțiunii: sala de sport a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, unde între orele 10:00 și 17:00, elevii pasionați de robotică vor demonstra că inovația și creativitatea nu au limite. Intrarea este liberă, iar publicul – de la cei mici până la părinți – este invitat să susțină eforturile echipelor participante.

Echipele din Valea Jiului: între experiență și debut

Sub coordonarea inițiativei Robotics Valley, cinci echipe din Valea Jiului vor concura cot la cot cu alte formații din regiune:

  • AlphaBit (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani)
  • Wafy (Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila)
  • Robokey (Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani)
  • Lazarus Ascending (Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan)
  • Eliatech, nou-înființată la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.

Alături de echipele locale, competiția include alți 120 de elevi talentați, organizați în 12 echipe. Participanții vor folosi un set standardizat de piese pentru a proiecta, construi și programa roboți capabili să rezolve sarcini complexe, demonstrându-și atât abilitățile tehnice, cât și spiritul de colaborare.

Mai mult decât o competiție

FIRST Tech Challenge este recunoscută nu doar pentru accentul pus pe performanțele tehnice, ci și pentru promovarea valorilor fundamentale, precum cooperarea, respectul reciproc și învățarea prin schimb de experiență. Programul urmărește să inspire elevii să își construiască o carieră în domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), punând accent pe învățarea practică și aplicarea cunoștințelor teoretice.

Obiectivele FIRST includ:

  • Dezvoltarea abilităților tehnice și non-tehnice necesare în carierele STEM.
  • Crearea unui mediu competitiv, dar colaborativ, care să stimuleze inovația.
  • Implicarea tinerilor în proiecte educative ce îmbină teoria cu practica.

Un proiect susținut de comunitate

Evenimentul este posibil datorită sprijinului oferit de Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, prin intermediul Programului de Tranziție Justă în județul Hunedoara. Colaborarea cu echipa Robo Dojo din Timișoara asigură un standard ridicat al competiției, consolidând poziția Văii Jiului ca un pol al inovației și educației STEM în România.

Tehnologia viitorului, astăzi, în Valea Jiului

Robotics Valley League Meet nu este doar o competiție, ci o celebrare a creativității, pasiunii și muncii în echipă. Participanții, dar și publicul, vor avea ocazia să fie martorii unui spectacol tehnologic, demonstrând că tinerii din Valea Jiului au potențialul de a deveni liderii inovației de mâine.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cheile Jiețului: Un spectacol natural de iarnă în inima Munților Parâng

Publicat

pe

Redactat de

Iarna transformă Cheile Jiețului, din județul Hunedoara, într-un peisaj feeric, atrăgând iubitorii de natură și aventură în Rezervația Naturală ce străjuiește versantul drept al Munților Parâng. Situată în apropierea orașului Petrila, această zonă protejată de 10 hectare oferă priveliști spectaculoase, în care sălbăticia devine artă.

Magia iernii în Cheile Jiețului

Cheile înguste cu pereți abrupți, sculptați în timp de apele râului Jieț, își dezvăluie frumusețea unică în timpul iernii. Zăpada care îmbracă stâncile și pădurile, pâraiele ce curg ziua și se transformă în cortine de țurțuri uriași noaptea, oferă un spectacol natural de neegalat.

Peșterile și stâncile sălbatice, acoperite de straturi albe de „zahăr,” par să invite vizitatorii într-o poveste, fiecare pas dezvăluind noi peisaje impresionante. „Cheile Jiețului sunt locul perfect pentru cei care vor să descopere iarna în toată splendoarea ei,” spun reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Jiu.

O comoară naturală de explorat

Parte a Rezervației Naturale Cheile Jiețului, zona reprezintă nu doar un loc de o frumusețe rară, ci și un refugiu pentru biodiversitate. Amplasarea sa pe versantul drept al Parângului, modelat de apele tumultuoase ale râului Jieț, o face o destinație unică pentru turiștii care ajung în regiune.

Advertisement

O invitație de neratat

Vizitatorii județului Hunedoara sunt îndemnați să includă Cheile Jiețului pe lista destinațiilor de iarnă. Fie că își doresc o drumeție liniștită sau o aventură pe traseele naturale, acest loc promite o experiență memorabilă, plină de liniște și frumusețe.

Cheile Jiețului, un colț de paradis în mijlocul iernii, reușesc să captiveze prin spectaculozitatea lor și să îmbine magia naturii cu sălbăticia Munților Parâng.

FOTO: FACEBOOK APELE ROMÂNE JIU

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Sezonul de iarnă începe la Straja: 4 instalații funcționale și distracție pe zăpadă din 7 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Complexul Montana di Straja dă startul sezonului de iarnă 2024-2025 începând cu sâmbătă, 7 decembrie, oferind pasionaților de sporturi de iarnă ocazia să se bucure de pârtii pregătite și instalații funcționale.

Programul de deschidere

Începând cu ora 09:00, iubitorii de schi și snowboard sunt așteptați la baza pârtiei Constantinescu, unde va avea loc deschiderea oficială a sezonului. Evenimentul va continua cu primele urcări ale zilei cu telescaunul 4 Alfa, urmate de coborâri spectaculoase pe traseul prin pădure, care duce către telescaunul 2.

Instalații disponibile

Pentru acest prim weekend de iarnă, patru instalații vor fi operaționale: teleski Constantinescu; telescaun 4 Alfa; telescaun 2; telegondola.

Organizatorii menționează că instalația de nocturnă nu va fi funcțională în acest weekend, însă pârtiile deschise și peisajele spectaculoase promit o experiență de neuitat pentru toți vizitatorii.

Advertisement

O invitație la distracție

Reprezentanții Complexului Montana di Straja încurajează turiștii să participe la deschiderea oficială și să profite de condițiile excelente oferite de stațiune. „Vă așteptăm cu zăpadă, voie bună și trasee pregătite pentru distracție!”, transmit organizatorii.

Stațiunea Straja, recunoscută pentru peisajele sale pitorești și facilitățile moderne, își reconfirmă statutul de destinație de top pentru sporturile de iarnă din România.

FOTO: FACEBOOK COMPLEXUL MONTANA STRAJA

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate